Wednesday, June 12, 2019

Realme C2 murah wei - harga jualan bermula dari RM429 sahaja!

Assalammualaikum korang!!! Buat sesiapa yang mencari-cari telefon pintar atau handphone terbaru selepas raya ini ada telefon pintar bajet tapi spesifikasi meletop yang kolin nak kongsikan. Ternyata telefon pintar ini dalam kelas tersendiri dan sangat ekonomi dan mampu milik. Sekali lagi REALME dengan jayanya telah melancarkan dua lagi telefon pintar terbaru mereka iaitu REALME 3 PRO dan REALME C2 baru-baru ini. Dan kolin sendiri telah mendapatkan satu telefon pintar dari jenama ini untuk mencari pengalaman sendiri. So korangggg...baca entri ini sampai habis okay. Penat kolin review sebulan tau dan sekarang tak sabar rasanya nak kongsi semua informasi dengan korang. Sebab apa!!! Sebab REALME C2, sumpah berbaloi dengan harga bermula RM429 sahaja. Bawah RM500 tuuuuuu...baloi kann, jimat gile.



Tuesday, June 11, 2019

BERAYA DI SUNWAY PUTRA MALL dengan hashtag #BungaBungaRaya

Waaahhhhh...assalammualaikum semua! I am back hahahah. Di syawal yang ke 7 baru mula kerja, baru jenguk blog yang sendu ini. Semoga korang yang singgah sini, diberikan kesihatan yang baik ya. Maklumlah dah makan macam-macam masa beraya kan. Penat puasa sebulan, tak kurus pun hahahhaha mengata diri sendiri. 

Semalam cuti sekolah terakhir, kolin sempat lah spend masa dengan alisa ke Sunway Putra Mall. Macam biasa keadaan agak sunyi lah, tapi apa ada hal, memang kami nak pergi Mall sesaja nak perabis duit raya hihih. So pergi makan sushi king, beli barang nak masak rendang kat Jaya Grocer bawah tu. Beli situ senang sebab semalam juga kolin nak hantar ali imran ke asrama semula. Tu yang masakkan dia rendang ayam dan jua nasi impit buat makan sesama kat dorm nanti. Selesai makan dan shopping naik lah aras G sambil nak tengok-tengok kalau lah ada SALE yang bersisa kan. 

Yang best, ada photoboth free lah!!! Memang percuma Sunway Putra Mall belanja uolss. Korang boleh posing macam kami berdua dan dapat lah hardcopy, bagi email dan dapat juga softcopy. Buat kenangan tau, kalau upload IG jangan lupa ON hashtag #SunwayPutraMall dan #BungaBungaRaya. 


Thursday, June 6, 2019

Photoshoot raya sambil beramal bersama CVS PRODUCTION

Assalammualaikum dan selamat berhari raya korang semua. Sekali lagi tahun ini kolin sekeluarga tak ketinggalan nak photoshoot raya tau. Dan tak lain tak bukan pilihan kami adalah CVS Production. Sebab dalam memenuhi kehendak kami yang nak bergambar pagi raya tu, dapat juga kami bersama-sama menderma tau. Untuk pengetahuan korang semua, hasil yang diterima akan didermakan sebanyak 10% kepada PUSAT PENGAJIAN AL-QURAN AN NUR RAUDAH BALAKONG SELANGOR. Itulah antara sebabnya kami memilih ber-photohoot raya kat sini. 





Friday, May 31, 2019

Resipi Ramadan & Raya daripada Ayam Brand

Assalammualaikum semua. Ramadan dah nak berlalu pergi dan kini Syawal menanti. Kalau dah Syawal mesti lah raya, kalau dah raya mesti kita semua tak sabar nak makan hidangan sedap-sedap atas meja tu kan. Dan paling penting kena ada rendang! Kalau rendang kena lah ada santan. Dan setakat ini kolin suka betul dengan santan dari Ayam Brand sebab senang dan bagus untuk kesihatan. Namun begitu, korang patut tahu, rangkaian Ayam Brand adalah produk yang sihat, mudah dan bebas bahan pengawet. Ada resipi tau dari mereka dan dikongsikan dengan korang semua. Senang disediakan dan paling penting rasanya sedap gilerrr.....




Rangkaian lengkap produk Ayam Brand yang sihat dan  mudah ini boleh didapati di kedai runcit di seluruh negara. Sila lah layari laman web http://www.ayambrand.com.my/recipes-video untuk korang kumpul dan belajar lebih banyak resipi. 

Wednesday, May 29, 2019

Hidangan berbuka di bulan puasa


Assalammualaikum semua. Dalam tak sedar dah tinggal 6 hari nak beraya. Rumah pun tak siap kemas nak menyambut lebaran tahun ini. Tahun ini kolin memang jarang memasak, sebab ada buat sedikit renovation bahagian bilik air. So malas! hahaha..ini antara hidangan berbuka puasa yang sempat kolin rakamkan untuk kenangan berpuasa tahun 2019. 


Yang ini konsep mengabiskan nasi sahur. Kolin goreng nasi tu ala-ala nasi goreng kampung dan goreng ayam kunyit. Tapi disebabkan tekak melayu nak masak lemak, jadi lah lauk masak lemak pucuk ubi. Kalau tak ada kuih dan buah memang tak sah kan. Kolin sempat beli kek moist coklat dan buah anggur. Jimat dan sedap aje makan kat rumah. 

Friday, May 24, 2019

Dengan InnerShine Cantik Semula Jadi

Assalammualaikum dan semoga semua yang sudi mengunjungi blog kolin ini terus berpuasa ye. Tak lama lagi nak raya dah. Macam biasa sebagai wanita, memang mementingkan penampilan di hari raya. Itu yang persediaan telah dibuat rapi bagi memastikan dari hujung rambut sampai hujung kaki terbela tau. Itu lah dia wanita, sentiasa nak tampil sihat dan menarik di samping keluarga tercinta. Siapa laaa tak mau wajah berseri dan sihat kan.


Disebabkan itu, kolin sendiri tidak ketinggalan nak tampil menarik dan segar masa Aidilfitri nanti. Dengan INNERSHINE lagi lah senang kan. Buat pengetahuan korang semua, Innershine ada Prune Essence kan, kolin pernah share kat SINI.  Kalau rajin boleh lah klik baca. Kalau dah InnerShine Prune Essence dah boleh memberikan kesan yang bagus dalam memberikan Vitamin E, tinggi serat fiber dan juga membantu sistem penghadaman tu, apa ntah lagi dengan pelancaran Innershine Pati Beri yang baru ni. Ianya sesuai untuk melindungi kulit dari Sinaran UV. Kedua-dua ini produk ini telah menampilkan aktress Fasha Sandha sebagai Duta Produk terbaru mereka. Haaa..siapa nak tampil berseri macam Fasha kenalah cuba minum Innershine kan.

Monday, May 20, 2019

Benda yang TAK BOLEH KONGSI di Sosial Media

Assalammualaikum semua. Dan pun pertengahan bulan puasa kini dah bahang mengemas dan menyediakan segala kelengkapan berhari raya kan. Kolin pun sama jua. Tapi hari ini kolin nak berkongsi dengan korang yang kolin baca kat Facebook tadi. Bukan apa, kolin ada nampak antara kenalan kolin yang buat menda ini. Dan kolin harap kalau ada pembaca yang buat, jangan buat lagi ya. Bahaya! Kolin pernah buat dedulu juga, tapi sekarang kolin kurangkan dan hentikan perkongsian tu. Dan betul sangkaan kolin ianya tidak bagus pun. Apa yang kita tulis dan di upload tu mencermin diri kita kembali. Malu weiii, kalau tak kena gaya orang pandang rendah dekat kita. 


Ini perkara no. 1, jangan upload atau update betapa kita benci kerja, tempat kerja atau apa-apa perkara di tempat kerja. Cukup bercerita dengan kawan-kawan sudah ye. Never ever do this! Lagi laa benda benda peribadi, borang cuti pun tak boleh weiiii nak update. Itu melanggar etika di tempat kerja tau. 

Friday, May 17, 2019

REALME memperkenalkan 2 telefon pintar baharu King Speed realme 3 Pro & Entry-Level Value King, Realme C2

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk semua yang mencari-cari telefon bimbit yang baru kena baca cerita ini sampai habis ye. Kolin bertuah baru-baru ini dapat bersama menyaksikan pelancaran rangkaian peranti terbaru realme 3 Pro dan realme C2 di Malaysia pada 14 Mei 2019 yang lalu. Malah korang boleh dah beli online dengan kerjasama Lazada Malaysia dan Shopee Malaysia, klik, bayar  dan terus telefon baru sampai lah ke rumah nanti. Senang kan!



Produk yang meletakkan tanda aras yang tinggi di dalam mutu, gaya dan prestasi ini amat membanggakan. Menyasarkan golongan muda dan remaja, telefon peranti ini mampu memberikan pengalaman yang tinggi dan menikmati manfaat 'power & style' menurut kata Pengurus Jenama realme Malaysia iaitu Tiffany Teh. 
Seperti yang semua kita maklum, dunia elektronik ini sangat maju, ada saja benda baru diperkenalkan kan. Tapi realme memberikan sedikit kelainan dan kelebihan kepada produk pengeluaran mereka. Kerana mereka dah kaji dan selidik tau, sebelum penghasilan produk yang dilancarkan. 


Thursday, May 16, 2019

SACC CONVEC SDN. BHD. meraikan anak-anak yatim dan asnaf di Majlis Berbuka Puasa

Assalammualaikum korang semua, sihat ker dah 11 hari berpuasa ini. Bersempena bulan puasa kolin percaya ramai pihak yang berbuat amal kebajikan. Masa ini lah anak-anak yatim dan golongan asnaf diraikan dalam pelbagai acara. Di kesempatan yang sama SACC Convec telah bersama meneruskan amalan kemasyarakatan melalui satu program CSR dengan meraikan 22 orang anak-anak yatim dan asnaf dari Pengajian Darul Mahabbah dan 30 orang anak yatim dari Pusat Jagaan Anak-anak Yatim Puncak Desa Kepong pada 8 Mei 2019 yang lalu. 


Tuesday, May 14, 2019

Hilangkan Perut Mengeleber selepas bersalin dengan ALL ABOUT COCO

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua yang sudi singgah blog kolin hari ini. Permulaannya kolin nak ucapkan terima kasih kepada produk magik ini. Alahaiii..masa mula tu terfikir juga, boleh ker, berkesan ker...tapi serius kolin pakai sungguh-sungguh secara konsisten dan dapat hasil yang sangat membanggakan. Korang kalau nak pakai, pakai sampai habis sebotol. Istiqhomah tau, ikut saranan yang diberikan, sebelum pergi kerja sapu, sebelum tidur sapu. Hasilnyaaa auuummm tau !

ALL ABOUT COCO ini memberikan kita semua para ibu  atau isteri memiliki semula perut yang cantik tanpa geleber dan strech mark atau kesan selulit semasa mengandung. Siapa sangka, macam kolin yang dah beranak 10 tahun lepas masih boleh gunakan lagi dan memang berkesan. Pertama sekali biar kolin cerita apa kebaikan dan apa intipati dalam krim magik ini.



Saturday, May 11, 2019

Shopping segala barangan keperluan di SEGI FRESH MARKET

Assalammualaikum kepada semua. Salam berhujung minggu dan semoga puasa hari ke 6 hari ini memberikan kita semua kebaikan dan dipermudahkan urusan ye. Sebagai duta membeli belah didalam keluarga kecil kolin, memang suka lah nak kongsi kat mana selalu membeli belah kan. Sudah tentu tempat yang selesa, barang banyak dan paling utama MURAH. Itu dia...



Buat korang yang tak pernah ke Segi Fresh ni baik cuba sekali. Happy bangat dengan semua barangan yang kolin beli ni tak sampai pun RM120. Tapi boleh dikatakan lengkap lah persiapan berpuasa hari tu. Dengan ada pelbagai jenis air yang boleh kolin buat sebagai juadah berbuka puasa. Antaranya tin buah longan dan tin buah laici. Yang berdua ini kalau masa berbuka tak pernah hidang memang tak sah ler. Dan kalau sardin pula SEGI FRESH MARKET ada jenama mereka sendiri tau, iaitu jenama Crown. Cuba lah...rasanya sedap. Kalau nak berniaga kolin rasa memang berbaloi beli kat sini. Borong semua sardin, kita jual samosa sardin ker, sandwich sardin ker atau pelbagai la menu sardin. 

Friday, May 10, 2019

PROGRAM PENGAGIHAN BUBUR LAMBUK oleh USAHANITA DAERAH PETALING

Assalammualaikum dan selamat berpuasa ye. Dah jumaat hari ini dan ini bermakna dah hampir 5 hari kita semua berpuasa. Dan cerita dalam blog kali ini amat bermakna tau. Kolin bersyukur yang dapat menjadi sebahagian dari program kebajikan yang sangat seronok. Inilah dia hasil kerjasama dalam Persatuan Usahawan Wanita Bumiputra Malaysia atau lebih dikenali dengan USAHANITA DAERAH PETALING ini bersama-sama berganding bahu menjayakan Program Pengagihan Bubur Lambuk yang telah pun berlangsung dengan jayanya di Plaza Tol Lebuhraya Kemuning Shah Alam (LKSA), Shah Alam, Selangor. 


tahniah USAHANITA DAERAH PETALING 

Thursday, May 9, 2019

Shah's Village Hotel berkerjasama dengan Syria Care sepanjang bulan Ramadan ini

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Masih ada lagi preview ramadan yang kolin nak cerita. Tapi janji ini yang terakhir ye. Lokasi hotel yang terletak di Petaling Jaya ini sudah tentu mengamit memori yang pernah ke sini. Shah's Village Hotel diasaskan oleh Allahyarham Tan Sri H. M. Shah ini telah lama bertapak di Selangor. Buat yang tak pasti lokasi kat mana, ianya bersebelahan dengan Kelab Syabas dan berdekatan dengan Amcorp Mall. Dan iye...ada lrt kawasan ini. Jadi kalau menginap di sini boleh ke mana-mana guna LRT sahaja. 



Dan sekali lagi bulan puasa ini hotel yang 100% milik bumiputera ini tidak ketinggalan menyediakan buffet ramadan untuk semua pengunjung. Masih mengekalkan tema masakan melayu, sudah pastinya ada pelbagai menu buat kita semua berbuka di sini. Jujur kolin cakap, masakan chef kat sini sooooo 'home cook'. Terasa macam makan kat rumah. Korang patut try rendang, udang petai tu..dan gulai ikan masin dan nenas tu memang menawan selera.  



Wednesday, May 8, 2019

Biar Philips bantu korang memudahkan penyediaan hidangan hari raya nanti

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung blog ye. Dah tengok tajuk tuuu..haa biar Philips bantu kan. Bukan orang ye nama Philips, tapi barangan elektrik dari mereka iaitu Philips Premium All In One Multi Cooker dan Airfryer XXL. 



Buat pengetahuan korang semua, kedua-dua ini memang menjadi idaman kalbu kolin. Lagi lah pulak diberikan kesempatan bersama-sama menyaksikan sendiri bagaimana nak guna. Dan betapa la mudah sangat nak memasak pakai dua ini. Puasa dah masuk hari kedua, tapi memang kita suka bersiap awal kan. Lagi pula menu masa raya, kalau boleh nak memikat hati, sedap dan tak mahu membazir. Beraneka juadah itu sudah tentu lah, memang nak macam-macam hidangan atas meja tu nanti. 

Tuesday, May 7, 2019

Concorde Hotel Shah Alam edar bubur lambuk untuk seisi masyarakat di Shah Alam

Assalammualaikum buat semua dan selamat berpuasa ye. Walau dah berpuasa masih ada entri Ramadan Preview yang belum kolin cerita kat blog. Setiap tahun Concorde Hotel Shah Alam tak pernah miss nak edar bubur lambuk di untuk masyarakat sekitar. Sejak dari 2004, tradisi ini telah dimulakan. Bersama-sama semua kakitangan hotel bersatu dalam menyiapkan untuk semua yang sudi datang dan ambil bubur lambuk yang disediakan secara PERCUMA



Bermula dari 7.00 pagi sebanyak 300 kilogram beras, 80kg daging dan beberapa bahan masakan yang lain telah disediakan untuk memasak. Dan bermula dari jam 2.00 petang ianya pun mula dipek kan untuk edaran. Dan jangan tak percaya mereka menyediakan sebanyak 8,000 bungkus bubur lambuk tau. 

Saturday, May 4, 2019

"IBADAH ZAKAT PELENGKAP RAMADAN" dari PPZ-MAIWP

Assalammualaikum korang semua. Hari ini dah sabtu wei, esok ahad dan kita semua umat Islam akan bersahur pagi Isnin dan berpuasa. Alhamdulillah kita semua dipertemukan dengan Ramadan 1440H kali ni, syukur. Kalau sudah berpuasa, kita jangan lupakan ibadah berzakat semasa bulan Ramadan nanti tau. 

Bersempena menyambut Ramadan yang bakal tiba sikit masa lagi, pihak Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Wilayah Persekutuan tidak ketinggalan dalam menyeru semua supaya tidak melupakan ibadah zakat. Kena dengan tema mereka 'IBADAH ZAKAT PELENGKAP RAMADAN" kolin rasa amat tepat dan sudah pasti semua kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak PPZ-MAIWP ini sepanjang bulan Ramadan 2019, memberikan kemudahan dan kesenangan kepada pembayar zakat . 




Thursday, May 2, 2019

Masak Apa Hari Ini (MAHN) tempat terbaik berkongsi resipi dan hidangan

Assalammualaikum semua. Kolin percaya yang terjah blog kolin kenal akan group yang sangat popular di Facebook iaitu group Masak Apa Hari Ini (MAHN). Tak kan laaa tak tahu kan. Menarik sangat group tu, apa sahaja resipi semua orang boleh berkongsi. Hidangan tanpa resipi pun boleh. 

Kisahnya satu malam kolin dah buntu nak tambah lauk apa. Lauk tengahari tinggal saki baki kan. Penyudahnya kolin goreng garing bilis tumis sekali bawang dan cili. Kongsikan dalam group MAHN dan tulis lah caption "lauk tunggu gaji 25hb" hahahah. Sebenarnya tiada niat apa pun, dah memang kita biasa cakap, haa makan laa ikan bilis bila tak ada gaji. Maklumlah beli sekilo bilis, tapi makan berbulan-bulan tak habis jenis rumah kolin. So stok selalu ada aje. Sekali dah up dalam tu, haaa..tak sangka laaa..terus jadi viral haha. 


Tuesday, April 30, 2019

Tahniah MAIWP atas kejayaan PROGRAM JELAJAH RAHMAH @ AMBANG RAMADAN 2019

Assalammualaikum dan salam hari selasa korang semua. Pertamanya kolin nak ucapkan terima kasih dan tahniah kepada MAIWP kerana telah mengadakan satu program yang sangat dekat dengan masyarakat dan golongan asnaf. Kalau korang nak tahu, ini adalah program julung-julung kali di adakan tau. Program berbasikal ke rumah-rumah asnaf menerusi PROGRAM JELAJAH RAHMAH @ AMBANG RAMADAN 2019.



Program yang telah di adakan pada hari Ahad yang lepas iaitu pada 28 April 2019 telah berjalan dengan meriah  di Taman Tasik Datuk Keramat. Bagi menyerikan lagi majlis, Raja Muda Perlis iaitu  DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail telah berkenan mencemar duli menyertai program ini bersama-sama dengan lebih 100 orang peserta. Mengiringi DYTM Tuanku adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof dan Menteri Pembangunan Luar Bandar Malaysia, YB Datuk Seri Rina Binti Mohd Harun. Malahan Pengerusi MAIWP Dato' Sri Syed Hussein Alhabshee, ketua-ketua agensi pengurusan Islam dan tetamu kehormat yang lain serta peserta MAIWP Cycling Club pun ada sekali dalam program ahad lalu. Siapa sangka program ini mendapat sambutan luar biasa!

Monday, April 29, 2019

"Cita Rasa Timur Tengah" tema Buffet Ramadhan dari Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC)

Assalammualaikum korang semua dan semoga semua dalam keadaan sihat selalu. Lagi beberapa hari nak menjelang bulan puasa dan pastinya korang akan nampak banyak betul promosi sana sini kan. Yang pasti, tempat yang kolin tak pernah tak pergi iaitu Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC ) yang terletak di Shah Alam ini adalah antara yang terbaik. Banyak-banyak tempat kat SACC ni dia menampilkan hidangan Timur Tengah. So nak rasa Palestin punya dessert dan makanan arab yang lain dari yang lain kat sini lah. Memang teruja sangat ! Kolin makan Qatayef sejenis pemanis mulut istimewa yang mempunyai inti krim kacang turut disajikan ye. Pertama kali makan memang jatuh cinta ! 



Bersama dengan kak anie mohamed laa weii...cheers katanya hahah

Thursday, April 25, 2019

PROJEK CSR-DMR #darihati123mamanet KALI KE-5 DI ECO FREE MARKET SHAH ALAM, SEMPENA HARI BUMI 2019

Assalammualaikum semua. Siapa suka join CSR? Kolin suka sangat sebab dapat berkongsi dengan golongan yang memerlukan. Dan disebabkan itu kolin nak ucapkan tahniah kepada portal www.123mamanet.com yang telah mengadakan program amal mereka bersama Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menerusi Program Eco Free Market, bersempena sambutan bulan ramadhan yang diadakan pada 14 April 2019 bertempat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam. 




Tuesday, April 23, 2019

Pakej Bufet Ramadhan di Me'nate Steak Hub

Assalammualaikum dan salam sejahtera korang semua. Me'nate Steak Hub dah terkenal pun kat Malaysia ini dan ianya lebih kepada masakan barat. Tapi untuk Ramadan kali ini, mreka tidak ketinggalan memeriahkan lagi untuk korang memilih tempat berbuka puasa. Promosi mereka yang menyajikan sehingga 40 menu hidangan sudah pastinya dapat memuaskan hati sekeluarga berbuka di Me'nate Steak Hub. Pakej Bufet Ramadhan untuk RM79.90 untuk dewasa dan RM39.90 untuk kanak-kanak. Manakalah untuk yang berumur 5 tahun ke bawah percuma !




Friday, April 19, 2019

Part 1: Budget Trip to Hatyai

Assalammualaikum korang semua. Haaa...ini trip last year bulan disember 2018 tau. Macam biasa laa, kolin memang sibuk dan terlupa nak update hahah. Tapi rugi tak update untuk kenangan dalam blog. Ini bukan tajaan ye, semua tanggungan sendiri. Haaa..trip ini adalah hadiah ali imran dapat cemerlang dalam keputusan UPSR (sekarang dia sekolah asrama dah) dan juga hadiah 'getaway' hari jadi dia yang jatuh pada 26 Disember. So trip sekeluarga yang sangat singkat iaitu 2 hari 1 malam ke Hatyai, Thailand ajelah. Kebetulan masa tu kami semua kat kampung suami. Jadinya trip ini senang sangat lah. Tapi kelakar, masa nak renew pasport tu. Dah ali imran genap 12 tahun kena tukar IC, so kami kena tunggu IC siap, lepas tu tunggu pasport lak siap. Bawa mykid aje, rupanya tak lengkap kena ada surat beranak. So kami print surat beranak baru lagi. So dari nak gerak before lunch, kami gerak petang wei...buang masa!! Sebabkan kunun nak renew passport kat kampung hahha. Inilah dia unplanned trip ...


Wednesday, April 17, 2019

Trip to Lombok: Episod terakhir !!! Akhirnyaaa

Assalammualaikum korang, kolin janji ini episod last hahaha. Buat korang nak tahu cerita sebelum ini sila klik sini okay https://alialisakreatif.blogspot.com/2019/04/part-6-trip-to-lombok.html#more dan boleh faham kenapa sambung ke sini. Okay selesai kat kampung orang asli lombok kami makan dahulu. Kali ni Bagus bawa kami ke tempat makan orang tempatan sahaja. Lupa nama hidangan tu apa, tapi tetap sedap. So kalau ikut pakej dia ada tempat makan yang mewah sekali laa... sedap bilis garing2 tu. Tapi kolin serius lupa wei..maklumlah pergi disember 2018 nak update bulan April 2019. Tapi blog tetap update untuk kenangan wei. Ini semua kenangan tuk kolin tengok satu hari nanti.


Senyum lebar weii dapat makan! Jemputtt uolssss

Monday, April 15, 2019

Semarak rasa Ramadan di Terazza Brasserie dan Melati di DORSETT GRAND SUBANG

Assalammualaikum semua sekali ! Biasa lah dah nak berpuasa lagi 2 minggu lebih kurang ni banyak undangan promosi untuk berbuka puasa. Antara yang sempat kolin hadiri ialah di Dorsett Grand Subang. Hotel ini kolin suka sebab parking kereta senang, itu yang suka tu. Tapi nasihat kolin pergi lah awal tau. Lagi satu siapa yang pernah makan di sini memang akan suka masakan di sini. Pujian buat chef dan krew mereka. Untuk Chef Zainal Ahmad, Executive Sous Chef dan Chef Bustami, Sous Chef memang terbaik. Jujur kolin cakap dedulu ada menginap sini 2 malam tau. Makanan mereka memang terbaik, hidangan cukup rasa dan memang meriah. Tapi kali ini kolin datang untuk preview buffet berbuka puasa bermula 6 Mei 2019 nanti.




Thursday, April 11, 2019

Bawa keluarga, teman untuk iftar bersama di BANGI GOLF RESORT

Assalammualaikum korang semua!! Macam biasa Bangi Golf Resort memang tak akan miss dalam senarai kolin berbuka bersama keluarga tercinta. Sebab apa tak pernah miss, sebab kat sini memang ekonomi sangat ! Murah dan kalau teringin nak makan beramai-ramai pun tak lah terasa kos besar sangat. Menawarkan harga pada serendah RM59.00 nett untuk dewasa dan RM29.00 nett untuk kanak-kanak. Kat mana dalam bandar nak dapat murah gini wei! Memang murah ! Nak tempah sila ke website https://www.bgrrest.com/product/ramadhan-buffet-ms-rachel/ bermula dari 6 Mei 2019 nanti. Nak mudah korang call sahaja 
1 700 81 8557 untuk menempah. Kalau nak mudah lagi search laman media sosial mereka di Facebook dan jua Instagram okay. 


Tuesday, April 9, 2019

Part 6 : Trip to Lombok

Assalammualaikum korang semua. Kali ini episod terakhir (aku tipu) tau hahaah. Trip cuma 3 hari 2 malam, tapi bila bercerita berepisod dah macam cerekarama dah. Untuk yang nak baca part 5 klik situ okay. 

Untuk hari terakhir kami di bumi Lombok, kami bangun awal untuk subuh. Sini cepat terang, so bangun memang awal. Bila dah bangun awal, buka pintu dekat hall besar-besar best betul. Melayan perasaan dengan angin laut, dengan kedamaian sekitar resort dan lihat orang tempatan melakukan rutin mereka. Kami siap posing depan suite buat kenang-kenangan. Maklumlah dah tau last dah, memang pose tahap gaban hahahhaha. Tu depan suite kami..melepak memalam memang syok!!!



Selesai pose, kami terus ke kolam renang. Ada dua tau, kalau ikut dalam internet tu kolam lain, tapi yang itu dalam pembinaan lagi. Kami ke kolam infinity..tak ada orang hahaha. Kolam tu kami yang punya. Please korang, jangan muntah tengok gambar semua okay! totally missed lombok too much masa menaip wei. Insha Allah pergi lagi nanti. 

Dan ini lah infinity pool mereka !!! Lawa nak matiiii

Monday, April 8, 2019

Bertemakan Sajian Warisan Nusantara, Promosi Bufet Ramadan di THE PEARL KUALA LUMPUR

Assalammualaikum korang semua. Pejam celik dah bulan April dan 6 Mei 2019 kita semua umat Islam akan mula bermula Insha Allah. Dan rasa sukacitanya kolin nak berkongsi dengang korang semua tempat untuk berbuka puasa. The Pearl Kuala Lumpur yang terletak di Batu 5, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur yang  menawarkan menu bertemakan Sajian Warisan Nusantara buat semua warga kota atau pun yang mana nak lepak KL tu, boleh lah try menginap di sini. Bersempena Ramadan 2019 yang bakal menjelma tak lama aje lagi, pelbagai menu yang bakal memikat hati korang di pertaruhkan gituuuuu...

 inilah Mediterranean Seafood on ice

Seperti kebiasaan buffet ramadan bakal dihidangkan di Garden Terrace (pool area) dan Cafe 5 yang terletak di aras 5 hotel ini. Hotel bertaraf 4 bintang dan mempunyai bilik sebanyak 555 bilik tetamu moden bakal memberikan korang satu pengalaman yang manis  macam kolin lah.  Lupa nak beritahu, shopping mall dekat aje, dalam bangunan yang sama. Senang tau nak parking pun.


Saturday, April 6, 2019

Baju raya untuk wanita comel dari ADRYSSA ATELIER X SERINA RTW

Assalammualaikum dan salam hujung minggu buat semua pembaca blog kolin. Bertuah sangat hujung minggu yang lalu, kolin di jemput menyaksikan koleksi baju raya dari ADRYSSA ATELIER. Yang lebih istimewa koleksi mereka menampilkan selebriti Serina Redzuan iaitu anak kepada Chef Selebriti tanahair yang paling kita semua sayang iaitu Chef Wan. Siapa sangka Serina bergabung dengan mereka bagi melahirkan baju-baju raya 'ready-to-wear' untuk wanita yang bersaiz biasa sehingga laa wanita bersaiz comel. 





Friday, April 5, 2019

Daging Salai Sabak Salai boleh beli untuk stok berbuka puasa !

Assalammualaikum korang, ada berita baik ini. Buat kita semua yang bakal nak berpuasa bulan mei nanti mesti nak menu istimewa berbuka kan. Kali ini kolin ada satu menu yang mesti korang terliur laa...iaitu daging salai. Bukan sebarangan ye, daging salai ini dari kedai makan sedap di Negeri Sembilan iaitu Sabak Salai. Haaa mesti korang tak percaya sekarang nak beli daging salai dah boleh beli dalam paket wei. Kalau dah buka paket tu nak makan terus pun boleh. Bila buka tu, bau semerbak salai tu memenuhi satu rumah dan confirm terus lapar hahahhaha ini terjadi kat rumah aku lerrrr


ni contoh lauk kolin minggu lepas...berpeluh peluh tahan pedas


Wednesday, April 3, 2019

Syawal Showcase BAHARI ASYEK 2019

BAHARI ASYEK - Jatuh cinta pada warisan tradisi bangsa

Assalammualaikum korang semua. Buat yang tak tahu apa makna di sebalik nama Bahari Asyek itu kolin dah kongsi kat atas. Ucapan tahniah kepada mereka sebab dah masuk tahun ke 11 mereka di dalam persada dunia fabrik dan fesyen tempatan. Kolin terasa bertuah sebab hampir dah 3 ke 4 tahun Bahari Asyek tak pernah lupa menjemput kolin ke pertunjukkan fesyen bersempena Syawal yang bakal kita sambut nanti. Maklumlah orang perempuan ni,  memang Ramadan belum masuk tapi persiapan dah mula. Maklumlah bajet dan banyak perkara nak dipersiapkan. 



Tahniah buat Puan Zahalina selaku Pengarah Urusan Bahari Asyek dan team yang telah berjaya memperagakan pelbagai busana untuk hari raya. Yang penting ianya bertemakan melayu klasik dan kalau korang perasan baju fesyen ala-ala orang dulu-dulu nampak trendy sangat. Kain yang digunakan juga berkualiti tinggi dan sudah tengu busana dari  mereka adalah di kalangan yang terbaik. 


Tuesday, April 2, 2019

Part 5 : Trip to Lombok

Assalammualaikum semua!! Okay sebelum lagi basi cerita aku ke Lombok baik sambung cepat-cepat ye hahah. Nak cerita hatyai trip lagi oii..So masa dah lepas solat, dah abis tawaf satu Gili Trawangan kami pun balik ke tanah besar. Naik bot dan masa ini memang ombak dah besar, sakit bontot wei. Lombok ni laut dia semacam sikit lah, so kalau korang ke Gili Trawangan pastikan pagi or tengahari korang keluar dari pulau. Sebab kalu sebelah petang atau malam tiada penduduk yang berani, air gelombang sangat dahsyat. Nak tau kisah Gili Trawangan klik part 4 yee


muka tengah tunggu bot kami datang jemput. Ceria membeli belah air dan makanan kat sini. Cuma harga di sini mahal dari tanah besar Lombok lerrr.

Tempat pertama kami tuju ialah tempat menjual Mutiara. Mesti korang tak tau kan, lombok ada perusahaan mutiara. Ada dan mahal sikit lah, sebab mutiara mereka kualiti tinggi. Kalau korang nak tau, kedai ini milik abang ipar kepada supir kami si Bagus.  

Monday, April 1, 2019

KEMPEN PEMERIKSAAN KESIHATAN GUSI 1 JUTA GUMBATTE 2019 dari Systema



Systema Lancar Kempen Kesedaran Pemeriksaan Kesihatan Gusi untuk Bantu Menambah Baik Kesihatan Oral Rakyat Malaysia, Kolaborasi dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia   
Tau atau tidak sebanyak 94% orang dewasa di Malaysia yang mengalami masalah gusi? Kalau korang tak pasti sila lah layari www.gumhealthcheck.com untuk membuat penilaian dalam talian secara percuma demi gigi dan gusi yang sihat. Percuma !!

Ini adalah salah satu laman web pemeriksaan kesihatan gusi secara percuma dan sebahagian dari kempen kesedaran dan pendidikan kearah pemeriksaan kesihatan gusi 1 Juta Gumbatte Systema (Gumbatte Towards 1 Million Gum Health Checks) 2019, ianya secara kerjasama dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia.  

Wednesday, March 27, 2019

Gunalah Verify Plus Online untuk semak latar belakang syarikat dan individu


Verity Plus Online, platform pertama di Malaysia untuk semakan dan pengesahan latar belakang syarikat dan individu 'bermasalah'

Pernah tak korang terfikir sebelum nak hired atau mengambil seseorang itu bekerja nak semak latar belakang individu tu dahulu? Satu kajian terlah dijalankan oleh syarikat telekomunikasi daripada negara Scandinavia pada 2016 telah mendapati Malaysia merupakan negara paling berisiko tinggi dalam kes penipuan talian atau online di rantau ini. Takut tak???! Hakikat memang ramai tertipu beratus ribu ringgit pun dalam surat khabar hari-hari kita baca. Dan kebanyakkan yang kena tipu ialah 'peluang bekerja dari rumah'. Malahan Menteri Komunikasi dan Media, Tuan Gobind Singh Deo menyatakan bahawa Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman mencatatkan 8,319 kes penipuan siber yang mengakibatkan kerugian hampir RM300 juta di negara kita sendiri.

Monday, March 25, 2019

Pembuli di pejabat atau 'office bully'

Assalammualaikum semua. Lama betul tak update kan, maklumlah kolin memang sibuk awal-awal tahun. Okaylah hari ini kolin nak berkongsi dengan korang semua satu tajuk iaitu pembuli di pejabat atau 'office bully'. Mesti korang terfikir ada ker dalam opis si pembuli. Hellooo...kalau kat sekolah ada pembuli, jangan ingat di pejabat tiada tau. Pembuli biasanya yang berpangkat lebih dari kita dan bergaji lebih dari kita. Cuma mungkin dia kurang "KASIH SAYANG" itu sebab dia suka membuli orang rendah dari dia. Bab hati yang ada di dalam seseorang tu susah kita nak nilai. Hanya yang Esa sahaja tau. Tapi wujud ye korang !! Wujud!


faham tak gambar atas tu. Si pembuli dalam pejabat mereka akan menyukarkan kerja kita. Dia akan buat kita susah, sampai kita tak boleh bernafas dan akhirnya kita berhenti atau beredar dari situ. Itu lah pembuli, bila kita bertindak mereka akan ingat kita cabar dia. Tapi tau tak, kita dah stress dan hampir hilang pedoman dengan tindakan buli dia tu. Bila lah orang begini nak dapat hidayah ye.

Wednesday, March 20, 2019

Part 4: Gili Trawangan, Lombok

Assalammualaikum semua. Sambungan dari Part 3 dah naik bot dan dah sampai Gili Trawangan. Benda pertama tour guide kami Mr. Bagus (ni nombor telefon dia +62 852 0518 6403) cari basikal untuk kami. Mulanya kami semua tercenggang-cenggang kena naik basikal ker. Akhirnya kami akur sebab kalau korang ke sini nak ronda pulau Gili Trawangan tu memang kena naik basikal. Tak ada motor, tak ada kereta !!! So mengayuh la kami beramai-ramai.