Friday, December 14, 2018

Final Piala Suzuki AFF 2018 Malaysia VS Vietnam

Assalammualaikum korang semua.....siapa tengok perlawanan 11 Disember 2018 yang lalu kat Stadium Bukit Jalil tuuuu. Jangan tanya kolin lah sebab sakit hati 2 hari cuba beli tiket online tak dapat. Malah nak beratur hari Ahad tu memang tidak lah, maknanya tiada rezeki kami sekeluarga nak pergi sokong Harimau Malaya selasa lepas. Tapi kami tetap duduk melekat depan TV bersorak untuk pasukan negara tau. 

Dan buat semua pemain bola kita, selamat maju jaya, semoga Piala AFF Suzuki kali ni jadi milik kita. Harap kita boleh menang di Hanoi nanti. Yang pasti sabtu ini, Malaysia mesti bersatu hati. Sports make all united kan...itu lah dia kehebatan sukan !!

Ni anak2 pi masa Malaysia VS Thailand 


Selamanya Harimau Malaya !!!!!


Yang benar, 

Kolin yang tak bersukan 😁

Wednesday, December 12, 2018

Plastik sampah Ecoshop wangi

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Jiwa mak-mak memang lari la, dari pencuci baju, lantai, tingkap semua tu sampai la ke plastik sampah. Haaa.. Termasuk ngata diri sendiri bila tau plastik sampah di EcoShop tu ada pewangi. Best kan, so lalat, langau, lipas dan sebagainya tak ada la kat tong sampah kita tu. Itu sebab kolin suka sangat di samping harganya murah iaitu RM2.10 sahaja.

Thursday, December 6, 2018

TAHNIAH buat Ali Imran dan Alisa Maisara

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera 

Tahniah buat anak-anak yang berjaya membuahkan hasil di hujung tahun. Anak kita naik pentas uollsss hahahah. Walaupun bukan lah pelajar terbaik, tapi mereka berdua membuatkan kolin terharu dengan kejayaan masing-masing. Bangga sangat anak dua orang naik pentas. Ini lah dia memori yang kolin simpan dalam blog dan juga youtube tu. Selalu bagitahu anak-anak, esok kalau mami tak ada korang boleh tunjuk kat anak cucu korang semua kenangan ini. Terima kasih anak-anak yang berusaha menjadi yang terbaik. 

Mungkin yang terbaik ini bukan lah terbaik di kalangan semua, tapi korang terbaik di hati mami. Mami nangis sebab gembira, bukan menangis sebab korang menyusahkan mami. Semoga korang terus menerus berjaya di dalam bidang yang korang suka ya.

Korang semua jangan lupa doakan anak-anak kolin tau. Semoga kita semua berjaya mendidik anak-anak untuk jadi lebih berguna!

Ini video mami buat untuk kenangan keluarga kami. Enjoy !!!






Salam Sayang,

Kolin Zainal

Wednesday, December 5, 2018

KARNIVAL YEAR END ZAKAT (YEZ) 2018 BERLANGSUNG DENGAN MERIAH

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Dah masuk bulan Disember 2018 dan tahun baru bakal menjelang kan. Semoga 2019 membawa lebih banyak keberkatan buat kita semua. Sebut pasal keberkatan ini, kolin nak berkongsi dengan korang semua mengenai KARNIVAL YEZ oleh PPZ-MAIWP yang telah pun berlangsung hujung minggu yang lalu iaitu pada 1 dan 2 Disember 2018 di perkarangan Masjid Usamah Bin Zaid, Wangsa Maju. Bermula dari jam 9.00 pagi sehingga 9.00 malam. Mereka  telah berjaya mempromosikan dakwah zakat dengan lebih meluas terutamanya di kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan jua Labuan. Bagus kan...rugi tak pergi tau.




Saturday, December 1, 2018

Ayam Brand™ Lancar Laman e-Charity Untuk Manfaat Komuniti

Assalammualaikum semua. 

Ayam Brand™, jenama kegemaran rakyat Malaysia selama 126 tahun yang terkenal dengan rangkaian luas makanan dalam tin berkualiti telah  melancarkan  laman web: Ayam Brand e-Charity https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html. Maknanya dengan Ayam Brand™ semua orang boleh menyumbang kepada badan kebajikan.
 
Laman web Ayam Brand™ e-Charity dipercayai antara yang pertama seumpamanya dilancarkan di Malaysia dan diuruskan oleh pengeluar makanan. Ia bertujuan membolehkan lebih ramai orang membantu komuniti yang memerlukan menerusi kemudahan membuat pesanan secara dalam talian. 


Friday, November 30, 2018

Raikan Hari Natal dengan meriah di Concorde Hotel Shah Alam

Assalammualaikum korang semua ! Ini berita baik bagi peminat makanan Western semasa sambutan Hari Natal atau Krismas tu. Selalu korang mesti nak rasa makanan masa perayaan itu kan. Tapi nak mencari yang HALAL mesti menjadi masalah. Jangan risau, hari ini kolin nak berkongsi dengan korang semua EXCLUSIVE CHRISTMAS TREAT di CONCORDE HOTEL SHAH ALAM yang menawarkan pelbagai hidangan yang bakal membuat korang semua menelan air liur! Hidangan Christmas Eve Buffet Dinner yang berharga RM120 nett untuk seorang manakala kanak-kanak yang berumur 4 tahun sehingga 12 tahun sama jua dengan warga emas mendapat diskaun sebanyak 50% dan 30% mengikut kategori. 

Yule Log Cake

Wednesday, November 28, 2018

PPZ- MAIWP terus mara dengan melancarkan kempen terbaru mereka 'Jadi Kaya Dengan Zakat'

Assalammualaikum korang semua !!!! Kolin harap sangat perkongsian kali ini membuat korang tergerak hati sikit untuk terus berzakat dan percayalah harta kita tak pernah kurang dengan berzakat. Magik kan....Kalau korang dah mula berzakat, jangan lupa ingatkan kawan-kawan lain okay.



Menuju gerbang terakhir tahun 2018, Pusat Pungutan Zakat - MAIWP (PPZ-MAIWP) mengadakan kempen 'Jadi Kaya Dengan Zakat' bagi menghebahkan tentang keberkatan berzakat dari pelbagai aspek kepada umum.


Saturday, November 24, 2018

Bantuan Khas Kewangan Penjawat Awam di Selangor 2018

Assalammualaikum korang. Tahniah buat semua penjawat awam di Selangor!


Tahniah kepada semua penjawat awam dan terima kasih buat YAB Dato Menteri Besar Selangor untuk bantuan khas kewangan ini. Diharap dapat meringankan beban buat ibubapa yang bakal buat persediaan untuk naik sekolah tahun baru nanti.


Bantuan Khas Kewangan ini bakal dibayar pada 20 Disember 2018 nanti ye. So buat penerima yang bertuah, jimat tau. Tahun depan pembayaran bonus dah guna mekanisme lain pula.

Sekali lagi, terima kasih MB!


Love, 

Kolin Zainal 

Wednesday, November 21, 2018

Teknik goreng cendawan ranggup dan tak hangit

Assalammualaikum semua, kali ini kolin nak share dengan korang yang kaki makan cendawan. Kolin sekeluarga kalau makan cendawan goreng tu, sekilo pun tak cukup tau. Itu yang sekali goreng memang sekilo. Nak murah dan berbaloi kena pergi beli kat AEON Big lah. Cendawan tiram putih atau kelabu satu paket 500gram tu baru RM6 tak silap. Beli dua paket masak lah sampai jemu orang kata. Dan kalau ikutkan semua nak yang ranggup, tak mau berminyak atau hangit. So ini lah dia kolin nak cerita macam mana kolin masak cendawan goreng tepung ini. 



Tuesday, November 20, 2018

Salam Maulidur Rasul

Assalammualaikum semua

Salam MAULIDUR RASUL buat semua. Jom baca sesama perkongsian ini ye. Menarik sangat tau 

DIANTARA SIFAT-SIFAT MULIA RASULULLAH SAW

1. Baginda Rasulullah SAW selalu diam.
2. Berbicara ketika perlu.
3. Perbicaraannya fasih, ringkas tetapi padat .
4. Menghadapkan seluruh tubuhnya bila berbicara dengan seseorang.
5. Hatinya selalu sedih (Inginkan umatnya dalam kebaikan dan terlepas dari azab Allah SWT).
6. Selalu menundukkan pandangan kerana Tawaddu’.
7. Berfikir terus-menerus.
8. Menghargai nikmat sekecil apa pun.
9. Tidak pernah mencela makanan. Apabila suka, Baginda akan makan, jika tidak maka ditinggalkannya tanpa mencelanya.
10. Tidak pernah marah yang ada kaitan dengan urusan dunia.
11. Marah bukan kerana nafsu.
12. Apabila kebenaran dipermainkan, Baginda akan bangkit untuk berusaha mempertahankannya.
13. Apabila marah Baginda akan memalingkan wajah.
14. Apabila suka Baginda akan memejamkan mata.
15. Tidak pernah berkata kotor, berbuat keji yang melampaui batas.
16. Tidak pernah berteriak-teriak (menjerit-jerit).
17. Tidak pernah membalas kejahatan dengan kejahatan. Malah Baginda memaafkan dan berlapang dada.
18. Tangan Baginda tidak pernah memukul selain untuk berjihad (mempertahankan bukan berlawan) di jalan Allah SWT.
20. Apabila menghadapi dua  perkara Baginda memilih yang paling mudah selagi ia bukan dalam perkara maksiat.
21. Di rumah, Baginda adalah manusia biasa yang mencuci pakaian, memerah susu (haiwan) dan membuat sendiri segala keperluan diri.
22. Ketika duduk ataupun berdiri, Baginda selalu berdzikir.
23. Raut Wajahnya selalu ceria. Perangainya boleh menjadi suri tauladan dengan mudah, lemah-lembut dan peramah.
24. Tidak pernah bersikap keras dan bertindak kasar, berteriak-teriak (menjerit-jerit), lebih-lebih lagi mencela orang lain.
25. Tiga perkara yang dijauhi Baginda : perselisihan, perdebatan dan segala yang tidak diperlukan.
26. Tidak pernah mencela dan memaki orang lain.
27. Tidak pernah mengetahui rahsia orang lain.
28. Tidak pernah berbicara kecuali sesuatu yang mendatangkan pahala.
29. Cara berbicaranya menarik dan siapa pun yang mendengarnya terpegun seolah-olah ada burung melintas di atas kepala mereka.
30. Sesiapa yang melihat Baginda sepintas, maka ia akan tertarik dan hormat terhadapnya.
31. Sesiapa yang selalu bergaul dan telah dekat mengenali Baginda, maka ia akan menyayanginya sepenuh jiwa raga.
32. Baginda pasti memberi tempat kepada orang yang ingin duduk dan tidak membezakan di kalangan mereka.
33. Sesiapa yang meminta sesuatu, pasti dipenuhinya atau jika sebaliknya ditolak dengan tutur kata yang lemah lembut.
34. Tangan Baginda selalu terbuka kepada siapa saja tanpa pilih kasih. Baginda adalah Ayah bagi mereka semua (umat).
35. Di mana pun Baginda berada, di situ terpancar cahaya ilmu, sikap malu dan sabar serta amanah.
36. Tidak ada yang berani meninggikan suara di hadapan Baginda kerana kewibawaan Baginda.
37. Semua mengakui keutamaannya kerana ketaqwaannya : Menghormati orang tua, menyayangi yang kecil, mengutamakan orang yang ada hajat, menjaga keperluan dan kebajikan orang asing.
38. Tidak terus memotong percakapan orang lain. Jika ingin memotong, Baginda hentikan dahulu atau pun berdiri.
39. Paling berlapang dada.
40. Paling tepat dalam berbicara.
41. Paling halus keperibadiannya.
42. Paling ramah dan beradab dalam pergaulan dan Muamalah (kemasyarakatan)nya.

(Dipetik dari Biografi Lengkap Rasulullah SAW oleh Prof Dr Sayyid Muhammad bin Alawi Al Maliki)

Allahumma Shalli 'Alaa Sayyidina Muhammad Wa 'Alaa Aali Sayyidina Muhammad.

Majlis Ta'lim Al Muhtadin
Salam Maulidur Rasul 1440H


Monday, November 19, 2018

Semoga diberikan kesembuhan

Assalammualaikum 

Bila Tuhan nak duga, kita tak pernah terfikir adakah kita mampu nak hadapi, tapi Tuhan Maha Adil kan. Dia tak pernah uji kemampuan hambanya di luar kemampuan. Tiada apa yang dapat dititipkan kecuali doa dan terus berharap diberikan kesembuhan. 

Kolin minta semua yang sudi singgah sini, doakan adik ipar kolin ye. Semoga dia cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan. Keep fighting!


Harap cepat la sihat .. Sihat cepat okayyyyy 










Love, 

Kolin Zainal 

Wednesday, November 14, 2018

TAHNIAH !!! Pelancaran Album NORRELA, bertajuk MOONSTRUCK

Assalammualaikum dan buat yang lain salam sejahtera. Bukan nak kata apa, kolin bertuah dapat hadir sama di NORRELA'S ALBUM PREVIEW AND LAUNCH HI TEA yang telah berlangsung hujung minggu yang lalu di WOW, Kuala Lumpur (tempat lama Saloma Bistro). Sebelum apa-apa, kolin perkenalkan korang dengan Norrela atau nama sebenarnya Puan Norrela Iznin  Abd. Ghani, iaitu seorang penulis untuk buku 'Memancing Hati Anak Remaja'. Malahan beliau adalah seorang Profesional Trainer dan Hypnotherapist yang Bertauliah. Beliau sudah pun berumahtangga malahan mempunyai 3 cahaya mata lelaki. Tambah buat kolin kagum dengan kesungguhan beliau, beliau juga mempunyai Degree in Applied Biology. Seorang wanita yang hebat!




Tuesday, November 13, 2018

Pak John Steamboat & BBQ di IOI Mall Putrajaya

Assalammualaikum korang semua, hari ini kolin nak berkongsi lagi cerita beb. Cerita bab makan pulak laa kali ini, kolin sekeluarga hari minggu memang suka lah nak pergi makan kat luar. Al-maklum lah kalau hari bekerja, masak ala kadar dan makan kedai yang dekat dengan rumah. Hari minggu, quality time kan, masa ini lah kami sekeluarga mencari-cari tempat makan baru untuk dicuba. Dan kolin dengan rasa gembira nak share dengan korang semua pengalaman kolin. Pak John Steamboat & BBQ yang terletak di GE-11, Ground Floor, IOI City Mall Putrajaya ini senang untuk dicari. Korang terus ke Symphony Lane tu, bahagian luar ada kolam air. Haaaa..sepanjang mengadap taman luar tu, korang boleh lah cari restoran ini. 


Monday, November 12, 2018

Santai Petang bersama Mufti Wilayah Persekutuan anjuran Pusat Pungutan Zakat Wilayah

Assalammualaikum korang dan harap semua sihat-sihat selalu. Minggu lalu, kolin gembiralah bila di jemput hadir sama ke Majlis Santai bersama Mufti Wilayah Persekutuan iaitu S.S. Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Siapa yang nak lepaskan peluang kan, berjumpa dengan orang hebat dengan ilmu. Dapat tengok dengan jarak dekat memang 'dream come true'. Jangan kata jumpa artis aje kolin excited, jumpa Dato' Seri Mufti pun kita excited tau. Haaaa... Buat yang tidak kenal tuuuu, inilah orangnya yang duduk di tengah-tengah. Ingat tak surat terbuka buat Neelofa tuu. Ini laa dia Mufti Wilayah Persekutuan. Orangnya simple aje :) 



Saturday, November 10, 2018

Kasut sekolah demi kesihatan kaki dari SUNFEET INTERNATIONAL REHABILITATION CENTRE

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung blog kolin yang sudi bertandang hari ini. Kita dah nak cuti sekolah, tapi persiapan untuk naik sekolah di tahun baru tetap ada kan. Ada yang dah mula cari kasut, persiapan baju, alat tulis malah kasut sekolah. Hari ini kolin nak buka minda korang mengenai kasut sekolah dari SUNFEET INTERNATIONAL REHABILITATION CENTRE yang memberikan perlindungan penuh kepada si pemakai. Mesti korang cakap, eh budak-budak ada masalah kaki ker, boleh ke sakit kaki atau sakit belakang. Yeee memang boleh laaa wahai ibu bapa semua. Anak-anak kita kadang dalam tidak perasan beli sahaja kasut sekolah yang di pasaran dan ianya tidak memenuhi kesihatan kaki anak. Gambar kat bawah tu, semua anak-anak sedang gayakan kasut sekolah dari Sunfeet lah tau. 



Thursday, November 8, 2018

Laluan Hutan / Forest Trail di Taman Tugu, Kuala Lumpur

Assalammualaikum semua !!! Best tak cuti panjang sempena Pesta Cahaya, kolin macam biasalah duduk rumah. Manafaatkan cuti panjang dengan melepak dengan anak-anak dan keluarga. Dan semalam kolin ada pergi satu tempat yang kolin rasa mesti ramai yang suka nak pergi. Maklumlah sekarang kan ramai suka run, masuk hutan, panjat bukit, panjat gunung kan. Ini ada satu tempat di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Tempat yang sangat mendamaikan dan best giler. Tak perlu keluar modal banyak pun, hanya keluarkan peluh sahaja. Kesilapan kolin bila ke sini tak plan. So tak bawak air, tak pakai pakaian yang sesuai tapi tetap dapat cover sikit trail yang ada kat Taman Tugu ini. Ianya adalah tapak semaian bersekali dengan laluan hutan yang ada. Ada banyak kalau korang tengok peta kat situ. Menarik kan.






Monday, November 5, 2018

Menu hari hujan - Nasi Goreng Udang Banjir

Assalammualaikum dan haiii korang semua. Musim hehujan ni memang perut senantiasa lapar kan. Tak dinafikan keluarga kolin memang pemakan dan suka lapar bila malam. Nak jadi cerita nak keluar pun hujannnnn, kita pun masak nasi goreng. Kebetulan masa tu ada nasi lebih tapi lauk dah habis. Kolin tumbuk cili, bawang merah dan bawang putih. Tumis sampai naik bau, masuk terus garam dan serbuk kunyit. Sambil-sambil tu hiris la sikit lobak atau carrot tu. Kang kata tak seimbang pulak, makan tak ada sayur kan.

Bila dah tumis siap semua...  Kita masukkan udang. Udang masak bau wangi tu, masukkan nasi sejuk tu. Nasi sejuk adalah nasi terbaik nak buat nasi goreng tau. Dah gaul rata-rata dan siap untuk di hidangkan. Tak tipu, satu kuali habiss tau. Siapa tak tau masak nasi goreng tu, ikut laa cara simple kolin tu ok. Sedapppppp dan udang tu kolin beli RM26 sekilo kat pasar chow kit tu. Inilah dia nasi goreng udang banjir untuk musim hujannnn



Saturday, November 3, 2018

MAJLIS PELANCARAN ZAKAT2U 4.0

assalammualaikum dan salam sejahtera

Tahniah Pusat Pungutan Zakat Wilayah yang baru sahaja melancarkan kempen terbaru mereka iaitu 

ZAKAT2U Versi 4.0 


Objektif pelancaran kempen terbaru ini adalah untuk memberitahu korang semua lah. Hebahan yang bakal memberikan satu maklumat terbaru terutamanya buat semua Warga Wilayah yang korang dah ada satu lagi kemudahan berzakat tau. Ianya adalah pembayaran secara 'troli zakat' dan lain-lain lagi kaedah baru menerusi zakat2u versi 4.0 yang baru sahaja dilancarkan.



Thursday, November 1, 2018

FLOWER CHIMP akhiri tahun 2018 dengan Kempen yang best-best

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin pernah berkongsi dengan korang rasanya mengenai servis mereka ini. 'Lafazkan dengan bunga' melalui Flower Chimp. Semua korang boleh, nak hadiahkan sebab sayang, tanda terima kasih, semoga cepat sembuh dan pelbagai cara lagi. Sekali lagi di blog picisan ini kolin nak berkongsi dengan korang semua kempen yang ada. Di penghujung tahun 2018 ini, Flower Chimp telah melancarkan kempen di bulan November dan Disember ini. Antaranya bermula dari bulan November, mereka akan melancarkan kempen baharu ini bagi semua para pelanggan menikmati bunga-bungaan segar pada harga berpatutan dengan penghantaran secara PERCUMA ke seluruh negara di semua pasaran iaitu Malaysia, Indonesia, Filipina dan jua Singapura.


 Solo pun seronok, sambutan 11.11

Walaupun korang ni belum berpunya atau single tu, boleh aje kalau nak menceriakan hari dan order lah bunga segar untuk rakan anda. Manalah tau korang boleh menukar hari seseorang yang murung kepada yang lebih gembira kan. Tambahan pula sekarang mereka promo diskaun 11% tu. Jangan lupa untuk tengok jambangan bunga klasik seperti Jade atau 12 kuntum bunga rose merah, atau tengok sahaja bunga Purple Hues yang dijual harga biasa pada harga RM99 sahaja. Promoi ini sah dari 1 sehingga 11 November 2018 di Malaysia tau. 

Tuesday, October 30, 2018

Dugaan sakit

Assalammualaikum korang

Masih cuti sakit, tak berapa nak sihat sangat. Mula mula jaga anak sakit, end up kolin demam virus campur gastrik. Sebab double sakit cucuk dah kat bontot. Demam kebah tapi sakit perut akibat gastrik masih merengut rengut. Doakan kolin cepat sihat ye, tak sabar nak posing tepi tangga huhu

DOAKAN KOLIN SEKELUARGA SIHAT SELALU YE. THK U KORANG


Friday, October 26, 2018

coretan sambutan hari lahir tahun ini

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Akhirnya sempat juga kolin nak berkongsi dalam blog ini. Sambutan hari lahir pada 2018 yang penuh dengan kejutan. Tak sangka ramai pula yang sudi sambut birthday kolin. Syukur ada kawan-kawan yang sama 'masuk air' yeay. Birthday kolin pada 31 Ogos yang lalu tau, jangan terpedaya tengok update ini hahahah. Tapi sayang kalau kolin tak abadikan sambutan birthday 2018 ini dalam blog rasanya. 

Bermula dengan sambutan di pejabat lah. Terima kasih buat suzi, azie, zati, syirah, reena dan semua lah yang lelain buat surprise. Keluar masuk bilik pejabat, sekali tengok atas meja ada kek dan hadiah. Serius kita terkejut sangat hahahha. Paling teruja suzi hadiahkan kita set berus mekap dari Sendayu Tinggi. Kita suka awak..melompat kita suka tau.. 




Thursday, October 25, 2018

Tempahan manik ada lagi !!

Assalammualaikum dan salam sejahtera

REZEKI tak pernah salah alamat!!! Sebenarnya rezeki kolin memang dengan menjahit manik. Dulu cari duit raya, duit nak travel sana sini dengan bermanik. Lepas tu tak larat, kolin stop promote dah. Maklumlah mencari masa, dengan sibuk macam-macam. Tapi pelanggan setia kolin memang ada aje menempah. Dan yang terbaru, kolin buat simple sahaja. Ala-ala bracelet atau gelang. Agak berat tapi nampak mewah laa..sesuai untuk kain cotton ni. Terima kasih menempah ye sis





Di mana ada usaha, di situ ada kejayaan. Semoga kolin lebih rajin mencari job memanik hahahha. Boleh la beli gelang emas baru oii. Yang ini kolin caj RM80 sepasang. Nak tempah email kita tau...



Babai,

Kolin Zainal 

Wednesday, October 24, 2018

Memperkenalkan saluran hiburan umum, inilah dia BLUE ANT ENTERTAINMENT

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Selamat hari rabu uolsss... kali ini kolin nak berkongsi dengan korang semua saluran hiburan umum dengan gabungan terbaik rancangan realiti, drama, komedi dan program harian. Memaparkan siri dan rancangan televisyen lewat malam popular telah kembali ke udara pada hari yang sama dengan pasaran Amerika Syarikat dan United Kingdom. Bagi korang yang memang suka The X Factor UK, Entertainment Tonight dan lelain tu, boleh terus ke ikuti Blue Ant Entertainment di www.facebook.com/BlueAntEntertainment atau di twitter www.twitter.com/BlueAntEnt manakala di IG www.instagram.com/BlueAntEntertainment untuk informasi penuh mengenai apa sahaja tayangan yang ada. Kali ini kolin nak berkongsi dengan korang Rancangan TV Realiti First Date yang mendedahkan selok belok memadankan pasangan kekasih berpotensi iaitu FIRST DATE hanya di Blue Ant Entertainment tau.



Tuesday, October 23, 2018

Majlis Pelancaran Penuh Gaya, Tahniah Irisa Cosmetics!


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Tahniah Irisa Cosmetics !!! Tiada kata yang boleh kolin katakan, terima kasih sebab menjemput kolin. Inilah dia gandingan dua beradik iaitu Irisa dan juga Iman telah menghasilkan jenama kecantikan hak milik Bumiputera sepenuhnya dan dikenali kini sebagai Irisa Cosmetics. Jangan korang tak tahu, alat solek yang berasaskan tumbuh-tumbuhan, bebas dari paraben dan sesuai untuk kulit sensitif ini telah ada dipasaran. Buat korang yang tak suka gincu bibir yang ada bau tu, patut cuba pewarna bibir dari mereka. Sebagai langkah permulaan, mereka telah menghasilkan 5 pilihan pewarna bibir atau Flux Matte yang terdiri daripada warna yang segar dan memang trend sekarang lah. Lagi membuatkan kolin kagum, orang kuat atau adik beradik ini muda sangat Irisa berumur 17 tahun dan Iman 15 tahun sahaja. Ini lah dia usahawan muda Bumiputera yang perlu kita beri perhatian tau. 

 inilah Irisa dan Iman

Bukti kejayaan mereka, apabila telah mengadakan majlis pelancaran secara gilang gemilang yang bertempat di Black Box, Publika pada hujung minggu yang lalu. 



Malah ramai selebriti dan insta femes ada atau. Antara selebriti yang hadir ialah Aprena Manrose, Fazdlun Abass, Arenaliena Nourul Depp, Emma Shazleen dan juga Cilibling. Tak lupa jua, ramai media, kawan-kawan dan kaum keluarga bersama datang meraikan kejayaan produk mereka. 

Monday, October 22, 2018

Minum Segelas Susu Dutch Lady PureFarm untuk melengkapkan Sarapan Pagi Anda

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sarapan pagi adalah sangat penting kann..Kolin percaya korang semua sama juga mementingkan sarapan pagi. Apa yang kita makan pagi tu memberikan mood yang berbeza, betul tak! Ada yang suka roti canai, nasi lemak, mihun, kuih-muih namun ada yang suka roti atau biskut sahaja. Pada kolin pula, BREAKFAST LIKE A KING. Jadi kolin makan berat masa sarapan, lunch kolin kekadang skip. Kunun nak jaga makan lerrr kan. Maklumlah orang perempuan memang takut naik berat badan wei, termasuk lah aku. 


 
Namun dalam menjaga ada juga yang abaikan kerana tak sempat. Ye lah tergesa-gesa nak ke tempat kerja atau ke sekolah sampaikan kita lupa hidangan paling penting. Selepas tidur semalaman, hakikatnya badan kita memerlukan banyak khasiat, di mana hidangan terakhir yang kita ambil adalah 8 hingga 12 jam sebelum tidur. Dan jangan kita tak tahu, sarapan membantu meningkatkan tahap tenaga yang diperlukan oleh badan kita untuk melakukan aktiviti seharian. Dan disebabkan itu, kolin hari ini nak kongsi dengan korang semua bagaimana kolin bersarapan. Haaa...kalau tak sempat sangat, kolin minum segelas susu sudah tentu dapat memberikan nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat. Ini kalau korang semua tak sempat bersarapan tau. Minum susu, siap dah tenaga untuk menghadapi hari-hari yang sibuk. Haa bebel haha




Friday, October 19, 2018

REUNION: CLASS OF 97, ASSUNTARIANS

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Ha...akhirnya terlaksana jua reunion sekolah weii. Puas berdebat, melalak dan beri cadangan dalam group wasap tu. Korang mesti ada juga kan. Kolin syukur dikurniakan kawan-kawan yang baik-baik. Ada group sekolah rendah, sekolah menengah, uitm pahang dan juga uitm perak. Nampakkk takk..itu lah pasal kolin sendiri jadi keliru hahaha. Terlalu ramai sangat kawan, masalah dengan kolin pulak, selalu lupa nama, ingat muka. So sesiapa yang kenal aku tu mesti tegur aku dengan meriah. Kita buat baik dekat orang, mesti orang buat baik dekat kita. Kita nak berkawan sampai mati! korang kalau nak berkawan kenalah ikhlas tau, jangan ambil kesempatan, mesti korang rasa manisnya sebuah persahabatan. 

Seperti yang dijanjikan, kami nak makan di Seoul Garden, Sunway Putra pada 13 Oktober yang lalu, jam 4.00 petang. Maklumlah kalau pagi atau tengahari kami semua kaum ibu ada hal nak buat. Dah berjanji kita terus pergi wei..tema pulak seluar jeans, baju putih dan tudung navy blue. Aku bantai aje royal blue hahahhaha. 




Tuesday, October 16, 2018

Projek CSR DMR #darihati123mamanet


 Assalammualaikum dan salam sejahtera

Hujung minggu yang lalu, kolin berkesempatan turun padang dan turut sama dalam PROJEK CSR DMR #darihati123mamanet. Pada 14 Oktober yang lalu, bertempat di Dataran Shah Alam acara amal yang penuh kemeriahan ini telah memberikan banyak kebaikan dalam meringankan beban golongan susah atau golongan "miskin bandar" ini dalam meneruskan kelangsungan hidup. Bukan semua  mampu, betul tak. Harap dengan usaha murni ini dapat diteruskan bagi memastikan golongan yang memerlukan terus terpelihara. Kita jalankan tanggungjawab sosial kita tau, jangan lah harapkan agensi kerajaan sahaja, kita sendiri sebagai individu pun boleh menyumbang tau. Inilah yang dilakukan oleh www.123mamanet.com dalam memastikan usaha mereka dapat membantu orang lain.



Monday, October 15, 2018

Pelancaran MAX FACTOR di Malaysia menampilkan Lisa Surihani sebagai Duta #unlockingrealwomen

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Salah satu ikon dalam industri kosmetik iaitu Max Factor telah pun berada di Malaysia. Majlis yang  gah telah diadakan baru-baru ini di Lot 10, Jalan Tangsi tu tau. Majlis yang diadakan bersempena meraikan pelancaran jenama ini bersekali dengan pelancaran The Max Factor Beauty House yang turut menampilkan artis tanahair terkemuka iaitu Lisa Surihani sebagai duta mereka. Majlis yang dihadiri hampir 150 orang para tetamu ini dijemput bagi merasaikan kemeriahan majlis di petang itu iaitu #UnlockingRealWoman 


Friday, October 12, 2018

Wordless Friday

Alhamdulillah...syukur ....Kalau korang nak tahu hari ini pelbagai dugaan dari pagi. Kolin lambat ke pejabat gara-gara kemalangan maut di NKVE. Takziah buat keluarga mangsa ye. Dan rasanya musim hujan, musim banjir ini kita semua kena berhati-hati lah. 

Kolin keluar rumah jam 7.00 pagi dan sampai Shah Alam jam 11.00 pagi. Memang 'pishang' dalam kereta. Tapi kolin berhenti lah minum kat kedai mamak di Kota Damansara. Akibat tak tahan betul dengan kesesakan jalan raya tu. Lagipun kereta kolin tak tahan lama-lama duduk dalam jem tu. 

Ini rezeki hujan petang jumaat pula, tak tau nak gambarkan macam mana laa pulak nak balik uuuwaaaa..Doakan kolin selamat sampai ke rumah ye. Salam Jumaat korang semua ...

Thursday, October 11, 2018

Muka berseri dengan Shimmer Shine Jolie

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin adalah sejenis yang suka bermekap. Haaa..tak tahu lah nak kata apa kalau bab bermekap memang suka giler. Tapi lagi best kalau dapat bedak yang dapat ringkaskan masa untuk berbedak. Buat pengetahuan korang, selalunya kolin nak mekap pergi kerja mulanya pakai moisturiser atau pelembap. Dah kering elok, kolin sapu foundation dan seterusnya berus pulak bedak compact tu. Tapi korang tak rasa ker beg mekap aku besar hahahha. Hatta memang handbag tu berat pasal beg mekap. Tapi korang jangan risau, buat kaki mekap, nak travel, nak cepat senang sangat. Bertema kan Less Is More ini dia JOLIE yang comel tapi ada kelas tersendiri. 


Wednesday, October 10, 2018

Happy 9th Birthday Alisa Maisara

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Anak kedua kolin dan pun genap 9 tahun, bermakna aku dah tua hahahha. Nak kata apa, semua orang bakal tua, so korang jangan ejek orang tua, sebab korang pun tua jugak nanti tau. Siapa aje yang kenal muda umur tak bertambah weii. Tapi yang penting kita tua dengan baik, gembira dan bahagia. Kita tua di usia, tapi muda di jiwa..giteww...

Buat lah sikit majlis hari lahir buat anak dara ini. Selalu kolin bawa ke hotel, mandi pool, makan luar. Tapi tahun ini dia mahukan parti di rumah. Kecil aje pun majlis dia, jemput jiran yang dekat sahaja. Itu pun masak bihun aje..lelain mcm biasa lah kan. Apa yang ringkas kita sediakan untuk dia.


Tiada apa yang kolin harapkan, cuma kolin doa, Alisa Maisara selalu dilindungi dan dipermudahkan dunia dan akhirat. Good luck for your coming exam baby girl !! Have a blast ya..29.09.2009 

Mami sayang lisa tau..jangan lupa baca blogpost ini masa mami dah takde yee sayang...love you always



Sunday, October 7, 2018

Cara lebih sihat untuk mengoreng dengan AirFryer XXL Philips

assalammualaikum dan salam sejahtera

hai selamat hujung minggu weii..di hari ahad yang sibuk ini kolin nak berkongsi dengan korang semua mengenai produk yang best untuk kita yang suka masak dan makan. Perasan tak kita ni selalu duk mengoreng macam-macam, terfikir juga kalau nak sihat macam mana lah asyik ada minyak. Inilah dia AirFryer terbaru saiz lebih besar iaitu AirFryer XXL dari jenama terkemuka Philips. Sesiapa yang belum ada lagi kat rumah boleh lah rapat sikit, baca apa kolin nak kongsikan ini okay. Ini lah dia satu produk yang korang ada satu aje cukup untuk buat segala benda. Jimat tenaga dan masa mengemas...itu paling penting.




Saturday, October 6, 2018

Tips murah rezeki dengan berZAKAT

assalammualaikum dan salam sejahtera

Selamat berhujung minggu korang semua. Hari ini kolin terasa nak berkongsi dengan korang mengenai TIPS MURAH REZEKI. Siapa yang tak berdoa hari-hari dimurahkan rezeki betul tak..semua nak kaya, nak senang dan nak jumlah akaun simpanan tu meningkat setiap hari. Tipu lah kalau kita sendiri tak mencari bagaimana nak menambah pendapatan dan juga simpanan. Jangan risau, kolin bukan nak jual korang skim cepat kaya ker, nak suruh korang jual apa-apa ker. Cuma kolin nak kongsi tips yang mungkin korang terlepas pandang yang ada dalam rukun islam yang kita ketahui selama ini, iaitu berZAKAT. Kita mesti ingat berzakat ini perlu kalau masa hari raya aje kan iaitu zakat fitrah. Ikutkan banyak lagi zakat yang kita ada tau, zakat harta, zakat emas, zakat perniagaan dan pelbagai lagi. Kenapa kita perlu berzakat, kenapa eh...sebab setiap dari harta atau pendapatan kita ada hak orang lain. Itu bukan kolin kata ye..korang boleh semak dengan ustaz atau guru yang korang kenal tau. Zakat tu membawa berkat....malah dengan bantuan zakat ramai orang susah atau Asnaf di kalangan kita mampu merubah gaya hidup mereka. 




Wednesday, October 3, 2018

Some By Mi AHA-BHA-PHA 30 Days Miracle Produk dari Korea

Anyeoonngggg.... korang 💓

Disebabkan produk yang bakal kolin kongsikan kali ini dari Korea, memang kolin seronoklah. Siapa yang tak suka produk Korea. Antara barangan kosmetik yang terbaik di dunia. Buat korang yang ada masalah kulit dan selalu rasa cemburu tengok kulit halus mulus orang-orang Korea, sila baca entri kolin sampai selesai okay. Sure tidak menyesal. Ada masalah jerawat dan kulit kusam terutamanya ini khas untuk korang. Sebelum kulit muka jadi 'kertas pasir' inilah dia produk :

SOME BY MI AHA-BHA-PHA 30 Days Miracle



Set lengkap skincare ini ada 4 barang tau. Jadinya memang penjagaa kulit rapi buat korang. Sebelum itu, mesti korang tertanya apa maksud AHA, BPA dan PHA kan. Maksud AHA ialah mengeluarkan kekotoran dan kulit kering dari permukaan kulit. Maknanya kulit korang bebas dari sebarang kekotoran. Maksud BHA ialah mencuci dari dalam liang pori, mengeluarkan kekotoran yang tersumbat malah sebum pun habis dicuci. Dan akhir sekali maksud PHA ialah mengekalkan kelembapan kulit wajah serta menanggalkan sel kulit mati. Semua set ini dihasilkan daripada bahan semulajadi seperti ekstrak pokok teh. Jadi korang jangan risau akan bahan merbahaya dalam produk ini. Dijamin selamat! Kalau korang kurang percaya, boleh google mengenai produk ini. Dah ramai rupanya orang pakai, sebab bahan asas yang mesra. 


Tuesday, October 2, 2018

NIGHT OF FRIGHT 6 kembali lagi di Sunway Lagoon Malaysia

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Memang tak pernah terlepas, rugi  kalau tak pergi tahun ini!! Night of Fright 6 di Sunway Lagoon dah kembali lagi wei. Dari 2013 #NOF sehingga ke #NOF6 memang kolin selalu akan sama-sama hadir. Biasanya memang nak ke sambutan Halloween memang kempen ini akan bermula. Ambil sebagai hiburan okay...best tau masuk rumah hantu hahahah..kat sini ada lebih 7 ke 8 rumah hantu wei!! Kali ini lagi seronok sebab rumah hantu dah bertambah dari tahun sebelumnya. Tiada siaran ulangan!




Terima kasih sudi menjemput kolin di majlis meriah ini!