Wednesday, August 21, 2019

TIPS RUMAH KEMAS & BERSIH

Rumah bersepah masalah semua orang kan. Termasuk la kolin! Itu yang try nak disiplin macam mana nak biar rumah tu sentiasa kemas dan ready untuk terima tetamu. 

Perkongsian di Facebook betul-betul membuka mata. Cuma kolin nak tambah aje yang setiap hari tu. Kolin hari-hari mesin baju, kena basuh dan terus sidai. Tak boleh nak tengok berlonggok-longgok. Yang lelain tu setakat ni memang tengah try. 


Friday, August 16, 2019

Tumis petai dengan bilis dan kentang

Kadang kita ni tak tau nak makan apa kan. Masak kadang-kadang buntu sangat. Selalu makan kat kedai makan luar tu pun kadang bukan semua sedap. Kalau dah sedap ada banyak pula bahan perasa dia pakai, tambah pula minyak pula. Nak jaga kesihatan macam mana kan. Kolin rasa laa, dah tiba masa kolin shopping bahan-bahan untuk eat clean. 

 
Resipi dan bahan-bahan sangat lah mudah. Siap satu lauk korang goreng aje lah telur dadar tu. Sedap sangat bila makan dengan kicap! 

Thursday, August 15, 2019

WAKA WAKA KL indoor playground di Kuala Lumpur

Assalammualaikum semua! Memandangkan minggu ini adalah Hari Raya Aidiladha dan juga minggu cuti sekolah. Kolin ada tempat yang baru untuk dikongsikan dengan korang semua. Kebetulan kolin pergi sabtu lalu ada Hi Tea. Bersempena dengan hari kemerdekaan negara jiran kita iaitu WAKA WAKA SINGAPORE NATIONAL DAY HI - TEA. Bermula dari jam 2.00 petang sehinggalah jam 5.00 petang. So kolin dan anak-anak ke sana, makan dulu lepas tu bermain. Dan kalau masa main rasa haus dan lapar boleh aje ke buffet hi tea dan makan. Dan kalau mana yang tak ambil hi-tea tu ada juga makanan yang dijual. Jadi korang kena tengoklah sendiri mana berbaloi kan. 









Friday, August 9, 2019

Makan Malam Di Dapur Sabak Salai, Seksyen 7 Bangi

Assalammualaikum semua !! Lama tak bersiaran sebab sibuk laaaa. Cehhh..kita tulis macam ramai pula baca blog kita ye. Tapi apa pun walau tak ramai, tetap ada...terima kasih yang sudi membaca ye. Walau kadang perkongsian tidak lah best sangat. 

Hari rabu yang lalu, kolin terlupa nak top up stok daging salai. Eh lupa pula nak cerita. Sekarang ni kolin jadi agen jual daging salai keluaran SABAK SALAI. So, kalau korang nak stok lauk atau nak sesekali makan daging salai masak lemak cili api ker, nak jadikan rencah dalam mihun atau nasi goreng tu boleh lah roger kolin okay. Tak mahal pun, sepaket hanya RM17 sahaja. Bersekali itu kolin ke restoran mereka yang terletak di Seksyen 7 Bangi untuk dinner lah. Alang-alang dah sampai kan.


malam gambar tak lawa sangat.....

ini lah yang kolin jual tu, RM17 aje. Kalau nak boleh roger tau. Sedap tak tipuuuuu


Monday, August 5, 2019

EVERSOFT tampil dengan Micellar Cleansing Water, 100% Ekstrak Tumbuhan Organik

Jenama Eversoft ini bukan lah baru pada kolin. Kalau korang semua nak tahu, kolin dari remaja diperkenalkan dengan jenama ini. Cuma kedegilan kolin masa remaja yang sukar menukar-nukar produk tu yang buat tak setia. Tapi kalau korang nak tahu, ramai sangat yang mengunakan jenama ini dan kulit wajah memang elok sangat. Nasihat kolin, kalau dah guna satu produk dan muka elok bersih tanpa jerawat dan masalah wajah lain, korang setia okay! Setia ajee...supaya kulit wajah tak rosak. 

Untuk kali ini, fokus kepada pengunaan komestik. Macam pembayang mata, celak, maskara, pemerah pipi dan sebagainya sememangnya menyerlahkan lagi penampilan seseorang wanita. Tapi tahukah korang setiap bahan tu ada bahan kimia dan pewarna yang perlu dibersihkan betul-betul selepas setiap kali pengunaannya.



Seiringan dengan itu, jenama yang sudah lebih 20 tahun di pasaran. Memformulasikan dengan 100% ekstrak tumbuhan organik dan mengunakan teknologi Jepun, memperkenalkan pembersih solekan berasaskan air dan tidak melekit. Ianya mengabungkan beberapa langkah pemeliharaan kulit iaitu menanggalkan solekan membersih, menyegar serta melembapkan kulit dengan hanya 1 botol dalam 1 langkah yang mudah. 

Friday, August 2, 2019

SAMBUT BULAN KEMERDEKAAN DENGAN REALME MERDEKA MONTH

realme Malaysia dengan semangat "Dare to Leap" telah melancarkan realme Merdeka Month 2019 bulan ini tau. Dengan sambutan itu juga, realme Malaysia menawarkan pelbagai hadiah dan kejutan untuk korang semua. Berkerjasama dengan Shopee, realme Merdeka Sales akan memberikan tawaran menarik harga telefon bimbit cukup murah sehingga RM349 sahaja! 


Friday, July 26, 2019

Keselesaan tanpa kompromi, Triumph Lingerie

"Rasa Lembut dan Ringan Sepanjang Hari" itulah yang menjadikan koleksi ini menjadi kegilaan kaum wanita. Sebagai 'reward' atau balasan bulan ini kolin hadiahkan diri sendiri satu benda yang selalu pakai dan tak pernah miss out lah kiranya iaitu BRA kalau bahasa melayu COLI. Memang kalau kita fikir semula, perkara ini agak malu kalau dedulu lah. Itu kolin tak nafikan, tapi zaman kian moden dan rasanya semua dah tahu pun. Lagi manis kalau kaum suami ni semua tau saiz isteri dan belikan sempena hari-hari istimewa kan. Kenapa tidak!! Kalau korang suami-suami nak tahu, ini adalah hadiah yang sangat manis tau kalau korang bagi si isteri. 






Thursday, July 25, 2019

Kucing

yup...suka kucing! Tapi aku tak bela kucing sebab kekangan masa dan ruang rumah yang tidak mengizinkan. Tapi itu tak membataskan ye, ada juga kucing datang rumah minta makan. Kadang tu sian, tapi hormati jiran juga. Ada juga jiran bising kata sebab kita bagi makan dan berak merata. Masalah juga kalau ko tinggal flat ni kan. Kalau rumah kampung bela rimau pun boleh kut hhihi. Tapi ada juga sekor kucing yang bukan aku bela tapi suka sangat datang rumah. Dan dia buat macam rumah dia sendiri ya. Cuma bagus dia ni, tak pernah berak dalam rumah aku. Dah makan dia akan bunyi depan pintu minta keluar rumah. Masalah aku tak tahu dia berak kat rumah jiran atau dia ke bawah. Sebab rumah aku kan tingkat 2..so aku assume dia ke taman bawah laa buat 'bisnes' dia. Nama dia GEDIK, betina dan dah 3 kali beranak. Tapi semua tak kat rumah aku. Sebab awal-awal aku dah pesan kat Gedik, yang aku tak boleh jaga dia dan anak-anak. So memang tak pernah laaa dia beranak kat rumah aku tuuu. Eh dia fahammm ye aku cakap!!





Inilah dia gedik!!! Memang tidur dah macam manusia hahahahha

Monday, July 22, 2019

"Dare To Leap" tagline terbaru dari RealMe Malaysia !

Haii korang semua. Apa khabar? Kolin harap semua sihat dan baik belaka. Mengenai RealMe, sebagai satu jenama global yang kian berkembang di Malaysia. Kali ini mereka telah memperkenalkan tagline terbaru mereka. Pada kolin, jenama ini yang sangat mewakili golongan remaja tampil dengan tagline atau slogan terbaru mereka iaitu "Dare To Leap". Bersama-sama pelancaran tagline terbaru ini bermula dari 19 Julai sehingga 21 Julai 2019 di Lower Ground 2, Blue Concourse Area di Sunway Pyramid ada pelbagai aktiviti bagi korang semua yang sukakan sukan lasak dan mencabar adrenalin.




Thursday, July 18, 2019

Teman mama pergi semak Wang Tidak Dituntut

Helloo semuaa..nak jadi cerita aku semalam terus cuti. Nak tahu kenapa, sebab dah janji dengan mama aku atau lebih dikenali dengan nama Cik Timah tu pergi semak kalau-kalau ada duit dia yang masih tidak dituntut. Awal pagi keluar macam nak ke pejabat macam biasa, kolin pergi jemput dia. Dalam jam 8.30 pagi kolin sampai dan suruh mama pergi dulu ambil nombor. 


Bersyukur lah kat Jabatan Akauntan Negara tu dia dahulukan orang-orang yang Warga Emas, sarat mengandung, OKU dan sebagainya. Soooo...sekejap aje mama dah dapat semak. Tahniah laa kepada mereka yang prihatin. Dan kalau korang nak tahu...yee ada duit dia hahaha..ribu jugak lah. Berbaloi semalam aku cuti dan bawa dia pergi semak. Aku semak gak sekali, tapi aku tiada wang yang tidak dituntut hahahahha. Semua duit aku dah tuntut abisss dah, sekali laa semak alang-alang dah cuti kan. 

Monday, July 15, 2019

Hotel Langkasuka, Langkawi

Penginapan 2 malam di Hotel Langkasuka, Langkawi harus dikongsi. Sebab apa, kolin rasa harganya murah dan berbaloi. Hotel ini bersekali dengan shopping mall tau. Walaupun agak jauh dari pekan kuah, tapi shopping mall tu adalah satu faktor yang membuatkan hotel ini menang lokasinya. Bayangkan malam korang nak beli roti, tuala wanita, air fresh orange ada pasaraya la kat bawah hotel. Nak shopping bodyglove, watson, guardian, vincci atau padini pun ada. Ruang parking luas di belakang hotel pun ada disediakan. Selain itu, peramah betul yang kerja kat lobi tu, kolin rasa kalau korang nak datang sekeluarga, ambil sahaja bilik deluxe tu memang luas sangat. Fasiliti lengkap!!! Nak pergi langkawi dan nak yang hotel best tapi dalam lingkungan bajet murah tu boleh cuba yang ini. Melainkan korang nak lepak pantai memang kena tidur kat chenang la kan. Tapi padat oiii...cuma best kat sana dah ada grab..so tak perlu nak sewa kereta punnnn kalau setakat nak pergi jalan dekat-dekat. Tapi kalau nak merata-rata tuu elok sewa kereta aje okay.


cukup luas dan selesa kannn

Thursday, July 11, 2019

manfaat anggur hijau

Sesiapa yang ikut atau follow media sosial kolin, memang selalu kolin akan share buah-buah yang murah ada jual  kat MBG. Dan lately kolin share buah anggur hijau murah sangat-sangat laa kat MBG tu. Dua kotak tu hanya RM10. Anggur tak besar, tapi paling penting tak ada biji dan tak masam, manis wei. Dalam diam kolin boleh abiskan satu kotak anggur hijau tu bila buat kerja kat pejabat hehehe. Kolin suka buah kat MBG tu kadang fresh dan elok. Dan paling best bila harga dia sama dengan pasar malam. Itu yang kadang beli tak ingat dunia tu....

Disebabkan kerap sangat 2 ke 3 minggu ni makan anggur hijau,  kolin pun search laa pasal kebaikan atau keburukkan anggur hijau ni. Jom baca sesama ye kengkawan. Bahasa arah ke Indonesia sikit, sebab banyak rujukan blog keluar yang negara seberang. Harap korang faham lerr ye.....ada sikit kolin ubah laa



Wednesday, July 10, 2019

Bengkel kereta di Jelebu, Negeri Sembilan

Aduiii...memang masa kena ni, kolin fikir dugaan aje tau. Dugaan kami sekeluarga. Sebelum kolin cerita panjang lebar kenangan kami terpaksa bermalam 2 hari di Jelebu, kolin nak kredit atau pujian kepada bengkel kereta yang membantu kami  serta membaiki kereta sehingga kami boleh terus balik ke KL tanpa rasa tidak selamat. Dah laa sangat membantu, malahan caj yang dikenakan pun tidak lah mahal sangat. Takut juga kan, bila kereta kita rosak di tempat orang dan bengkel pun main redah aje, kadang kena 'sembelih'. Tapi nasib kami baikkk...malahan ada juga kolin berkenalan dengan dua keluarga yang membantu kami. Tuhan sahaja dapat membalas jasa mereka tau, dah la tengah malam, tengah gelap gelita memang dah nak jadi kisah weiii...So buat korang yang nak terperangkap kereta rosak di Jelebu atau apa-apa aje lah kereta rosak area tu, boleh call Udo. BENGKEL KENDERAAN TEKUN IKHLAS atau UDO AUTO GARAGE ini terletak dekat dengan pekan jelebu, cari KFC dan bengkel mereka dalam kawasan berpagar ada car wash sekali depan sikit dari KFC tu lah..itu lokasi bengkel ye.



Friday, July 5, 2019

SALAM JUMAAT

Bila ada orang tak suka, ada aje yang mereka-reka cerita. Dah bercerita, di sampaikan pula oleh orang tak takut dosa. Bila tak takut dosa (dhaif) dan  orang-orang yang tak berilmu (bodoh) pun percaya. Hebat kannnnn...itu kenyataan...pernah ke kita semuka orang yang dituduh atau difitnah tu... tak pernah....realiti itu lah dia...TAK AKAN PERNAH!



Wednesday, July 3, 2019

SERIKAN DIRI DI AIDILFITRI DENGAN GARNIER

Jenama Kecantikan berjaya mengumpulkan RM15,000 bagi memperkasakan wanita menerusi TechForGood

Assalammualaikum korang semua dan semoga semua sihat selalu. Aidilfitri sudah pun melabuhkan tirainya dan semangatnya tetap ada. Semangat bersedekah juga tetap ada bagi membantu orang yang memerlukan. Tahun ini Garnier Malaysia memberikan makna yang baru bagi Sambutan Hari Raya iaitu menersui kempen Serikan Diri di Aidilfitri menerusi rakan peruncit Mydin untuk menyumbangkan kembali kepada masyarakat.


Kempen yang dilaksana dengan kerjasama TechForGood adalah satu program di bawah Global Entrepreneurship Movement Association (GEMA). TechForGood adalah inisiatif yang meningkatkan dan memperkasakan komuniti mikro di Malaysia dengan memudahkan pembelajaran kemahiran baru yang dapat meningkatkan pendapatan mereka. Ianya ditubuhkan pada 2019, dan telah membantu seramai 500 ahli. 

Thursday, June 27, 2019

NUNA Melancarkan koleksi terbaru "THE THREADED COLLECTION"

Assalammualaikum buat semua bakal ibu, bakal bapa dan juga untuk yang ada anak kecil dekat rumah. Kolin ni dah lama tak ada anak kecil, jadi tak sangka betul lah sekarang banyak inovasi  bagi memudahkan semua ibubapa dalam membesarkan anak sendiri dengan selesa dan selamat. Minggu lalu, kolin berkesempatan ke event NUNA yang melancarkan koleksi terbaru mereka iaitu 'The Threaded Collection". Buat yang tak tahu macam kolin, jenama ini adalah peneraju industri dalam kelengkapan premium dan bergaya bagi bayi. Direka dengan rekaan yang tidak lapuk malahan fabrik yang digunakan adalah berkualiti halus dan terbaik bagi memberikan keselesaan kepada bayi. 





Friday, June 21, 2019

Pertama di Malaysia dari DASHING - 1st Semburan Deodoran + Wangian Badan untuk Lelaki

Salam sayang dan assalammualaikum kesayangan semua. Salam jumaat dan mesti korang semua banyak jemputan untuk ke rumah terbuka beraya kan. Sebelum itu, kolin nak berkongsi dengan korang semua produk terbaru dari Dashing iaitu yang pertama semburan deodoran + pewangi badan iaitu DASHING DEO +PERFUME. Maknanya kalau nak pakai tak payah, lepas sembur deodoran dan lepas tu sembur perfume atau pewangi. Ini adalah 2 dalam 1 yang memudahkan semua orang. Tak ketinggalan kolin perkenalkan produk ini kepada anak bujang kolin yang sudah pun Form 1. Ali Imran kini dah remaja, so memang ada keinginan berdandan kan. Dah reti pakai pencuci muka, pewangi badan, deodoran dan syampu yang sesuai. Memang terbaik lah DASHING yang baru sahaja melancarkan produk ini bagi memastikan kaum adam kekal menjaga penampilan diri. 



Thursday, June 20, 2019

PROMOSI SATU JUTA TIKET BERHARGA DARI RM0.00 UNTUK DIMILIKI - VietJet Malaysia


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ini kolin nak cerita pasal berjalan atau kata baiknya melancong. Ini lah dia khas buat semua kaki travel atau kaki mengembara. Promosi 1 juta tiket harga bermula dari RM0 telah pun bermula. Vietjet kini memberikan tawaran istimewa bagi semua yang ingin keluar travel pada musim panas ini. Korang boleh lah ke Vietnam sendiri atau di mana-mana daerah, dengan promosi terbaru mereka iaitu "FLY FOR LOVE - SHOW YOUR SUMMER VERSION"

Sebenarnya tak sabar betul kolin nak booking. Kini kita dah ada pilihan untuk terbang jauh wei...


Jualan yang bermula dari 19 Jun sehingga 21 Jun 2019, bakal menawarkan sebanyak 1 Juta tiket ekonomi berharga RM0 (*excluding taxes, fees) boleh dibeli bermula jam 1.00 tengahari sehingga 3.00 petang waktu Malaysia. Tawaran ini diberikan bagi tarikh 20 Ogos 2019 sehingga 31 Disember 2019 (** Excluding National Holidays). 


Tuesday, June 18, 2019

Duit raya ...pi beli SWAROVSKI

Haaa..siapa yang masih dapat duit raya? Syukur kolin masih dapat lagi hahaha. Terima kasih lah yang sudi bersedekah kepada kolin, semoga korang semua dimurahkan rezeki dan kaya raya tau. So dapat duit raya....mesti nak reward kan..simpan sikit tu penting juga. Tapi sebagai manusia yang biasa ...teringin nak macam-macam weii. So duit raya tahun ini kolin hadiahkan diri sendiri SWAROVSKI. Biar kecik diiikkk..janji kakak merasa!



Monday, June 17, 2019

Dewan acara perkahwinan MAGICA EVENTS & FUNCTION HALL terbesar di Subang Jaya

Assalammualaikum semua ! Berita baik buat semua yang mencari tempat nak mengabdikan majlis perkahwinan di tempat yang istimewa. Dewan acara yang terletak di kawasan strategik kejiranan Subang iaitu MAGICA Events and Function Halls merupakan dewan acara terbaharu dan terbesar pernah dilancarkan. Terletak di tingkat 4 Star Avenue Lifestyle Mall, MAGICA merupakan dewan agam yang direka dengan dekorasi mewah dan indah berdasarkan konsep hiasan dalaman Eropah yang moden dan dilengkapi fasiliti serba lengkap untuk korang semua. 


Bersempena dengan bulan Syawal yang indah ini, MAGICA bermurah hati mengadakan majlis bagi meraikan rakan media, rakan bisnes dan para pelanggan bersama menghadiri prebiu ekslusif Hari Terbuka julung-julung kali yang diadakan. Masa inilah semua tetamu boleh datang dan lihat sendiri betapa lawanya dekorasi mewah di sini. Dengan limpahan lampu-lampu indah sudah tentunya memberikan sisi lain kalau kita buat majlis kahwin kita kat sini kan. Hari istimewa ini dianjurkan dengan kerjasama lebih daripada 20 rakan vendor daripada industri termasuk katerer terkenal, perunding perkahwinan tekenal, pakar dekorasi dan pelbagai pakar dalam bidang menganjurkan acara. 

Wednesday, June 12, 2019

Realme C2 murah wei - harga jualan bermula dari RM429 sahaja!

Assalammualaikum korang!!! Buat sesiapa yang mencari-cari telefon pintar atau handphone terbaru selepas raya ini ada telefon pintar bajet tapi spesifikasi meletop yang kolin nak kongsikan. Ternyata telefon pintar ini dalam kelas tersendiri dan sangat ekonomi dan mampu milik. Sekali lagi REALME dengan jayanya telah melancarkan dua lagi telefon pintar terbaru mereka iaitu REALME 3 PRO dan REALME C2 baru-baru ini. Dan kolin sendiri telah mendapatkan satu telefon pintar dari jenama ini untuk mencari pengalaman sendiri. So korangggg...baca entri ini sampai habis okay. Penat kolin review sebulan tau dan sekarang tak sabar rasanya nak kongsi semua informasi dengan korang. Sebab apa!!! Sebab REALME C2, sumpah berbaloi dengan harga bermula RM429 sahaja. Bawah RM500 tuuuuuu...baloi kann, jimat gile.



Tuesday, June 11, 2019

BERAYA DI SUNWAY PUTRA MALL dengan hashtag #BungaBungaRaya

Waaahhhhh...assalammualaikum semua! I am back hahahah. Di syawal yang ke 7 baru mula kerja, baru jenguk blog yang sendu ini. Semoga korang yang singgah sini, diberikan kesihatan yang baik ya. Maklumlah dah makan macam-macam masa beraya kan. Penat puasa sebulan, tak kurus pun hahahhaha mengata diri sendiri. 

Semalam cuti sekolah terakhir, kolin sempat lah spend masa dengan alisa ke Sunway Putra Mall. Macam biasa keadaan agak sunyi lah, tapi apa ada hal, memang kami nak pergi Mall sesaja nak perabis duit raya hihih. So pergi makan sushi king, beli barang nak masak rendang kat Jaya Grocer bawah tu. Beli situ senang sebab semalam juga kolin nak hantar ali imran ke asrama semula. Tu yang masakkan dia rendang ayam dan jua nasi impit buat makan sesama kat dorm nanti. Selesai makan dan shopping naik lah aras G sambil nak tengok-tengok kalau lah ada SALE yang bersisa kan. 

Yang best, ada photoboth free lah!!! Memang percuma Sunway Putra Mall belanja uolss. Korang boleh posing macam kami berdua dan dapat lah hardcopy, bagi email dan dapat juga softcopy. Buat kenangan tau, kalau upload IG jangan lupa ON hashtag #SunwayPutraMall dan #BungaBungaRaya. 


Thursday, June 6, 2019

Photoshoot raya sambil beramal bersama CVS PRODUCTION

Assalammualaikum dan selamat berhari raya korang semua. Sekali lagi tahun ini kolin sekeluarga tak ketinggalan nak photoshoot raya tau. Dan tak lain tak bukan pilihan kami adalah CVS Production. Sebab dalam memenuhi kehendak kami yang nak bergambar pagi raya tu, dapat juga kami bersama-sama menderma tau. Untuk pengetahuan korang semua, hasil yang diterima akan didermakan sebanyak 10% kepada PUSAT PENGAJIAN AL-QURAN AN NUR RAUDAH BALAKONG SELANGOR. Itulah antara sebabnya kami memilih ber-photohoot raya kat sini. 





Friday, May 31, 2019

Resipi Ramadan & Raya daripada Ayam Brand

Assalammualaikum semua. Ramadan dah nak berlalu pergi dan kini Syawal menanti. Kalau dah Syawal mesti lah raya, kalau dah raya mesti kita semua tak sabar nak makan hidangan sedap-sedap atas meja tu kan. Dan paling penting kena ada rendang! Kalau rendang kena lah ada santan. Dan setakat ini kolin suka betul dengan santan dari Ayam Brand sebab senang dan bagus untuk kesihatan. Namun begitu, korang patut tahu, rangkaian Ayam Brand adalah produk yang sihat, mudah dan bebas bahan pengawet. Ada resipi tau dari mereka dan dikongsikan dengan korang semua. Senang disediakan dan paling penting rasanya sedap gilerrr.....




Rangkaian lengkap produk Ayam Brand yang sihat dan  mudah ini boleh didapati di kedai runcit di seluruh negara. Sila lah layari laman web http://www.ayambrand.com.my/recipes-video untuk korang kumpul dan belajar lebih banyak resipi. 

Wednesday, May 29, 2019

Hidangan berbuka di bulan puasa


Assalammualaikum semua. Dalam tak sedar dah tinggal 6 hari nak beraya. Rumah pun tak siap kemas nak menyambut lebaran tahun ini. Tahun ini kolin memang jarang memasak, sebab ada buat sedikit renovation bahagian bilik air. So malas! hahaha..ini antara hidangan berbuka puasa yang sempat kolin rakamkan untuk kenangan berpuasa tahun 2019. 


Yang ini konsep mengabiskan nasi sahur. Kolin goreng nasi tu ala-ala nasi goreng kampung dan goreng ayam kunyit. Tapi disebabkan tekak melayu nak masak lemak, jadi lah lauk masak lemak pucuk ubi. Kalau tak ada kuih dan buah memang tak sah kan. Kolin sempat beli kek moist coklat dan buah anggur. Jimat dan sedap aje makan kat rumah. 

Friday, May 24, 2019

Dengan InnerShine Cantik Semula Jadi

Assalammualaikum dan semoga semua yang sudi mengunjungi blog kolin ini terus berpuasa ye. Tak lama lagi nak raya dah. Macam biasa sebagai wanita, memang mementingkan penampilan di hari raya. Itu yang persediaan telah dibuat rapi bagi memastikan dari hujung rambut sampai hujung kaki terbela tau. Itu lah dia wanita, sentiasa nak tampil sihat dan menarik di samping keluarga tercinta. Siapa laaa tak mau wajah berseri dan sihat kan.


Disebabkan itu, kolin sendiri tidak ketinggalan nak tampil menarik dan segar masa Aidilfitri nanti. Dengan INNERSHINE lagi lah senang kan. Buat pengetahuan korang semua, Innershine ada Prune Essence kan, kolin pernah share kat SINI.  Kalau rajin boleh lah klik baca. Kalau dah InnerShine Prune Essence dah boleh memberikan kesan yang bagus dalam memberikan Vitamin E, tinggi serat fiber dan juga membantu sistem penghadaman tu, apa ntah lagi dengan pelancaran Innershine Pati Beri yang baru ni. Ianya sesuai untuk melindungi kulit dari Sinaran UV. Kedua-dua ini produk ini telah menampilkan aktress Fasha Sandha sebagai Duta Produk terbaru mereka. Haaa..siapa nak tampil berseri macam Fasha kenalah cuba minum Innershine kan.

Monday, May 20, 2019

Benda yang TAK BOLEH KONGSI di Sosial Media

Assalammualaikum semua. Dan pun pertengahan bulan puasa kini dah bahang mengemas dan menyediakan segala kelengkapan berhari raya kan. Kolin pun sama jua. Tapi hari ini kolin nak berkongsi dengan korang yang kolin baca kat Facebook tadi. Bukan apa, kolin ada nampak antara kenalan kolin yang buat menda ini. Dan kolin harap kalau ada pembaca yang buat, jangan buat lagi ya. Bahaya! Kolin pernah buat dedulu juga, tapi sekarang kolin kurangkan dan hentikan perkongsian tu. Dan betul sangkaan kolin ianya tidak bagus pun. Apa yang kita tulis dan di upload tu mencermin diri kita kembali. Malu weiii, kalau tak kena gaya orang pandang rendah dekat kita. 


Ini perkara no. 1, jangan upload atau update betapa kita benci kerja, tempat kerja atau apa-apa perkara di tempat kerja. Cukup bercerita dengan kawan-kawan sudah ye. Never ever do this! Lagi laa benda benda peribadi, borang cuti pun tak boleh weiiii nak update. Itu melanggar etika di tempat kerja tau. 

Friday, May 17, 2019

REALME memperkenalkan 2 telefon pintar baharu King Speed realme 3 Pro & Entry-Level Value King, Realme C2

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk semua yang mencari-cari telefon bimbit yang baru kena baca cerita ini sampai habis ye. Kolin bertuah baru-baru ini dapat bersama menyaksikan pelancaran rangkaian peranti terbaru realme 3 Pro dan realme C2 di Malaysia pada 14 Mei 2019 yang lalu. Malah korang boleh dah beli online dengan kerjasama Lazada Malaysia dan Shopee Malaysia, klik, bayar  dan terus telefon baru sampai lah ke rumah nanti. Senang kan!



Produk yang meletakkan tanda aras yang tinggi di dalam mutu, gaya dan prestasi ini amat membanggakan. Menyasarkan golongan muda dan remaja, telefon peranti ini mampu memberikan pengalaman yang tinggi dan menikmati manfaat 'power & style' menurut kata Pengurus Jenama realme Malaysia iaitu Tiffany Teh. 
Seperti yang semua kita maklum, dunia elektronik ini sangat maju, ada saja benda baru diperkenalkan kan. Tapi realme memberikan sedikit kelainan dan kelebihan kepada produk pengeluaran mereka. Kerana mereka dah kaji dan selidik tau, sebelum penghasilan produk yang dilancarkan. 


Thursday, May 16, 2019

SACC CONVEC SDN. BHD. meraikan anak-anak yatim dan asnaf di Majlis Berbuka Puasa

Assalammualaikum korang semua, sihat ker dah 11 hari berpuasa ini. Bersempena bulan puasa kolin percaya ramai pihak yang berbuat amal kebajikan. Masa ini lah anak-anak yatim dan golongan asnaf diraikan dalam pelbagai acara. Di kesempatan yang sama SACC Convec telah bersama meneruskan amalan kemasyarakatan melalui satu program CSR dengan meraikan 22 orang anak-anak yatim dan asnaf dari Pengajian Darul Mahabbah dan 30 orang anak yatim dari Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Puncak Desa Kepong pada 8 Mei 2019 yang lalu. 


Tuesday, May 14, 2019

Hilangkan Perut Mengeleber selepas bersalin dengan ALL ABOUT COCO

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua yang sudi singgah blog kolin hari ini. Permulaannya kolin nak ucapkan terima kasih kepada produk magik ini. Alahaiii..masa mula tu terfikir juga, boleh ker, berkesan ker...tapi serius kolin pakai sungguh-sungguh secara konsisten dan dapat hasil yang sangat membanggakan. Korang kalau nak pakai, pakai sampai habis sebotol. Istiqhomah tau, ikut saranan yang diberikan, sebelum pergi kerja sapu, sebelum tidur sapu. Hasilnyaaa auuummm tau !

ALL ABOUT COCO ini memberikan kita semua para ibu  atau isteri memiliki semula perut yang cantik tanpa geleber dan strech mark atau kesan selulit semasa mengandung. Siapa sangka, macam kolin yang dah beranak 10 tahun lepas masih boleh gunakan lagi dan memang berkesan. Pertama sekali biar kolin cerita apa kebaikan dan apa intipati dalam krim magik ini.



Saturday, May 11, 2019

Shopping segala barangan keperluan di SEGI FRESH MARKET

Assalammualaikum kepada semua. Salam berhujung minggu dan semoga puasa hari ke 6 hari ini memberikan kita semua kebaikan dan dipermudahkan urusan ye. Sebagai duta membeli belah didalam keluarga kecil kolin, memang suka lah nak kongsi kat mana selalu membeli belah kan. Sudah tentu tempat yang selesa, barang banyak dan paling utama MURAH. Itu dia...



Buat korang yang tak pernah ke Segi Fresh ni baik cuba sekali. Happy bangat dengan semua barangan yang kolin beli ni tak sampai pun RM120. Tapi boleh dikatakan lengkap lah persiapan berpuasa hari tu. Dengan ada pelbagai jenis air yang boleh kolin buat sebagai juadah berbuka puasa. Antaranya tin buah longan dan tin buah laici. Yang berdua ini kalau masa berbuka tak pernah hidang memang tak sah ler. Dan kalau sardin pula SEGI FRESH MARKET ada jenama mereka sendiri tau, iaitu jenama Crown. Cuba lah...rasanya sedap. Kalau nak berniaga kolin rasa memang berbaloi beli kat sini. Borong semua sardin, kita jual samosa sardin ker, sandwich sardin ker atau pelbagai la menu sardin. 

Friday, May 10, 2019

PROGRAM PENGAGIHAN BUBUR LAMBUK oleh USAHANITA DAERAH PETALING

Assalammualaikum dan selamat berpuasa ye. Dah jumaat hari ini dan ini bermakna dah hampir 5 hari kita semua berpuasa. Dan cerita dalam blog kali ini amat bermakna tau. Kolin bersyukur yang dapat menjadi sebahagian dari program kebajikan yang sangat seronok. Inilah dia hasil kerjasama dalam Persatuan Usahawan Wanita Bumiputra Malaysia atau lebih dikenali dengan USAHANITA DAERAH PETALING ini bersama-sama berganding bahu menjayakan Program Pengagihan Bubur Lambuk yang telah pun berlangsung dengan jayanya di Plaza Tol Lebuhraya Kemuning Shah Alam (LKSA), Shah Alam, Selangor. 


tahniah USAHANITA DAERAH PETALING 

Thursday, May 9, 2019

Shah's Village Hotel berkerjasama dengan Syria Care sepanjang bulan Ramadan ini

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Masih ada lagi preview ramadan yang kolin nak cerita. Tapi janji ini yang terakhir ye. Lokasi hotel yang terletak di Petaling Jaya ini sudah tentu mengamit memori yang pernah ke sini. Shah's Village Hotel diasaskan oleh Allahyarham Tan Sri H. M. Shah ini telah lama bertapak di Selangor. Buat yang tak pasti lokasi kat mana, ianya bersebelahan dengan Kelab Syabas dan berdekatan dengan Amcorp Mall. Dan iye...ada lrt kawasan ini. Jadi kalau menginap di sini boleh ke mana-mana guna LRT sahaja. 



Dan sekali lagi bulan puasa ini hotel yang 100% milik bumiputera ini tidak ketinggalan menyediakan buffet ramadan untuk semua pengunjung. Masih mengekalkan tema masakan melayu, sudah pastinya ada pelbagai menu buat kita semua berbuka di sini. Jujur kolin cakap, masakan chef kat sini sooooo 'home cook'. Terasa macam makan kat rumah. Korang patut try rendang, udang petai tu..dan gulai ikan masin dan nenas tu memang menawan selera.