Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review

PROGRAM CERAHI KEHIDUPAN BERSAMA TOP KINI KEMBALI BUAT TAHUN KE-5 UNTUK MENCERIAKAN KEHIDUPAN KANAK-KANAK ORANG ASLI


TOP, penerima Putra Brand Award 2019 Platinum untuk kategori produk isi rumah telah bekerjasama dengan TESCO menerusi kempen CSR untuk  mengumpul dana sumbangan pakaian seragam dan keperluan persekolahan  kepada kanak-kanak Orang Asli di Pahang dan Perak.     



Jenama ini percaya bahawa setiap kanak-kanak perlu mendapat pendidikan yang baik. Justeru, ia telah menyokong kanak-kanak dari beberapa buah rumah anak yatim berusia 7 hingga 17 tahun dengan kelengkapan sekolah menerusi program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR), ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ sejak empat tahun lalu. Lebih 1,800 orang kanak-kanak daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan telah menerima sumbangannya.  


RAIKAN SAMBUTAN KRISMAS DAN TAHUN BARU DI CONCORDE HOTEL, SHAH ALAM

Assalammualaikum buat korang semua. Dah nak penghujung tahun 2019 sudah tentu sambutan hari krismas dan parti sambutan tahun baru bermula. Dengan itu, hari ini kolin berkesempatan untuk hadir sama dalam preview menu sambutan krismas di Concorde Hotel Shah Alam yang menawarkan hampir 9 menu yang boleh korang cuba. Kalau suka mencuba menu baru, suka nak makan hidangan yang baru, boleh lah ke sini. Senang sangat di seksyen 9 shah alam aje. Parking pun senang juga, nak mudah jangan lupa hubungi mereka kalau nak buat tempahan di talian 03-5520 8000 ext 2210/2304. Kalau nak buat reunion akhir tahun atau apa sahaja majlis boleh lah ambil kesempatan ini kan. 



Untuk Christmas Eve Buffet Dinner pada 24 Disember harga RM120nett bermula pada 7pm sampailah 10.30pm. Pada Christmas Day, 25 Disember  bagi Christmas Hi Tea harga RM70nett sahaja.


Percutian 2 hari 1 malam di Hotel Impian Morib

Assalammualaikum semua. Rezeki kali ini kolin kongsikan bersama semua. Tapi ikutkan keluarga kolin ramai hahah, tapi kolin bawa sebahagian aje lah. Bawa mama, anak-anak buah dan keluarga kolin sendiri. Tempah 2 bilik dan kami semua menuju ke Hotel Impian Morib untuk penginapan 2 hari 1 malam sahaja. Perjalanan dari rumah lebih kurang 1 jam, kami tiba dalam jam 4.00 petang. Memang rezeki kami, sepanjang perjalanan tu hujan, tapi bila sampai di hotel cuaca elok, cantik dan panas. Anak sendiri dan anak sedara memang tak sabar nak mandi pool dah. Itulah mereka, kepuasan dapat tidur hotel dan mandi kolam renang pun dah cukup. Kolin memang tak plan nak bawa mereka ke tempat lain pun, fokus duduk di kawasan sekitar hotel sahaja. Dan buat korang nak jimat dan tak mahu hotel besar dan fancy, bawa aje ke sini. Tak ada lif yang nak tunggu, kawasan hotel sangat close. Jadinya memang sesuai bawa anak kecil tau. Nak pantau senang..sebab bilik ke kolam renang tak lah jauh sangat. 


Inilah kami semua ! kami ambil dua bilik, satu katil queen dan satu super single. Tak bawa toto dan bantal pun sebab muat-muat katil untuk semua orang tidur. Sampai sahaja kat sini, cuaca cantik sangat. Itu yang anak-anak terus terjun kolam. Semua tak ingat nak makan pun. 

Love Beauty & Planet berkongsi kempen kitar semula dengan hashtag #smallactoflove

Assalammualaikum semua. Kali ini kolin ingin berkongsi dengan korang satu kempen kitar semula #smallactoflove yang dijalankan oleh Love Beauty And Planet. Buat yang tak tahu produk ini korang boleh ke Guardian Malaysia tau. Produk penjagaan rambut dan badan ini sememangnya wangi dan kolin suka betul pakai shampu dan perapi dari mereka. Botol-botol yang digunakan oleh produk ini adalah yang telah dikitar semula tau. Ini lah masanya kita buat sedikit kebaikan kepada alam sekitar dengan menyokong produk mesra alam. 

Bertempat di Me.Reka di pusat membeli belah Publika di Kuala Lumpur, kolin berkesempatan menimba serba sedikit ilmu mengenai produk ini. Kempen ini kalau korang perasan telah pun dilaksanakan oleh beberapa orang selebriti tanah air sebenarnya, antaranya Yasmin Hani dan Sazzy Falak. Kalau korang skroll #smallactoflove boleh lah tengok bagaimana dua selebriti ini berkongsi dengan peminat mereka cara menyayangi alam sekitar dengan mengurangkan pengunaan plastik. 



 KEMPEN KITAR SEMULA
 
Bagi kempen kali ini, Love Beauty and Planet, memperkenalkan tong kitar semula mereka yang dibawakan khas oleh Guardian Malaysia. Ini adalah untuk memupuk sikap suka kitar semula di kalangan masyarakat. Dan buat informasi korang, botol yang digunakan oleh produk ini juga adalah botol kitar semula atau recycle bottle tau. So dengan itu kita semua perlu hadkan pengunaan plastik dan mula belajar kita semula juga. Dari itu bermula dari 2 November seingga 24 November korang semua boleh masukkan botol mandian atau shampu korang dalam tong khas yang disediakan oleh mereka di outlet Guardian yang terpilih. Dan ini lah cara korang untuk bersekali dalam aktiviti #smallactoflove. Comel kan tong tuu..jangan lupa drop botol yang dah habis isinya dalam tu okay.


KASUT SEKOLAH TERBAIK HANYA DARI PALLAS MALAYSIA


 Assalammualaikum semua. Cuti sekolah bakal bermula dah. Pada tarikh 22 November 2019 adalah hari terakhir bersekolah dan sudah tentu semua mak ayah macam kolin. Mula berfikir persiapan untuk sesi tahun 2020 pula. Segala persiapan harus rapi dan yang terbaik untuk anak-anak kesayangan. Daripada hujung rambut sehingga hujung kaki semuanya bakal dibeli baru. Selalu begitu lah, mana yang boleh dipakai, kita guna balik. Tapi anak-anak ni mereka cepat sangat membesar, yang ada memang tak muat. Dan natijahnya kena lah kita beli yang baru juga kan. 

JOM BELI KASUT SEKOLAH


Buat pengetahuan korang, kasut dari PALLAS memang dari dulu kolin pun pakai. Tak tahu kenapa potongan dan keselesaan kasut ini memang menjadi pilihan hati. Senang cerita mari lah kolin senaraikan kebaikan atau kelebihan memakai kasut sekolah dari jenama yang dipercayai ramai ini. Senang sikit korang nak buat pilihan masa membeli kasut sekolah untuk anak-anak kan.

JOM KENALI STEAK/RIBS di TONY ROMA'S RIBS EXPERT SEMINAR

Assalammualaikum semua! Siapa suka makan daging atau stik. Buat kolin memang satu kegemaran lah makan daging. Maklumlah memang dibesarkan dengan pelbagai menu daging. Paling kolin suka kalau daging goreng kunyit buh sayur banyak-banyak. Tapi kali ni lain, kolin nak cerita pasal Ribs atau Steak. Selalu kita pergi restoran yang menjamu makanan ini, kita terus pilih Well Done. Sebab kita takut sangat kalau ambil yang lain, takut mentah. Sekarang baca sampai habis tau, kolin nak kongsi dengan korang bahawa yang lain tu sedap ...lagi sedap dari Well Done. So korang boleh lah order yang lain di Tony Roma's nanti untuk cuba. 


Untuk makluman ribs atau steak yang dihidangkan ada kategorinya tau.  Ada RARE, MEDIUM RARE, MEDIUM, MEDIUM WELL atau WELL DONE. Haaa..jangan ingat ada satu kategori aje. Masa TONY ROMA'S RIBS EXPERT SEMINAR ini dijalankan, Ribs Expert dari Tony Roma's berkongsi dengan kami semua cara nak tekan daging tu untuk tau kadar masakan yang mana korang nak buat atau doneness. Bila korang ikuti dan pelajari cara macam mana nak tau steak atau ribs mana korang suka, itukan satu ilmu baru. Ilmu makan ribs atau steak hanya di sini. 

HARI TERAKHIR DI HEALTHY BEAUTY MEDIA RETREAT BERSAMA GUARDIAN MALAYSIA

Assalammualaikum semua, semoga bulan November ini membawa lebih rezeki pada korang ya. Sebulan aje lagi nak ke 2020 kann.

Sudah pun tiba hari terakhir kolin bersama Guardian Malaysia di Avillion Port Dickson selama 3 hari 2 malam. Hari terakhir pagi tu santai aje, tiada aktiviti. So kami ambil masa untuk sarapan dan bersiap kemas beg untuk pulang. Bag semua siap kemas di bawa ke Riau 1 untuk sesi seterusnya. Ini lah rakan sebilik kolin yang tidur sesama selama 2 malam. Perangai merapu!




gambar tu semua pakai kamera si Sally hahaha. So guna timer kami berposing la dalam bilik kami. Maklumlah 2 hari yang sudah kami sibuk keluar masuk dan terus berehat. Hari terakhir pagi tu santai, jadi kami ambil kesempatan untuk posing lah. Bilik selesa aje untuk 3 orang wei. So korang nak honeymoon sesuai kat sini wei. Sebab ada kolam renang dibuka 24 jam gitu. Sesuai laa tuk bulan madu, selain itu sekitar hotel ambience dia memang romantis. 

ULASAN KAMERA REALME XT: Kuad Kamera Snapdragon 64MP yang Pertama di Malaysia

realme XT adalah tambahan yang terbaharu kepada rangkaian telefon pintar realme. Ia dilengkapi dengan sensor utama 64MP untuk menghasilkan foto-foto yang jelas, Pemproses 712 Snapdragon, Pengecas Pantas VOOC 3.0, Paparan FHD+ Super AMOLED dan pengimbas cap jari di atas paparan. Salah satu kelebihan realme XT adalah teknologi kuad kamera yang menampilkan sensor Samsung 64 MP GW1 di dalam kamera utama, lensa sudut lebar ultra 8MP, lensa makro 2MP dan lensa potret 2MP.

Jom kita lihat foto-foto yang dihasilkan oleh teknologi kuad kamera realme XT.

Mod Makro



Berdasarkan foto di atas, efek makro yag dihasilkan oleh kamera realme XT adalah luar biasa. Ia menunjukkan kemampuan sebenar lensa makro dari jarak 4cm, di antara lensa dan objek. Lensa makro ini membolehkan anda untuk mendekati dan menikmati keindahan dunia makro di sekitar anda.

PERTAMA DI MALAYSIA 64MP QUAD CAMERA SNAPDRAGON - Pelancaran telefon pintar realme XT di Malaysia

realme Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan realme XT, telefon pintar pertama di Malaysia yang mempunyai 64MP Quad Camera Snapdragon. ​Ia adalah yang pertama Malaysia di mana menyediakan resolusi gambar yang terbaik dengan butiran yang tidak dapat diperkatakan untuk pengguna mereka. Untuk model realme XT, ia memberikan pengguna - kebebasan untuk berkongsi kreativiti mereka melalui fotografi.Dilengkapi dengan sensor Qualcomm® Snapdragon ™ 712 dan 64MP resolusi tinggi dengan penambahan teknologi Tetracell dan 3D HDR, realme XT memastikan anda mengambil gambar dengan jelas dan terperinci. 


"Sebagai sebuah syarikat yang digerakkan oleh anak-anak muda, kita tidak hanya memahami pasaran sasaran kita tetapi kita berbangga untuk mengatakan bahawa kita juga ingin berkongsi   citarasa yang sama dengan mereka iaitu ‘Dare To Leap”.. realme telah membantu berjuta-juta pengguna setia di seluruh dunia, terutamanya anak muda untuk mengejar impian atau cita-cita   mereka dan mencapai matlamat mereka. Kini dengan realme XT, ia terus membantu pengguna telefon pintar untuk melangkah sedepan lagi dengan lebih bertenaga. Dengan semua ciri-ciri ini ada di dalam satu telefon pintar, kini pengguna mempunyai keupayaan untuk merebut detik-detik bergerak maju ke hadapan dengan segala cabaran yang ada tanpa risau. -kata ​Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia​.
 

HARI KEDUA DI HEALTHY BEAUTY MEDIA RETREAT BERSAMA GUARDIAN MALAYSIA

Assalammualaikum korang semua. Dah selesai hari pertama, hari kedua lebih manis. Pepagi lagi kami semua dah bangun awal tau. Bukan untuk sarapan tapi untuk senaman. Mengenali kolin memang akui lah, aku paling susah nak bersenam. Lagi rela jaga makan, tak makan kolin tahan lagi,  dari bersenam. Tahap pemalas untuk berpeluh tu sangat tinggi ye kawan-kawan. Itu yang bagus ikut trip macam ni, kita dikehendaki ikut jadual yang diberikan. Best tak best lah, memang mengeletar lah kaki kena buat squat dan sit up oiiii! Pagi tu rasa pishaaang aje hahaha


BEACH BOOTCAMP EXERCISE 
Tapi bila kita dihidangkan dengan view laut macam ni memang onz aje mood. Terima kasih Ms. Cruz yang sudi guide kami. Walaupun semalam dan timbang badan tu lemak berlebihan senaman memang malas hahha. Tapi rasanya kolin kena berubah dah kan. Gemuk! Walau korang tengok aku macam tak gemuk, hakikat badan aku banyak lemak tersembunyi huii



HARI PERTAMA DI HEALTHY BEAUTY MEDIA RETREAT BERSAMA GUARDIAN MALAYSIA

Assalammualaikum korang. Trip ini kolin pergi awal bulan oktober yang lalu iaitu dari 2 Oktober sehingga 4 Oktober 2019. Siapa sangka kolin bertuah dan terpilih untuk bersama-sama dalam trip yang meninggalkan satu kenangan manis buat kolin seumur hidup. Dari tidak mengenali antara satu sama lain, sehinggalah kami semua mesra dan saling menjaga satu sama lain. Itu lah dia apabila lebih 30 orang wanita bersatu dalam satu program. Girls power!

Hari pertama tu seawal 9.00 pagi kami berkumpul di Giant Shah Alam untuk menaiki bas. Selesai urusan pendaftaran kami terus menaiki bas yang disediakan. Seronok masa tu bukan nak kata lah, masa tu masing-masing masih perangai malu-malu lagi. Maklumlah hari pertama kan. Perjalanan sejam ke Avillion Port Dickson sekejap sahaja kolin rasa mungkin sebab kolin excited sangat kut. Tu rasa duk dalam bas sekejap aje hahhahha



Dalam perjalanan kami dihidangkan dengan snek ringan dari Nature's Heart. Makan kekacang dan biskut bersama air mineral memang terbaik untuk pagi kan. Maklumlah nak jaga badan. 

Pengalaman sertai KEMBARA RAHMAH ZAKAT WILAYAH PERSEKUTUAN 2019

Assalammualaikum semua

Tak tergambar rasa bangga dan seronok sangat kolin pada hari ahad yang lalu. Pada 20 Oktober 2019, DYMM SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG AL SULTAN ABDULLAH RI'AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL-MUSTA'IN BILLAH berkenan mencemar duli mengurniakan sumbangan zakat kepada golongan asnaf di Pusat Komuniti Pantai Eco-Park, Lembah Pantai sempena Program Kembara Rahmah Zakat Wilayah Persekutuan 2019. Jumpa depan-depan ni memang lain macam rasa. Dengan keramahan yang dipamerkan memang sesuai lah dengan hashtag di media sosial tu #AgongKita.


Tahniah juga buat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) kerana telah berjaya menganjurkan program yang sangat bermakna. Jom, kolin kongsi pengalaman kolin dengan korang semua ya. Cukup bermakna program ini sebenarnya. 


LOKASI PERTAMA KEMBARA RAHMAH ZAKAT

Pagi-pagi ahad tu kolin dan kawan-kawan lain berkumpul di lokasi program kembara ini akan bermula. Lokasi pertama ialah Taman Metropolitan Batu yang terletak di Jalan Ipoh. Masa kat sini semua dah berkumpul dan ada lah sikit jamuan ringan sementara menunggu program bermula jam 8.30 pagi.



 sempat sarapan dulu sebelum berkonvoi

TIPS TRAVEL BERSAMA KELUARGA

Assalammualaikum semua dan semoga korang semua sihat selalu. Percutian bersama keluarga adalah benda yang sangat di tunggu-tunggu saban tahun kan. Hal ini kerana, masa inilah kita semua nak spend time dan masa dengan keluarga. Rapatkan silaturrahim sesama ahli keluarga kita sendiri. Ye lah hari-hari biasa kita ibu bapa sibuk bekerja, tak ada masa yang banyak untuk diluangkan bersama anak-anak. Anak-anak yang sudah bekerja juga sibuk sampai ada ketika tiada masa untuk menziarahi ibu bapa di kampung halaman. Jadi untuk mendapatkan percutian yang berkualiti, perancangan yang rapi adalah sangat penting supaya ia bersesuaian dengan pelbagai jenis lapisan umur. Terdapat banyak pakej yang boleh ambil macam book cheap Cathay Pacific flights untuk ke Hong Kong. 


Thai Airways cheap flights untuk ke Thailand dan sebagainya yang ditawarkan oleh Traveloka. Hal ini kerana Traveloka banyak menyediakan pakej penerbangan yang menarik dan berbaloi dari tiket flight hinggalah ke pilihan mencari hotel. Malah, flight-flight ini juga boleh kita gunakan ke tempat-tempat lain kerana ada masanya ia menawarkan harga yang lebih murah berbanding syarikat penerbangan yang ada di Malaysia. Secara ringkasnya jangan kita limitkan pencarian tiket kita dengan gunakan apa yang ada di negara kita sahaja. 


MENU MASAKAN DI HUJUNG MINGGU

Hai korang semua, Assalammualaikum dan semoga korang semua jaga diri di musim hujan ni okay. Stay safe dan selalu ambil vitamin C bagi memastikan badan kuat sikit cuaca sejuk ni.

Sebut pasal hujan dan sejuk, kolin hari ini nak berkongsi dengan korang semua menu masakan kolin kalau di hujung minggu. Kolin memang biasa rajin masak bila hujung minggu aje. Kalau hari bekerja kadang tak sempat sampat aje dah maghrib. Tapi semalam kolin sempat masak mee goreng untuk makan malam. Kadang asyik beli makan diluar dah jemu. Tambahan lagi tengok 999 kat TV3 hari tu, punyalah kotor kedai tomyam kat penang tu bila kena serbuan. Terus jadi ngeri ! Lepas ini nak pergi kedai yang ada Gred A atau B kut, kita kena perhatikan dah tau. Kalau boleh biar kedai yang ada gantung pemeriksaan dari majlis perbandaran. 

MENU HARI SABTU


Kalau hujung minggu memang kolin menganas masak. Selagi boleh keluar menu dalam peti ais tu semua kolin masak. Tu mangkuk kecik sambal petai tempoyak (yana bagi), ikan keropok, masa lemak cili api ayam, ayam buttermilk dan last sekali sayur kailan tumis udang. Haaa..siap menu kan! 

MEMAAFKAN ORANG LAIN TAK AKAN DAPAT MEMBAIKI MASA SILAM, TAPI AKAN MEMBAIKI MASA HADAPAN KITA

Assalammualaikum korang semua. Kolin rasa menarik sangat nak kongsi petikan yang kolin copy dari Facebook ini. Selalu kita kata, haaa buat lah aku tak maafkan, esok merangkak lah ko kat padang masyar minta maaf dengan aku. Tapi penulisan di bawah kata dan menerangkan bahawa semua itu melambatkan kita nak masuk syurga. Apa kata kita maafkan dan biarkan Allah SWT yang soal dan hukum mereka. Itu yang dia kiaskan dalam petikan cerita.

SAYA MAAFKAN TAPI TAK PERNAH LUPAKAN 

Oleh itu semua yang baca entri ini kolin maafkan. Setiap malam sebelum tidur kolin cakap kuat-kuat kat diri sendiri. Saya maafkan semua orang! Ikhlas tak ikhlas, iye atau tidak semua tu urusan Allah. Janji kolin usaha kan. Tapi tak bermakna kolin maafkan, tapi lupa ya. Segala apa titik hitam terjadi dari saudara mara, bekas kawan, bekas bos atau sesiapa sahaja kolin ingat pernah jadi dan buat kolin tak pernah dilupakan. Tak pernah lupa uoolss. Sebab sejarah hitam tu lah mendewasakan kita kan.  So korang pulak baca okay. Terpulang maklum lah penerimaan kolin, tapi kolin rasa. Its okay....i let it go! Now i maafkan semua orang, supaya urusan i lebih mudah dan kolin lebih tenang menjalani kehidupan ini.


PENGALAMAN BERKHEMAH DI SG. PAUH CAMPSITE, CAMERON HIGHLAND

Assalammualaikum semua kawan-kawan. Semoga bulan Oktober memberikan korang seribu satu kemanisan dalam hidup ye. Baru ada masa nak berkongsi dengan korang semua yang kolin pergi camping masa cuti September yang lalu. Alah, kolin camping setahun sekali aje, bila teringin baru pergi. Tanpa perancangan, tanpa apa-apa pun persediaan,  kami terus tuju ke Cameron Highland, bertolak jam 6.00 pagi dari rumah. Bila sampai kat Tapah dalam jam 7.30 pagi tu, kami berhenti untuk makan dahulu. Bila dah siap makan, kami terus ke Tanah Rata dan sudah tentu kami berhenti di ladang teh untuk minum teh panas dan merasa kek kat sini. Tapi kalau nak tanya rasa kek tu, gagal. So baik korang nak melepak minum teh, beli satu kek sudah lah. Itu sebab kami bersarapan sesiap kat kedai makan Tapah, lebih murah dan lebih banyak pilihan. Satu lagi nak elak kesesakan sebab masa kolin sekeluarga pergi hari cuti bersambung. Seperti biasa cuti bersambung memang jem la atas bukit ni.


 minum dulu sambil menikmati pemandangan ladang teh

MENUJU CAMPSITE SG. PAUH, CAMERON HIGHLAND

Selesai minum kami terus ke campsite, gunakan waze. Nak ke campsite, korang boleh waze Pejabat Perhutanan Cameron Highland dan kena masuk pintu gerbang Kampung Taman Sedia. Korang mesti tak tahu kan ada perkampungan melayu kat sini. Lain kali kalau ke Cameron Highland, sila masuk kampung ini dan shopping segala strawberry, sayur dan makan dalam ni. Semua orang melayu jual tau, best! 


HOTEL FURAMA BUKIT BINTANG ADA BILIK BERTEMA "CASTLE", "SAFARI" DAN "UNDERWATER"

Percutian keluarga adalah sentiasa di nantikan setiap tahun kan. Untuk kami sekeluarga, cukup lah dapat tidur hotel yang best dan kalau lokasi tu dekat pun mengapa. Jadi cuti Hari Malaysia yang lalu kami sekeluarga bercuti di dalam bandar iaitu di Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Tak perlu tempuh kesesakkan lalu lintas, duit minyak dan tol pun jimat juga kan. 

NAK HOTEL SESUAI UNTUK ANAK
DAN ADA TEMA YANG COMEL & SERONOK

Memang nak sangat bilik yang ala-ala bertema tu, teringin. Nak jadikan cerita, kami dapat tahu yang HOTEL FURAMA BUKIT BINTANG sudah pun melancarkan "Hotel's Theme Room" yang sesuai untuk sekeluarga dan antara bilik yang ada ialah Castle Room, Safari Room dan Underwater Room. 

Disebabkan anak-anak kolin sukakan ikan, ala-ala dasar laut kami terus ambil bilik Underwater Room. Kalau korang nak tahu, hotel ini dekat Bukit Bintang dan kawasan dia memang happening. So kalau nak ke Golden Triangle tu boleh aje jalan kaki atau pihak hotel menyediakan hotel tranfer juga. So kita check in dulu okay.



Sementara nak check in, mereka akan cuba buat sepantas mungkin tau. Kat lobi tu juga ada ruang mainan kecil untuk anak-anak. So kalau masa check in tu nak bagi mereka leka boleh lah bermain sekejap kat situ okay. Jadi mak ayah boleh bawa mereka ke FuramaLand supaya mereka leka dan kerja kita pun senang. 

Lindungi kulit wajah dengan BEAUTEA by SAFI

Hai korang semua, Assalammualaikum kolin ucapkan. Hari ini kolin nak berkongsi dengan korang produk yang baru iaitu pencuci wajah dari SAFI iaitu BEAUTEA. Dengan 100% ekstrak teh premium, ianya mampu melindungi kulit wajah dari pencemaran, stress dan juga kosmetik. Mesti korang semua tahu kan, setiap kali kita keluar rumah, wajah kita dah mula terdedah dengan 3 punca masalah kulit. Punca pertama ialah pencemaran macam debu, asap, kotoran malah sinaran UV pun punca. Kalau korang nak tahu, ini lah sebab muka korang ada masalah muka kusam, bintik-bintik hitam dan juga masalah penuaan pramatang! Siapa nak nak nampak tua sebelum usia kan! Satu beg kolin sapu uolllsss :)


Punca kedua ialah tekanan jadual harian yang sangat padat. Ada juga antara kita suka laaa berjaga sampai lewat malam. Itu yang punca kulit wajah mengumpul minyak di bawah lapisan kulit dan terus lah jadi jerawat. Tona kulit pun terus nampak tak sekata. Yang ketiga pula ialah sisa kotoran bahan kosmetik yang kita pakai hari-hari. Ianya akan mengumpul bakteria, jadikan pori tersumbat dan kulit nampak tua. Tambah pula kulit makin kasar, kering dan mengalami dehidrasi. Bahan kosmetik memang bantu kita tampil menawan, tapi awas ye, kalau tak cuci betul, memudaratkan!

Lunch Gathering

Assalammualaikum korang semua, masih jerebu kan. So hati-hati dan jangan merambu kat luar selalu ya. Baru-baru ini adik cantik manis kawan lama si farahain call ajak lunch. Dan seperti biasa kita gelarkan 'lunch gathering' lah kan. Mereka berdua ni pangkat adik-adik aje ngan kolin. Tapi Sufia Hafizah dan Farahain ni antara yang rapat. Walaupun muda mereka ni matang dalam berkawan.



Terima kasih korang ada rezeki kita jumpa lagi ye. Semoga persahabatan kita terus baik dan kita saling menghormati satu sama lain kan. Janji tau, ada masalah jangan duk update status, soooo budak-budak. Jumpa korang lagiiiiii...soon!

KAWAN SAMPAI MATI

Sambut Hari Malaysia di Waka Waka KL

Haiii...Assalammualaikum semua, kolin harap belum terlambat kolin nak ucapkan kepada semua yang sudi singgah blog ini SELAMAT HARI MALAYSIA 2019 dan semoga kita terus aman makmur selamanya okay. Setiap orang ada cara sambutan tersendiri kan, kolin pula bawa anak-anak bermain di indoor playground iaitu di Waka Waka KL yang terletak di Aras LG, Hotel Furama Kuala Lumpur. Apa lagi kan kesukaan anak-anak, bermain lah!!! Esok lusa bila mereka dah dewasa kolin akan pasti rindukan saat-saat, masa tu tengok aje lah anak kecil orang lain yeee..Korang pun boleh pergi wei, bonding moment dengan anak tu penting.



PROMOSI HI TEA HARI MALAYSIA RM31 NETT

Ada promosi tau RM31 nett untuk seorang dewasa dan percuma untuk seorang anak. So RM31 nett tu untuk buffet sekali makan lah. Mula dari jam 2.00 petang sampai jam 5.00 petang boleh makan dan bermain sampai puas hati. 


ni kalau korang dari lobi hotel ke Waka Waka KL. Lawa kann..hujung minggu nanti singgah lah ye

Haruman Baru Rekaan Bersama AVON dan Kenzo Takada

Assalammualaikum semua, harapnya semua kekal sihat di musim jerebu ini. Hampir setiap tahun kita menghadapi masalah ini kan, harapnya tahun ini tahun terakhir lah kan. Tak tahan nak menarik nafas berbau terbakar ni. 

Okay lah korang, disebabkan bau pencemaran kan, hari ini kolin nak berkongsi dengan korang semua haruman baru rekaan Avon dan Kenzo Takada iaitu Avon Life Colour EDP for Her & EDT for Him yang terbaru. Wangian yang berpasangan iaitu untuk wanita dan lelaki ini dicipta oleh pereka haruman terkemuka iaitu Kenzo Takada. Diberikan sentuhan sofistikasi yang segar, menceriakan dengan magnolia sebagai bahan utama. Haruman dijamin kekal dari pagi sehingga ke malam ini dijual satu dari harga RM155.00 WM / RM178.25 EM satu dan boleh dapatkan terus dari wakil Avon, Butik Kecantikan Avon atau dari www.shop.avon.my hah senang beli terus online kan. 


Jenama Avon ni dari zaman kolin kecik-kecik dulu dah pakai tau. Dulu selalu beli gincu dari Avon sebab kualiti dan harga murah sangat. Memang sesuai dengan bajet student tau.
  

Philips SpeedPro Max Aqua - Cordless Vacuum dengan kuasa pembersihan 3 dalam 1

Buat kaum-kaum ibu yang selalu mengemas rumah tu, memang pasti akan terliur dengan posting kali ini. Manakan tidak, kolin sendiri terpesona dengan Philips SpeedPro Max Aqua - the fastest cordless vacuum with 3 in 1 cleaning. Teruja tak? Dalam dunia moden dan sibuk ni mana kita ada masa nak buat kerja rumah ikut cara lama kan. Kalau dengan keluaran terbaru dari Philips yang mampu vakum, mop malah membersihkan habuk yang mata kasar kita semua tak nampak, terutama 'dust mite' yang ada kat sofa dan katil kita duduk sehari-hari itu. Korang semua, sila simpan duit dan beli ye. Kolin tak tipu tau yang ini memang terbaik untuk kita yang hari-hari bergelut mengemas rumah.



Kuasa sedutan 360 darjah 

Bila mengunakan vakum ini segala habuk di sekeliling akan disedut tau. Jadinya segala habuk di sekeliling tu terus disedut walaupun kat tepi-tepi dinding tu. Bayangkan lah korang tak perlu kisah sudut-sudut sukar tu dah kalau gunakan yang ini. 


Keajaiban Sedekah

Assalammualaikum korang semua! Mesti best kan cuti 3 hari, minggu ini cuti lagi Isnin, seronok. Hari ini kolin nak share pasal KEAJAIBAN SEDEKAH. Saja buat satu entri pasal sedekah pasal nak ingatkan diri sendiri. Kolin sendiri suka kutip sedekah atau derma untuk kawan-kawan yang kesusahan. Tapi bila fikir balik kalau lah tak ada kawan yang suruh atau minta duit korang tu untuk sedekah, korang bersedekah ke? Tabung ada depan pintu shopping mall atau pejabat sure korang tak nampak kan? Ala mengata orang, aku pun sama kadang. Cuma sekarang dah belajar siapkan duit kecil tepi poket handbag. Memang niat nak sedekah, belajar untuk bersedekah. Sebab orang kata, duit gaji kita tu bukan tuk kita aje, ada bahagian orang lain juga. 

Dan banyak-banyak yang pernah kolin baca,  terima kasihlah buat page Facebook Kisah Zakat Malaysia yang buat grafik cantik-cantik buat pemahaman kita semua. Mana lah tau korang terlupa atau tak pernah tahu ajaibnya sedekah kan. Ala kalau setakat RM50 sebulan korang asingkan untuk bersedekah pun dah bagus wei..kenapa tidak? Mulakan hari ini, untuk 'saham' kita kat sana nanti.  Sedekah dan zakat lain tau..hari ini kolin cerita bab sedekah.



Sedekah takkan membuatkan kita miskin

Dah itu janji dia kan, lagi banyak kita memberi tak pernah miskin. Apa nak takut, kalau dah kata rezeki tu milik Yang Esa. So korang mulai hari ini, kalau rasa susah hidup, serba tak cukup pendapatan tu. Apa kata audit diri dan mulakan sikap suka bersedekah, tak perlu banyak pun. Mulakan dengan jumlah yang kecil ya semua.

Menu makanan Jepun terbaru dari RakuXin, Hotel Concorde Shah Alam

Assalammualaikum dan semoga korang sihat selalu!

Buat peminat makanan Jepun, korang semua dah ada pilihan terbaru tau. Buat yang tidak pernah tahu yang Hotel Concorde Shah Alam mempunyai restoran masakan Jepun & Cina ini rugi betul! Restoran RakuXin yang terletak di aras lobi ini menyediakan ruang makan yang cukup selesa buat korang sekeluarga mahu pun yang inginkan 'meeting over lunch'. So kalau bos-bos korang nak mencari hidangan sedap tapi premium bersama client boleh ke sini. Ataupun kalau korang nak makan bersama-sama yang tersayang pun boleh. Banyak betul hidangan yang boleh dicuba tau. 




Main tanya-tanya soalan di Instagram

Kalau hidup tak boleh bergurau kena duduk 'surau' lah kan. Hari tu kolin saja update IG stories yang tanya-tanya soalan tu. Alahai hahahahah kakak memang mudah terhibur lah. Dikelilingi oleh kawan-kawan yang sangat sporting memang cukup menceriakan. 

Soalan cukup simple, tapi jawapan semua kreatif! Gelak sampai menangis-nangis tengok jawapan korang lerrrrr...


ni soalan kolin tau....saja lerr baring petang-petang tu tanya kawan-kawan kannn. Haruuu jawapan...ni lah warna warni kehidupan, syukur kawan-kawan membahagiakan!

PERCUTIAN CUTI SEKOLAH BULAN OGOS 2019

CREATING MEMORIES WHILE WE COULD!
haaa macam tu lah kiranya, kalau ikut yang kolin baca kan. Bercuti adalah salah satu 'bonding' terbaik bersama keluarga. Teringat juga dulu arwah abah selalu bawa kami 7 beradik berjalan merata-rata. Tak tinggal pun hotel mewah, kadang-kadang tu tidur dalam kereta atau tidur rumah sedara mara. Rumah kawan arwah abah pun pernah tau...Tapi masa tu mana ada media sosial nak tayang hotel mewah yang korang nginap tu (sekali ngata diri hahaha). So untuk bulan Ogos sempena meraikan ulangtahun kelahiran kolin ke 25 tahun dan ulangtahun perkahwinan kami ke 15 tahun (2004 till 2019- Insha Allah, to more year to come) kami ke Cyberjaya aje.  


muka happy ni laaa jadi kepuasan mami tau!


TIPS RUMAH KEMAS & BERSIH

Rumah bersepah masalah semua orang kan. Termasuk la kolin! Itu yang try nak disiplin macam mana nak biar rumah tu sentiasa kemas dan ready untuk terima tetamu. 

Perkongsian di Facebook betul-betul membuka mata. Cuma kolin nak tambah aje yang setiap hari tu. Kolin hari-hari mesin baju, kena basuh dan terus sidai. Tak boleh nak tengok berlonggok-longgok. Yang lelain tu setakat ni memang tengah try. 


Tumis petai dengan bilis dan kentang

Kadang kita ni tak tau nak makan apa kan. Masak kadang-kadang buntu sangat. Selalu makan kat kedai makan luar tu pun kadang bukan semua sedap. Kalau dah sedap ada banyak pula bahan perasa dia pakai, tambah pula minyak pula. Nak jaga kesihatan macam mana kan. Kolin rasa laa, dah tiba masa kolin shopping bahan-bahan untuk eat clean. 

Resipi dan bahan-bahan sangat lah mudah. Siap satu lauk korang goreng aje lah telur dadar tu. Sedap sangat bila makan dengan kicap! 

WAKA WAKA KL indoor playground di Kuala Lumpur

Assalammualaikum semua! Memandangkan minggu ini adalah Hari Raya Aidiladha dan juga minggu cuti sekolah. Kolin ada tempat yang baru untuk dikongsikan dengan korang semua. Kebetulan kolin pergi sabtu lalu ada Hi Tea. Bersempena dengan hari kemerdekaan negara jiran kita iaitu WAKA WAKA SINGAPORE NATIONAL DAY HI - TEA. Bermula dari jam 2.00 petang sehinggalah jam 5.00 petang. So kolin dan anak-anak ke sana, makan dulu lepas tu bermain. Dan kalau masa main rasa haus dan lapar boleh aje ke buffet hi tea dan makan. Dan kalau mana yang tak ambil hi-tea tu ada juga makanan yang dijual. Jadi korang kena tengoklah sendiri mana berbaloi kan. 









Makan Malam Di Dapur Sabak Salai, Seksyen 7 Bangi

Assalammualaikum semua !! Lama tak bersiaran sebab sibuk laaaa. Cehhh..kita tulis macam ramai pula baca blog kita ye. Tapi apa pun walau tak ramai, tetap ada...terima kasih yang sudi membaca ye. Walau kadang perkongsian tidak lah best sangat. 

Hari rabu yang lalu, kolin terlupa nak top up stok daging salai. Eh lupa pula nak cerita. Sekarang ni kolin jadi agen jual daging salai keluaran SABAK SALAI. So, kalau korang nak stok lauk atau nak sesekali makan daging salai masak lemak cili api ker, nak jadikan rencah dalam mihun atau nasi goreng tu boleh lah roger kolin okay. Tak mahal pun, sepaket hanya RM17 sahaja. Bersekali itu kolin ke restoran mereka yang terletak di Seksyen 7 Bangi untuk dinner lah. Alang-alang dah sampai kan.


malam gambar tak lawa sangat.....

ini lah yang kolin jual tu, RM17 aje. Kalau nak boleh roger tau. Sedap tak tipuuuuu


EVERSOFT tampil dengan Micellar Cleansing Water, 100% Ekstrak Tumbuhan Organik

Jenama Eversoft ini bukan lah baru pada kolin. Kalau korang semua nak tahu, kolin dari remaja diperkenalkan dengan jenama ini. Cuma kedegilan kolin masa remaja yang sukar menukar-nukar produk tu yang buat tak setia. Tapi kalau korang nak tahu, ramai sangat yang mengunakan jenama ini dan kulit wajah memang elok sangat. Nasihat kolin, kalau dah guna satu produk dan muka elok bersih tanpa jerawat dan masalah wajah lain, korang setia okay! Setia ajee...supaya kulit wajah tak rosak. 

Untuk kali ini, fokus kepada pengunaan komestik. Macam pembayang mata, celak, maskara, pemerah pipi dan sebagainya sememangnya menyerlahkan lagi penampilan seseorang wanita. Tapi tahukah korang setiap bahan tu ada bahan kimia dan pewarna yang perlu dibersihkan betul-betul selepas setiap kali pengunaannya.



Seiringan dengan itu, jenama yang sudah lebih 20 tahun di pasaran. Memformulasikan dengan 100% ekstrak tumbuhan organik dan mengunakan teknologi Jepun, memperkenalkan pembersih solekan berasaskan air dan tidak melekit. Ianya mengabungkan beberapa langkah pemeliharaan kulit iaitu menanggalkan solekan membersih, menyegar serta melembapkan kulit dengan hanya 1 botol dalam 1 langkah yang mudah. 

SAMBUT BULAN KEMERDEKAAN DENGAN REALME MERDEKA MONTH

realme Malaysia dengan semangat "Dare to Leap" telah melancarkan realme Merdeka Month 2019 bulan ini tau. Dengan sambutan itu juga, realme Malaysia menawarkan pelbagai hadiah dan kejutan untuk korang semua. Berkerjasama dengan Shopee, realme Merdeka Sales akan memberikan tawaran menarik harga telefon bimbit cukup murah sehingga RM349 sahaja! 


Keselesaan tanpa kompromi, Triumph Lingerie

"Rasa Lembut dan Ringan Sepanjang Hari" itulah yang menjadikan koleksi ini menjadi kegilaan kaum wanita. Sebagai 'reward' atau balasan bulan ini kolin hadiahkan diri sendiri satu benda yang selalu pakai dan tak pernah miss out lah kiranya iaitu BRA kalau bahasa melayu COLI. Memang kalau kita fikir semula, perkara ini agak malu kalau dedulu lah. Itu kolin tak nafikan, tapi zaman kian moden dan rasanya semua dah tahu pun. Lagi manis kalau kaum suami ni semua tau saiz isteri dan belikan sempena hari-hari istimewa kan. Kenapa tidak!! Kalau korang suami-suami nak tahu, ini adalah hadiah yang sangat manis tau kalau korang bagi si isteri.