Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review Beauty Sharing

Hidangan Kembali-ke-Sekolah dan Buka Puasa Mudah, Cepat dan Enak bersama Pes dan Santan Ayam Brand™

 

Sesi persekolahan dan Ramadan tiba pada waktu sama tahun ini. Adakah anda bersedia untuk menghadapinya?

Ibu bapa, khasnya si emak, mempercayai kombinasi sempurna pes dan santan  Ayam Brand™ bagi mendepani bulan yang mulia tetapi sibuk ini dengan memastikan makanan dan persiapan sekolah atau kerja anak-anak atau dewasa lain dapat disempurnakan tanpa tekanan dan pada masa sama, hidangan yang disediakan enak untuk dinikmati.

Sebelum musim kesibukan bermula, teliti perbelanjaan, kemahiran dan pantri anda. Adakah anda mahu menghabiskan wang dengan membeli makanan luar sebanyak dua kali sehari selama hampir 30 hari, atau adakah ia lebih menjimat dan menyihatkan jika anda menyediakan makanan sendiri? Adakah anda mempunyai masa yang mencukupi dan kemampuan untuk memasak hidangan sahur dan buka puasa, daripada peringkat menyediakan bahan sehingga hidang, untuk anda dan keluarga?

 

RUMAH IDAMAN DAN MODEN DI SEREMBAN, IZARA @BAYU SUTERA

 

Mencari rumah idaman dan juga mengikut arus pemodenan pada zaman kini menjadi pilihan setiap keluarga. Memilik hartanah berhampiran tasik atau dikenali sebagai Lakeside Residences memberikan satu ciri eksklusif kepada si pemilik. Izara @ Bayu Sutera menawarkan korang ciri-ciri perumahan idaman kepada semua keluarga.

 

‘SMART HOME FEATURES’ Izara @ Bayu Sutera


Projek perumahan terbaru ini memberikan satu sentuhan moden, ruang lantai yang telah direnovasi penuh, keluasan ruang bilik tidur dan jua kamar mandi bersekali. Setiap rumah dilengkapi dengan ‘smart home features’ antaranya jam digital, lampu automatik, penghawa dingin IR Blaster dan juga pengawalan keselamatan  menggunakan suara.

Setiap pemilik juga akan mempunyai laman mereka sendiri, ciri privasi ini menjadi satu daya penarik bagi perumahan ini di miliki. Untuk yang risau akan keselamatan, di Izara @ Bayu Sutera menjanjikan kawalan yang ketat bagi semua bakal pemilik hartanah di Izara @ Bayu Sutera

 

FASILITI YANG LENGKAP

Untuk makluman, kawasan perumahan Izara @ Bayu Sutera dekat dengan pelbagai fasiliti dan kemudahan buat semua bakal pemilik. Ditawarkan dengan ruang untuk beriadah seisi keluarga. Di antaranya ialah X Park Sedayan, d’ Tempat Country Club, Matrix Global Schools, pusat komersil Sendayan Merchant Square dan juga pam minyak. 

 

BELISIMO SUPER VIT ENERGY DARI NISABAKRIGOURMET

 

Bagi individu yang menjalani gaya hidup yang aktif atau yang ingin menambah  tenaga bagi menjalani aktiviti seharian, BELISIMO SUPER VIT ENERGY merupakan makanan tambahan kesihatan dalam bentuk jelly yang mudah dan ringan di nikmati di mana-mana sahaja.

Dihasilkan 100% daripada bahan-bahan semulajadi yang mempunyai formulasi yang unik merangkumi buah delima, kurma, delima, goji berry, bayam, halia dan buah-buahan campuran yang lain yang dapat memberikan manfaat yang kuat kepada tubuh badan kita.

Dibawakan dalam bentuk stick jelly mudah dibawa dan boleh di nikmati di mana-mana sahaja. Hanya perlu koyakkan stick dan makan begitu Sahaja.

Untuk makluman, Belisimo bukanlah produk pelangsing, produk kolagen khusus atau ubat-ubatan. Ianya adalah makanan tambahan atau supplement, dari bahan-bahan semulajadi yang diformulasi bagi menyokong kesejahteraan setiap individu yang mengamalkannya. 


MENU BERBUKA PUASA - HARI PERTAMA RAMADAN

Assalammualaikum korang

Tahun 2024, kolin nak buat menu berbuka macam diari kat dalam blog ini. Setiap hari berbuka nak tangkap gambar dan share kat sini. Siap share lah sekali berapa kos yang kena. Kolin rasa ramai juga antara pembaca blog kolin yang jenis merekod perbelanjaan harian, lebih-lebih bulan puasa. Kita kan tak mahu membazir, tapi akhirnya kita juga yang berbelanja kat bazar tu hahaha

HARI PERTAMA RAMADAN 

Untuk hari pertama kolin berjaya sampai rumah dalam 5.15 petang. So memang lega sangat. 

Untuk nasi kolin memang masak lebih masa sahur, so berbuka tak perlu masak nasi, panaskan sahaja. 

Untuk minuman, ais memang dah buat sendiri, so air sirap selasih untuk hari pertama.

MENU PEMBUKA SELERA

Kolin ni sekeluarga memang suka sangat masakan kampung. So hari pertama kolin goreng ikan bilis dan petai. Sambal pulak memang dah siap buat awal-awal. Just sira sahaja terus dalam kuali. Sambal tu senang aje korang, goreng bawang merah, bawang putih, cili dan belacan. Bila dah goreng layu, tumbuk semuanya. Lepas tu simpan sahaja dalam peti. Boleh makan macam tu sahaja atau makan bersama telur ke, ikan goreng ke, ayam pun boleh juga. 

Siap sudah 1 menu

 

SELAMAT BERPUASA SEMUA

 Assalammualaikum semua


Kolin nak ucapkan selamat berpuasa buat semua pengunjung blog. Semoga Ramadan tahun ini membawa seribu satu kebaikan untuk diri dan juga keluarga. 

Di kesempatan ini juga, kolin nak memohon ribuan ampun dan maaf sekiranya ada salah silap yang pernah kolin buat dalam sedar dan tidak sedar. 

Sekiranya ada salah, susun sepuluh jari kolin minta maaf dan halalkan makan minum

Selamat berpuasa semua :)

Salam sayang dari kolin, jaga diri okay...



BUFFET RAMADAN DI SACC BERKONSEPKAN MUHIBBAH - BUFET RAMADAN 2024

Seperti tahun terdahulu, Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), kembali dengan tradisi Bufet Ramadan yang bertemakan 'SELERA ORANG KITA' bermula dari 14 Mac sehingga 7 April 2024.

SACC menampilkan kepelbagaian juadah dan hidangan berkonsepkan muhibbah sinonim dengan masyarakat majmuk Malaysia yang hidup bersama dengan percampuran budaya dan pelbagai kaum etnik sejak beberapa generasi yang lalu. 

'mengambil inspirasi daripada pencampuran budaya dan masyarakat majmuk di Malaysia, SACC memilih 'Selera Orang Kita' dengan slogan Bufet 25 Malam sebagai tema menu bufet ramadan kali ini, ujar Azlina Amran, Ketua Pegawai Eksekutif SACC Convec Sdn. Bhd. 


I'DAHLIA CORNER BAWAKAN IFTAR DI TAMAN DAHLIA PADA HARGA RM59 SAHAJA

Assalammualaikum

Berita baik buat semua warga Lembah Klang yang masih mencari-cari tempat untuk berbuka puasa bersama teman dan keluarga tersayang. I'Dahlia Corner yang terletak di dalam kawasan kejiranan KLCC yang selalu menjadi tumpuan warga tempatan dan juga pelancong, tampil sekali lagi tahun ini dengan bufet ramadan dengan harga rahmah.


Tahun ini sekali lagi I'Dahlia Corner menganjurkan bufet bagi berbuka puasa dengan  tema IFTRA DI TAMAN DAHLIA bagi memeriahkan kedatangan bulan Ramadan yang bakal bermula dari 12 Mac 2024 sehingga 6 April 2024. 

DESTINASI RASA DI MARDHIYYAH HOTELS & SUITES - BUFET RAMADAN 2024

Mardhiyyah Hotel & Suites sekali lagi menjemput tetamu merasai juadah berbuka puasa yang menyelerakan. Dengan bertemakan 'Destinasi Rasa", alamilah perjalanan kulinari dengan pilihan hidangan antarabangsa serta tradisional Melayu Asli.

Nikmati lebih 50 pilihan menu 'Destinasi Rasa' termasuk hidangan istimewa bufet seperti smoke hickory roasted whole lamb, tulang merah Singapore roti paun, bubur lambuk dating rusa dan gulai padang urat keting. Daripada pembuka selera hingga hidangan pencuci mulut, tetamu boleh menikmati Briyani Kambing Johore, Stir Fried Szechuan Chicken with Dry Chili, braised australian lamb kuzi, arabian chicken kabsah with salatahara, gulai cumi pedas padang, chinese style steam tofu with crispy dry shrimp & garlic dan banyak lagi. 

BISIKAN SYAWAL BAHARI ASYEK 2024

 

Bisikan Syawal Bahari Asyek 2024

Hadir dengan koleksi terbaru bertemakan BISIKAN SYAWAL BAHARI ASYEK 2024! Setelah melewati masa-masa sukar sepanjang pandemik Covid-19, Bahari Asyek  kini bersemangat untuk kembali ke dalam dunia fesyen dengan memperkenalkan koleksi terbarunya. 

 

Perjalanan Bahari Asyek (BA)

Pada tahun 2020, BA mengadakan pertunjukan fesyen secara solo hanya tiga hari sebelum ‘Lock Down PKP 1 Covid-19’. Ujian ini datang tanpa perancangan, melanda premis perniagaan dan organisasi lain yang juga terkesan oleh wabak ini.

Demi memastikan kelangsungan perniagaan dalam era ‘Post-Covid’, mereka terpaksa mengecilkan operasi dan bilangan pekerja dengan berpindah ke lokasi baru di Emira Residence & Retail Outlet, berdekatan dengan AEON Mall di Seksyen 13, Shah Alam.

 


BUFFET RAMADAN - "WARISAN IBUNDA' DARI CONCORDE HOTEL SHAH ALAM, SELANGOR

 Assalammualaikum semua

Sudah menjadi tradisi Concorde Hotel, Shah Alam mengedarkan bubur lambuk buat warga Shah Alam. Saban tahun aktiviti ini tidak pernah dilupakan. 

EDARAN BUBUK LAMBUK PERCUMA 

Bersempena bulan Ramadan yang bakal tiba, sekali lagi bubur lambuk diedarkan kepada semua secara PERCUMA. Disediakan oleh chef berpengalaman, bermula jam 7.00am sebanyak 200kg beras dan pelbagai bahan masakan digunakan bagi menyediakan bubur lambuk yang enak. Sebanyak 6,000 bekas bubur lambuk diedarkan untuk semua yang 'drive tru'. 

 

MALAM INTIM BERSAMA FABIO ASHER & AIZAT AMDAN


Tanjak Adventure & Tour (Tanjak Global) kembali dengan perancangan 2024 dengan penganjuran konsert ‘An Intimate Night With Fabio Asher and Aizat Amdan’ , menampilankan gabungan dua penyanyi hebat yang tidak asing kepada para peminat muzik pop Malaysia dan Indonesia. Ianya akan diadakan di JioSpace, Petaling Jaya pada 24 Februari 2024 bermula jam 8:00 malam.

 


Ini merupakan kali pertama Fabio Asher dan Aizat Amdan bertemu dan berkongsi pentas yang sama. Walau bagaimanapun, kedua-dua artis sudah mula bekerja untuk menyampaikan hanya pertunjukan terbaik untuk peminat mereka. 

 

LITTLE RARA THAI BOAT NOODLE, KUALA LUMPUR

Assalammualaikum korang. Kali ini kolin nak kongsi satu tempat makan yang kolin rasa boleh lah korang nak cuba kalau ke KL. Agak penuh juga meja masa kolin pergi tu, rasanya tempat ini dah femes di tiktok dan media sosial juga.

LITTLE RARA THAI BOAT NOODLE

Sesiapa yang nak mengimbau makan di hatyai Thailand tu boleh la ke sini. Boleh lah buat hilang rasa teringin tu.

PELEMBAP MUKA/MOISTURIZER TERBAIK 2024 - Jenis Water Based Berkesan untuk Kulit Kering & Makeup Glowing Tahan Lama

Pelembap muka atau moisturizer yang ini memang sesuai sangan dengan kolin. HANSAEGEE NATURE AQUA WHITENING CREAM ini memberikan ketenangan pada kita sendiri tau. Maksudnya macam kolin yang mempunyai masalah kulit dengan jerawat, jeragat, kulit kering dan ada penuaan awal memang mencari-cari solusi kepada masalah ini. Syukur sekarang kolin dah guna Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ini selama dua (2) minggu dan kesan dia sangat positif. Bekas comel aje, kalau nak bawa travel pun senang. 


Aqua Cream adalah moisturizer water base. Caranya ambil sedikit amaun krim dan sapu-sapu dalam beberapa saat 'water drop'(bintik-bintik air) akan muncul. Itulah maksud "moisturizer water based". Disebabkan itu kalau korang guna Aqua Cream ini sebagai pelembap muka ianya mampu memberikan kelembapan pada wajah sepanjang hari.

HAPPY BIRTHDAY BESTIE !

Assalammualaikum semua

Selamat hari lahir buat bestie, Kamilah pada 6 Jan yang lalu. Rasanya kolin hutang dia kek dan kopi lagi. Sebab masa birthday dia hari tu belanja makan lunch tapi tak tiup lilin lagi. 

Kali ini kami lunch di Kelana Seafood di PKNS Shah Alam. Restoran ini agak lenggang waktu lunch di hari Jumaat. Mungkin tak ramai tahu sini menyediakan lunch kut.  

sebenarnya suka juga bila tempat makan tengahari tenang tak ramai orang. Pemandangan tasik shah alam pun tenang aje. 

D'BUKIT FOREST

Assalammualaikum

Menyambut kelahiran anak sulung kolin kali ini di D'BUKIT FOREST yang terletak di Daerah Kundur, Negeri Sembilan. 

Macam mana kolin tahu pasal tempat ini melalui Agoda lah. Sebenarnya hari sabtu & ahad Krismas tu ada kenduri di Negeri Sembilan. Jadinya nak menyenangkan, kami booking 1 malam. Senang tak berulang balik dari KL ke Seremban. Birthday Imran pula jatuh pada 26 Disember :)

D'Bukit Forest ini hanya ada 7 chalet dan harga yang ditawarkan tidak ada sarapan pagi. Buat kolin sekeluarga yang semua anak dah remaja, sesuai. Cuma tuk warga emas yang ada masalah lutut atau berjalan, kalau boleh tak payah lah. Sebab tak sesuai. 

 

TIPS SENANG MENABUNG

 Assalammualaikum semua :)

Yuk semangat semua menabung tuk 2024. Kolin dah mula tabung RM1 sehari ini dari 2022. Kalau mana yang sukar nak menabung apa kata korang mulakan dengan jumlah kecil macam ini. 

Hakikat kolin ada lah menabung jumlah lain, tapi nak kongsi biarlah yang kecil agar korang yang datang baca blog kolin ini rasa tak terbeban menabung.


LUNCH DATE - HOMETOWN HAINAN COFFEE, QUILL CITY MALL KL

Assalammualaikum korang

Beberapa bulan lepas baru lah kolin dapat bersua dengan kawan lama ni. Maklumlah masing-masing nama sahaja duduk KL tapi busy kalah menteri sukan hahaha.

Nak lunch date kat Quill City Mall, kami memilih Hometown Hainan Coffee untuk makan tengahari. 

Suasana kat sini cantik juga, yang best orang tak berapa padat. Nak makan dan borak tu memang seronok.

SHOPPING RM100 DI GUARDIAN MALAYSIA DAPAT CERAMIC CASSEROLE PERCUMA !

Korang...sorry tau. Update story PERCUMA ni lambat hahah. Tapi kat sosmed kolin dah berkongsi dah. Harap ada yang sempat grab kempen kat Guardian tu. 

SHOPPING RM100 DI GUARDIAN MALAYSIA DAPAT CERAMIC CASSEROLE PERCUMA !


Saja nak tayang kat korang yang kolin dah dapatkan kedua-dua mangkuk ceramic casserole ini dari Guardian Malaysia. Comel sangat!