Friday, May 25, 2018

Kelantan Trip Part 7: Hari Terakhir di bumi Kota Bharu, Kelantan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sorrry.....kolin lupa nak update last episod pengembaraan kami di Kota Bharu Kelantan. Disebabkan banyak sangat tugasan lelain tu, terlupa terus. Tapi jom kita refresh balik semua cerita pasal Kelantan Trip yang kolin update sebelum ini okay. Dah pun hari last menginap di Holiday Villa Kota Bharu. Bilik mereka pun kolin belum up post review kan. Soon okay !! Bukan apa kita suka bagitahu apa yang ada dalam bilik, supaya kawan-kawan lain yang nak menginap di sini tau lah sedikit sebanyak informasi kan. Ini lah breakfast hari kedua kolin di sini. Simple tapi sedap



Part 1, Part 2, Part 3, Part 4, Part 5 dan terakhir Part 6. Mana yang terlupa dan tak baca lagi, dijemput sangat baca ye. Jangan tak baca rugi laa kan. Sebab kolin ada share pelbagai tempat menarik dan paling penting, tempat makan sedap mengigau tu. 


Wednesday, May 23, 2018

Selamat Hari Ibu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Selamat hari ibu buat semua pembaca blog yang bergelar ibu ya. Kolin dan keluarga tidak lah beriya-iya menyambut hari ibu. Tak ada lah hadiah mahal-mahal atau apa pun. Tapi selalu mereka memang 'manis' sampai rasa kena minum ayaq banyak-banyak laaa. Tengah sibuk masak-masak beberapa hari sebelum puasa tu, hubby dan anak-anak belikan kek untuk hari ibu. Alahai...terima kasih laa sudi menghargai mami kan. Hari-hari memang hari ibu, tapi apa salahnya beli kek sedap dan makan ramai-ramai kan. Syukur ! Kita terapkan nilai murni, supaya anak-anak lebih sensitif kan. Asalkan dia ucap dan peluk pun dah cukup bahagia.


Tuesday, May 22, 2018

HOTEL: Review Deluxe Room, Tower 2, First World Hotel, Genting Highland

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat korang yang ada plan nak short getaway ke Genting Highland nanti, kolin nak share dengan korang apa mengenai bilik penginapan kolin satu malam di Deluxe Room, Tower 2, First World Hotel, Genting Highland.  Selalu kalau kolin booking dapat Tower 1 tau, yang betul-betul dekat dengan kaunter daftar masuk tu. Tapi kali ini kolin perlu berjalan kaki sehingga ke hujung, agak menarik lah reception bawah tu. Macam baru renovasi dan tampil sangat cantik dengan dekorasi moden. Inilah penginapan kolin untuk satu malam di Genting Highland. Inilah nombor bilik penginapan untuk kami berdua malam tu.


Monday, May 21, 2018

MAKAN: Makan Nasi Daun Pisang di "Curries N Claws" di Citta Mall PJ

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haii korang, puasa dah pun masuk hari kelima. Dan hari ini kolin ingin berkongsi dengan korang tempat makan baru yang kolin rasa patut kongsi. Inilah dia Curries n Claws yang terletak di Citta Mall Petaling Jaya. Lokasi senang dan tak padat pun, korang boleh terus ke arah Subang Airport lama dan pasti nampak Citta Mall ini. Aras G sahaja, boleh parking depan kedai pun. Kenapa kolin kata lain dari yang lain, sebab makan nasi atas daun pisang !!! Nasi, 3 jenis sayuran iaitu (green, starch, fried), kari, salted deep chili, pickles dan rassam dihidangkan sekali pada harga RM10.90 sahaja !! Murah, sedap dan pastinya memberikan pengalaman yang lain buat korang yang belum pernah makan nasi daun pisang. Selalu masyarakat India sahaja kan makan atas daun pisang. Kini dah semua rakyat Malaysia boleh cuba, berbilang kaum atau bangsa. Korang kalau macam kolin belum pernah, sila pergi okay. Kalau sebelum ini tak tahu nak makan kata mana, ini yang kolin kongsi dengan korang ini.




Thursday, May 17, 2018

MAKAN: Jom Iftar di Funtasia Hotel Bangi-Putrajaya


Assalammualaikum dan sejahtera

Macam tahun lepas juga, Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya tidak pernah mengecewakan. Dengan promosi kali ini JOM IFTAR yang bermula dari 17 Mei sehingga 14 Jun 2018 sudah pasti memberikan korang satu lagi pilihan kan. Harga sebenar RM120 nett dewasa dan RM60 nett untuk kanak-kanak, akan tetapi sekarang ada promosi RM90 nett untuk dewasa dan RM45 nett untuk kanak-kanak. Apa yang korang boleh buat call mereka di talian 03-8210 2222 atau terus emeil sahaja tempahan korang ke fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com




Wednesday, May 16, 2018

KONGSI: 'Ramadan Dinanti, Zakat Dihati' dari Pusat Pungutan Zakat - MAIWP

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haii korang, bersempena esok kita semua yang bakal menjalani ibadah puasa bagi tahun 2018 atau 1439H, Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) adalah satu agensi yang bertanggungjawab untuk mengutip zakat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Manakala pihak Baitulmal - MAIWP adalah satu lagi agensi yang mengagihkan zakat. Hari ini kolin berbesar hati dapat turut serta dalam sidang akhbar yang diadakan di Wisma PPZ yang terletak di Dataran Shamelin, Kuala Lumpur. Buat korang yang rasa susah sangat nak bayar zakat tu, mudah sangat lah, korang klik sini www.zakat.com.my segala cara pembayaran dinyatakan tau. Ada pelbagai jenis zakat buat korang ketahui iaitu Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan, Zakat Simpanan, Zakat Emas, Zakat KWSP, Zakat Saham dan Qadha Zakat. Dan pada kali ini, kita fokus kepada tema menyambut ramadan kali ini ialah "Ramadan Dinanti, Zakat Di Hati' dengan hashtag buat kempen tahun ini #ramadanterbaik untuk mengajak lebih ramai orang berzakat lagi. 





Sunday, May 13, 2018

MAKAN : Berbuka puasa ditemani deruan air sungai di BBQ LAMB KL Kemensah

Assalammualaikum dan salam sejahtera


Apa yang kolin nak kongsikan kali ini memang menarik giler. Giler tak menarik weii ..korang boleh makan malam atau berbuka puasa nanti ditemani oleh deruan air sungai Kemensah dan jua bunyi-bunyian unggas kecil di dalam hutan. Bukan lah hutan sangat pun, tapi memang mendamaikan lah. Buat warga KL mesti korang dah jemu nak berbuka di hotel atau restoran mewah kan, boleh lah beralih selera kat sini pula. Buat yang tahu, kali ini kolin review 
BBQ LAMB KL KEMENSAH yang terletak di Taman Melawati betul-betul di lokasi Zoo Negara tu. Nak senang waze aje tau. Jumpa ini dah boleh parking terus tau. 




Saturday, May 12, 2018

REVIEW: InnerShine Pati Prun Formulasi Baharu Tinggi Dengan Vitamin E, Tampil Jelita Dari Dalam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kali ini kolin nak berkongsi dengan korang semua macam mana nak tampil jelita di pagi Aidilfitri. Kecantikan seseorang bermula dari dalam, kalau jaga dalaman, sure dari luar kita dah nampak jelita bukan. Oleh sebab itu kolin mengambil keputusan untuk cuba amalkan InnerShine yang terbaru ini. InnerShine Pati Prun Formulasi Baharu Tinggi Dengan Vitamin E yang bermanafaat untuk tubuh badan, kecantikan dan seri wajah dari dalam. Itu dia, nak naik seri senang aje sekarang. Yang pasti korang hanya perlu amalkan sebotol sehari sebelum tidur atau di waktu awal pagi. Ianya produk berasaskan buah-buahan tau dan paling sesuai untuk vegetarian. Tinggi dengan serat, tinggi dengan Vitamin E dan ianya semulajadi. Ianya juga berupaya membantu sel-sel kulit yang telah pun rosak akibat radikal dari dalam. Sesiapa yang ada masalah perut tu, atau lebih tepat susah membuang tu, pun sesuai untuk minum InnerShine yang terbaru ini. 


Wednesday, May 9, 2018

EVENT: Romantic Raya Collection 2018 dari Butik NovemberMate

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bahang Hari Raya Aidilfitri dan terasa kan, walau pun kita belum lagi nak berpuasa. Mungkin bahang tu lebih kepada mak-mak, kakak-kakak atau lebih tepat bahang tu kat kolin ni lah. Awal-awal dah mencari baju atau fesyen apa yang nak digayakan masa beraya nanti. Tidak melepaskan peluang, memenuhi undangan dari November Mate, lokasi mereka di 1-11-02 Bangi Sentral, Jalan Medan Pusat Bandar 7, Bandar Baru Bangi, Selangor. Tahun ini bertemakan 'Romantic Raya Collection 2018' menampilkan pelbagai koleksi warna pastel dengan hiasan bunga-bunga kecil sebagai pemanis busana mereka. 

 kaki shopping berkumpul dan berpadu tenaga
 
Semua kaki shopping dah berkumpul sekali dengan founder yang pakai tudung kelabu sebelah kolin tu, namanya Cik Intan. Inilah orang yang bertanggungjawab memastikan kejayaan butik NovemberMate ini tau. Korang kalau datang sini tenang aje nak shopping, sebab hiasan di sini cantik-cantik. 

Tuesday, May 8, 2018

MAKAN: Jom berbuka puasa di Concorde Hotel, Shah Alam - 'The Best of Kota Anggerik'

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Shah Alam memang dikenali dengan Kota Anggerik. Dan tahun ini ramadhan buffet dari Concorde Hotel Shah Alam mengambil tema tersebut dan menyediakan pelbagai juadah hebat yang ada di Shah Alam. Kiranya kalau korang nak makan Nasi Kandar Seksyen Sembilan, nak makan belanga di Sekyen 6 tak perlu susah payah. Datang sahaja berbuka puasa di Concorde Hotel Shah Alam segalanya ada. Terima kasih buat Chef Along dan team yang bersungguh-sungguh menyediakan semua hidangan lazat ini. 


Monday, May 7, 2018

TRAVEL: Penginapan satu malam di The Jerai Hills Resort, Gunung Jerai Kedah


Assalammualaikum dan salam sejahtera

kalau hari tu kolin share pasal lokasi Gunung Jerai kan. Link sini
https://alialisakreatif.blogspot.my/2018/05/travel-gunung-jerai-yan-kedah-destinasi.html#more
Jemput baca ye...selain makan aje kerja kolin, kolin pun pergi berjalan ye, tahi lalat ada 3 di kaki hahahah. Bukan apa kolin suka share tempat atau hotel yang pernah kolin menginap bersama keluarga. Semoga hotel atau resort yang kolin share kali ini memberikan korang informasi yang dicari ye. Kali ini kita tidur satu malam di Puncak Gunung Jerai, Kedah Darul Aman. 

kolin nak kongsi dengan korang semua penginapan kami satu malam kat The Jerai Hills Resort. Masa tu ada promosi tau, semua jenis bilik yang ditempah harga sama RM288. Jadinya kami yang berempat diberikan bilik yang mempunyai 3 katil super single. Cukup selesa, tapi agak sempit sedikit lah nak mencari ruangan nak bersolat. Yang lelain semuanya okay aje. 


Friday, May 4, 2018

REVIEW: Makan Malam di A & J Burger Grill & Western di Sg. Buloh

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Cuti hari pekerja yang lalu, kolin sekeluarga memang tak tahu nak makan apa malam tu. Tapi hubby ajak ronda-ronda sebelah Sg. Buloh sebab dia kata area situ banyak kedai makan. And memang banyak lah rupanya...ada kedai tomyam, western dan pelbagai lagi. Tapi kedai yang ini kolin rasa dah ramai orang makan dan review kut. Tapi buat kolin inilah pertama kali kolin sampai ke sini. Sejak buat food review ini memang suka cuba kedai-kedai baru hahaha. Tapi yang ini review ikhlas tau, tidak berbayar. Buat korang yang berdekatan atau jauh, yang masih belum cuba boleh lah datang ke
A & J Burger Grill & Western 


Thursday, May 3, 2018

KONGSI: Menang hadiah bernilai RM1.5 juta di Sepanjang Kempen Cahaya Raya Shopee

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan ramadan bakal menjelang dan raya pun bakal menyusul. Dengan itu, platform e-dagang terkemuka di Malaysia iaitu Shopee turut tidak melepaskan peluang melancarkan Kempen Cahaya Raya yang menawarkan pelbagai hadiah bernilai lebih RM1.5 Juta termasuk sebuah rumah impian bernilai RM350,000, sebuah Honda HRV bernilai RM100,000 dan sebuah Volkswagen Polo bernilai RM80,000 untuk pemenang bertuah dalam permainan dalam aplikasi Ketupat Raya, satu usahasama dengan Visa. Kempen ini berlangsung dari 3 Mei sehingga 17 Jun 2018 bakal membariskan pelbagai tawaran ekseklusif ke atas lebih 100,000 produk dengan potongan harga sehingga 90 % tau. 


Wednesday, May 2, 2018

TRAVEL: Gunung Jerai, Yan Kedah - Destinasi tersembunyi, tak pergi rugi !!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Perjalanan kami sekeluarga kali ini ke Utara adalah tidak dirancang. Nanti hujung-hujung cerita kolin beritahu kenapa ya. Disebabkan tidak dirancang, maka kami yang keletihan ini pun mencari tempat penginapan hendak melepaskan lelah memandu sepanjang pagi tu. Suami kolin orang Yan, Kedah, jadi dalam perjalanan hendak pulang ke kampung tu kami lalu lah kawasan Gunung Jerai. Disebabkan masih awal, dalam jam 3.00 petang tu, suami ajak naik Gunung Jerai. Dia sendiri buka pintu rumah kampung, hari-hari tengok Gunung Jerai tapi tak pernah naik pun katanya. Merealisasikan impian dia dan demi aku yang memang kuat merayap ini memang naik lah jawabnya. Nak naik, kereta kena tip top ya..pastikan kondisi bagus. Sebab jalannya mendaki sahaja dan memang selekoh tajam. Tapi kalau korang tak mahu drive, korang naik sahaja van yang disediakan. Tak silap kolin RM10 untuk seorang penumpang. Bayar sahaja dan mereka akan bawa korang naik ke atas dengan selamat okay. Lebih kurang 10-12km juga lah nak naik atas Gunung Jerai ini, itu sampai resort aje tau. Bukan puncak Gunung ye..jauh lagi perjalanan nak ke puncak tu.


Monday, April 30, 2018

Dugaan

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kalau asyik bersuka ria aje pun tak boleh jugak kan. Ini lah dugaan kolin yang menimpa khamis baru-baru ini. Disebabkan salah makan akhirnya kolin pun terus serah diri untuk masuk air. Food poisoning yang membawa seribu kesakitan wei...terukk sangat dah rasa.




Friday, April 27, 2018

REVIEW: Berbuka Puasa di Pusat Konvensyen Shah Alam, bertemakan Warisan Tradisi

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat warga Shah Alam atau mana lah tau warga KL yang ingin menukar angin berbuka puasa nanti boleh lah pertimbangkan ke Pusat Konvensyen Shah Alam atau SACC untuk cuba hidangan buffet mereka yang menjanjikan pelbagai juadah berbuka puasa kali ini yang bertemakan "Warisan Tradisi". Tiada yang lama, tiada juga yang baru, ini lah menjadi ungkapan dan inspirasi kepada Chef Eksekutif, Jamili Napiah dan Sous Chef, Rizal Nahar untuk membawakan hidangan kompilasi resipi-resipi nenek moyang dengan gabungan lebih daripada 100 sajian menarik dari dapur SACC. Pengunjung juga dapat menikmati juadah-juadah yang mungkin belum pernah korang rasa sebelum ini tau. Inilah majlis pelancaran buffet ramadan secara besar-besaran yang di adakan baru-baru ini di SACC meraikan rakan media dan tetamu.


Wednesday, April 25, 2018

EVENT: Majlis Perasmian 20th Century Fox World Studio Store di Genting Highland

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Khabar gembira buat semua yang meminati Fox World tu, macam kartun Ice Age, Rio (yang burung kak tua biru tu) dan pelbagai karakter lain yang lahir dari Fox World tu. Kini korang boleh terus ke Genting Highland dan lihat sendiri di 20th Century Fox World Studio Retail Store tau. Ada Sid, Crash, Eddie, Blu, Jewel, Nico dan Pedro dari Ice Age dan juga Rio. Selain itu ada barangan seperti t-shirt, gelas, magnet peti sejuk yang lain juga seperti karakter Museum, Alien vs Predator, Planet of the Apes juga tau. Kalau korang nak tahu, ada juga barangan yang ada di kedai ini adalah 'limited edition' atau dalam bahasa melayu, keluaran terhad. 



Friday, April 20, 2018

KONGSI: Menangi RM110,000 Duit Raya bersama Lam Soon's Raya Fiesta Berganda

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Wahai semua pembaca setia di blog! Berita baik buat korang semua yang suka masuk peraduan, pertandingan atau contest. Ini ada peraduan mudah sangat untuk korang sertai dan menang duit raya tau. Peraduan ini yang sudah pun bermula dari 2 April dan bakal tamat pada 2 Julai 2018 ini senang sangat lah nak sertai. Hadiah yang lumayan juga ditawarkan iaitu RM10,000 untuk 5 orang pemenang bertuah tau. Terima kasih kepada Lam Soon yang prihatin akan kos sara hidup yang kian meningkat ini. Maknanya di samping korang berbelanja untuk barangan isi rumah, korang pun boleh dapatkan kembali nilai wang ringgit korang dengan peraduan Raya Fiesta Berganda yang menawarkan sebanyak 416 hadiah sepanjang 13 minggu, termasuk 390 hadiah mingguan sebanyak RM100 setiap satu, 21 hadiah istimewa sebanyak RM1000 setiap satu serta lima hadiah utama sebanyak RM10,000 yang membawa jumlah sehingga RM110,00 dalam bentuk duit raya. 


Tuesday, April 17, 2018

REVIEW: Previu Ramadhan "13 Keistimewaan IFTAR" di Bangi Golf Resort

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

holla korang...sat lagi jangan marah bila skrol blog ini okay. Makanan yang kolin review di BGR atau Bangi Golf Resort memang bakal melimpah ruah. Sesiapa yang berpuasa ganti tu, kolin minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki okay. Ampunkan kami sekeluarga hahahhaha. IFTAR atau BERBUKA PUASA di luar bersama keluarga sesekali hujung minggu tu memang saat dinantikan. Lagi pulak kalau tempat yang berbaloi murah dan sedap. Lagi best menu tu pulak pelbagai kan. Siapa yang tak suka lokasi pun senang nak cari tempat letak kereta.  




Monday, April 16, 2018

REVIEW: Syawal Preview dari Bahari Asyek, Pesona Warisan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Memang tak dinafikan kita belum pun berpuasa lagi. Tapi siapa yang tak mencari-cari busana untuk digayakan pada hari raya nanti kan. Memang pening kalau nak fikir fesyen. Tapi buat yang suka pakaian tradisi macam kolin ini, Bahari Asyek sudah tentunya membuatkan korang tak tidur malam. Dengan bertemakan 'Pesona Warisan' ianya sudah tentu memberikan satu keselesaan dan kelainan di pagi Aidilfitri. Banyak betul rekaan baru yang diketengahkan pada Syawal Preview pada tahun 2018. Hampir 35 rekaan baru yang ditampilkan pada pertunjukkan fesyen yang di adakan di butik mereka sendiri yang terletak di Aras 1, Plaza Shah Alam. Bahari bermaksud barang lama, yang silam, warisan lama, dan Asyek membawa maksud jatuh cinta, suka, terpegun terpesona 

BAHARI ASYEK (Jatuh cinta kepada warisan tradisi bangsa) begitulah maksud yang direalisasikan oleh pemilik butik ini. Dan kalau korang nak tahu mereka sudah pun memasuki tahun ke 10 di persada dunia fabrik dan jua fesyen tau. Kegigihan pemilik memang tak dapat di sangkal lagi, walau butik lain tumbuh bak cendawan selepas hujan okay.




Saturday, April 14, 2018

REVIEW: 'Pepper-Licious' Menu terbaru dari NY Steak Shack

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat yang masih tidak kenal NY Steak Shack, ianya telah mula beroperasi dari Julai 2014 dan outlet pertama mereka ialah di Mid Valley MegaMall, Kuala Lumpur. Telah mendapatkan sijil HALAL dan kini mengorak langkah dengan lebih jauh lagi dengan adanya lebih 10 outlet yang telah dibuka. Dengan itu, promosi menu terbaru mereka iaitu ' Pepper-Licious' kini dilancarkan untuk semua peminat mereka. Jangan tak tahu, mereka ada menyajikan pelbagai sizzling steak, burger, ayam, ikan dan pasta yang disajikan segar untuk semua pengunjung mereka. Tapi entri kali ini kolin nak cerita menu terbaru tau. Terbaru!!!



Friday, April 13, 2018

KONGSI: Konsert Amal Curahan Kasih, Dataran Seni Klang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

'Tangan yang memberi, lebih baik dari yang menerima' 

Dalam masa sebulan lebih nak menuju bulan puasa ini, pertubuhan ini telah berbesar hati menganjurkan Konsert Amal Curahan Kasih yang merupakan usaha pihak pertubuhan amal dan anak-anak seni tanah air  khususnya di Negeri Selangor. Menurut mereka, idea ini tercetus atas dasar keinsafan dan jua kesedaran mengenai kesusahan anak-anak yatim. Dan dengan adanya konsert ini, Rumah Anak Yatim Ulin Nuha dan Rumah Anak Yatim Bustanu Ariffin dapat dibantu. Dengan perancangan yang bagus ianya bakal memberikan impak yang positif kepada komuniti setempat dan umumnya juga kepada Majlis Perbandaran Klang. 


Thursday, April 12, 2018

Part 6 Kelantan Trip: Maggi Telur Sotong, Kak Zah Pokok Kelat

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Masa cerita pasal part 5 tu kan kolin dah sampai hotel dan bersiap untuk makan malam. Masa ini memasing dah lapar, tapi penat akibat mandi kolam petang tadi. Alisa memang dah tertidur masa tunggu makan malam. Tapi kami keluar juga makan malam sebab nak merasa Maggi Telur Sotong yang terkenal di bumi Kota Bharu ini. Sekali lagi lah waze main peranan...Terus sampai kat tempat ini


Wednesday, April 11, 2018

PRU14: Semakan Daftar Pemilih

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Semalam dah 'live' kan bila tarikh kita mengundi. Semua tahu dah Rabu, 9 Mei 2018. Tarikh keramat tu ler, kita sesama keluar mengundi kan. Sebelum mengundi mohon klik link bawah okay. Kita semak dulu, pendaftaran kita okay ke tidak, kat DUN mana yang kan kita laksanakan tanggungjawab kita. By the way, iollss dan masuk kali ke 3 mengundi uollsss. Tak pernah ponteng lagi sejak dah layak mengundi. Ini kan hak, i suka hak yang ini. 


Tuesday, April 10, 2018

Buffet Ramadhan: "Kembara Selera Memikat Jiwa" di Laman Kayangan, Shah Alam

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Jangan tak tahu, panjang umur, Ramadhan bakal menjenguk kita sekali lagi pada tahun 2018. Dan dikesempatan itulah, seperti biasa juadah atau tempat berbuka puasa akan dikongsikan. Terpulang kepada selera semua lah ye. Ada yang suka berbuka di rumah, di kedai ataupun di hotel atau tempat yang menawarkan berbuka puasa secara buffet. Dan kolin berbesar hati ingin berkongsi dengan korang semua salah satu tempat yang sempat kolin rasa dan nikmati hidangan mereka minggu lalu iaitu LAMAN KAYANGAN, SHAH ALAM yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Apa lainnya tahun ini kan.

Monday, April 9, 2018

Kegilaan order Photobook dengan harga RM8.48 siap pos !!

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Semenjak diperkenalkan dengan Photobook ni memang kolin tak lepas peluang lah. Manakan tidak kan..satu buku ni kalau promo siap 21 keping gambar hanya RM8.48 sahaja tau. Tu yang order dah nak sampai 10 buku tu, maklumlah kita kan gigih bergambar


Friday, April 6, 2018

Part 5: Sarapan pagi, melawat Pasar Siti Khadijah dan shopping di Pengkalan Kubor

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Sesapa yang terlepas sila lah klik sini. Kut lah tak faham kolin tetiba dah hari kedua makan breakfast di Holiday Villa Kota Bharu ni kan.  Part 4 lepas tu part 3 lepas tu part 2 lepas tu part 1

Terima kasih membaca tau, gigih nak habiskan semua episod berjalan hahaha. Nak simpan buat kenangan dan juga untuk korang kalau-kalau nak pergi nanti ada sikit rujukan kan.  Hari kedua kami bangun awal, okay lah bilik cukup selesa kan. So hari pertama kami nak cuba bersarapan kat hotel lah. Jom kolin tunjuk serba sedikit menu yang disediakan di sini. 


Wednesday, April 4, 2018

REVIEW: Pupuk kebersihan dengan Carrie Junior Funtime Wipes

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Menjadi mak-mak ni kalau yang ada anak kecik-kecik tu memang penting lah kan, tisu basah ini. Amalan memastikan tangan sentiasa bersih tu agak sukar lah jugak. Mana pulak nak cari air dengan sabun kalau dalam kereta ker, kat padang permainan ker, memang sukar lah kan. Dengan itu tisu basah lah main peranan yang sangat bagus pada masa-masa macam ini. Carrie Junior, adalah satu jenama kelengkapan diri kanak-kanak yang telah berada di pasaran selama 19 tahun ini memperkenalkan  Carrie Junior Funtime Wipes dengan dua variasi untuk pilihan korang.

Friday, March 30, 2018

REVIEW: EUCERIN PROACNE SOLUTION A.I. - KULIT BEBAS JERAWAT DALAM MASA 2 MINGGU

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Holla...Ada Jerawat tak !!! Siapa sahajalah yang suka jerawat kan. Tapi itulah dia masalah kulit yang biasa kita hadapi. Kalau dah tumbuh jerawat ni, mulalah nak picit. Dan akibatnya makin teruk dan meninggal kesan hodoh kat kulit muka. Kolin bukan ngata korang pun, kolin mengata diri sendiri ni. Sebab kolin memang mengalami masalah muka berjerawat teruk ini. Dan kalau tersalah cuba produk pulak, kulit kering dan mulalah masalah lain pulak timbul kan. Eucerin, salah satu jenama derma-kosmetik yang terkenal di seluruh dunia ini, telah menghasilkan satu produk terbaru yang membantu menghapuskan jerawat dengan lembut iaitu Eucerin ProACNE Solution A.I. Clearing Treatment.  


Thursday, March 29, 2018

KONGSI: Hidangan buat si cilik di NY Steak Shack - Pelancaran "Just For Kids' Menu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat si cilik atau anak-anak yang kurang bernasib baik, NY Steak Shack memberikan sesuatu buat mereka. Disebabkan itulah NY Steak Shack bersama dengan 'Rumah Titian Kaseh' bersama-sama memberikan kegembiraan buat mereka. Atas dasar itu juga lah, menu terbaru iaitu 'Just For Kids' telah pun dilancarkan. Ini salah satu pencapaian NY Steak Shack untuk menyumbang kembali kepada masyarakat tau. Buat makluman, baru-baru ini NY Steak Shack belanja la adik-adik dari Rumah Titian Kaseh makan bersama di outlet Melawati Mall tau. Best kan...untung adik-adik😍 Bersyukur masih ada yang prihatin kan.


Wednesday, March 28, 2018

REVIEW: Nasi Lemak Kukus Shah Alam dari Abg Zack

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Salam hari rabu korangggg......Rasanya lah kan, sebab kolin dah makan nasi lemak ini dua hari berturut kan..kena laa review dan berkongsi dengan korang semua. Wahai warga Shah Alam, ini dia nasi lemak kukus yang tidak mengecewakan dari Nasi Lemak Kukus Shah Alam. Lauknya memang aduhai...banyaknya. Ikutkan kolin beli kat Cafe bawah pejabat ajer so mesti harga dah up sikit. 

Rasanya mungkin kalau beli dengan dia RM4.50 or RM4.00, tapi kat cafe pejabat ni jual RM5.00. Pada kolin still berbaloi, sebab kalau kolin dah makan nasi lemak dia ni pepagi, memang lunch tak makan nasi lah gamaknye. Makan roti aje karang lunch, malam makan nasi kat rumah. Bukan diet pun, tapi kalau korang nak still makan dan tampil langsing, kurus, berat badan maintain, PM kolin tepi yaaa...makan dan makan tapi tak lah debab hahahaha.


Tuesday, March 27, 2018

Kelantan Trip Part 4: Makan MSR Stimbot di Pantai Senok & Shopping di Wakaf Che Yeh

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kesinambungan dari Part 1, Part 2 dan juga Part 3. Kolin memang suka cerita sesikit macam ini. Kenangan pun iye dan satu lagi banyak sangat nak share pun. Itu lah sebab nya..nasib baik percutian 3 hari 2 malam, kalau 10 hari, bertabah lah korang membaca ye. Tapi ada ke orang suka blog baca blog sendu kita ni. Terima kasih yang masih lagi berkunjung dan membaca tau. Kita hargai sangat !!!

1. Makan di MSR Steamboat Pantai Senok

Kan part 3 tu kolin sekeluarga melepak kat Pantai Senok, ala-ala Nami Island tu kan. Kat situ adalah perkampungan nelayan tau, jadinya kami terus cari tempat makan lah. Inilah dia yang kami jumpa iaitu MSR Stimbot. Harga dalam RM20 kanak-kanak RM12. Murah kan! So konsep samalah ambil apa sahaja dan makan. Kat luar aje kolin dah suka giler konsep tradisional mereka ni. Ada bawah bumbung dan ada juga pondok-pondok kecil. Ikut korang nak melepak makan kat tempat mana satu lah kan. 


Monday, March 26, 2018

Nak beli ikan atau peralatan membela ikan, jom ke pasar pudu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Menjadi seorang ibu kepada anak-anak yang membesar ni bukan lah mudah. Lagi pulak suami kita tu memang penyokong besar anak-anak. Bab ini mami kalah lah..dema nak bela ikan oiiiii. Dulu akuarium kaca tu dah jadi tempat bubuh kasut sebab belanya hangat-hangat tahi ayam aje pun. Tapi kali ni semangat dema ni, sampai beli dan beli dan beli habis dekat RM100 tau. Bertabah !!!


Sunday, March 25, 2018

KONGSI: akibat asyik minum air manis

Assalammualaikum & salam sejahtera

Tak tahu lah kolin sejauh mana kebenaran tweet ni. Tapi secara umum, kita tau kita kena minum air masak secukupnya. Faham kan, air masak atau air putih kena cukup! Kalau nak tahu berapa banyak baru cukup mungkin korang boleh rujuk gambar kat bawah ni. Nak cantik, nak kurus, nak sihat kena minum air masak tau. Nak jelas tengok sini


Saturday, March 24, 2018

KONGSI: berniaga online pun kena zakat

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Siapa yang berniaga online? Samada dropship macam kolin atau mungkin korang founder produk ke, amek barang kat china ke, meniaga makanan ke, atau apa saja lah janji dalam talian atau online. Mungkin selama ini korang tak perasan atau tidak tahu bahawa korang ada tanggungjawab untuk berzakat juga tau. Sebenarnya kolin sendiri kurang maklum pasal hal ini. Tapi terima kasih kepada PPZ WILAYAH kerana sudi berkongsi mengenai ini. 

Friday, March 23, 2018

REVIEW: Menginap di Dorsett Grand Subang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kali ini kita staycation yang dekat-dekat sahaja. Dorsett Grand Subang ini terletak betul-betul sama area dengan SJMC tu. Dan lebih kurang 5 minit aje dari Subang Parade Mall. Yang best pasal hotel ini ianya sunyi dan sentiasa ada bau aroma spa bila melangkah masuk ke dalam hotel ini tau. Suka sangat...Bila masuk aje kawasan lobby hotel yang luas tu, terus rasa tenang dan relaks aje lah. Itu faktor yang sangat 'win' buat pengemar tidur hotel macam kolin hahahaha. Kolin memang suka tidur kat hotel, bila rasa penat sebulan kerja tu, tidur hotel kan best. Tak payah nak mengemas dan buat kerja lain pun. Tidur, relak, tengok tv dan kalau hotel yang ada bath tub tu sebelum tidur boleh lah kita berendam. Sedap badan berendam lepas tu tidur. Nikmat !!



Wednesday, March 21, 2018

REVIEW: Beli Samsonite di hujung jari

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Berita baik buat pengembara dan pelancong spesis kolin atau lebih atas sedikit hihi. Buat korang semua yang suka melancong, mesti tercari-cari beg atau bagasi yang lebih sesuai dan berpatutan bukan.  Dan siapalah yang tak kenal dengan jenama terkenal untuk bagasi iaitu Samsonite Malaysia.

Apa yang kolin nak share ni, bahawa korang semua dah boleh shopping online tau. Di mana-mana dan pada bila-bila masa pun, samada Samsonite, Samsonite Red dan juga American Tourister. Ini setelah Samsonite (Malaysia) Sdn. Bhd. telah melancarkan buat pertama kali Official Samsonite E-Commerce Platform di Malaysia yang membolehkan korang semua shopping bagasi online sahaja. Dan paling best semua range atau koleksi mereka terpapar dalam website tu tau. 



Tuesday, March 20, 2018

Kelantan Trip Part 3: Menginap di Holiday Villa Hotel & Suites dan Pantai Senok

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kolin nak sambung cerita dari Part 2 ni, kalau ada yang missing boleh lah baca dari Part 1 jugak. Maklumlah mana tahu korang pun macam kolin dah lama tak pergi Kota Bharu Kelantan kan.  Macam part 2 tu, kami dah pun makan tengahari dan mula buka Waze sebab mencari di mana Holiday Villa Hotel & Suites yang terletak di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu. Senang aje nak cari pun, lagipun guna pakcik waze kan..Alhamdulilah...jumpa dah...sebelah hotel ini ada Macdonald tau..Watson, Ariani dan jua klinik.


Saturday, March 17, 2018

Tips merawat hati yang terluka

Assalammualaikum & salam sejahtera

Tips terbaik dari DMFK di Sinar Pagi. Tips merawat hati yang terluka. Kolin suka.. Hope korang suka jugak. Happy watching


Jangan tak tengok korang weii.. Lagi lagi kalau kita ni pernah dilukakan oleh kawan sekerja, kawan rapat, atau sesiapa sahaja. Thk u DMFK di atas tips yang super manafaat ni. 


Love

Kolin Zainal 

Friday, March 16, 2018

Kolin Review #LolaMango Viral

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Heyyy korang....dah try ke minum Lola Mango yang viral tu. Kolin dah try dan nak share review sikit ajeerrr.. 


Sedeh perangai

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Selamat hari Jumaat korang. Kolin nak share satu benda aje hari ini

KALAU AWAK RASA PANGKAT AWAK TU BOLEH BAWAK MATI, SILA KAN LAH. 

INGAT, MANA TINGGI PUN PANGKAT, TAPI SELAMA AWAK PIKUL PANGKAT TU DENGAN MENYAKITI ORANG LAIN, MENYUSAHKAN ORANG DAN DUDUK DI TEMPAT TINGGI SAMBIL GELAK TENGOK ORANG MENDERITA. 

SAYA PERCAYA DOSA TETAP SAMA, TIADA DISKAUN PUN WALAU DI DUNIA PANGKAT AWAK 'PEGAWAI'

INGATLAH SETIAP PERBUATAN KEJI DAN JAHAT AWAK, PASTI ADA KIFARAH

Sekian terima kasih

Kolin Zainal 

Tuesday, March 13, 2018

Kelantan Trip Part 2: Lunch di Warung Pak Mat, Kota Bharu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Macam part 1 kolin cakap kami semua dah lapar kan. Perkara pertama kolin cari tempat makan viral la kat Kota Bharu ini. Warung Pak Mat sememangnya terkenal dengan Teh Tarik Madu atau 'Teh Beng' melimpah ruah ini memang membuatkan kolin terliur, kagum dan terus menerus terpedaya. Itu sebabnya order sampai empat tau, sorang satu sebab tak mau KONGSI !!! Memang nak minum seorang segelas weii...Menikam-nikam kalbu tengok buih tu kan...

Sunday, March 11, 2018

KONGSI: BERAPA KM KENA LARI YE?

Assalammualaikum & salam sejahtera

Kita tak pernah tahu kan, apa yang kita makan tu berapa kilo kita kena lari nak hilangkan lemak tu. Haaa korang kolin nak kongsi ni. Memang melalak laa korang kat bucu katil la, macam kolin. Baru perasan kenapa gemuk, tak kurus kurus punnn 

Saturday, March 10, 2018

Kelantan Trip Part 1: Penerbangan bersama AirAsia KLIA2 ke Kota Bharu

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Holla korang...ini lah dia, bermula episod kolin sekeluarga bercuti ke Kelantan baru-baru ini. Hari pertama, kami semua dah bersiap pepagi lagi sebab dari Kepong nak ke KLIA2 kan. Selalu kolin pilih Fireflyz, tapi sajalah ajak family naik AirAsia. Kebetulan masa kolin booking last year memang murah habis laa. Kos penerbangan kami sekeluarga pergi dan balik dalam RM400 sahaja. Murah dari naik bas kan hehehee, kalau pandai cari tiket flight time promosi memang murah tau korang. Kami ke KLIA2 naik grab aje, kos kami RM65 dari rumah terussss ke airport. Senang wei...harga pun sama aje kalau kami naik bas dan train tu.


Friday, March 9, 2018

Perkhidmatan Sos Layan Diri

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Apa pendapat korang dengan sistem perkhidmatan sos layan diri yang sekarang jadi amalan di semua restoran makanan segera kebanyakkannya. Kolin rasa kan 'Malaysian is not ready yet" untuk sistem layan diri macam ini lah. Tahap kebersihan masih diragui dan ini antara yang sempat kolin rakamkan. Bersepah !!




Thursday, March 8, 2018

Selamat Hari Wanita Sedunia 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat semua pengunjung blog kolin...
Selamat Hari Wanita Sedunia korang semua..
Semoga kita terus gagah perkasa dan terus menghormati diri sendiri sebagai seorang wanita yang berjaya ye. 

Berjaya dalam mendidik anak-anak, berjaya dalam hidup dan lagi penting kita semua happy-happy aje selalu. Semoga semua terus sihat sejahtera dan dipermudahkan urusan okay..

Have fun girls!!! Its your day ...#siscutimasaktoday hihihi



Love,

Kolin Zainal 

Wednesday, March 7, 2018

SHOPEE dan HONOR berkerjasama bagi pelancaran eksklusif honor 9 Lite

Assalammualaikum & Salam Sejahtera 

Hari ni kolin nak berkongsi dengan korang semua yang Shopee telah pun menandatangai usahasama rasmi dengan Honor Malaysia untuk melancarkan telefon pintar honor 9 Lite yang bakal dijual secara eksklusif di platform membelah belah atas talian SHOPEE tau. Usahasama hebat ini bakal memberi manafaat kepada lebih 9 juta penguna shopee di Malaysia termasuk lah kolin kaki shopping hihih. Telefon pintar 4 kamera ini akan diberikan tawaran harga istimewa iaitu RM699 sahaja (harga pasaran RM749 korang oii). Jadi kalau siapa yang nak harga meletops tu kena lah beli online sahaja pada masa terhad pada 9 Mac 2018. Honor merupakan jenama baharu yang menyertai Shopee Mall. 


Thursday, March 1, 2018

Teknik bergambar bila muka tak senonoh

assalammualaikum dan salam sejahtera

Pernah tak korang pergi satu tempat tu, tapi kena berjalan banyak, berpeluh-peluh dan for sure muka memang tak senonoh. Kolin pernah, jadinya kolin nak kongsi dengan korang teknik bergambar bila muka tak senonoh hahahahha. Ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati tau. Ini semua teknik sahaja, jangan lah pulak ada yang kecam sis haaa...sis berkongsi aje...

Pertama sekali, korang pergi tempat cantik-cantik, mesti hati tu meronta-ronta nak share gambar dengan kawan-kawan kan. Teringin wei...ye lah zaman sekarang ni ada media sosial. Sure korang nak tunjuk tempat menarik tanpa gagal dalam berposing kan

Nah..ini antara yang kolin posing masa pergi melawat di sekitar Negeri Selangor. Haaa..begitu gaya kolin posing hahaha...memang menimbulkan marah-marah sayang dari kawan-kawan tapi kita kan nak share ini. Itulah dia tips kolin  hahahahhaha