Monday, December 31, 2018

hari terakhir 2018 ..YESS ...kolin kerja hahahah

Assalammualaikum korang, lama giler rasa tak menaip kat sini hahaha. Walaubagaimanapun, ini lah hari terakhir tahun 2018. 31 Disember 2018 dan kolin bekerja oii, maklumlah selalu memang ambil cuti panjang dan naik tahun baru aje. Kali ini berubah sedikit jadual sebab banyak pulak keperluan naik sekolah perlu dibuat sebelum 1 Januari 2019.

Terima kasih 2018 yang telah memberikan banyak kenangan manis. Semoga 2019 lebih diberkati dan dipermudahkan semua. Buat korang pembaca blog terima kasih sangat sudi baca blog picisan macam kolin ini. 

Esok dah 2019 beb...hahahah.. 

HAPPY NEW YEAR UOLSS ....




Wednesday, December 26, 2018

Bersama Imam Muda Asyraf cara bayar zakat dengan Perbankan Internet

Assalammualaikum korang semua... 

Dalam tak sedar kita dah nak masuk tahun baru kan. Kita solat, puasa malah pelbagai perkara sunat kita buat. Sedar tak ZAKAT tu wajib dan ada dalam rukun islam. 

Kalau rasa malu atau segan nak ke Pusat Pungutan Zakat, korang boleh buat online tau. 

Dengan #perbankaninternet #bayarzakatonline dengan mudah korang boleh membayar zakat dengan online terus. Korang boleh lah dengar sedikit penjelasan bersama Imam Muda Asyraf bersama PPZ Wilayah di video kat bawah nii okayyy :) 

Saturday, December 22, 2018

#HuggiesMyFastest beri serapan terbaik untuk si manja anda




Assalammualaikum korang semua dan harap semua baik-baik sahaja Sebagai ibu dan ayah terutama yang bakal menerima cahaya mata atau dah ada anak yang masih lagi mengunakan lampin pakai buang, mesti korang selalu tinjau jenama mana yang terbaik, betul tak? Ada jenama yang mungkin murah tapi selalu tembus atau bocor pula, kalau murah selalu kena ganti baru. Jadinya kos itu tetap sama, sebab murah dan kerap kena tukar. Ada juga yang harga mahal, tapi tak setanding harga dengan kualitinya. Tapi kita sebagai ibu bapa sentiasa nak yang terbaik. Berterima kasih lah sebab lampin pakai buang dari Huggies yang terbaru ini bakal memberikan ibu dan ayah tidur malam lebih lena dan nyenyak sebab anak memang selesa kekal kering sepanjang malam okay. 



Tahu tak kenapa? Sebab Huggies memperkenalkan #HuggiesMyFastest yang memberikan keselesaan pada kulit bayi agar sentiasa kering. Tak percaya singgah IG kolin dan lihatlah sendiri video yang telah kolin kongsikan. 





Thursday, December 20, 2018

Augmented Reality Book yang super best beli di BIG BAD WOLF 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Macam biasa lah mood menaip sampai, kita pun menaip dan bercerita lah lagi ye. 

Buat semua kaki buku, ulat buku atau suam-suam kuku tu, kolin nak berkongsi dengan buku koleksi terbaru untuk anak-anak itu buku Aplikasi 4D, Augmented Reality yang memberikan sisi pengalaman lain dari biasa. Bayangkan lah selalu kita baca buku secara tradisional kan. Maknanya pegang buku kann....


Ini lain korang... buku AUGMENTED REALITY BOOK  ini ada 4D tau. Korang perlu download aplikasi Hippo Magic di telefon bimbit masing-masing dan boleh dah enjoy dengan anak-anak korang. Halakan sahaja telefon bimbit yang dah download tu, nanti buku itu terus 'hidup'. Nak tahu apa kolin maksudkan tengok lah video ini dalam seminit lebih aje. 


Tuesday, December 18, 2018

Gigi Kekal Sihat Dengan KODOMO LION

Assalammualaikum semua pembaca blog kolin, semoga korang semua sihat selalu. KODOMO LION satu jenama ubat gigi yang tidak asing lagi kan. Kolin sendiri pernah guna hahahha, nampak sangat zaman tu ubat gigi No. 1 untuk kanak-kanak di Malaysia ini telah lama bertapak. Sudah tentu ianya bagi memastikan semua kanak-kanak dari usia muda sampai lah besar mempunyai gigi yang kuat serta sihat. Buat ibu ayah yang masih ragu-ragu, ini lah ubat gigi terbaik untuk anak-anak. Kodomo bermaksud kanak-kanak dalam bahasa Jepun tau. Dan ianya ada merekabentuk berus gigi buat anak-anak yang berumur dari sekecil 6 bulan. Ada 4 peringkat berus gigi dari 6 bulan sampai 12 tahun. Ubat gigi pun sama juga. Tu dia anak kolin si Alisa Maisara punyalah happy siap posing dengan koleksi dari KODOMO LION.



Monday, December 17, 2018

NAK TAHU BAGAIMANA CARA PENGAGIHAN ZAKAT DI WILAYAH PERSEKUTUAN?

NAK TAHU BAGAIMANA CARA PENGAGIHAN ZAKAT DI WILAYAH PERSEKUTUAN?

Assalammualaikum korang semua, semoga semua dalam keadaan yang baik-baik sahaja ye. Kolin rasalah korang mesti tak tahu bagaimana pengagihan zakat di Wilayah Persekutuan. Sebab apa ramai tak tahu, sebab ramai yang malas nak ambil tahu. Kalau bab menghukum netizen memang terer, tapi nak sebarkan memang tak ada. Buat yang nak tahu, yang memang tinggal di Wilayah Persekutuan dan rasa nak menolong jiran, sahabat yang nak tahu boleh lah baca seterusnya ok. 

Kalau korang nak tahu MAIWP yang menguruskan zakat di Wilayah Persekutuan tau. Iaitu Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. Bukan satu Malaysia ye, itu kita kena faham lahkan. Kutipan zakat oleh Pusat Pungutan Zakat MAIWP dan yang mengagihkan zakat dilaksanakan oleh MAIWP sendiri. 

Buat yang ada persepsi negatif, yang mana kata MAIWP tak pernah agihkan zakat dengan betul tu, marilah kolin cerita lagi ya. Agihan zakat dibuat menerusi 28 skim bantuan zakat yang membantu masyarakat asnaf daripada segala asperk merangkumi keperluan asasi, perumahan, pendidikan, perniagaan, kebajikan dan dakwah. Bantuan ini berjalan sepanjang tahun dan bukanlah bulan-bulan terpilih tau. Sepanjang tahun untuk yang memerlukan, iaitu Asnaf. 

Friday, December 14, 2018

Final Piala Suzuki AFF 2018 Malaysia VS Vietnam

Assalammualaikum korang semua.....siapa tengok perlawanan 11 Disember 2018 yang lalu kat Stadium Bukit Jalil tuuuu. Jangan tanya kolin lah sebab sakit hati 2 hari cuba beli tiket online tak dapat. Malah nak beratur hari Ahad tu memang tidak lah, maknanya tiada rezeki kami sekeluarga nak pergi sokong Harimau Malaya selasa lepas. Tapi kami tetap duduk melekat depan TV bersorak untuk pasukan negara tau. 

Dan buat semua pemain bola kita, selamat maju jaya, semoga Piala AFF Suzuki kali ni jadi milik kita. Harap kita boleh menang di Hanoi nanti. Yang pasti sabtu ini, Malaysia mesti bersatu hati. Sports make all united kan...itu lah dia kehebatan sukan !!

Ni anak2 pi masa Malaysia VS Thailand 


Selamanya Harimau Malaya !!!!!


Yang benar, 

Kolin yang tak bersukan 😁

Wednesday, December 12, 2018

Plastik sampah Ecoshop wangi

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Jiwa mak-mak memang lari la, dari pencuci baju, lantai, tingkap semua tu sampai la ke plastik sampah. Haaa.. Termasuk ngata diri sendiri bila tau plastik sampah di EcoShop tu ada pewangi. Best kan, so lalat, langau, lipas dan sebagainya tak ada la kat tong sampah kita tu. Itu sebab kolin suka sangat di samping harganya murah iaitu RM2.10 sahaja.

Thursday, December 6, 2018

TAHNIAH buat Ali Imran dan Alisa Maisara

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera 

Tahniah buat anak-anak yang berjaya membuahkan hasil di hujung tahun. Anak kita naik pentas uollsss hahahah. Walaupun bukan lah pelajar terbaik, tapi mereka berdua membuatkan kolin terharu dengan kejayaan masing-masing. Bangga sangat anak dua orang naik pentas. Ini lah dia memori yang kolin simpan dalam blog dan juga youtube tu. Selalu bagitahu anak-anak, esok kalau mami tak ada korang boleh tunjuk kat anak cucu korang semua kenangan ini. Terima kasih anak-anak yang berusaha menjadi yang terbaik. 

Mungkin yang terbaik ini bukan lah terbaik di kalangan semua, tapi korang terbaik di hati mami. Mami nangis sebab gembira, bukan menangis sebab korang menyusahkan mami. Semoga korang terus menerus berjaya di dalam bidang yang korang suka ya.

Korang semua jangan lupa doakan anak-anak kolin tau. Semoga kita semua berjaya mendidik anak-anak untuk jadi lebih berguna!

Ini video mami buat untuk kenangan keluarga kami. Enjoy !!!






Salam Sayang,

Kolin Zainal

Wednesday, December 5, 2018

KARNIVAL YEAR END ZAKAT (YEZ) 2018 BERLANGSUNG DENGAN MERIAH

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Dah masuk bulan Disember 2018 dan tahun baru bakal menjelang kan. Semoga 2019 membawa lebih banyak keberkatan buat kita semua. Sebut pasal keberkatan ini, kolin nak berkongsi dengan korang semua mengenai KARNIVAL YEZ oleh PPZ-MAIWP yang telah pun berlangsung hujung minggu yang lalu iaitu pada 1 dan 2 Disember 2018 di perkarangan Masjid Usamah Bin Zaid, Wangsa Maju. Bermula dari jam 9.00 pagi sehingga 9.00 malam. Mereka  telah berjaya mempromosikan dakwah zakat dengan lebih meluas terutamanya di kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan jua Labuan. Bagus kan...rugi tak pergi tau.




Saturday, December 1, 2018

Ayam Brand™ Lancar Laman e-Charity Untuk Manfaat Komuniti

Assalammualaikum semua. 

Ayam Brand™, jenama kegemaran rakyat Malaysia selama 126 tahun yang terkenal dengan rangkaian luas makanan dalam tin berkualiti telah  melancarkan  laman web: Ayam Brand e-Charity https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html. Maknanya dengan Ayam Brand™ semua orang boleh menyumbang kepada badan kebajikan.
 
Laman web Ayam Brand™ e-Charity dipercayai antara yang pertama seumpamanya dilancarkan di Malaysia dan diuruskan oleh pengeluar makanan. Ia bertujuan membolehkan lebih ramai orang membantu komuniti yang memerlukan menerusi kemudahan membuat pesanan secara dalam talian.