Wednesday, September 26, 2018

Borong bunga segar di Petaling Street

assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa kalau tak suka dapat sejambak bunga kan! lagi pulak yang tersayang hantar terus ke tempat kerja, haaa..masa tu rasa terharu nak menangis kan. Itulah dia bestnya dan kuasa bunga. Buat korang yang rasa bunga tu mahal..halooo tak mahal pun lah. Jangan risau, kali ini kolin nak berkongsi dengan korang kat mana tempat borong bunga yang terletak berdekatan dengan Petaling Street, Kuala Lumpur. Kalau dari Central Market tu jalan kaki ajer, yang penting korang kena yakin lah. Tahu ada yang ngeri nak ke kawasan tu sebab banyak warga asing kan. Tapi jangan risau, Malaysia Kita Punya tau. So jom pergi Petaling Street. 



Monday, September 24, 2018

PAKEJ SANDING DI HOTEL SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ DARI WEDDING STUDIO SDN BHD.

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat bakal  pengantin atau yang mana belum ada plan nak kahwin pun boleh baca lah entri ini. Kolin bertuah dijemput bersama-sama ke Majlis Pratonton Dewan & Sajian dari Wedding Studio Sdn. Bhd. yang diadakan di Summit Hotel, Subang USJ baru-baru ini. Suasana memang macam meraikan pengantin dan penuh meriah. Ada candy bar, ada photobooth kalau lah ada pengantin yang mahukan kemeriahan sebegini boleh lah cepat-cepat call mereka. Dengar cerita tempahan pun semakin meningkat, maklumlah siapa yang tidak kenal Official Wedding Planner ini kan. Untuk Dewan Pahlawan 5 & 6, Summit Hotel, Subang USJ inilah dia official wedding planner untuk korang. semua. Korang boleh hubungi nombor di bawah untuk keterangan lanjut:

Adam 012-429 2806
Habibah 012-4978827
Zuria 012-2844827



pelamin yang sangat meletop kann....macam alam fantasi..

Thursday, September 20, 2018

Makan ala ShellOut tapi Murah di Zombie Seafood

Assalammualaikum dan salam sejahtera


Buat kaki yang suka makan seafood atau makanan laut, sila baca entri kolin kali ini dengan teliti okay. Kerana hari ini kolin nak kongsikan tempat makan romantik dan murah dan berbaloi yang terletak di Kampung Melayu Kepong. Siapa yang tak tahu lokasi, tempat ini dekat betul dengan FRIM. Atau nak lagi mudah korang waze terus ZOMBIE SEAFOOD kolin gerenti korang jumpa. Mulanya kolin asyik lalu lalang kawasan ini. Tak tahu pun ada kedai ini. Tapi sebabkan banyak lampu menarik, malam tu kami terus bercadang nak makan malam kat sini. Kiranya kolin pemalas masak lah pada malam tersebut leerr..kita pi makan sini aje






Dan inilah dia Zombie Seafood, kalau tengok Instagram mereka dah femes lah. Cuma kolin aje baru perasan, tapi dalam media sosial memang kolin tak pernah perasan pun restoran ini.

Tuesday, September 18, 2018

Kakak tidur dalam khemah! - Berkhemah di Pantai Sri Purnama, Port Dickson

Assalammualaikum dan salam sejahtera
Kalau selama ini kolin asyik lah bercerita pasal menginap dan suka tidur kat hotel, kali ini kolin keluar dari zon selesa. Tetap selesa, cuma kali ini tidur dalam khemah. Ingat tak entri yang kolin pernah kata mencari khemah tu. Haa..akhirnya kolin beli khemah dekat AEON Big sahaja wei. Khemah untuk 6 orang dengan harga RM92.90 tak silap. Dan warna sudah tentu yang orang nampak dari jauh iaitu warna oren. Nak dijadikan cerita, malam tu pergi beli khemah dan esok pergi terus hahaha. Nampak sangat kami memang dah tak sabar untuk pergi berkhemah sekeluarga. 



Pagi tu selepas segalanya siap, kami bertolak ke Port Dickson. Ikutkan kami memang tak tahu langsung mana nak pergi. Kolin terus tuju ke Blue Lagoon. Sebab pernah terbaca dalam blog dan FB perkongsian orang berkhemah disini. Malangnya apabila sampai, memang padat dengan orang ramai. Tanya pakcik yang jaga toilet dia cakap tiada yang bermalam berkhemah di kawasan itu. Kami memang mencari tapak perkhemahan yang mesra untuk keluarga. Inilah tapak perkhemahan Pantai Sri Purnama, Port Dickson tauuu


Sunday, September 16, 2018

Jenama Ayam Brand terpahat di hati rakyat Malaysia selama 126 tahun

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua



Siapa suka makan sardin! Dari kecil sampai lah besar ni lauk sardin adalah kegemaran kolin. Lauk paling senang disediakan buat sekeluarga dan sedap. Buat pengetahuan korang, jenama AYAM BRAND telah bertapak dari zaman British Malaya ke Malaysia. Kalau ikutkan ramai antara kita 'membesar' dengan nya. 






Dari tahun 1892, jenama ini telah diasaskan oleh Alfred Clouet, seorang warganegara Perancis. Jenama Ayam Brand ini atau mak kita selalu cakap sardin cap ayam ini merupakan perniagaan perdagangan produk mewah yang di import dari Perancis. 

Saturday, September 15, 2018

Karnival Rempah 2018 di Tamarind Square Cyberjaya bersempena Hari Malaysia

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua

Bersempena Hari Malaysia 2018 yang bakal disambut pada 16 September nanti, korang semua dijemput meraikan semangat negara di Karnival Rempah 2018. Mesti korang tertanya-tanya apalah Rempah 2018 ini kan. Kat sini bakal ada makanan, muzik, seni dan juga kraftangan. Maknanya satu keluarga boleh datang dan bersuka ria bersama. Ianya anjuran One Nation Fits All (ONFA), ianya adalah 'community platform' yang menyemarakkan lagi semangat kenegaraan di sisi masyarakat. Karnival ini bakal di sokong oleh Big Bad Wolf, BookXcess Sdn. Bhd. Sunway Education Group, Balai Seni Negara, GanForHire, Tujuan Gemilang, Village Grocer dan banyak lagi yang terlibat. 


Thursday, September 13, 2018

Kongsi keenakkan minuman blackcurrant di Ribena Berrylicious Workshop

Assalammualaikum dan holla korang semua..

Harapan kolin semua yang membaca entri ini dimurahkan rezeki.  Sekali lagi kolin ingin berkongsi cerita sikit dengan korang semua. Iaitu minuman dari zaman kolin kecik-kecik dulu. Semua tahu ayat 'kanak-kanak ribena' itu kan. Dulu itu lah ayat paling selalu kita gunakan bila nak menunjukkan sesuatu kegembiraan. Yee..ini lah dia Ribena, minuman blackcurrant yang telah bertapak di hati setiap rakyat Malaysia sejak 63 tahun yang lalu. Ribena ini memang minuman wajib bagi mak-mak dari dulu lagi tau. Memang ikutkan banyak sungguh kenangan air ribena ini. Paling best kalau hari raya ke, air ribena ini kalau dihidangkan memang sedap dan memikat hati tetamu kan. Dipendekkan cerita, ribena ini memang dekat di hati para ibu memberikan kebaikan air ini kepada anak-anak. Inilah dia Ribena BerryLicious Workshop pada 5 September lalu.

Inilah salah satu aktiviti SBFM iaitu melaksanakan satu bengkel bagi ibu dan peminat minuman ribena untuk belajar pelbagai demonstrasi makanan dan minuman dari Ribena. Seperti biasa, Dr. Jezamine Lim Iskander di jemput bagi memeriahkan lagi Ribena Berrylicious Workshop pada hari tersebut.





Wednesday, September 12, 2018

REVIEW: Hotel Best Western, Petaling Jaya

assalammualaikum dan salam sejahtera korang

ini dah entri ketiga tau kolin bercerita pasal hotel ini. Kalau mana yang terlepas boleh lah rujuk dua link yang ada kat bawah okay.



Baiklahhh...kalau dah cerita pasal bilik penginapan mereka dan jua promosi makan tengahari yang ada. Kali ini kolin nak berkongsi apa yang menarik kalau menginap kat sini. Mesti korang tak sangka mereka ada kolam renang yang sangat cantik. Inilah kolam renang mereka ! Sesejuk mata memandang tau..




Friday, September 7, 2018

Misi Mencari Khemah, Kita nak pergi "Camping" uolss

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haaa..selain hobi kolin tidur dan makan di hotel tu hahaha (penat aku kena hanjeng sepanjang minggu pasal suka makan hotel hahahah) Sekarang kolin dah nak tambah hobi baru iaitu nak pergi camping. Tapi bukan lah camping atau berkhemah macam korang naik bukit atau gunung tu. Kolin nak santai-santai aje, tepi laut, tepi sungai ataupun tepi swimming pool. Pendek kata nak ala glamping tapi Glamping kann mahal benor. Jadinya kita fikir bajet yang ada sempena menyahut seruan kerajaan berjimat cermat. Misi mencari khemah kita ke Decathlon yang terletak di Sri Damansara. 



Wednesday, September 5, 2018

Jom Lunch di Kembali Kitchen di Level 6, Hotel Best Western PJ

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haaa...siapa suka makan kat hotel macam kolin!! Haa ini ada satu berita baik weiii...Makan hotel, tidur kat hotel memang hobi kita uolss hahaha. Tapi yang penting kita kena tahu promosi yang ada lah kan. Untuk korang yang teringin nak makan kat hotel tapi dalam masa yang sama nak yang sedap dan berbaloi ini lah masanya beb. Hotel yang terletak di Seksyen 13 Petaling Jaya, siap parking senang dan makan sedap. Ada 3 set yang boleh korang order siap ada air terus. Haa...korang mereka terkejut dengan harga promosi mereka iaitu WARISAN SET LUNCH RM15 NETT tau. Ada hari-hari untuk lunch dari jam 12.00 tengahari sehingga 2.30 petang, paling penting call untuk booking di talian 03-7610 2222. Kalau sabtu dan ahad malas masak boleh laa feeling-feeling lunch kat hotel uolsss. Boleh lah kita melayan hobi kita sesama kan haha. Hobi makan hotel tak perlu mahal !


inilah promosi yang kolin nak kongsi dengan korang. Menarik kann!!  Ada tiga pilihan buat yang datang nak makan lunch kat sini

Tuesday, September 4, 2018

Berhibur dengan komedi di The Joke Factory

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Well.... Siapa yang tak kenal dengan insan paling lawak di dunia iaitu Harith Iskander. Kolin baru tahu yang dia ada buka cafe dan ada pentas kecil untuk warga komedi dari seluruh dunia untuk mencurahkan bakat mereka di sini. Bukan orang tempatan sahaja yang tampil buat stand up comedy kat sini malah dari Texas, Jepun, Singapura malah dari Poland pun ada. Menarik kannnn... Itu laa korang memula tu kolin rasa macam eh ada ye orang datang. Rupanya penuh.. Full... Ramai yang menyokong bakat komedi baru tau. 




Monday, September 3, 2018

Menginap di Hotel Best Western, Petaling Jaya

assalammualaikum dan holla semua

Buat yang tak pernah sampai atau tidak tahu yang di Petaling Jaya, Selangor ada hotel yang bakal memberikan kenangan manis, rugi! Petaling Jaya adalah tempat kolin membesar sebenarnya, sekolah pun kat pj jugak. Dalam diam hotel yang dah 4 tahun beroperasi ini memberikan satu pengalaman yang manis. Teletak di Seksyen 13, kawasan yang sedang pesat membangun ini dekat dengan pusat membeli belah Digital Mall. Kalau korang nak ke Sunway Pyramid, Paradigm Mall, IKEA atau mall yang sekitar pj tu memang tak jauh. Lagi best lokasi hotel ini berdekatan dengan pusat penjaja durian di SS2. Hanya 3 kilometer ajer tau, kalau korang teringin makan durian memalam tu, nak senang naik sahaja grab. Menawarkan sebanyak 344 bilik untuk tetamu dan siap dewan untuk bermesyuarat membuatkan ramai pihak koporat datang bermesyuarat di sini tau. Kalau korang nak buat majlis kat sini pun boleh juga tau, manalah tau nak sambut birthday ke apa kan. Ini serba sedikit yang kolin nak cerita pasal hotel ini. tak sabar nak berkongsi dengan korang bilik penginapan kolin untuk satu malam. Walau satu malam, penuh aktiviti, tapi kita cerita bab bilik dulu


lupa nak bagitau, bahagian bawah hotel ada shopping mall, ada kedai serbaneka, salon, money changer dan pelbagai lagi, tapi bukanlah bawah pengurusan hotel tau. Dan kalau datang nak check in, korang terus parking kat basement atau B1, tekan lif ke tingkat 6 untuk ke lobi hotel. Jangan terkejut nanti pergi cari hotel kat level G pula, naik tingkat 6 okay. Tak sabar cerita pasal  Hotel Best Western, Petaling Jaya dengan korang uii...

Thursday, August 30, 2018

Kedai paling 'berpuaka' di Malaysia

Assalammualaikum dan holla semua

Punya lah 'berpuaka' kedai ini sampai ada sekali tu kan, time kolin dah nak tidur tu. Tengok lah handphone sambil buka Facebook. Ada satu posting ini, 7 tempat paling berpuaka di Malaysia. Aku tak skroll terus ke bawah tau. Tapi gigih baca laaa satu persatu tempat berpuaka atau kata sopan sini "BERHANTU" ini. So ada la Highland Tower, Villa Nabila, Kellie Castle, lagi yang lain kolin tak ingat dah. Tapi hati aku sakit bila no. 7 gambar kedai RM2 tuuu hahahahha. Kedai ECOSHOP yang jual segala macam barang pada harga RM2.12.  Sebab apa kolin mengata kedai ini, sebab kolin dah pergi!!! Dah habis RM96.20 pada  kunjungan pertama.. Gila takkk



Wednesday, August 29, 2018

H Garden Cafe Kuala Lumpur menawarkan pakej perkahwinan manis buat pasangan mempelai

assalammualaikum dan salam sejahtera

Bertuah dapat jemputan melihat sendiri kemeriahan pakej perkahwinan di H Garden Cafe yang terletak di Kuala Lumpur. Nak senang korang boleh lah waze untuk ke sini. Buat pengetahuan korang semua Cafe ini adalah di bawah Wedding Studio Sdn. Bhd. yang menawarkan pelbagai pakej perkahwinan buat pasangan yang ingin merancang majlis mereka.  

Bagi yang nak tahu, One Stop Wedding Planner ini telah lama pun bertapak di Lot HB88A, Ground Floor, Plaza Jelutong, Persiaran Gerbang Utama, Bukit Jelutong, Shah Alam. Beroperasi dari Selasa ke ahad, dari jam 12.00 tengahari sehingga 9.00 malam ini sudah semestinya memberikan korang pelbagai tawaran malah lokasi yang berlainan untuk dipilih. Antaranya cafe yang kolin datang ini, ataupuan di IDCC, Grand Bluewave atau Summit Hotel USJ. Wedding Studio juga ada lokasi di KL korang.. ini lah yang terbaru yang memuatkan 800 orang pada satu masa iaitu H Garden Cafe yang terletak di kawasan Chan Sow Lin




Monday, August 27, 2018

Salam Aidiladha 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Kolin harap tak terlewat nak ucapkan selamat hari raya haji atau selamat hari raya korban buat semua pembaca blog yang tersayang. Sayang laa kan..ada juga yang masih singgah membaca blog kolin yang serba kekurangan ini. Salam Aidiladha dan harap ramai laa dah makan menu daging korban ye. Bercerita pasal pengorbanan, usah nak kata laa kita korban jiwa raga ye. Semua mak-mak akan kata begitu, termasuk lah aku. Buat pengetahuan korang, nak cerita pun malu, tapi kolin tetap nak kongsi dengan korang. Tahun ini adalah tahun pertama pintu hati kolin terbuka untuk melakukan korban. Haa..tahun lepas kolin belanja cik timah (mama) buat korban untuk dia dahulu. Tahun ini syukur, ada rezeki lebih kolin buat untuk diri sendiri pula



Monday, August 20, 2018

Kolam Renang Sri Siantan di Selayang

Assalammualaikum dan salam sejahtera


Kolin dah jumpa dah aktiviti untuk kami sekeluarga. Disebabkan cuaca panas kan, kami semua terasa nak swimming. Tapi kita rumah mana ada kolam renang kan. Ini dia kolin nak kongsi dengan korang, kolam renang awam yang terletak di Selayang. Kolam renang Sri Siantan ini adalah di bawah jagaan Majlis Perbandaran Selayang tau. Dan paling best, rumah kolin dengan kolam ini hanya lah 10 minit sahaja nak pergi. Itu yang suka sangat tu, dapatlah anak-anak 'polish' balik skill berenang mereka kan. Kolin pun boleh lah bersenam sikit, maklumlah musim sekarang panas nak pergi jogging. Jadi minggu ini kolin tukar lah, kita pergi berenang. 


bebudak sepet nak swimming

Friday, August 17, 2018

Jom hantar bunga kepada yang tersayang dengan FLOWER CHIMP

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Ucapkan dengan bunga!! Haa maksudnya apa sahaja acara atau perayaan korang boleh dah hantar bunga kat kawan-kawan, yang tersayang dan sesiapa jua yang teristimewa. Korang dah boleh bayangkan betapa senangnya nak pilih jambangan bunga yang mana dan hantar terus. Semuanya di hujung jari dan dalam talian tu. Flower Chimp menawarkan perkhidmatan mereka serendah RM89 sahaja. Bersempena hari kekasih atau hari ibu pun ada. Melangkah dengan lebih berjaya mreka telah menawarkan perkhidmatan sehingga ke 80 daerah di dalam Malaysia, termasuk lah Sabah dan jua Sarawak. Kan mudah untuk kita kan, nak hantar bunga tak perlu nak fikir lokasi tu mereka sampai atau tidak. Dengan perkhidmatan ini, sudah pasti sampai dan tentunya orang yang tersayang dapat bunga tersengih-sengih bahagia.


Thursday, August 16, 2018

Hati berbunga-bunga dapat SEJAMBAK BUNGA !!

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Untuk korang yang tak tahu, aku adalah seorang yang suka sangat bunga. Zaman kolin bercinta-cinta dulu kalau boyfriend tak pernah bagi aku bunga, hatta sekuntum memang aku sekejap aje lah berkawan hahahahah. Bunga kegemaran kolin ialah Casablanca, macam lily putih tapi bau semerbak. Masa kolin bernikah dulu, bilik tidur pengantin pakai bunga ini sepenuhnya. Agak mahal, tapi memori dan kepuasan hati tu sangat-sangat terasa. Jadinya...dedulu boifren lah bagi, kawan ada juga, sekarang ini hubby dan anak-anak lah bagi. Dema tau mami dema suka sangat bunga, walau pun kadang-kadang orang kata membazir kan. 




Wednesday, August 15, 2018

PELANCARAN KEMPEN JOM BERZAKAT @zakat.com.my

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin suka dengan agensi ini, tak putus-putus sebarkan kebaikan buat semua yang beragama Islam. Inilah dia Pusat Pungutan Zakat Wilayah atau dikenali sebagai PPZ-MAIWP telah melancarkan satu kempen khas bagi penbayaran zakat melalui portal iaitu Jom berzakat @zakat.com.my  yang berlangsung mulai 1 Ogos sehingga 31 Oktober 2018 (3 bulan). 

Portal PPZ-MAIWP merupakan salah satu medium memudahkan kita semua berzakat. Kalau korang nak tahu agensi ini sangat mengalakkan kita semua menjalankan kewajipan berzakat bagi meningkatkan ekonomi lebih ramai Asnaf. Kita semua yang berzakat ini tak perasan kan, tapi sebenarnya zakat korang tu banyak membantu golongan yang memerlukan. Kutipan pembayar zakat melalui kaedah ini adalah bagi memudahkan semua membayar zakat secara online. Terus buka komputer atau dari telefon bimbit pun boleh kita tunaikan kewajipan kita, ala 2.5% dari pendapatan kita pun. Kalau ikutkan cara pengiraan yang pernah dikongsikan beberapa kali mudah sahaja. Nak senang pergi aje laman web mereka dan ada kalkulator mengira kat situ. Nak lagi best, pergi kaunter mereka, sentiasa membantu tau.




Pengalaman balik kampung kawan

Assalammualaikum dan salam sejahtera

haaa..korang pernah tak balik kampung kawan korang? Kolin dah buat dah hahahhaha. Tapi you know what! I super like it, terima kasih buat Sis Anie sebab sudi menjemput kolin sekeluarga balik kampung dia di Lanchang, Pahang. Korang tau kenapa aku terliur sangat nak balik kampung sis ini? Sebab musim buah-buahan lerrr
Buah bergayut-gayut memang meronta-ronta sangat nak pergi kutip tau. Ini kolin nak cerita kejadian atau story line macam mana kolin akhirnya sampai ke kampung kawan ini. Ceritanya macam ini....

Pagi sabtu tu sis anie memang nak balik kampung. Sebelum ini pernah lah dia bagi buah rambutan, durian, daun kesum dan daun pucuk ubi kat kolin. Teringat semua tu kolin minta dia bawa balik lagi. So dia cakap okay !! Dia mana pernah cakap tak okey kan. So masa sabtu dia dalam perjalanan ke Pahang tu kami berwasap-wasap. Akhirnya dia cakap mai laa datang wei kampung aku. Kalau sudi, rumah usang..bla bla bla...Memula aku tak terpedaya laa, sekali dia buat video call laaaa..nampak lah rambutan semua gayut-gayutan kat depan tu. Kolin pun tunjuk la suami, terus kata ON. Kami bungkus segala pakaian, siap toto, bantal dan selimut hahaha. Kolin memang sejenis begitu wei, datang rumah orang malas nak menyusahkan orang. Kolin bawa semua peralatan tempat tidur, jadinya kalau orang ramai tak lah tak cukup bantal dan selimut sebagainya. Bawa sendiri punya dari rumah siap-siap aje. Korang kalau nak menjemput aku tak perlu risau jah..Sis siap sedia hhaha


Tuesday, August 14, 2018

RESIPI: Kupang masak sos tiram dan lada hitam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Ikutkan masakan ini mudah sangat kan. Kolin saja nak kongsi juga sebab manalah tau korang yang datang singgah blog ini nak idea nak masak apa kan. Kupang ini kolin beli frozen aje di Pasaraya Sri Ternak ala-ala NSK tu. Murah dan senang, sebab segalanya ada. Ini kupang dari Australia bukan tempatan tau. So isi dia pun rasa lain sikit, lebih padat. So kalau korang pergi beli dalam RM12 sahaja satu paket sebanyak yang ada dalam kuali tu.  Murah kan! Pada kolin murah dah sebab yang tempatan punya pun sekilo dan berbelas ringgit. Mungkin dah susah nak cari bukan macam dulu-dulu bersepah sana sini kan. Masak pun senang giler...korang boleh tengok aje video kolin nak masak tu. Jangan lupa klik link youtube kolin dan subscribe tau. Terima kasih daun keladi !!



Cara nak masak senang sangat !! Semua ini korang hiris okay.

Bawang merah
bawang putih 
halia
cili merah
cili padi  
serai pun boleh ketuk masuk kemudian atau hiris sekali

kicap tiram dan sos lada hitam

Semua bahan yang senang ini korang adun masuk macam kolin masak dalam video itu. Percayalah anak-anak akan suka sangat lauk yang ini. Kolin dedulu masa anak kecik-kecik dah ajar makan begini, jadi dah besar senang. Antara lauk kegemaran lah, kalau masak sure dah wangi semerbak satu rumah dan anak-anak tunggu nak makan nasi. Terima kasih sudi baca pasal resipi simple okay.

Salam sayang,

kolin zainal 

Friday, August 10, 2018

Resipi wajah cantik dengan MY Happy Mask


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa yang tak mahu kulit cantik? Kalau nak pakai mask atau masker muka mesti malas aje kan. Ye lah kalau nak tidur takut lupa pula nak tanggalkan masker muka tu kan. Kalau jenis peel off tu karang sampai ke pagi esok lah tak tanggal. Kalau jenis sapu-sapu jenis ‘clay mask’ nak kena pergi basuh bila dah cukup masa kan. Hah..!! memang malas. Jadinya bila kolin diperkenalkan dengan Happy Mask ini memang lah best. Produk ini dari Korea dan ianya diuji secara dermatologi. Maknanya memang bagus untuk kulit. Tahap lembapan yang tinggi sebab diformulasikan dengan AquaPlux. Nak tahu apa itu AquaPlux tak? Ianya adalah satu formulasi memastikan kulit di tahap lembapan terbaik dan sudah pasti meninggalkan kesan lembut setiap kali pengunaan. Ajaib kannnn…




Wednesday, August 8, 2018

Jom Nikmati Perlindungan Yang Lebih Bermanfaat

Assalammualaikum dan salam sejahtera

kolin rasa kebanyakkan dari kita pakai beli je pelan insurans kenderaan tanpa membuat kajian dan perbandingan. Buat makluman korang, sebagai pemandu kita boleh 'check' online pelan insurans kenderaan yang bersesuaian di www.piam.org.my atau www.malaysiantakaful.com.my (Motor Product Selector)

Kita kena belajar jadi penguna yang bijak tau. Tahu atau tidak, kini korang boleh 'customize' pelan insurans yang korang inginkan. Korang tak perlu lagi main ambil sahaja apa yang ditawarkan. Sekarang, kita semua dah ada lebih banyak pilihan produk mahupun pakej yang boleh kita pilih. Kita boleh bandingkan, bezakan malah ikutlah bajet masing-masing. Serius, kolin sendiri baru tahu! Alahai..dedulu memang tak ada ilmu, sekali ini kolin dan tahu tak sabar nak berkongsi dengan korang semua hari ini.

Tuesday, August 7, 2018

Upah Jahit Manik sempena Hari Raya Haji

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Masih ada rezeki kolin dalam bermanik ini. Syukur ada aje customer yang setia. Cuma kali ini manik dah berubah kepada 3D, tak macam dulu. Kita campur-campur bunga dan batu secara kreatif. Yang ini baju polos kuning dan kain songket printed. Sweet warna ungu dan pink. Harap tuan punya badan suka laa dapat manik yang kolin buat ini. 






Baju kedua ini, kolin buat simple aje. Harap tuan punya badan suka lah ye. Terima kasih menempah yee

Love, 

Kolin Zainal

Monday, August 6, 2018

Promosi terbaru 'Spin and Savour' dari Tony Roma's Malaysia

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Peminat-peminat Tony Roma's dijemput baca okay. Siapa yang belum pernah makan di sini pun mari lah baca. Buangkan stigma korang yang makan kat sini MAHAL. Eh kalau lepas kolin kongsi ini mesti korang terkejut dengan harga mereka. Tak mahal tau. Lagi pula sekarang mereka ada promosi terbaru iaitu 'spin & savour' tu. Tapi untuk masa yang terhad sahaja, sehingga pertengahan September 2018. Buat yang nak berjimat dan mendapatkan nilai wang ringgit terbaik, masa ini lah korang kena terjah dan makan di sini. 

Menu Tony Roma's Spin and Savour mempunyai tiga jenis daging yang dihidangkan bersama makan sampingan atau side dish. Kolin memang dah jatuh cinta dengan Lamb Skewer (RM48) yang dihidangkan. Macam gambar kat bawah ini, daging kambing penuh tu tau diperam dengan bahan-bahan istimewa mereka. Untuk melengkapkan lagi 'skewer' ini, ia dihidangkan bersama Tortila Wrap dan kentang goreng. Macam gambar kat bawah ini.


Friday, August 3, 2018

RESIPI: Masak ayam kepak madu dalam Air Fryer

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kalau ikutkan dah dua ke tiga kali kolin buat dalam air fryer. Rasanya lebih kepada ayam bakar lah. Tapi yang best, satu rumah tak berasap, satu rumah tak lekat bau paling penting ianya tanpa minyak. Sekarang semua kan nak jaga makan.  Caranya mudah sangat nak sediakan ayam kepak madu ini. Kalau memula dulu kolin buat hampir 20 ketul tau. Memang laris bila makan sekeluarga, maklumlah madu tu kan manis. Apa yang korang perlukan ialah:

Kepak ayam (ikut suka berapa banyak)
Kicap masin, madu secukupnya
Sedikit mentega 




Thursday, August 2, 2018

Lama tak jogging...

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Lama weii tak bersenam. Asyik bersenam dalam rumah, rasa tak puas. Maklumlah jadi mak-mak, balik maghrib tu dah bersilat buat banyak kerja. Mana nak mengemas, membasuh, menyidai, menyapu dan kalau korang nak kata suri rumah penat, aku terasa bekerja lagi nak mati !!! Pergi kerja, cari RM balik rumah..buat kerja rumah tak pernah berakhir sampai lah masuk kubur aku rasa. Sian kami warga perempuan yang bekerja ini. Kalau ada kaum suami baca entri aku ini, kasihani lah pasangan korang weiii. Kadang dia tertidur awal sebab dah 'pancit' giler wei. Bukan sengaja-sengaja, kena macam kolin memandu setiap hari hampir 40km yang jem tu...korang fikirlah betapa aku dah lemau seharian.


Tuesday, July 31, 2018

REVIEW: Menginap 3 hari 2 malam di Holiday Villa Hotel & Suites, Kota Bharu Kelantan

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan Mac lalu dah pergi, tapi kolin tak review bebetul hotel ini. Ini baru lah review yang bebetul, jadi sesiapa yang nak ke Kota Bharu boleh baca serba sedikit pengalaman kolin menginap di sini selama 3 hari 2 malam.  Nak dijadikan cerita, masa nak pergi ini malas giler nak cari sponsor. Terus ambil keputusan booking dalam Agoda hotel ini. Dapat bilik yang okay cuma agak sempit bagi kami berempat. Tapi pada kolin nak tidur 2 malam sahaja kan, dah cukup bersyukur. Yang penting kat hotel ini ada kolam renang, itu aje yang penting buat kami sekeluarga. Holiday Villa Hotel & Suites Kota Bharu lokasi yang cukup strategik. Sebelah Macdonald, Watsons dan banyak kedai. Bertentangan hotel, seberang jalan dah boleh shopping Wakaf Che Yeh. Belakang hotel ini tempat parking kereta. Haaa..simple kann

Masa sampai dah agak tengahari, jadi memang sendat sikit lah kaunter daftar masuk. Secara jujur, lama kolin sekeluarga tunggu baru lah dapat bilik. Mungkin masa kami sampai tu timing salah, ramai group check in sekali. Dapat bilik 801 yang terletak di aras paling tinggi..yahoooo...kami nak tengok KB waktu malam. Tapi lemau nak tunggu bilik sampai sejam....lepas tu Front Desk Officer tukar-tukar orang, tetiba tutup kaunter..tetiba aku tukar barisan. Itu aje lah tak best masa nak check in hari tu. Tak ler komplen, kita cerita yang benar kejadian aje. Sebab ini review ikhlas tau....



Monday, July 30, 2018

Seminar Pemasaran Online Anjuran Sahabat Zakat PPZ- MAIWP

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Seronok dan teruja !! Itu yang boleh kolin katakan  masa nampak Sahabat Zakat PPZ-MAIWP berkongsi mengenai ini. Inilah untungnya jadi Sahabat Zakat dan berzakat dengan Pusat Pungutan Zakat Wilayah. Kolin memang tercari-cari kelas macam ini. Maklumlah, berapa kita boleh bekerja, berapa lama kita boleh berblog begini. Satu hari nanti memang menjadi impian kolin untuk buat satu perniagaan. Kalau bukan 'offline' kolin target 'online'. Kita tak nafikan lah sekarang semua orang membeli belah di alam maya. Kalau tidak masakan lah pelbagai platform e-commerce yang muncul macam cendawan selepas hujan kan. So sabtu yang lalu kolin berkesempatan hadirkan diri ke seminar ini. 



Saturday, July 28, 2018

99 Wonderland Park di Selayang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Kalau korang ingat taman ini pernah viral dalam sosial media. Viral sampai jem sana sini, parking pun payah sebab tak perlu bayar untuk masuk. Masa tu kolin selalu lalu sebab tempat ini dekat sangat dengan pasar borong selayang tempat kolin stok barang makan. Jadinya bila u-turn kat area ini memang sesak. Sekarang dah kena bayar tau. Untuk warga Malaysia RM8 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Jadi untuk kami 4 orang hanya RM26.00 sahaja. Kalau tanya kolin, berbaloi atau tidak..bergantung kepada korang lahhh. Anak-anak kolin memang suka binatang, cuma kat sini tak boleh pegang-pegang macam kat Farm City tu.






Thursday, July 26, 2018

RESIPI: Udang tumis bersama pucuk paku

assalammualaikum dan salam sejahtera

Mesti korang asyik tengok kolin kongsi video masak aje kan. Lagi lah kalau korang subscribe youtube channel Alialisakreatif Blogspot tu. Yang paling banyak adalah video masakan. Bukan kolin rajin sangat masak atau terer masak tau. Malahan dulu masa mula-mula kawen pun suami aje yang masak. Dan terus terang kolin belajar dari suami, lepas tu barulah belajar dari mak, kakak ipar, kawan-kawan dan ada juga kutip resipi online. Dan sekarang boleh lah kalau nak panggil orang datang rumah makan tu tak malu. Confirm sedap gituuuuu...Anyway video kolin buat ini untuk semua yang nak mula belajar masak. Bagi mereka tengok sendiri betapa senangnya memasak. Paling penting apabila seseorang ibu itu memasak untuk anak dan suami dapat pahala kan. Lagi best anak selalu ingat masakan ibu. Kat mana dia berada, masakan ibu lah dia ingat. Oh kolin memang suka anak ingat masakan kolin. 


Wednesday, July 25, 2018

Part 3: Menginap di D'Muara Marine Park, Sg. Haji Dorani


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Dah menjelang siang, kami pun cari breakfast. Disebabkan anak-anak kolin berjaga sepanjang malam untuk memancing pagi tu memang rabak la mata. Kami bersarapan aje lah dalam chalet, suami yang keluar pergi cari sarapan.  Tapi kalau ikut kata orang tempatan kat sini boleh cari remis. Gigih kami bertiga pergi mencari hahaha. Dengan mak kolin sekali ikutttt...carii oiiii


Dapatlah remis tu haaaa...sikit aje kolin cari. Sebab dah panas dah. Lagipun sebenarnya nak bagi anak datang cari, sekali dedua dah mamai sebab tak tidur malam tadi. Maklumlah musim air pasang cuma waktu malam sampai ke subuh. Siang memang air surut, so nak memancing macam mana kan. Yang belum baca part 1 dan part 2 klik link bawah ini okay.



Tuesday, July 24, 2018

RESIPI: Sotong Sambal Petai

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa tak suka makan petai? Rugi lah..ada juga kawan-kawan kolin cakap dema dah berhenti makan sebab ada orang mengata ke tandas berbau. Pada kolin lah kan...tak pernah kisah pun. Kalau you tak suka tutup lah hidung. Lagipun bukan lama pun. Sesiapa yang tahu kebaikan petai tu, memang berebut nak makan. Kalau nak tahu jugak, mat saleh pun dah mula makan okay..Sedeh laa kalu tak makan petai kan. Sekarang musim durian kan, petai pun naik sekali tau. Kalau nak tau minggu lepas kolin ke pasar borong selayang. Ada yang jual 3 papan petai RM5 sahaja. Kolin beli lah RM10, simpan stok katanya. Suka gila sebab mata petai yang kolin dapat tu besar-besar. Sesiapa yang tak makan petai mentah macam kolin, memang suka lah kalau petai ini masuk dalam lauk pauk kan. Nasib baik kami sekeluarga memang peminat petai!


Saturday, July 21, 2018

Fakta Benar Mengenai DURIAN

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

 Musim durian..tahun ini semua buah menjadi kan. Cewaahh, aku borak macam ada dusun hahha. Tapi serius laa kan, tahun lepas punyalah mahal, sampai rasa nak makan durian pun tak mampu tau. Tahun ini melimpah ruah, sampai kat rumah tu hari-hari makan. Ibarat aku ada kebun laa belakang rumah. Siap yang masuk peti ais lah, yang buat tempoyak la, meriah. Yang aku paling gembira, sebab jiran lama aku bawak durian kampung dari Melaka. Ini lah dia satu kereta penuh dengan durian kawen dan durian kampung. Aku sejenis yang memang suka durian kampung yang pahit-pahit tu. Manis sangat macam musang king tu kureng feel makan durian ini. Satu lagi durian kampung kan, makan banyak mana pun sure korang tak rasa panas sangat. Jadinya kalau durian kampung tu berdesup-desup aku makan. Inilah durian ex-jiran kita bawa


Friday, July 20, 2018

MAKAN: yang suka makan daging kambing, jom makan di 'NY Steak Shack'

assalammualaikum dan salam sejahtera

Sekali lagi NY Steak Shack telah melancarkan menu untuk si pengemar daging kambing. Kolin memang suka sangat lah kan, kalau dapat makan tu rasa puas hati. 'Sizzling Lamb Sensations' sudah tentunya memberikan korang satu keterujaan yang baru. Menu seperti Lamb Noisette, Lamb Noisette & Chicken Cevapi, Lamb Noisette & Garlic Shrimps dan Lamb Noisette & Smoked Beef. Menu yang sangat mewah ini lah yang membuatkan sesiapa yang makan kat sini rasa best! Mau tak best...Sizzling Lamb Sensations ini bermula dari 16 Julai sehingga 31 Ogos 2018 dan dilengkapi dengan dua side dish dan juga sos lada hitam istimewa. 


Thursday, July 19, 2018

Hasilkan smoothie beku sendiri di rumah dengan Pengisar Koleksi Viva Philips

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Cuaca panas, paling sedap adalah ice blended. Siapa yang tak terliur dapat minum ice blended yang sedap, sejuk dan paling best kalau lah boleh buat smoothie beku atau ice blended sendiri. Kadang kita ni takut nak guna blender yang ada kat rumah tu. Maklumlah bukan semua pengisar atau blender boleh pecahkan air batu kan. Sesilap hari bulan, jahanam laa pengisar korang tu. Sebab kolin pernah guna pengisar biasa kisar air batu hahahah. Pecah wei, terus kena beli yang baru. Penyudahnya tak ada lah buat dah smoothie beku kat rumah dah.  Tapi jangan risau, buat korang yang nak buat smoothie beku, tak mau yang macam kat luar tu terlebih manis terlebih gula kan. Kolin nak kongsi pengisar KOLEKSI VIVA PHILIPS HR2157/91 yang baru sahaja dilancarkan dari PHILIPS. Siapa yang tak suka brand ini kan, tak pernah mengecewakan. 


Wednesday, July 18, 2018

Jom dapatkan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee Julai ini !!

assalammualaikum dan salam sejahtera

Shopee..korang dah shopping ker belum...??  Sekali lagi platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggar ini bakal melancarkan kempen pecah tabung tau. Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah -(LPG) yang akan bermula dari 23 sehingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik bakal terlibat iaitu, Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russle Taylors, Tefal, Vivo, Xiomi dan pelbagai lagi. Segala gadjet berbentuk telefon pintar, komputer, alat kelengkapan rumah malah aksesori boleh kita semua beli dengan potongan harga sampai 90% tau. Teruja sangat kolin dah, sebab kolin memang mencari mirroless camera. Hopefully masa sale ini boleh lah sangkut satu huhuhu. Korang pun jangan lah lupa tengok memana barang yang boleh korang beli pada harga meletops nanti. Eiii..tak sabar nak beli kamera baru!


Tuesday, July 17, 2018

Travel: Aktiviti Malam di D'Muara Marine Park, Haji Dorani -


 Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kalau yang mana baca entri pertama tu, kolin nak sambung dah episod kedua. Sesiapa belum baca jemput lah klik link kat bawah ni


Macam yang kolin cakap kami semua dah lapar. Misi pertama selepas maghrib kami mencari restoran untuk makan. Punya meronda sana sini kami terus berhenti kat restoran yang nampak gah ini. Tapi...kalau korang datang sini, pendapat peribadi kolin, cari lah kedai lain. Tak berniat nak kacau ganggu bisnes orang. Tapi rasanya kalau lapar..mengamuk rasanya...ye saya mengamuk masa bayar tu. Nak tahu kenapa mengamuk takkk...aishhh


Monday, July 16, 2018

Resipi Masak Lemak Cili Api Ayam tanpa minyak

Assalammualaikum dan salam sejahtera

 Buat yang mencari resipi mudah ini, kolin berbesar hati sangat nak berkongsi. Bahan-bahannya ialah:

Ayam sebelah
cili padi secukupnya, kunyit hidup (ditumbuk bersama)
santan kotak
asam keping 
air
serai 
daun kunyit dan garam




Saturday, July 14, 2018

Baju raya dari ZALORA



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Syawal dah pun berlalu Jumaat lepas. Dah masuk Zulkaedah pun kan. Tapi kolin tak mahu terlepas nak share baju raya yang kolin beli dari Zalora. Murah, senang nak beli dan cantik. Mana yang komen dalam socmed tu, kata baju meletop tu.. Zalora aje uolss