Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review

Program Amal Anak-anak gelendangan bersama Hanis Kamal Bakar dan rakan-rakan artis bersama Radio Wanita 4U.FM

assalammualaikum dan salam sejahtera

Pertama sekali kolin nak ucapkan banyak-banyak terima kasih kepada blogger http://www.faezramly.com/ yang beri kolin kesempatan untuk join event amal macam ini. Harap pada masa akan datang kolin dapat banyak lagi program kemasyarakatan macam ini.

Sebenarnya golongan gelendangan kini semakin meresahkan di kawasan ibu kota. Kolin selalu dengar akan nasib golongan ini tapi tidak pernah mendekati apa ntah lagi nak mengambil tahu. Masa sampai sebelum program ini bermula, nampak urusetia siap menyusun baju-baju terpakai, makanan dan pelbagai barangan lain yang bakal disumbangkan kepada golongan ini. Selebriti tanah air Hanis Kamal Bakar juga kolin lihat sendiri bertungkus lumus angkat barang-barang yang ada untuk realisasikan program ini. Kolin bawa bungkusan gula-gula, niat nak kongsi bersama anak-anak ini nanti.



Bukan semua orang bernasib baik macam kita. Ada rumah, ada kerja, ada kereta dan ada duit nak belanja itu dan ini. Agak sedih sebenarnya malam program ini berlangsung. Melihat anak-anak gelendangan yang sepatutnya berada di rumah dan bersekolah. Harap lebih banyak lagi yang membantu menyelesaikan masalah gelendangan di ibu kota Kuala Lumpur. Sedih sangat wei!!! Teringat anak sendiri...


Antara NGO yang terlibat bagi program ini ialah Alza Facelift Community Malaysia, Kelab BloodBrothers, Galaxy Ampang Community Club, Persatuan Penduduk Pandan dan banyak lagi, Mungkin kolin terlepas pandang ada NGO lain yang terlibat. Yang penting memang banyak pihak bekerjasama bagi memastikan program yang diadakan ini berjaya.

Pada program ini juga satu lagu baru telah diperkenalkan bagi memberitahu betapa peritnya anak-anak gelendangan dalam meneruskan kehidupan mereka sehari-hari. Disebabkan terlalu menghayati, penyanyi lagu ini menangis semasa mendendangkan lagu ini.

Band Scarlett's Diary mengiringi lagu tema 

Lirik lagu "Jalanan"

Ku berjalan di tepian
berkeliaran mencari teman
Di mana ku berjalanan
Ku tetap kesunyian

Di mana kau kasihan
Di mana kau kasih sayang
Agar ku mendapatkan
Secebis harapan

Tangisan dan rintihan
Jarang mendapat perhatian
Namun ku tak berdaya
Keluar dari kehinaaan

Oh Tuhan 
Berikan ku jalan
Dalam mencari jawapan
menghadapi dugaan

Senyuman ku terukir
Di dalam hati terasa pedih
Mengenangkan nasib diri
Ku cuma anak kecil....
                                        Ciptaan sepenuhnya oleh Hanis Kamal Bakar







Sementara itu, kami sebagai media blogger juga di termuramah oleh media rasmi program ini. Pertama kali di temuramah sebagai media blogger memang cuak sangat. Terima kasih kepada semua yang menghargai Media Blogger atau Blogger Malaysia. At least, ini sahaja mampu kami lakukan iaitu berkongsi dengan masyarakat program seumpama ini harus diadakan selalu. Dan mana tahu ada tajaan dari orang-orang yang mampu merubah nasib anak gelendangan atau miskin bandar ini.

Kolin personally nak berterima kasih juga kepada dua orang "kawan" kolin yang menyumbang duit apabila kolin share program ini melalui Emel dan juga laman sosial. Alhamdulillah, duit sumbangan itu kolin dah bagi kepada yang lebih memerlukan. Sebak hati apabila mendekati golongan ini. Ada yang gelendangan dan ada juga yang miskin bandar. Mereka tinggal di dalam bilik dan mencari nafkah bagi meneruskan kehidupan seharian. Menitis air mata melihat bayi dan ibu-ibu yang mengandung.

Kolin percaya walaupun sumbangan kawan-kawan dan kolin kecil, tapi mana tau setiap sumbangan kecil ini mampu membina dunia yang lebih baik untuk mereka kan. TERIMA KASIH BANYAK BANYAK

Kolin tau mereka berdua selalu baca blog kolin ini. Terima kasih atas keprihatinan korang.
Kolin besar hati sangat menyampaikan sedekah korang tu. Semoga Allah SWT sahaja membalas jasa baik korang. Percayalah kalau korang turun dan tengok sendiri, sure menitis air mata. Sumbangan tu rasa kecik sangat nak membantu mereka.


Ucapan dari Hanis Kamal Bakar dan acara perasmian yang sederhana.
Bagi kolin program ini sukses dengan adanya penglibatan dari semua pihak. Tahniah Hanis Kamal Bakar!
Penat lelah terbayar setelah semua orang berpuas hati dan acara berjalan lancar.

Hanis Kamal Bakar berdiri di tengah-tengah.
  Dah tiba masanya makanan yang ada diagihkan. Korang lihatlah sendiri betapa ramai yang beratur mendapatkan sumbangan. Ada yang kolin tanya, mereka memang selalu ke pusat ini untuk mendapatkan makan malam bagi berjimat duit. Maklumlah nak bayar rumah pun tak mampu, selagi kewangan yang ada boleh berjimat, mereka akan berjimat. Sedih melihat anak-anak ini beratur bagi mendapatkan makanan. 



Alhamdulillah sekurang-kurangnya ada juga selebriti dan NGO yang prihatin kan.
Tak berani nak letak gambar anak-anak ini di blog. Takut juga ada yang niat buruk. Kolin dapat info kawasan ini memang banyak anak-anak gelendangan. Hope suatu hari nanti, anak-anak ini tidak perlu berkeliaran lagi demi mencari makan dan pendidikan kan.


Inilah Media Blogger yang sporting habis malam tu. Semoga perkongsian kami
dapat memberi manfaat untuk korang semua.


Program kemasyarakat ini telah berlangsung dengan meriah. Ramai anak-anak yang happy kolin tengok. Dapat sumbangan macam-macam. Semoga niat Hanis Kamal Bakar ini diikuti oleh ramai lagi selebriti tanahair kelak.

Golongan ini kita patut dekati dan selami masalah mereka. Bukan melabel kehidupan seseorang. Siapa yang nak hidup macam ini, siapa yang nak hidup susah. Siapa yang tak nak rumah!!???

Semoga kemanusiaan di bumi Malaysia masih ada...

Love,

Kolin Zainal


KL Tower Media Nite 2016

assalammualaikum dan salam sejahtera

Terima kasih kepada Menara Kuala Lumpur terutama kak Elliey sebab sudi menjemput kolin sebagai media blogger malam jumaat yang lalu. Media Nite 2016 yang bertemakan "Glamorous Sparkling" ini memang glamor sangat. Semua berkilat-kilat dan bersinar-sinar tau. Sampai di ruang bawah Menara Kuala Lumpur, kami di iring untuk register dan terus naik ke Tingkat Mega View di mana Media Nite KL Tower bakal di adakan. Seronok naik lif laju-laju kat sini. Siapa belum pernah, pergi cuba ok.

Inilah Fendi, Offical Photographer untuk Menara Kuala Lumpur

Kak Elliey yang sentiasa vogue 

Apa pun sebelum masuk ke dalam dewan, mesti posing kat photo booth la dulu.
Ada contest lagipun, tapi tak menang. Pose kolin kureng mengancam lah pulak...tak de rezeki
Takpe lain kali kolin posing maut ya hahahha


Malam yang penuh gilang gemilang ini dihadiri pelbagai lapisan wartawan, orang-orang seni dan juga artis. Paling happening untuk acara pembukaan sudah tentu pengacara 'the living legend' kak Ogy Ahmad Daud kita lah. Memang tepat sangat pengambilan Kak Ogy sebagai pengacara majlis. Korang ahkak kalau dah laser sekali..ingat sampai mati tau!!!!!


Penuh gamat, penuh gelak ketawa paling penting kami semua terhibur. 
 Acara dimulakan dengan tarian opening dari penari-penari jemputan. Tak lupa juga semua Top Management KL Tower yang sporting siap menari bagi meraikan semua tetamu media yang hadir. Sporting habisss!!!


Dan paling yang kolin nantikan adalah persembahan dari penyanyi ini iaitu Hazami. Tapi kali ini beliau muncul bersama kawan-kawan yang lain. Penyanyi meningkat naik rasanya, kolin kurang kenal. Tapi selepas dah tengok IG masing-masing baru perasan. Ada di antara mereka adalah calon ABPH lah. Sorry lah kolin kurang kenal artis baru. Lepas ini kena tambah ilmu lagi lerr. Ada artis AF juga yang buat persembahan malam tu. Boleh ke Utube cari Collin Zainal dan tengok semua link video yang ada tau.

Antaranya yang ini pembukaan media nite kl tower 2016
video hazami nyanyi live



Ada juga penampilan dari Kaka yang mendendangkan lagu 'Bukan Hal Aku'.
Habis Kak Ogy bahankan lagu Kaka. Paling sweet apabila Kaka dan Kak Ogy berduet menyanyikan lagu sepanjang zaman Wajah Wajah Kekasih. Memgimbau sangat..happening!


Makan malam yang dihidangkan bersama dengan dendangan dari semua penyanyi jemputan. Tak lupa juga ada acara cabutan bertuah. Tapi kali ini kolin tak bertuah dah ahhahaha. Sian kolin tau tunggu sampai jam 12 malam dinner habis tapi tak ada rezeki. Takpe...lain kali mungkin ada kan.

Banyak kawan baru dan kawan lama kolin dapat jejak masa media nite KL Tower.  Zaman sekolah La Salle pun ada. Teringat zaman-zaman bersekolah dahulu. Kira jejak kasih lah jugak.
Best sangat dapat kenal ramai media lain. Kecil sangat rasanya kolin sebagai blogger datang ke majlis gilang gemilang ini. Tahniah Menara Kuala Lumpur di atas kejayaan majlis ini. Best gilerr...
 
So hope tahun depan dapat jumpa lagi lah ye...

Love,

Kolin Zainal





Resipi kacang botol ikan rebus

assalammualaikum dan salam sejahtera

Ini kali lah heheheh
Kolin nak kongsi resipi ulam pulak. Tak lah pandai sangat memasak tapi boleh lah sikit-sikit.
Setakat nak buka gerai makan tu sure laku tau hahaha

Ok ini bahan-bahan yang diperlukan.


kacang botol dalam 4 batang di potong potong
bawang dihiris
cili api dan cili merah dihiris
ikan kembung dua ekor direbus 


masukkan kacang botol, bawang dan cili yang telah dihiris


dah kacau masukkan ikan rebus yang telah diasingkan tulangnya


perahkan limau ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit garam


kacau-kacau dan rata-rata semua bahan yang kita kacau tadi.
Boleh lah hidang makan bersama lauk-lauk lain, nasi panas-panas
aishss ..sambil menulis ini terliur pulak kolin hehehe

so selamat mencuba ok

Love,

Kolin Zainal

Jumpa lagi Banglo Sultan Sulaiman, Bukit Fraser

assalammualaikum dan salam sejahtera

Bila bangun pagi masa kat Bukit Fraser tu memang sejuk amat. Rasa fresh dan segar sangat. Apa lagi kan perut pun dah lapar. Kita grill la baki ayam yang ada tu. Di sini ada peti sejuk untuk kita letak barang-barang kita juga. So kalau booking 2-3 hari nak stay sini tak de masalah. Beli bahan mentah dari pasar ok.

Dah siap grill, acara untuk makan la, sambil tu kolin dan mama sempat pusing-pusing keliling banglo Sultan Sulaiman ini. Lawa betul tempat ini bila waktu siang kan.




Nampak tak muka happy kami dapat breakfast di Bukit Fraser.
Bila dah pukul 12.00 masa untuk kami pack barang dan balik ke realiti lah.
Masa ini lah hubby kolin lepas gian menyiram pokok di laman. Saja lepas gian sebab kalau nak
buat macam ini kena lah balik kampung di Kedah. Harap kat Kuala Lumpur memang rumah flat kan.

Menanam pun dalam pasu bunga aje lah gamaknya. Tapi syukur lah ada rumah, bukan menyewa, bukan rumah orang lain. Rumah kita sendiri, minggu ni kolin ada program membantu gelandangan. Lagi kesian golongan ini yang tiada rumah pun. Malah anak-anak kecil turut terseret di dalam hidup penuh kepahitan.
Lupakan pasal program yang kolin teruja tu. Now kolin share gambar-gambar yang sempat kolin snap
sekitar Banglo Sultan Sulaiman. Korang nilai lah sendiri best ke tidak.
Sebab penat dah kolin promo dalam blog ini, tempat ini memang best.

Entri sebelum ini waktu malam kan, tak banyak nampak pemandangan.
Ini gambar-gambar yang sempat kami semua posing sebelum check out.






Nampak tak mata aku kecikkk aje...sebab silau hahahha. Masa ni tak panas sangat pun, tapi matahari tengah naik. Silau tu abis semua gambar aku muka gitu ahhahahha. Suka sangat tempat ini.
Terima kasih kepada Selangor yang dah buka Banglo ini untuk kami semua nikmati. Seronok!!





Ada rezeki kita jumpa lagi ok..
bye bye for now ...
Kepada korang yang sudi baca entri ini..pergi lah menempah.
Tak semestinya bercuti jauh-jauh, luar negara tu hebat.
Tak salah bercuti dalam negeri pun. Yang penting kita happy dan tiada hutang keliling kan.

Love,

Kolin Zainal

Kempen Sarapan Pagi dengan Dutch Lady

assalammualaikum dan salam sejahtera

Baru-baru ini kolin berkesempatan untuk menghadiri sesi media bagi melancarkan kempen sarapan pagi dengan Dutch Lady. Memang happening dengan segala makanan yang ada disediakan bagi kami di sini. Dan macam biasa kolin sempat juga bergambar dengan Mr. Moo yang sebelah ini. Glams ko sangat ye Moo.


Semua jemputan diberikan satu kad untuk mencatit berapa banyak kalsium yang kami dapat pada hidangan hari itu. Dari makanan berat sehinggalah yang ringan semua ada. Tambahan pula sedap ok!



Sebagai contoh untuk hidangan ini Rice Pudding with Milik ada 120mg Calcium per serving. 
Dan orang normal dewasa macam kolin memerlukan 800mg kalsium dalam masa sehari.
Buat makluman korang, apabila umur meningkat kalsium yang hilang dari rambut, 
air kencing, peluh dan sebagainya. So kalau korang tak minum susu atau makan makanan yang mempunyai kalsium. Memang lah tulang cepat reput dalam kata lain....tua dah gayah.





Ini antara minuman lazat yang disediakan di event Dutch Lady. Siap dengan jumlah kalsium, gamaknya kolin asyik minum aje lah. Empat hidangan minuman ini cukup sudah kalsium untuk sehari kan.


Selesai dengan acara makan, tetamu undangan Aaron Aziz dan isteri di jemput bersama di atas pentas bersama pakar pemakanan bagi menerangkan lagi habit minum susu sebagai sarapan pagi. So tak rugi pun kalau kita bekalan setiap anak sekotak sehari susu sebab ianya dapat membantu ketumbesaran anak-anak kita. Yang berkhasiat kita bawa ke tengah dan yang tidak kalau boleh tak perlu langsung.


Selesai pelancaran dari selebriti dan VIP yang lain. Kami semua di bawa ke dewan khas untuk berkongsi idea dan resipi masakan mengunakan susu Dutch Lady. Dapat lah tengok Aaron Aziz tunjuk skill terbalikkan pan cake yang di masak oleh mereka. Smoothies juga ada dikongsikan bersama. Balik ni semangat cari susu dan aiskrim nak buat air sedap tu.



Dah selesai dengan perkongsian, giliran kami pulak para media untuk mencuba.
Jeng..jeng..jeng...nasib baik kolin dapat Group 2 buat smoothies yeayyyyy


Ini antara bahan-bahan yang disediakan untuk kami beraksi.
Memang excited giler...


Haa buat smoothies sedap-sedap tau Elena
i suka minum ajee


Inilah smoothies group kami hasilkan. Ada serbuk kopi, vanilla, perisa pisang sikit dan juga mouse cream yang kami pam di permukaan smoothies. Sedap dan rasa sangat creamy.

Terima kasih Dutch Lady kerana berkongsi idea sarapan pagi yang khasiat untuk seisi keluarga.
Buat mak pak yang sibuk, senang sahaja nak pastikan anak kekal sihat dan membesar dengan baik. Bagi mereka minum susu secukupnya ok.

Untuk kita yang meningkat umur tak pernah nak turun pun perlu minum juga tau.
Jangan ingat bebudak sahaja. Dengan susu Dutch Lady segalanya lengkap.
Akhir sekali sesi bergambar dengan pasangan selebriti yang super romantik ini.



Love,

Kolin Zainal