Tuesday, April 30, 2019

Tahniah MAIWP atas kejayaan PROGRAM JELAJAH RAHMAH @ AMBANG RAMADAN 2019

Assalammualaikum dan salam hari selasa korang semua. Pertamanya kolin nak ucapkan terima kasih dan tahniah kepada MAIWP kerana telah mengadakan satu program yang sangat dekat dengan masyarakat dan golongan asnaf. Kalau korang nak tahu, ini adalah program julung-julung kali di adakan tau. Program berbasikal ke rumah-rumah asnaf menerusi PROGRAM JELAJAH RAHMAH @ AMBANG RAMADAN 2019.



Program yang telah di adakan pada hari Ahad yang lepas iaitu pada 28 April 2019 telah berjalan dengan meriah  di Taman Tasik Datuk Keramat. Bagi menyerikan lagi majlis, Raja Muda Perlis iaitu  DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail telah berkenan mencemar duli menyertai program ini bersama-sama dengan lebih 100 orang peserta. Mengiringi DYTM Tuanku adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof dan Menteri Pembangunan Luar Bandar Malaysia, YB Datuk Seri Rina Binti Mohd Harun. Malahan Pengerusi MAIWP Dato' Sri Syed Hussein Alhabshee, ketua-ketua agensi pengurusan Islam dan tetamu kehormat yang lain serta peserta MAIWP Cycling Club pun ada sekali dalam program ahad lalu. Siapa sangka program ini mendapat sambutan luar biasa!

Monday, April 29, 2019

"Cita Rasa Timur Tengah" tema Buffet Ramadhan dari Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC)

Assalammualaikum korang semua dan semoga semua dalam keadaan sihat selalu. Lagi beberapa hari nak menjelang bulan puasa dan pastinya korang akan nampak banyak betul promosi sana sini kan. Yang pasti, tempat yang kolin tak pernah tak pergi iaitu Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC ) yang terletak di Shah Alam ini adalah antara yang terbaik. Banyak-banyak tempat kat SACC ni dia menampilkan hidangan Timur Tengah. So nak rasa Palestin punya dessert dan makanan arab yang lain dari yang lain kat sini lah. Memang teruja sangat ! Kolin makan Qatayef sejenis pemanis mulut istimewa yang mempunyai inti krim kacang turut disajikan ye. Pertama kali makan memang jatuh cinta ! 



Bersama dengan kak anie mohamed laa weii...cheers katanya hahah

Thursday, April 25, 2019

PROJEK CSR-DMR #darihati123mamanet KALI KE-5 DI ECO FREE MARKET SHAH ALAM, SEMPENA HARI BUMI 2019

Assalammualaikum semua. Siapa suka join CSR? Kolin suka sangat sebab dapat berkongsi dengan golongan yang memerlukan. Dan disebabkan itu kolin nak ucapkan tahniah kepada portal www.123mamanet.com yang telah mengadakan program amal mereka bersama Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menerusi Program Eco Free Market, bersempena sambutan bulan ramadhan yang diadakan pada 14 April 2019 bertempat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam. 




Tuesday, April 23, 2019

Pakej Bufet Ramadhan di Me'nate Steak Hub

Assalammualaikum dan salam sejahtera korang semua. Me'nate Steak Hub dah terkenal pun kat Malaysia ini dan ianya lebih kepada masakan barat. Tapi untuk Ramadan kali ini, mreka tidak ketinggalan memeriahkan lagi untuk korang memilih tempat berbuka puasa. Promosi mereka yang menyajikan sehingga 40 menu hidangan sudah pastinya dapat memuaskan hati sekeluarga berbuka di Me'nate Steak Hub. Pakej Bufet Ramadhan untuk RM79.90 untuk dewasa dan RM39.90 untuk kanak-kanak. Manakalah untuk yang berumur 5 tahun ke bawah percuma !




Friday, April 19, 2019

Part 1: Budget Trip to Hatyai

Assalammualaikum korang semua. Haaa...ini trip last year bulan disember 2018 tau. Macam biasa laa, kolin memang sibuk dan terlupa nak update hahah. Tapi rugi tak update untuk kenangan dalam blog. Ini bukan tajaan ye, semua tanggungan sendiri. Haaa..trip ini adalah hadiah ali imran dapat cemerlang dalam keputusan UPSR (sekarang dia sekolah asrama dah) dan juga hadiah 'getaway' hari jadi dia yang jatuh pada 26 Disember. So trip sekeluarga yang sangat singkat iaitu 2 hari 1 malam ke Hatyai, Thailand ajelah. Kebetulan masa tu kami semua kat kampung suami. Jadinya trip ini senang sangat lah. Tapi kelakar, masa nak renew pasport tu. Dah ali imran genap 12 tahun kena tukar IC, so kami kena tunggu IC siap, lepas tu tunggu pasport lak siap. Bawa mykid aje, rupanya tak lengkap kena ada surat beranak. So kami print surat beranak baru lagi. So dari nak gerak before lunch, kami gerak petang wei...buang masa!! Sebabkan kunun nak renew passport kat kampung hahha. Inilah dia unplanned trip ...


Wednesday, April 17, 2019

Trip to Lombok: Episod terakhir !!! Akhirnyaaa

Assalammualaikum korang, kolin janji ini episod last hahaha. Buat korang nak tahu cerita sebelum ini sila klik sini okay https://alialisakreatif.blogspot.com/2019/04/part-6-trip-to-lombok.html#more dan boleh faham kenapa sambung ke sini. Okay selesai kat kampung orang asli lombok kami makan dahulu. Kali ni Bagus bawa kami ke tempat makan orang tempatan sahaja. Lupa nama hidangan tu apa, tapi tetap sedap. So kalau ikut pakej dia ada tempat makan yang mewah sekali laa... sedap bilis garing2 tu. Tapi kolin serius lupa wei..maklumlah pergi disember 2018 nak update bulan April 2019. Tapi blog tetap update untuk kenangan wei. Ini semua kenangan tuk kolin tengok satu hari nanti.


Senyum lebar weii dapat makan! Jemputtt uolssss

Monday, April 15, 2019

Semarak rasa Ramadan di Terazza Brasserie dan Melati di DORSETT GRAND SUBANG

Assalammualaikum semua sekali ! Biasa lah dah nak berpuasa lagi 2 minggu lebih kurang ni banyak undangan promosi untuk berbuka puasa. Antara yang sempat kolin hadiri ialah di Dorsett Grand Subang. Hotel ini kolin suka sebab parking kereta senang, itu yang suka tu. Tapi nasihat kolin pergi lah awal tau. Lagi satu siapa yang pernah makan di sini memang akan suka masakan di sini. Pujian buat chef dan krew mereka. Untuk Chef Zainal Ahmad, Executive Sous Chef dan Chef Bustami, Sous Chef memang terbaik. Jujur kolin cakap dedulu ada menginap sini 2 malam tau. Makanan mereka memang terbaik, hidangan cukup rasa dan memang meriah. Tapi kali ini kolin datang untuk preview buffet berbuka puasa bermula 6 Mei 2019 nanti.




Thursday, April 11, 2019

Bawa keluarga, teman untuk iftar bersama di BANGI GOLF RESORT

Assalammualaikum korang semua!! Macam biasa Bangi Golf Resort memang tak akan miss dalam senarai kolin berbuka bersama keluarga tercinta. Sebab apa tak pernah miss, sebab kat sini memang ekonomi sangat ! Murah dan kalau teringin nak makan beramai-ramai pun tak lah terasa kos besar sangat. Menawarkan harga pada serendah RM59.00 nett untuk dewasa dan RM29.00 nett untuk kanak-kanak. Kat mana dalam bandar nak dapat murah gini wei! Memang murah ! Nak tempah sila ke website https://www.bgrrest.com/product/ramadhan-buffet-ms-rachel/ bermula dari 6 Mei 2019 nanti. Nak mudah korang call sahaja 
1 700 81 8557 untuk menempah. Kalau nak mudah lagi search laman media sosial mereka di Facebook dan jua Instagram okay. 


Tuesday, April 9, 2019

Part 6 : Trip to Lombok

Assalammualaikum korang semua. Kali ini episod terakhir (aku tipu) tau hahaah. Trip cuma 3 hari 2 malam, tapi bila bercerita berepisod dah macam cerekarama dah. Untuk yang nak baca part 5 klik situ okay. 

Untuk hari terakhir kami di bumi Lombok, kami bangun awal untuk subuh. Sini cepat terang, so bangun memang awal. Bila dah bangun awal, buka pintu dekat hall besar-besar best betul. Melayan perasaan dengan angin laut, dengan kedamaian sekitar resort dan lihat orang tempatan melakukan rutin mereka. Kami siap posing depan suite buat kenang-kenangan. Maklumlah dah tau last dah, memang pose tahap gaban hahahhaha. Tu depan suite kami..melepak memalam memang syok!!!



Selesai pose, kami terus ke kolam renang. Ada dua tau, kalau ikut dalam internet tu kolam lain, tapi yang itu dalam pembinaan lagi. Kami ke kolam infinity..tak ada orang hahaha. Kolam tu kami yang punya. Please korang, jangan muntah tengok gambar semua okay! totally missed lombok too much masa menaip wei. Insha Allah pergi lagi nanti. 

Dan ini lah infinity pool mereka !!! Lawa nak matiiii

Monday, April 8, 2019

Bertemakan Sajian Warisan Nusantara, Promosi Bufet Ramadan di THE PEARL KUALA LUMPUR

Assalammualaikum korang semua. Pejam celik dah bulan April dan 6 Mei 2019 kita semua umat Islam akan mula bermula Insha Allah. Dan rasa sukacitanya kolin nak berkongsi dengang korang semua tempat untuk berbuka puasa. The Pearl Kuala Lumpur yang terletak di Batu 5, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur yang  menawarkan menu bertemakan Sajian Warisan Nusantara buat semua warga kota atau pun yang mana nak lepak KL tu, boleh lah try menginap di sini. Bersempena Ramadan 2019 yang bakal menjelma tak lama aje lagi, pelbagai menu yang bakal memikat hati korang di pertaruhkan gituuuuu...

 inilah Mediterranean Seafood on ice

Seperti kebiasaan buffet ramadan bakal dihidangkan di Garden Terrace (pool area) dan Cafe 5 yang terletak di aras 5 hotel ini. Hotel bertaraf 4 bintang dan mempunyai bilik sebanyak 555 bilik tetamu moden bakal memberikan korang satu pengalaman yang manis  macam kolin lah.  Lupa nak beritahu, shopping mall dekat aje, dalam bangunan yang sama. Senang tau nak parking pun.


Saturday, April 6, 2019

Baju raya untuk wanita comel dari ADRYSSA ATELIER X SERINA RTW

Assalammualaikum dan salam hujung minggu buat semua pembaca blog kolin. Bertuah sangat hujung minggu yang lalu, kolin di jemput menyaksikan koleksi baju raya dari ADRYSSA ATELIER. Yang lebih istimewa koleksi mereka menampilkan selebriti Serina Redzuan iaitu anak kepada Chef Selebriti tanahair yang paling kita semua sayang iaitu Chef Wan. Siapa sangka Serina bergabung dengan mereka bagi melahirkan baju-baju raya 'ready-to-wear' untuk wanita yang bersaiz biasa sehingga laa wanita bersaiz comel. 





Friday, April 5, 2019

Daging Salai Sabak Salai boleh beli untuk stok berbuka puasa !

Assalammualaikum korang, ada berita baik ini. Buat kita semua yang bakal nak berpuasa bulan mei nanti mesti nak menu istimewa berbuka kan. Kali ini kolin ada satu menu yang mesti korang terliur laa...iaitu daging salai. Bukan sebarangan ye, daging salai ini dari kedai makan sedap di Negeri Sembilan iaitu Sabak Salai. Haaa mesti korang tak percaya sekarang nak beli daging salai dah boleh beli dalam paket wei. Kalau dah buka paket tu nak makan terus pun boleh. Bila buka tu, bau semerbak salai tu memenuhi satu rumah dan confirm terus lapar hahahhaha ini terjadi kat rumah aku lerrrr


ni contoh lauk kolin minggu lepas...berpeluh peluh tahan pedas


Wednesday, April 3, 2019

Syawal Showcase BAHARI ASYEK 2019

BAHARI ASYEK - Jatuh cinta pada warisan tradisi bangsa

Assalammualaikum korang semua. Buat yang tak tahu apa makna di sebalik nama Bahari Asyek itu kolin dah kongsi kat atas. Ucapan tahniah kepada mereka sebab dah masuk tahun ke 11 mereka di dalam persada dunia fabrik dan fesyen tempatan. Kolin terasa bertuah sebab hampir dah 3 ke 4 tahun Bahari Asyek tak pernah lupa menjemput kolin ke pertunjukkan fesyen bersempena Syawal yang bakal kita sambut nanti. Maklumlah orang perempuan ni,  memang Ramadan belum masuk tapi persiapan dah mula. Maklumlah bajet dan banyak perkara nak dipersiapkan. 



Tahniah buat Puan Zahalina selaku Pengarah Urusan Bahari Asyek dan team yang telah berjaya memperagakan pelbagai busana untuk hari raya. Yang penting ianya bertemakan melayu klasik dan kalau korang perasan baju fesyen ala-ala orang dulu-dulu nampak trendy sangat. Kain yang digunakan juga berkualiti tinggi dan sudah tengu busana dari  mereka adalah di kalangan yang terbaik. 


Tuesday, April 2, 2019

Part 5 : Trip to Lombok

Assalammualaikum semua!! Okay sebelum lagi basi cerita aku ke Lombok baik sambung cepat-cepat ye hahah. Nak cerita hatyai trip lagi oii..So masa dah lepas solat, dah abis tawaf satu Gili Trawangan kami pun balik ke tanah besar. Naik bot dan masa ini memang ombak dah besar, sakit bontot wei. Lombok ni laut dia semacam sikit lah, so kalau korang ke Gili Trawangan pastikan pagi or tengahari korang keluar dari pulau. Sebab kalu sebelah petang atau malam tiada penduduk yang berani, air gelombang sangat dahsyat. Nak tau kisah Gili Trawangan klik part 4 yee


muka tengah tunggu bot kami datang jemput. Ceria membeli belah air dan makanan kat sini. Cuma harga di sini mahal dari tanah besar Lombok lerrr.

Tempat pertama kami tuju ialah tempat menjual Mutiara. Mesti korang tak tau kan, lombok ada perusahaan mutiara. Ada dan mahal sikit lah, sebab mutiara mereka kualiti tinggi. Kalau korang nak tau, kedai ini milik abang ipar kepada supir kami si Bagus.  

Monday, April 1, 2019

KEMPEN PEMERIKSAAN KESIHATAN GUSI 1 JUTA GUMBATTE 2019 dari Systema



Systema Lancar Kempen Kesedaran Pemeriksaan Kesihatan Gusi untuk Bantu Menambah Baik Kesihatan Oral Rakyat Malaysia, Kolaborasi dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia   
Tau atau tidak sebanyak 94% orang dewasa di Malaysia yang mengalami masalah gusi? Kalau korang tak pasti sila lah layari www.gumhealthcheck.com untuk membuat penilaian dalam talian secara percuma demi gigi dan gusi yang sihat. Percuma !!

Ini adalah salah satu laman web pemeriksaan kesihatan gusi secara percuma dan sebahagian dari kempen kesedaran dan pendidikan kearah pemeriksaan kesihatan gusi 1 Juta Gumbatte Systema (Gumbatte Towards 1 Million Gum Health Checks) 2019, ianya secara kerjasama dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia.