Monday, February 26, 2018

RESIPI: Mentarang Tumis

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa yang suka makan mentarang? Kolin sejak mengenali makanan ini memang menjadi kegemaran kami sekeluarga lah kan. Mentarang ni biasa sebelah Utara sahaja, tapi kini korang boleh dapatkan di sebelah Kuala Selangor. Itu yang baru-baru ini, disebabkan teringin, kolin minta la kawan belikan 2 kilo. Tak lah banyak mana bila dah dibersihkan tapi happy laa dapat makan. 






Bagi yang belum pernah makan atau tak pernah tahu nak masak macam mana tu, kolin nak berkongsi lah resipi mudah yang diajar oleh kakak ipar kolin. Resipi yang senang dan dapat mengekalkan rasa mentarang itu yang paling penting sekali. Satu lagi, ada juga yang buat mentarang bakar, kolin sendiri pernah makan. Tapi kalau ikutkan yang diajar oleh kakak ipar, mentarang tu ada bendasing yang perlu dibuang sebelum di masak sebab takut sakit perut. Jadi kalau rajin, sila tengok video dari youtube channel kolin kongsikan bawah ini ye. Boleh tengok apa benda asing yang kolin buang tu.




Kemudian dah dibersihkan dan ditapis tu, maknanya sisa pepasir atau lumpur pun dah adalah. Baru lah sedap buh atas nasi kan, senang nak makan. Kalau nak bagi anak-anak try pun elok buat begini sebab tak perlu korang nak monitor kulit bagai kan. Kalau perlu tambahkan lebih banyak cili masa menumis. Macam keluarga kolin memang kurang bab pedas-pedas ini. Tapi lebih kurang begitulah cara kolin menyediakan mentarang untuk keluarga kolin. Resipi ikut aje sebijik-sebijik dalam video tu, confirm menjadi. Kolin dah buat resipi tu hampir dari mula menikah dengan suami sampai lah dah ada anak-anak sekarang ini. Jadi korang jangan lupa menonton dan cuba masak cara begitu tau. Thank you for reading this.. 




Love, 

Kolin Zainal 

1 comment:

  1. pernah mkn tp kalo terkena yg pahit trus jd fobia hehe

    ReplyDelete

loving me..loving you