Friday, April 28, 2017

Program Sambutan Hari Bumi 2017 dan Shah Alam Hari Tanpa Kenderaam bersama www.123mamanet.com

assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat pengetahuan korang, Shah Alam ibu negeri bagi Negeri Selangor telah menyambut Hari Tanpa Kenderaan dan Sambutan Hari Bumi 2017 beberapa minggu yang lalu. Bertempat di di Dataran Kemerdekaan Seksyen 14 Shah Alam ianya telah menarik perhatian seramai lebih 2,000 orang pengunjung dan peserta bagi sambutan ini. Meriah sangat sebab sepanjang program dari jam 8.00 pagi sehingga 1.00 tenghari ini, para pengunjung berpeluang untuk mengunakan basikal, roller blade, papan luncur, hover board, berjalan kaki dengan bebas serta skuter blade di sekitar kawasan pusat bandaraya Shah Alam. Lagi menarik program ini juga menyediakan aktiviti menunggang kuda dan beca berhias dengan PERCUMA tau !



Bagi memberi lebih makna kepada program ini, Sultan Selangor iaitu DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah AlHaj bersama-sama DYMM Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin  telah berangkat mencemar duli hadir ke program ini. 

Turut hadir, Dato' Menteri Besar Selangor iaitu Dato' Seri Mohamed Azmin Ali dan Dato' Haji Ahmad Zaharin Mohd Saad, Datuk Bandar Shah Alam. Program yang dirasmikan oleh DYMM Sultan Selangor berlangsung dengan penuh meriah dan lancar. Rugi lah orang Shah Alam kalau tak turut hadir pada hari tersebut kan. Boleh juga tengok pelancaran bas dan kereta elektrik di MBSA. Pelbagai aktiviti menarik turut di adakan bagi memeriahkan acara hari itu termasuk lah eco free market, food truck, pemberian Baja kompos dan anak pokok, pertandingan mewarna, petting zoo, face painting dan banyak lagi.



Tahniah buat portal online harian wanita 123mamanet kerana berjaya mengadakan kempen like & share #mamanet pada hari tersebut dan menerima hadiah tajaan #MAMEE dan jua berpeluang bergambar dengan maskot MAMEE. Bermula 2016 dari 1 Januari 2016 yang lalu dengan jumlah pelawat yang semak in meningkat dengan lebih 3 juta hits.


Di samping itu MBSA juga berhasrat melahirkan warga Shah Alam dengan gaya hidup sihat dan mengurangkan pelepasan gas karbon monoksida yang boleh mencemar alam sekitar. Bagi menjamin kelancaran program ini, pihak MBSA menutup beberapa jalan termasuk Persiaran Bandaraya, Dataran Kemerdekaan, Persiaran Perbandaran, Persiaran Tasik, Persiaran Masjid,  Persiaran Dato' Menteri dan Persiaran Damai.

Semoga Program Shah Alam Tanpa Kenderaan dan Sambutan Hari Bumi 2017 ini membawa ruang dan peluang bagi melahirkan warga Shah Alam yang lebih sihat.

Love 

Kolin zainal 

Wednesday, April 26, 2017

Makan Naan Cheese RSMY


Assalammualaikum dan salam sejahtera

Inilah keluarga suami kolin, hari tu mereka datang KL so sempat lah bawak mereka merasa makan Naan Cheese di RSMY huhu. Alhamdulillah semua suka makan naan cheese kat sini. Kolin dan suami order sekali dengan daging keema untuk mereka cuba. 


Mana yang ada keluarga, tapi jarang balik jenguk tu. Balik lah selalu, berkumpul la selalu. Jangan bawa diri sangat. Mana tau esok lusa betul-betul kita keseorangan masa tu nak menyesal tak guna. So buat masa sekarang, kita hargai mereka cukup-cukup, betul tak?

Terima kasih untuk kebahagian ini. Korang kalau nak cuba makan naan cheese ini, silalah ke RSMY yang terletak betul-betul mengadap Maju Junction tu. Tapi jangan naik hangin kalau order lambat atau silap. Sebab orang ramai sangat !!!



Mahal sikit, tapi nak cuba dan mahal sesekali boleh lah bawak keluarga tersayang. Hari ini kan dah gaji, jangan lupa pergi ok !!

Love,

Kolin Zainal



Sunday, April 23, 2017

CLEODORA Aidilfitri Collection 2017

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa yang tak suka aksesori kan!! Lagi pulak aksesori atau perhiasan tu tampil mewah, elegan dan unik dengan rekaan yang dihasilkan. Oleh itu, kolin nak berkongsi dengan korang CLEODORA. Buat pengetahuan korang, ianya asaskan oleh Dato Sri Ratu telah bertapak dari tahun 2011 lagi. Cuma pada masa itu  kurang pendedahan sikit. Tapi tahun ini ia bangkit dan menampilkan koleksi terbaru mereka bagi Syawal 2017. Jangan risau, harganya mampu milik tau. 


Masa kolin sendiri preview koleksi Cleodora memang mata tak berkelip. Dengan batu swasroski yang berkualiti memang buat hati terus tertawan. Pendek kata, nak aje sapu semua hahahha. Kalau boleh beraya dengan bling-bling ni memang meriah sangat. 





Mengunakan emas kuning dan putih kualiti 24k. Emas ini mudah dibentuk, teguh dan mampu memberi pegangan utuh kepada batu permata yang menghiasinya. Lagi bagus, warna keemasan ini tidak akan pudar walaupun didedahkan kepada air, habuk atau pun haba. Senang nak 'maintain' lah dengan perhiasan mewah dewa dewi kayangan ini. 






Menurut Pengarah Urusan, Dato Sri Ratu, beliau telah meletakkan satu keazaman dan jiwa dalam setiap reka bentuk produk Cleodora. Bukan sahaja satu produk, malah ia adalah satu karya seni dan lambang kemegahan buat si pemakai. Beliau yakin ianya bakal menakluki pasaran barang kemas tempatan, berdaya saing dan menjadi satu trend hebat di Malaysia dan juga Indonesia, Brunei, Singapura, Vietnam, Myammar, Australia dan juga Qatar. 





Lihatlah sendiri kami semua teruja dapat sarung barangan Cleodora. Memang perhiasan mewah seperti ini menjadi idaman setiap wanita kan. Siapa yang tak suka !!

Bagi korang yang nak menjadi usahawan adalah di alu-alukan juga. Bimbingan profesional dan latihan pengurusan perniagaan diberi pada para usahawan. Ianya juga menawarkan pelbagai insentif lumayan termsuk pakej percutian, wang tunai dan kenderaan juga. So kalau korang nak menceburkan diri dalam dunia usahawan bersama Cleodora pun boleh. 

Untuk itu satu galeri pameran dibuka dari Isnin sampai Jumaat jam 9.00 pagi sehingga 5.00 petang di Suite 110 dan 111, Tingkat 26, Menara Maxis, Kuala Lumpur Convenction Centre (KLCC) Kuala Lumpur buat peminat perhiasan mewah ini. 



Sekiranya korang nak tengok lebih banyak koleksi jangan lupa Like Facebook mereka www.facebook.com/cleodoramy atau hubungi Eksekutif Pemasaran Puan Hani di talian 017-4520144. Sementara itu kolin nak berangan dengan barang kemas yang baru dimiliki untuk raya nanti. Nak tahu mana satu, jangan lupa follow IG kolin tau. 



Wanita dan bling-bling memang tak boleh berpisah !!! I Love Cleodora ...

Love, 

Kolin Zainal 


Saturday, April 22, 2017

Bahari Asyek Syawal Showcase 2017

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Bagi yang mencari baju raya klasik, unik dan menampilkan ciri-ciri warisan Melayu kita ini, Bahari Asyek yang terletak di Plaza Shah Alam bakal buat korang teruja. Kenapa Bahari Asyek? Buat makluman Bahari Asyek telah berada dari tahun 2009 lagi tau. Kalau korang rasa nama tu pelik ini yang kolin nak terangkan apa yang tersembunyi di belakang nama ini.

Bahari - Warisan yang terbilang, barang silam, benda yang ditinggalkan, barang yang dilupakan dan maksud kepada sesuatu yang lama.
Asyek – Memberi maksud suka, jatuh cinta, terpesona dan teringat-ingat.

Kesimpulan maksud di sebalik Bahari Asyek itu adalah 
Jatuh Cinta kepada Warisan Tradisi Bangsa.


 Jadinya disebabkan itulah, tahun 2017 kali ni, pengasas mereka Puan Zahalina menganjurkan “Bahari Asyek Syawal Showcase 2017” bagi memperkenalkan koleksi Bahari Asyek bagi Syawal tahun ini.

Inilah pengasas Bahari Asyek, Puan Zahalina

Uniknya koleksi busana Bahari Asyek adalah pengunaan fabrik mereka yang di import dan dijual terus di butik mereka. Maklumlah semua orang tahu, sesuatu rekaan pereka terkenal memang boleh kita tiru kan. Tapi material atau kualiti kain yang digunakan tak akan sama. Inilah dia Bahari Asyek.

Kolin suka koleksi klasik dan eksklusif mereka sebab bukan nak puji semata-mata tapi terasa macam kembali ke masa silam dalam setiap rekaan Bahari Asyek. Korang juga boleh lihat sendiri koleksi tahun ini segar, tampil anggun malah mencerminkan wanita melayu. Bayangkan lah raya pertama kita pergi beraya pakai macam ini. Memang tampil lain dari yang lain kan !!



Pemilihan koleksi yang banyak berteraskan kain kapas ini sesuai dan selesa di pakai di hari raya nanti. Disebabkan itu Bahari Asyek menawarkan sejumlah 24 koleksi baru dalam aneka corak dengan penambahan pelbagai jenis sulaman. Jesteru itu memang fesyen tradisi Melayu tetap kelihata segar dan menarik lah kan. Tak lapuk di telan zaman !!




Buat yang suka kain cotton macam kolin ini, kolin sarankan korang ke Bahari Asyek dan boleh lah pilih sendiri pelbagai potongan kurung printed yang ditawarkan. Peminat kain cotton asli boleh lah memilih koleksi yang disediakan iaitu Kurung Riau, Kebaya Riau, Kebaya Pahang, Kurung Pahang, Kebaya Cik Siti Wan Kembang, Kebaya Pendek 4 Dara, Kurung Archipelago, Kurung Moden dan beberapa rekaan lain  yang bakal mengugat kita nak pakai bila beraya nanti.Bila dah menulis pasal sesuatu yang mengingatkan melayu klasik ini, izinlah kolin berkongsi dengan korang satu pantun ye

Belayar kapal bertimbang arus,
Patah kemudi sepanjang pantai,
Tuan laksana cindai yang halus,
Alah membeli menang memakai.
 
Haa…gitu, sesiapa yang nak beli pantun tu, sila tinggalkan komen di bawah ya. Kita boleh lah main jual beli pantun uolss hhahahha



 
Terima kasih Bahari Asyek yang sudi menjemput kolin menjadi sebahagian dari acara gilang gemilang ini. Nanti kolin kongsi di IG ya, kain cotton dari Bahari Asyek yang sure korang dengki dan terus nak pergi beli haaa… serius kolin jatuh cinta dengan printed cotton yang ada kat butik Bahari Asyek. Cantik sangat !!!!
 
Tahniah sekali lagi atas kejayaan “Bahari Asyek Syawal Showcase 2017”.




Kawan-kawan yang masih mencari baju untuk pagi syawal nanti, sila lah ke Butik Bahari Asyek di Tingkat 1, Plaza Shah Alam. Sebarang pertanyaan atau tempahan korang boleh call di 03-55135310 atau emel sahaja pertanyaan korang ke bahariasyek@yahoo.com
 
Yang nak tengok terus koleksi mereka secara atas talian jangan lupa klik dan follow. Semoga korang vogue dan glamor dengan busana klasik melayu lama raya tahun ini ya.


 
 
Love,
 
Kolin Zainal

Thursday, April 20, 2017

Berbuka puasa di Bangi Golf Resort serendah RM58 nett sahaja

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera


Bagi yang mencari-cari mana nak berbuka Ramadhan yang bakal menjenguk kita dalam masa 40 hari lebih kurang, kolin ada cadangan bagi korang. Ramadhan ini, Restoran Bangi Golf Resort (BGR) akan menghidangkan semua tetamu yang datang berbuka dengan Signature Buffet Ramadhan yang bakal bermula dari 29 Mei sehingga 23 Jun 2017. Buat makluman, Restoran BGR adalah restoran yang dapat pengiktirafan HALAL oleh JAKIM dan merupakan salah satu daripada beberapa kelab golf yang di iktiraf dengan akreditasi ini sejak tahun 2009. 



Terima kasih BGR menjemput kolin sekeluarga datang Preview Buffet Ramadhan tahun ini. Buat pengetahuan korang, inilah pertama kolin ke BGR. So tak sabar nak review tau !!
Ye lah perkara baik perlu di kongsi bersama kan. Mana tahu korang nak cari tempat berbuka hujung minggu bersama keluarga kan. 


Terkenal dengan sajian gastronomi yang menawarkan variasi dan kualiti pada harga yang sangat berpatutan pada 2017. Sekali lagi BGR hidangkan lebih 200 jenis hidangan dan juadah istimewa bagi semua yang datang berbuka. Dari ala melayu, timur, barat. Paling penting harganya mampu milik tau. Iaitu RM58 nett untuk dewasa dan RM28 bagi kanak-kanak. Murah kan !!! Kalau ikutkan dalam bandar harga tu murah dah tu.


Ini antara hidangan yang ada di sediakan masa media preview yang lalu. Tapi jangan risau hidangan mereka banyak sangat, kalau nak letak memang blog post ini panjang lah berjela. Antara yang paling meletopss …ialah Kambing Bakar, Sup Kambing Mamak, Kuew Teow dan Mee Mamak panas, Sate Ayam & Daging, Golden Sand Spaghetti Carbonara, Peri-peri Chicken Drumlets, Rendang Daging Taik Minyak, Sambal Sotong Kembang, Ayam Bercili Masak Ketumbar, Ikan Masak Asam Kari, Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato, Nasi Ayam Hainanese, Nasi Lemak dan kalau kolin nak senaraikan memang dah kecur air liur kalau ingat semua hidangan yang ada di BGR. Pendek cerita datang lah berbuka bersama keluarga tersayang, sebab kolin confirm semua orang akan puas hati dengan pelbagai hidangan yang ada di BGR. Oklah sekarang ini kolin jamu korang semua dengan gambar hidangan yang bakal ada sepanjang berbuka di sini nanti ya. 














Kalau dah ada menu utama, mestilah dessert atau pencuci mulut pun ada juga kan. Antara yang ada di BGR ialah Spanish Churros bersama sos coklat, pelbagai kuih muih tradisional Melayu, pudding, agar-agar dan tak lupa jua buah-buahan pun ada. Tapi kolin nak suruh korang kalau ke sini cuba Serawa Durian, Assorted Swill Roll ada pelbagai perisa tau, Lychee Rose Cake, Pandan Gula Melaka, Salted Corn Green Velvet Cake, Ivory Sesame Mocha Cake, Tropical Nectar, Caramel Surprise dan Banana-na. Banyak lagi sebenarnya, kalau korang pergi mesti pening nak makan mana satu. Air panas ada, air sejuk pun ada. Kalau puasa mesti cari air tebu kan, jangan risau BGR memahami, so ada air tebu !!







Selain pengunjung dapat berbuka puasa, korang juga berpeluang membeli barangan dengan harga yang istimewa di tapak jualan khas yang bakal di buka di Bangi Golf Resort sepanjang Ramadhan. Berita baik buat pengemar Durian, terdapat promosi ‘Durian Runtuh’ di mana semua pengunjung boleh membeli durian yang dibawa khas dari Raub Pahang. Selain itu Gelato atau ais krim yang diproses segar dari Sweet Scoopz pun ada. Gelato paling terkenal ialah Gelato berperisa Musang King dan P.G.A (passion fruit, guava, asam boi). Buah Durian dan gelato boleh dibeli dan dibawa pulang dan korang bakal dapat diskaun istimewa kalau membeli tau. 





Bukan itu sahaja, persembahan muzik secara LIVE dari jam 6.30 petang sehingga 9.30 malam setiap hari. So sambal tunggu berbuka dan sambil menjamu selera tu tak lah bosan sangat kan. Parking ada lebih kurang 800 ruang untuk kereta. So nak berbuka satu pejabat pun boleh lah. Yang penting bilik solat ada disediakan untuk semua pengunjung bersolat. 


Selesa, bersih dan cantik.

Nak tempah mudah sahaja, korang hubungi 1-700-71-7558 atau layari website mereka di www.bgrrest.com bagi maklumat lebih tepat mengenai Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Clubhouse dari 29 Mei sehingga 23 Jun 2017.

Jumpa sana ya !!!



Love,


Kolin Zainal