Wednesday, July 18, 2018

Jom dapatkan Harga Hangart di Ekspo Elektronik Shopee Julai ini !!

assalammualaikum dan salam sejahtera

Shopee..korang dah shopping ker belum...??  Sekali lagi platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggar ini bakal melancarkan kempen pecah tabung tau. Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah -(LPG) yang akan bermula dari 23 sehingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik bakal terlibat iaitu, Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russle Taylors, Tefal, Vivo, Xiomi dan pelbagai lagi. Segala gadjet berbentuk telefon pintar, komputer, alat kelengkapan rumah malah aksesori boleh kita semua beli dengan potongan harga sampai 90% tau. Teruja sangat kolin dah, sebab kolin memang mencari mirroless camera. Hopefully masa sale ini boleh lah sangkut satu huhuhu. Korang pun jangan lah lupa tengok memana barang yang boleh korang beli pada harga meletops nanti. Eiii..tak sabar nak beli kamera baru!


Tuesday, July 17, 2018

Travel: Aktiviti Malam di D'Muara Marine Park, Haji Dorani -


 Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kalau yang mana baca entri pertama tu, kolin nak sambung dah episod kedua. Sesiapa belum baca jemput lah klik link kat bawah ni


Macam yang kolin cakap kami semua dah lapar. Misi pertama selepas maghrib kami mencari restoran untuk makan. Punya meronda sana sini kami terus berhenti kat restoran yang nampak gah ini. Tapi...kalau korang datang sini, pendapat peribadi kolin, cari lah kedai lain. Tak berniat nak kacau ganggu bisnes orang. Tapi rasanya kalau lapar..mengamuk rasanya...ye saya mengamuk masa bayar tu. Nak tahu kenapa mengamuk takkk...aishhh


Monday, July 16, 2018

Resipi Masak Lemak Cili Api Ayam tanpa minyak

Assalammualaikum dan salam sejahtera

 Buat yang mencari resipi mudah ini, kolin berbesar hati sangat nak berkongsi. Bahan-bahannya ialah:

Ayam sebelah
cili padi secukupnya, kunyit hidup (ditumbuk bersama)
santan kotak
asam keping 
air
serai 
daun kunyit dan garam




Saturday, July 14, 2018

Baju raya dari ZALORA



Assalammualaikum dan salam sejahtera

Syawal dah pun berlalu Jumaat lepas. Dah masuk Zulkaedah pun kan. Tapi kolin tak mahu terlepas nak share baju raya yang kolin beli dari Zalora. Murah, senang nak beli dan cantik. Mana yang komen dalam socmed tu, kata baju meletop tu.. Zalora aje uolss


Friday, July 13, 2018

Katil Leirvik dari IKEA

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Ikutkan dari dulu suka sangat pergi ikea dan tengok cadangan dekorasi mereka. Dedulu terasa nak sangat, tapi kadang tu mahal. Dan sebenarnya aku ni mengemas kekadang, jejarang, tu hiasan ala minimal. Tiada dekorasi pun, ala orang-orang kebanyakkan aku zass segala hahahah. Kebetulan katil bilik dah runtuh sebelum bulan puasa hari tu. Maklumlah katil tu dibeli tahun 2005 sejak kami menginap kat situ, masa tu pun anak kolin Ali Imran belum lahir. Dah kayu, reput la kan..korang kalau kita cakap nak beli katil baru semua 'otak kuning', pikiran ke lain ye hahahahha. Tapi tak apa aku ampunkan sebab kekadang aku begitu gakkkk hahahhaha.


Thursday, July 12, 2018

Kempen Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir 2018) dari PPZ MAIWP

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Skim potongan gaji melalui gaji atau lebih dikenali Skim Thohir  telah kembali tau. Hari ini Pusat Pungutan Zakat - MAIWP (PPZ- MAIWP) telah melancarkan kembali KEMPEN SKIM POTONGAN GAJI ZAKAT ATAU SKIM THOHIR 2018. Skim Thohir ini bakal berlangsung selama 4 bulan dari 1 Julai sampailah 31 Oktober 2018. Tahun lepas lagi sebenarnya dah lancarkan kempen ini tau. Disebabkan tahun lepas dapat sambutan hebat, tahun ini  usaha ini diteruskan bagi menarik semua orang berzakat. Berzakat kalau nak pergi kaunter, tiap-tiap bulan nak online kan susah. Kali ini senang, korang buat potongan gaji aje terus. Terus tetiap bulan tanggungjawab zakat dapat dilaksanakan. Antara syarikat swasta yang dah mula mengalakkan kakitangan mereka berzakat melalui potongan gaji ialah Malakoff, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Kementerian Asas Tani, Touch & Go Sdn. Bhd dan Telekom Malaysia Berhad. Best kan...harap lebih banyak lagi majikan yang benarkan kakitangan mereka buat potongan gaji dan join skim thohir ini.

Wednesday, July 11, 2018

TRAVEL: D'Muara Marine Park, penginapan chalet terapung di Sungai Besar Selangor


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Pergembaraan yang tak jauh ini memang memberikan pengalaman buat kami sekeluarga. Siapa sangka di dalam negeri Selangor sendiri ada tempat yang menarik untuk kami singgah dan menikmati untuk satu malam. Teruja sangat bila dapat tahu chalet terapung ini dibenarkan untuk memancing. Ada 13 unit chalet terapung, ada sea view atau village view. Untuk kami yang sememangnya niat datang nak memancing menempah bilik yang balkoni paling hujung dengan harga RM170 untuk satu malam. D'Muara Marine Park, Haji Dorani yang terletak 5km dari Pekan Sungai Besar ini telah dibangunkan di persisiran Pantai Sungai Haji Dorani. Mengadap air laut yang biru dari Selat Melaka memberikan pengalaman baru buat kami sekeluarga. 

 pemandangan di waktu matahari terbenam dan air surut. Lepak sambil tengok matahari terbenam ini. Priceless !!!

Saturday, July 7, 2018

Rangkaian penjagaan gigi dari JORDAN untuk dewasa dan kanak-kanak

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Sering kali kita mengabaikan pemilihan berus gigi. Tetap dengan jenama lama, tetap dengan rekaan lama kan. Tak perasan ker sekarang dah ada pilihan yang lebih baik untuk kita guna. Kita tak pernah nak ambil tahu pun apa yang sesuai dan apa yang patut digunakan. Lagi lah untuk budak-budak, kita main beli yang murahan yang di jual tidak mengikut spesifikasi yang perlu untuk anak-anak kita. Gigi kan penting, benda pertama, senyuman kita tu penting. Kalau gigi bersih, senyuman menawan bukan kah membawa seribu satu kebahagiaan. Ceeewwwahh..kakak dah bermadah. Tapi betul tau, kalau kita bersedih senyuman la penawarnya. Untuk itu kolin memang tak pernah pilih yang lain selain dari jenama JORDAN untuk kegunaan keluarga kolin. Ikutkan dah hampir 5 tahun kolin pegang jenama ini dan selalu kolin sarankan pada kawan-kawan untuk lihat rangkaian berus gigi jenama ini dahulu sebelum yang lain.  Dan mesti korang tak sangka, jenama ini ada rangkaian penuh untuk anak dari umur 0 bulan tau. Lagi seronok, floss gigi untuk anak-anak pun dah ada juga. Kita kena lah didik pendidikan menjaga gigi dari kecil tau. Dan pastinya berita baik buat semua ibu bapa, ubat gigi untuk gigi susu dah ada, gigi kekal pun dah ada...HALAL lagi. Kalau nak tahu banyak lagi maklumat buka sahaja laman web https://en.jordan.no



Lengkap tau untuk kanak-kanak dari Jordan. Dedahkan mereka kepentingan jaga gigi dari kecil memang tak rugi. 

Wednesday, July 4, 2018

The RubBar di RED by Sirocco Kuala Lumpur

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Siapa yang tak suka pergi mengurut weiii...Tipulah kalau orang perempuan tak suka ke Spa, mengurut-ngurut. Kalau kolin ke Indonesia kan, memang tempat pertama cari adalah pusat mengurut. Tapi susah juga nak cari tempat urut yang 'decent' atau kalau dalam bahasa kita yang sesuai dan bersih. Macam tak percaya kat Kuala Lumpur ada satu pusat kecantikan atau spa mengurut yang sangat-sangat memenuhi permintaan kolin. The RubBar KL atau dalam bahasa melayu 'raba' ini  menyajikan satu pengalaman yang premium dan servis yang berkualiti buat tetamu yang berkunjung di sini. Kalau dah premium dan berkualiti mesti korang ingat mahal kan. Tak mahal pun sis, harga patut !! Lebih dari 10 rawatan yang ditawarkan, hiasan dalam pun lawa, tukang urut yang berpengalaman dan warga negara kita tau. Bukan orang asing, itu yang tambah selesa tu. Perlukan rehat, nak segarkan badan dan perlu urutan yang menyenangkan, baca lebih lanjut okay !!!


Mana yang nak pergi dengan keluarga boleh, anak-anak pun boleh, kalau pergi dengan kawan-kawan sebagai aktiviti bersama lagi lah boleh. Kolin ke sini dengan kawan media kolin yang lain tau. Yang best, anak kolin Alisa Maisara umur 9 tahun pun join mengurut tu.


Monday, July 2, 2018

Saya marah tapi saya dah maafkan, TIADA dendam


Saya ingat, saya tak lupa...tapi saya dah maafkan. Tapi saya tak membenci apatah lagi nak menyakiti. Life is too short for me ...So SIFAT DENDAM is not in my list. Believe me....'berdendam' is not in my list...

Love, 

Kolin Zainal 

Wednesday, June 27, 2018

'FERRARI' merah yang paling berjasa


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Rata-rata mana kawan rapat dengan kolin tau kereta 'ferrari' kolin ini hahahhaha. Kolin panggil 'ferrari' kereta buruk ini, tapi kereta ini paling banyak berjasa. Dulu beli sebelum menikah lagi, dengan kereta ini lah kami ke sana sini, dengan kereta ini lah kami balik dari hospital selepas melahirkan anak-anak kami, dengan kereta ini lah kami banyak mengukur jalan. Rasanya dah hampir 15 tahun kut, seusia dengan ulangtahun perkahwinan kami pun. Dari 2004 sampai lah ke hari ini, masih elok, masih berjasa dan masih berbisa.


Monday, June 25, 2018

CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ADOUR BUSTER khas untuk anak-anak

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Haa kali ini perkongsian yang best !! Syampu rambut khas buat anak-anak. Kekadang bila bayi memang kita pakai laa syampu  khas tu. Tapi bila anak-anak dah mula bersekolah, kita suruh aje mereka pakai sama apa kita pakai ye. Sebenarnya tidak digalakkan tau, syampu dewasa tu, kanak-kanak pakai ler. Tak elok rasanya. Sekarang penyelesaian bau yang kuat dari kulit kepala dan rambut boleh diselesaikan. Kan balik sekolah tu berpeluh-peluh, rambut berminyak dan bau memang semerbak laaa. Sekarang korang boleh dapatkan syampu ini dan masalah semua akan selesai. Jangkitan kulit kepala pun dapat di elakkan malah mereka bau wangi aje. Ambil tahu ye...syampu dewasa, tak sesuai untuk kanak-kanak !!




Friday, June 22, 2018

Jahitan Manik 3D

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Haii korang...mood raya ON ker TAK ON hahahah. Kolin mood raya ada masih ada haa ni. Dan macam biasa regular customer yang memang tahu kita menjahit manik tempah macam biasa. Agak simple kali ini, dia request manik 3D. Kolin pun suka tengok, macam lukisan lak. Terima kasih menempah kak intan ye.



Thursday, June 21, 2018

Pengalaman jadi Petugas SPR semasa PRU14


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Setiap kali pilihanraya atau hari mengundi, sebenarnya terdetik macam mana nak jadi petugas. Nak kerja, nak tahu macam mana lah proses hari mengundi tu. Dimakbulkan doa kolin pada pilihanraya PRU ke 14 yang penuh dengan kontroversi tu dapat bertugas di Dewan Seksyen 11, di Shah Alam. Malah bukan kolin sahaja yang bertugas. Suami pun sama dapat juga pengalaman baru ini. Tapi dia di Setia Alam, so berpisah lah kami bertugas demi memastikan segala perjalanan semasa PRU14 berjalan lancar. Bercerita macam lah kami besar sangat jawatan kan hahahah. Kami ni PAPM ajer, lebih kepada membantu para pengundi lah. Mana yang berkerusi roda, mana yang sakit, mana yang perlu diberikan keutamaan dan sebagainya. Penunjuk arah pun iye...so sebelum PRU kepala tak sakit apa pun. Tapi pada hari kejadian tu, 9 Mei 2018 hari bersejarah tu, memang sakit otak, sakit badan dan sakit hati pun ada jugak. Tak sabar nak kongsi kisah kolin sendiri tau.

 thk u sis anie mohamed 

Tuesday, June 19, 2018

“PINKFONG BABY SHARK ICE CREAM” KINI DI MALAYSIA

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

“Baby Shark doo doo, Baby Shark doo doo”
Kolin rasa semua orang dah tahu kedatangan aiskrim fenomena yang terbaru iaitu PINKFONG BABY SHARK ICE CREAM. Mustahil la korang tak tahu lagu ‘baby shark, doo doo doo’ tu kan. Anak-anak kecil sampai lah yang bayi tu pun tahu lagu tu. Dan hari ini kolin nak cerita mengenai aiskrim yang mencetuskan fenomena satu Malaysia. Kenapa jadi begitu dan kalau korang nak tahu Fenomena PINKFONG yang menyebabkan anak kolin asyik ajak ke Speedmart99 untuk beli aiskrim ini lepas tahu ianya telah dilancarkan. Alah, tak mahal pun RM1.90 sahaja. Yang penting ianya perisa kegemaran iaitu Strawberi, pink color pulak tu. Memang favourite ! Sarung aiskrim biru pink tu pun dah cukup memikat hati anak-anak.



Monday, June 11, 2018

Makan di SOI55 THAI KITCHEN, Mont Kiara

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Buat yang rinduuuu...rindu nak makan makanan ala siam atau Thailand, kini korang tak perlu dah pergi jauh-jauh. Kali ini kolin nak berkongsi dengan korang semua tempat baru untuk korang nikmati makanan Thailand sambil melepak dengan semua ahli keluarga. Tak jauh mana pun, dalam Kuala Lumpur sahaja. Ini lah dia SOI55 THAI KITCHEN, Solaris Mont Kiara, No. 15, Jalan Solaris 5, Kuala Lumpur.  Nak lebih mudah, ikut aje lah macam kolin, waze aje terus sampai. Ikutkan tak jauh pun dari rumah kolin kat Kepong tu. Kat KL ajer pun korang dah boleh makan masakan dari Negara Thailand asli tu tau. Inilah dia ruangan depan restoran. Senang aje nak cari...


Thursday, June 7, 2018

Super Honor Day Menampilkan Honor 7A dan Honor 10 Edisi Phantom Green secara eksklusif di Shopee Malaysia

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Wah sekali lagi, laman platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan iaitu Shopee mengumumkan usahasama mereka dengan honor Malaysia bagi melancarkan honor 7A dan honor 10 edisi Phantom Green. Juala murah tersebut atau diberikan nama Super honor Day bakal berlangsung di Malaysia pada 8 Jun 2018 esok !! Esok korang boleh dah ke https://shopee.com.my/honormy.officialstore dan dapatkan produk berasaskan teknologi ini dengan potongan harga sampai 30% tau. 


Monday, June 4, 2018

Tempahan Manik #rezekilangitramadan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Salam 20 Ramadan korang !! Dah mula dah kat radio main lagu raya kan. Disebabkan sambutan Aidilfitri pun dah dekat, kolin pun mula sibuk lah sikit.  Sebenarnya ada aje tempahan, tapi tak serancak dahulu. Sebab kolin sendiri tak larat sangat nak bermanik. Tapi ada lah regular customer yang selalu datang tempah. Dan kali ini ada lah dua hasil tangan kolin yang nak tunjuk kat korang.



Saturday, June 2, 2018

Kegilaan Media Sosial di Malaysia

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa bangun tidur terus tengok handphone? Kolin mengaku yang memang kolin sejenis makhluk macam tu. Hurmmm..perasan atau tidak memang satu kegilaan dah. Sebab apa tengok handphone terus, pasal nak tengok semua social media yang ada lerrr. Zaman sekarang siapa yang tak ada Facebook, Twitter, Instagram, Blog dan pelbagai lagi yang kita semua ada akaun kan. Lagi pulak nak tengok sapa lah whatsapp kita yang kita tak reply lagi tu. Dan buat pengetahuan korang statistik yang dikeluarkan oleh We Are Social & Hotsuite, 2018 seramai 24 juta rakyat di Malaysia yang mengunakan media sosial dalam segala macam urusan untuk peribadi mahupun bukan peribadi. Nak bisnes pun guna itu jugak tau, jadi memang menjadi satu kegilaan yang tidak dapat dinafikan. 



Wednesday, May 30, 2018

Memperkenalkan Skuad Selebriti Shopee yang terbaru

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haii..korang...Kali ini kolin nak berkongsi dengan korang semua, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan ini telah melancarkan satu lagi inisiatif iaitu Skuad Selebriti  yang membolehkan kita semua membeli barangan selebriti kesayangan di atas talian sahaja. Kiranya kalau korang nak membeli apa sahaja barangan selebriti tempatan boleh terus beli di online atau muat turun sahaja aplikasi mereka tau. Senang dan mudah. 


Monday, May 28, 2018

MAKAN: Berbuka puasa di Shah's Village Hotel, Petaling Jaya

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Walaupun dah 12 Ramadan, kolin percaya korang masih tercari-cari tempat nak lepak berbuka puasa dengan keluarga dan kawan-kawan, betul tak? Kolin berbesar hati nak kongsi dengan korang, tempat buka puasa yang terletak di Lorong Sultan, Petaling Jaya tau. Iaitu SHAH'S VILLAGE HOTEL yang berdekatan dengan Amcorp Mall tu. Buat yang tidak tahu, hotel ini adalah antara hotel yang terawal dibuka di Petaling Jaya tau. Pelbagai sejarah dan butik hotel ini adalah antara yang paling lawa tamannya kalau kolin tengok. Siapa rindu bali, suka hiasan taman ala-ala bali tu. Jemputlah ke sini dan sebelum berbuka boleh lah korang pergi photoshoot di taman dan kolam renang yang terletak bersebelahan dengan restoran untuk berbuka puasa. 




Friday, May 25, 2018

Kelantan Trip Part 7: Hari Terakhir di bumi Kota Bharu, Kelantan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sorrry.....kolin lupa nak update last episod pengembaraan kami di Kota Bharu Kelantan. Disebabkan banyak sangat tugasan lelain tu, terlupa terus. Tapi jom kita refresh balik semua cerita pasal Kelantan Trip yang kolin update sebelum ini okay. Dah pun hari last menginap di Holiday Villa Kota Bharu. Bilik mereka pun kolin belum up post review kan. Soon okay !! Bukan apa kita suka bagitahu apa yang ada dalam bilik, supaya kawan-kawan lain yang nak menginap di sini tau lah sedikit sebanyak informasi kan. Ini lah breakfast hari kedua kolin di sini. Simple tapi sedap



Part 1, Part 2, Part 3, Part 4, Part 5 dan terakhir Part 6. Mana yang terlupa dan tak baca lagi, dijemput sangat baca ye. Jangan tak baca rugi laa kan. Sebab kolin ada share pelbagai tempat menarik dan paling penting, tempat makan sedap mengigau tu. 


Wednesday, May 23, 2018

Selamat Hari Ibu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Selamat hari ibu buat semua pembaca blog yang bergelar ibu ya. Kolin dan keluarga tidak lah beriya-iya menyambut hari ibu. Tak ada lah hadiah mahal-mahal atau apa pun. Tapi selalu mereka memang 'manis' sampai rasa kena minum ayaq banyak-banyak laaa. Tengah sibuk masak-masak beberapa hari sebelum puasa tu, hubby dan anak-anak belikan kek untuk hari ibu. Alahai...terima kasih laa sudi menghargai mami kan. Hari-hari memang hari ibu, tapi apa salahnya beli kek sedap dan makan ramai-ramai kan. Syukur ! Kita terapkan nilai murni, supaya anak-anak lebih sensitif kan. Asalkan dia ucap dan peluk pun dah cukup bahagia.


Tuesday, May 22, 2018

HOTEL: Review Deluxe Room, Tower 2, First World Hotel, Genting Highland

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat korang yang ada plan nak short getaway ke Genting Highland nanti, kolin nak share dengan korang apa mengenai bilik penginapan kolin satu malam di Deluxe Room, Tower 2, First World Hotel, Genting Highland.  Selalu kalau kolin booking dapat Tower 1 tau, yang betul-betul dekat dengan kaunter daftar masuk tu. Tapi kali ini kolin perlu berjalan kaki sehingga ke hujung, agak menarik lah reception bawah tu. Macam baru renovasi dan tampil sangat cantik dengan dekorasi moden. Inilah penginapan kolin untuk satu malam di Genting Highland. Inilah nombor bilik penginapan untuk kami berdua malam tu.


Monday, May 21, 2018

MAKAN: Makan Nasi Daun Pisang di "Curries N Claws" di Citta Mall PJ

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haii korang, puasa dah pun masuk hari kelima. Dan hari ini kolin ingin berkongsi dengan korang tempat makan baru yang kolin rasa patut kongsi. Inilah dia Curries n Claws yang terletak di Citta Mall Petaling Jaya. Lokasi senang dan tak padat pun, korang boleh terus ke arah Subang Airport lama dan pasti nampak Citta Mall ini. Aras G sahaja, boleh parking depan kedai pun. Kenapa kolin kata lain dari yang lain, sebab makan nasi atas daun pisang !!! Nasi, 3 jenis sayuran iaitu (green, starch, fried), kari, salted deep chili, pickles dan rassam dihidangkan sekali pada harga RM10.90 sahaja !! Murah, sedap dan pastinya memberikan pengalaman yang lain buat korang yang belum pernah makan nasi daun pisang. Selalu masyarakat India sahaja kan makan atas daun pisang. Kini dah semua rakyat Malaysia boleh cuba, berbilang kaum atau bangsa. Korang kalau macam kolin belum pernah, sila pergi okay. Kalau sebelum ini tak tahu nak makan kata mana, ini yang kolin kongsi dengan korang ini.




Thursday, May 17, 2018

MAKAN: Jom Iftar di Funtasia Hotel Bangi-Putrajaya


Assalammualaikum dan sejahtera

Macam tahun lepas juga, Funtasia, Hotel Bangi-Putrajaya tidak pernah mengecewakan. Dengan promosi kali ini JOM IFTAR yang bermula dari 17 Mei sehingga 14 Jun 2018 sudah pasti memberikan korang satu lagi pilihan kan. Harga sebenar RM120 nett dewasa dan RM60 nett untuk kanak-kanak, akan tetapi sekarang ada promosi RM90 nett untuk dewasa dan RM45 nett untuk kanak-kanak. Apa yang korang boleh buat call mereka di talian 03-8210 2222 atau terus emeil sahaja tempahan korang ke fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com




Wednesday, May 16, 2018

KONGSI: 'Ramadan Dinanti, Zakat Dihati' dari Pusat Pungutan Zakat - MAIWP

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Haii korang, bersempena esok kita semua yang bakal menjalani ibadah puasa bagi tahun 2018 atau 1439H, Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) adalah satu agensi yang bertanggungjawab untuk mengutip zakat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Manakala pihak Baitulmal - MAIWP adalah satu lagi agensi yang mengagihkan zakat. Hari ini kolin berbesar hati dapat turut serta dalam sidang akhbar yang diadakan di Wisma PPZ yang terletak di Dataran Shamelin, Kuala Lumpur. Buat korang yang rasa susah sangat nak bayar zakat tu, mudah sangat lah, korang klik sini www.zakat.com.my segala cara pembayaran dinyatakan tau. Ada pelbagai jenis zakat buat korang ketahui iaitu Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan, Zakat Simpanan, Zakat Emas, Zakat KWSP, Zakat Saham dan Qadha Zakat. Dan pada kali ini, kita fokus kepada tema menyambut ramadan kali ini ialah "Ramadan Dinanti, Zakat Di Hati' dengan hashtag buat kempen tahun ini #ramadanterbaik untuk mengajak lebih ramai orang berzakat lagi. 





Sunday, May 13, 2018

MAKAN : Berbuka puasa ditemani deruan air sungai di BBQ LAMB KL Kemensah

Assalammualaikum dan salam sejahtera


Apa yang kolin nak kongsikan kali ini memang menarik giler. Giler tak menarik weii ..korang boleh makan malam atau berbuka puasa nanti ditemani oleh deruan air sungai Kemensah dan jua bunyi-bunyian unggas kecil di dalam hutan. Bukan lah hutan sangat pun, tapi memang mendamaikan lah. Buat warga KL mesti korang dah jemu nak berbuka di hotel atau restoran mewah kan, boleh lah beralih selera kat sini pula. Buat yang tahu, kali ini kolin review 
BBQ LAMB KL KEMENSAH yang terletak di Taman Melawati betul-betul di lokasi Zoo Negara tu. Nak senang waze aje tau. Jumpa ini dah boleh parking terus tau. 




Saturday, May 12, 2018

REVIEW: InnerShine Pati Prun Formulasi Baharu Tinggi Dengan Vitamin E, Tampil Jelita Dari Dalam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kali ini kolin nak berkongsi dengan korang semua macam mana nak tampil jelita di pagi Aidilfitri. Kecantikan seseorang bermula dari dalam, kalau jaga dalaman, sure dari luar kita dah nampak jelita bukan. Oleh sebab itu kolin mengambil keputusan untuk cuba amalkan InnerShine yang terbaru ini. InnerShine Pati Prun Formulasi Baharu Tinggi Dengan Vitamin E yang bermanafaat untuk tubuh badan, kecantikan dan seri wajah dari dalam. Itu dia, nak naik seri senang aje sekarang. Yang pasti korang hanya perlu amalkan sebotol sehari sebelum tidur atau di waktu awal pagi. Ianya produk berasaskan buah-buahan tau dan paling sesuai untuk vegetarian. Tinggi dengan serat, tinggi dengan Vitamin E dan ianya semulajadi. Ianya juga berupaya membantu sel-sel kulit yang telah pun rosak akibat radikal dari dalam. Sesiapa yang ada masalah perut tu, atau lebih tepat susah membuang tu, pun sesuai untuk minum InnerShine yang terbaru ini. 


Wednesday, May 9, 2018

EVENT: Romantic Raya Collection 2018 dari Butik NovemberMate

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bahang Hari Raya Aidilfitri dan terasa kan, walau pun kita belum lagi nak berpuasa. Mungkin bahang tu lebih kepada mak-mak, kakak-kakak atau lebih tepat bahang tu kat kolin ni lah. Awal-awal dah mencari baju atau fesyen apa yang nak digayakan masa beraya nanti. Tidak melepaskan peluang, memenuhi undangan dari November Mate, lokasi mereka di 1-11-02 Bangi Sentral, Jalan Medan Pusat Bandar 7, Bandar Baru Bangi, Selangor. Tahun ini bertemakan 'Romantic Raya Collection 2018' menampilkan pelbagai koleksi warna pastel dengan hiasan bunga-bunga kecil sebagai pemanis busana mereka. 

 kaki shopping berkumpul dan berpadu tenaga
 
Semua kaki shopping dah berkumpul sekali dengan founder yang pakai tudung kelabu sebelah kolin tu, namanya Cik Intan. Inilah orang yang bertanggungjawab memastikan kejayaan butik NovemberMate ini tau. Korang kalau datang sini tenang aje nak shopping, sebab hiasan di sini cantik-cantik. 

Tuesday, May 8, 2018

MAKAN: Jom berbuka puasa di Concorde Hotel, Shah Alam - 'The Best of Kota Anggerik'

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Shah Alam memang dikenali dengan Kota Anggerik. Dan tahun ini ramadhan buffet dari Concorde Hotel Shah Alam mengambil tema tersebut dan menyediakan pelbagai juadah hebat yang ada di Shah Alam. Kiranya kalau korang nak makan Nasi Kandar Seksyen Sembilan, nak makan belanga di Sekyen 6 tak perlu susah payah. Datang sahaja berbuka puasa di Concorde Hotel Shah Alam segalanya ada. Terima kasih buat Chef Along dan team yang bersungguh-sungguh menyediakan semua hidangan lazat ini. 


Monday, May 7, 2018

TRAVEL: Penginapan satu malam di The Jerai Hills Resort, Gunung Jerai Kedah


Assalammualaikum dan salam sejahtera

kalau hari tu kolin share pasal lokasi Gunung Jerai kan. Link sini
https://alialisakreatif.blogspot.my/2018/05/travel-gunung-jerai-yan-kedah-destinasi.html#more
Jemput baca ye...selain makan aje kerja kolin, kolin pun pergi berjalan ye, tahi lalat ada 3 di kaki hahahah. Bukan apa kolin suka share tempat atau hotel yang pernah kolin menginap bersama keluarga. Semoga hotel atau resort yang kolin share kali ini memberikan korang informasi yang dicari ye. Kali ini kita tidur satu malam di Puncak Gunung Jerai, Kedah Darul Aman. 

kolin nak kongsi dengan korang semua penginapan kami satu malam kat The Jerai Hills Resort. Masa tu ada promosi tau, semua jenis bilik yang ditempah harga sama RM288. Jadinya kami yang berempat diberikan bilik yang mempunyai 3 katil super single. Cukup selesa, tapi agak sempit sedikit lah nak mencari ruangan nak bersolat. Yang lelain semuanya okay aje. 


Friday, May 4, 2018

REVIEW: Makan Malam di A & J Burger Grill & Western di Sg. Buloh

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Cuti hari pekerja yang lalu, kolin sekeluarga memang tak tahu nak makan apa malam tu. Tapi hubby ajak ronda-ronda sebelah Sg. Buloh sebab dia kata area situ banyak kedai makan. And memang banyak lah rupanya...ada kedai tomyam, western dan pelbagai lagi. Tapi kedai yang ini kolin rasa dah ramai orang makan dan review kut. Tapi buat kolin inilah pertama kali kolin sampai ke sini. Sejak buat food review ini memang suka cuba kedai-kedai baru hahaha. Tapi yang ini review ikhlas tau, tidak berbayar. Buat korang yang berdekatan atau jauh, yang masih belum cuba boleh lah datang ke
A & J Burger Grill & Western 


Thursday, May 3, 2018

KONGSI: Menang hadiah bernilai RM1.5 juta di Sepanjang Kempen Cahaya Raya Shopee

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bulan ramadan bakal menjelang dan raya pun bakal menyusul. Dengan itu, platform e-dagang terkemuka di Malaysia iaitu Shopee turut tidak melepaskan peluang melancarkan Kempen Cahaya Raya yang menawarkan pelbagai hadiah bernilai lebih RM1.5 Juta termasuk sebuah rumah impian bernilai RM350,000, sebuah Honda HRV bernilai RM100,000 dan sebuah Volkswagen Polo bernilai RM80,000 untuk pemenang bertuah dalam permainan dalam aplikasi Ketupat Raya, satu usahasama dengan Visa. Kempen ini berlangsung dari 3 Mei sehingga 17 Jun 2018 bakal membariskan pelbagai tawaran ekseklusif ke atas lebih 100,000 produk dengan potongan harga sehingga 90 % tau. 


Wednesday, May 2, 2018

TRAVEL: Gunung Jerai, Yan Kedah - Destinasi tersembunyi, tak pergi rugi !!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Perjalanan kami sekeluarga kali ini ke Utara adalah tidak dirancang. Nanti hujung-hujung cerita kolin beritahu kenapa ya. Disebabkan tidak dirancang, maka kami yang keletihan ini pun mencari tempat penginapan hendak melepaskan lelah memandu sepanjang pagi tu. Suami kolin orang Yan, Kedah, jadi dalam perjalanan hendak pulang ke kampung tu kami lalu lah kawasan Gunung Jerai. Disebabkan masih awal, dalam jam 3.00 petang tu, suami ajak naik Gunung Jerai. Dia sendiri buka pintu rumah kampung, hari-hari tengok Gunung Jerai tapi tak pernah naik pun katanya. Merealisasikan impian dia dan demi aku yang memang kuat merayap ini memang naik lah jawabnya. Nak naik, kereta kena tip top ya..pastikan kondisi bagus. Sebab jalannya mendaki sahaja dan memang selekoh tajam. Tapi kalau korang tak mahu drive, korang naik sahaja van yang disediakan. Tak silap kolin RM10 untuk seorang penumpang. Bayar sahaja dan mereka akan bawa korang naik ke atas dengan selamat okay. Lebih kurang 10-12km juga lah nak naik atas Gunung Jerai ini, itu sampai resort aje tau. Bukan puncak Gunung ye..jauh lagi perjalanan nak ke puncak tu.


Monday, April 30, 2018

Dugaan

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kalau asyik bersuka ria aje pun tak boleh jugak kan. Ini lah dugaan kolin yang menimpa khamis baru-baru ini. Disebabkan salah makan akhirnya kolin pun terus serah diri untuk masuk air. Food poisoning yang membawa seribu kesakitan wei...terukk sangat dah rasa.




Friday, April 27, 2018

REVIEW: Berbuka Puasa di Pusat Konvensyen Shah Alam, bertemakan Warisan Tradisi

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat warga Shah Alam atau mana lah tau warga KL yang ingin menukar angin berbuka puasa nanti boleh lah pertimbangkan ke Pusat Konvensyen Shah Alam atau SACC untuk cuba hidangan buffet mereka yang menjanjikan pelbagai juadah berbuka puasa kali ini yang bertemakan "Warisan Tradisi". Tiada yang lama, tiada juga yang baru, ini lah menjadi ungkapan dan inspirasi kepada Chef Eksekutif, Jamili Napiah dan Sous Chef, Rizal Nahar untuk membawakan hidangan kompilasi resipi-resipi nenek moyang dengan gabungan lebih daripada 100 sajian menarik dari dapur SACC. Pengunjung juga dapat menikmati juadah-juadah yang mungkin belum pernah korang rasa sebelum ini tau. Inilah majlis pelancaran buffet ramadan secara besar-besaran yang di adakan baru-baru ini di SACC meraikan rakan media dan tetamu.


Wednesday, April 25, 2018

EVENT: Majlis Perasmian 20th Century Fox World Studio Store di Genting Highland

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Khabar gembira buat semua yang meminati Fox World tu, macam kartun Ice Age, Rio (yang burung kak tua biru tu) dan pelbagai karakter lain yang lahir dari Fox World tu. Kini korang boleh terus ke Genting Highland dan lihat sendiri di 20th Century Fox World Studio Retail Store tau. Ada Sid, Crash, Eddie, Blu, Jewel, Nico dan Pedro dari Ice Age dan juga Rio. Selain itu ada barangan seperti t-shirt, gelas, magnet peti sejuk yang lain juga seperti karakter Museum, Alien vs Predator, Planet of the Apes juga tau. Kalau korang nak tahu, ada juga barangan yang ada di kedai ini adalah 'limited edition' atau dalam bahasa melayu, keluaran terhad. 



Friday, April 20, 2018

KONGSI: Menangi RM110,000 Duit Raya bersama Lam Soon's Raya Fiesta Berganda

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Wahai semua pembaca setia di blog! Berita baik buat korang semua yang suka masuk peraduan, pertandingan atau contest. Ini ada peraduan mudah sangat untuk korang sertai dan menang duit raya tau. Peraduan ini yang sudah pun bermula dari 2 April dan bakal tamat pada 2 Julai 2018 ini senang sangat lah nak sertai. Hadiah yang lumayan juga ditawarkan iaitu RM10,000 untuk 5 orang pemenang bertuah tau. Terima kasih kepada Lam Soon yang prihatin akan kos sara hidup yang kian meningkat ini. Maknanya di samping korang berbelanja untuk barangan isi rumah, korang pun boleh dapatkan kembali nilai wang ringgit korang dengan peraduan Raya Fiesta Berganda yang menawarkan sebanyak 416 hadiah sepanjang 13 minggu, termasuk 390 hadiah mingguan sebanyak RM100 setiap satu, 21 hadiah istimewa sebanyak RM1000 setiap satu serta lima hadiah utama sebanyak RM10,000 yang membawa jumlah sehingga RM110,00 dalam bentuk duit raya. 


Tuesday, April 17, 2018

REVIEW: Previu Ramadhan "13 Keistimewaan IFTAR" di Bangi Golf Resort

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

holla korang...sat lagi jangan marah bila skrol blog ini okay. Makanan yang kolin review di BGR atau Bangi Golf Resort memang bakal melimpah ruah. Sesiapa yang berpuasa ganti tu, kolin minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki okay. Ampunkan kami sekeluarga hahahhaha. IFTAR atau BERBUKA PUASA di luar bersama keluarga sesekali hujung minggu tu memang saat dinantikan. Lagi pulak kalau tempat yang berbaloi murah dan sedap. Lagi best menu tu pulak pelbagai kan. Siapa yang tak suka lokasi pun senang nak cari tempat letak kereta.  




Monday, April 16, 2018

REVIEW: Syawal Preview dari Bahari Asyek, Pesona Warisan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Memang tak dinafikan kita belum pun berpuasa lagi. Tapi siapa yang tak mencari-cari busana untuk digayakan pada hari raya nanti kan. Memang pening kalau nak fikir fesyen. Tapi buat yang suka pakaian tradisi macam kolin ini, Bahari Asyek sudah tentunya membuatkan korang tak tidur malam. Dengan bertemakan 'Pesona Warisan' ianya sudah tentu memberikan satu keselesaan dan kelainan di pagi Aidilfitri. Banyak betul rekaan baru yang diketengahkan pada Syawal Preview pada tahun 2018. Hampir 35 rekaan baru yang ditampilkan pada pertunjukkan fesyen yang di adakan di butik mereka sendiri yang terletak di Aras 1, Plaza Shah Alam. Bahari bermaksud barang lama, yang silam, warisan lama, dan Asyek membawa maksud jatuh cinta, suka, terpegun terpesona 

BAHARI ASYEK (Jatuh cinta kepada warisan tradisi bangsa) begitulah maksud yang direalisasikan oleh pemilik butik ini. Dan kalau korang nak tahu mereka sudah pun memasuki tahun ke 10 di persada dunia fabrik dan jua fesyen tau. Kegigihan pemilik memang tak dapat di sangkal lagi, walau butik lain tumbuh bak cendawan selepas hujan okay.




Saturday, April 14, 2018

REVIEW: 'Pepper-Licious' Menu terbaru dari NY Steak Shack

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat yang masih tidak kenal NY Steak Shack, ianya telah mula beroperasi dari Julai 2014 dan outlet pertama mereka ialah di Mid Valley MegaMall, Kuala Lumpur. Telah mendapatkan sijil HALAL dan kini mengorak langkah dengan lebih jauh lagi dengan adanya lebih 10 outlet yang telah dibuka. Dengan itu, promosi menu terbaru mereka iaitu ' Pepper-Licious' kini dilancarkan untuk semua peminat mereka. Jangan tak tahu, mereka ada menyajikan pelbagai sizzling steak, burger, ayam, ikan dan pasta yang disajikan segar untuk semua pengunjung mereka. Tapi entri kali ini kolin nak cerita menu terbaru tau. Terbaru!!!



Friday, April 13, 2018

KONGSI: Konsert Amal Curahan Kasih, Dataran Seni Klang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

'Tangan yang memberi, lebih baik dari yang menerima' 

Dalam masa sebulan lebih nak menuju bulan puasa ini, pertubuhan ini telah berbesar hati menganjurkan Konsert Amal Curahan Kasih yang merupakan usaha pihak pertubuhan amal dan anak-anak seni tanah air  khususnya di Negeri Selangor. Menurut mereka, idea ini tercetus atas dasar keinsafan dan jua kesedaran mengenai kesusahan anak-anak yatim. Dan dengan adanya konsert ini, Rumah Anak Yatim Ulin Nuha dan Rumah Anak Yatim Bustanu Ariffin dapat dibantu. Dengan perancangan yang bagus ianya bakal memberikan impak yang positif kepada komuniti setempat dan umumnya juga kepada Majlis Perbandaran Klang. 


Thursday, April 12, 2018

Part 6 Kelantan Trip: Maggi Telur Sotong, Kak Zah Pokok Kelat

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Masa cerita pasal part 5 tu kan kolin dah sampai hotel dan bersiap untuk makan malam. Masa ini memasing dah lapar, tapi penat akibat mandi kolam petang tadi. Alisa memang dah tertidur masa tunggu makan malam. Tapi kami keluar juga makan malam sebab nak merasa Maggi Telur Sotong yang terkenal di bumi Kota Bharu ini. Sekali lagi lah waze main peranan...Terus sampai kat tempat ini


Wednesday, April 11, 2018

PRU14: Semakan Daftar Pemilih

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Semalam dah 'live' kan bila tarikh kita mengundi. Semua tahu dah Rabu, 9 Mei 2018. Tarikh keramat tu ler, kita sesama keluar mengundi kan. Sebelum mengundi mohon klik link bawah okay. Kita semak dulu, pendaftaran kita okay ke tidak, kat DUN mana yang kan kita laksanakan tanggungjawab kita. By the way, iollss dan masuk kali ke 3 mengundi uollsss. Tak pernah ponteng lagi sejak dah layak mengundi. Ini kan hak, i suka hak yang ini. 


Tuesday, April 10, 2018

Buffet Ramadhan: "Kembara Selera Memikat Jiwa" di Laman Kayangan, Shah Alam

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Jangan tak tahu, panjang umur, Ramadhan bakal menjenguk kita sekali lagi pada tahun 2018. Dan dikesempatan itulah, seperti biasa juadah atau tempat berbuka puasa akan dikongsikan. Terpulang kepada selera semua lah ye. Ada yang suka berbuka di rumah, di kedai ataupun di hotel atau tempat yang menawarkan berbuka puasa secara buffet. Dan kolin berbesar hati ingin berkongsi dengan korang semua salah satu tempat yang sempat kolin rasa dan nikmati hidangan mereka minggu lalu iaitu LAMAN KAYANGAN, SHAH ALAM yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Apa lainnya tahun ini kan.