Tuesday, February 28, 2017

Beli ikan, ayam daging di Pasar Chow Kit

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin memang jadi rutin setiap bulan dapat gaji akan ke pasar borong atau pasar basah membeli barang untuk memasak. Dah lama kolin berhenti tolak troli di pasaraya untuk membeli barang dapur. Pada kolin membazir dan tak boleh langsung nak berjimat. Terutama bab barang basah macam ikan, udang, sotong, ayam dan lain-lain. 

Selalu kolin ke Pasar Borong Selayang, tapi kali ini dah berubah. Kolin dah 2 bulan ke Pasar Chow Kit. Sebab lebih murah, lebih segar dan paling penting bukan warga asing sepenuhnya jadi peniaga di situ. Ini kolin nak share buat kawan-kawan yang duduk di Kuala Lumpur dan hendak berjimat. Maklumlah sekarang semua dah nak harga. Nak beli runcit-runcit tu lagi naik kos makan kita seharian. So try lah buat macam kolin, bawa duit dalam RM100-RM200 dan membeli semua keperluan lauk basah korang kat sini.


Ini keadaan dalam pasar bawah Chow Kit. Kalau korang pertama kali datang Chow  Kit, jangan risau. Ada aje parking belakang-belakang bangunan tu. Tapi lebih mudah naik motor, kolin dan suami kalau malas nak berasak-asak kami lebih suka naik motor sahaja. Maklumlah KL memang susah nak parking kan. Ok now korang tengok sendiri semua harga dan keadaan lauk-pauk basah yang di jual di sini. 


Udang sederhana besar RM22 sekilo dan nampak segar aje kan. 


Ikan selar tak silap kolin yang ini hahaha RM7.00. Kolin beli setengah kilo, memang suka makan ikan goreng dengan sambal belacan. Lauk simple balik kerja kan. 



Ketam ini pula ada pelbagai saiz. Korang boleh tengok bersusun semua ketam. Disebabkan anak-anak kolin suka makan ketam, kolin ambil yang RM24 sekilo tu 2 ekor sahaja. RM15 untuk ketam 2 ekor untuk di goreng bagi anak-anak makan hujung minggu. 

Memang biasa makan sedap sikit waktu weekend. Kalau hari biasa kolin masak simple sahaja. Janji ada lauk untuk makan di rumah. 


Sotong pun ada pelbagai jenis yang korang boleh pilih. Kolin beli yang RM13 sekilo tu. Disebabkan alisa maisara suka makan sotong memang sekali masa aje abis tu. Tapi kita simpan lah dalam 5 ekor untuk buat rencah kalau nak masak nasi atau mihun goreng hahaha. 
Itu lah amalan kolin kalau masak. Udang, sotong, ayam, daging atau apa sahaja kolin akan simpan sikit dalam mangkuk yang sama untuk dibuat rencah nanti. 

Mana lah tahu nak masak dah habis lauk, boleh lah korang buat nasi goreng aje kan. 


Buat yang betul-betul bajet, banyak yang jual dalam pinggan tau. RM5 satu pinggan untuk ikan, alah tak payah ikut orang. Dah itu kemampuan kita, kita beli aje lah. Lagipun bukan busuk pun, elok lagi kalau nak masak. Janji rumah kita ada lauk nak makan kan. Ada rezeki lebih boleh lah beli yang lagi best. Betul tak !





Tongkol, sardin, ikan merah semua ada. Pelalin kolin beli RM6 sekilo, ikan paling suka kalau buat kari atau pun goreng garing. Semua modal kolin hari tu tak lebih RM150 sahaja. Pandai susun, pandai masak memang freezer rumah korang boleh bekalkan lauk pauk sehingga hujung bulan tau. Jimat kan!!! Korang masa bersihkan tu, asing-asing plastik dan tulis pakai marker pen. So nak masak keluarkan satu plastik, defrost dan masak. Setakat sayur-sayuran tu boleh lah beli runcit sebab susah nak simpan. Kolin pun selalu makan timun aje, lebih suka ulam dari sayur goreng. 

Peminat ikan bilis pun boleh cari kat sini. Segala jenis ada, kolin beli RM14 setengah kilo. Kolin memang suka sangat makan sambal ikan bilis. 

Balik dari pasar, terus masak. Inilah lauk kami hari ahad yang lalu.  Tulang tu RM12 sekilo


Siap dah makan tengahari kan !!! Semua ini modal tak besar mana. Bilis tu pun tak sampai separuh kolin buat. Korang tau tak bilis setengah kilo banyak mana, hahahah banyak ok !!

Kolin memang suka makan ikan bilis so itu stok kalau malas nak masak lauk lain. 

Pilihan di tangan korang, cuba lah ke pasar basah selepas ini. Berhenti ke pasaraya membeli belah. Dan kalau pasar selayang dan pasar chow kit, sila lah ke chow kit. Serius yang terbaik ! Semua bahan basah kita beli di balut dengan suratkhabar dan di masuk dalam plastik. Bersih dan senang nak letak dalam bonet. Sebab tak berbau !! Dan kalau korang ke sana, perhatikan semua kereta-kereta besar pun shopping sini tau. Last week i nampak kereta Hummer tau. 
Drive kereta setengah juta pun pandai nak berjimat beli kat pasar tau !! Tak pergi pasaraya terkemuka pun. So berubah stop tolak troli bayar RM300-400 sebulan tu ok. Korang akan nampak perbezaan ketara dengan duit simpanan korang. 

Love, 

Kolin Zainal

 

3 comments:

  1. Suka pi pasar basah..tp pasar basah kat seremban satu je..mahal boleh tahan..ntah bila la nak bukak pasar lain yg lebih murah..NSK dh ada cuma harga x leh nak adapt lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pasar kl ni memang murah2 lah. sejak kolin wat camni, jimat banyak huhuhu

      Delete
  2. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.





    SERVICES TERMASUK :
    1. TRANSPORT
    2. PEMANDU PELANCONGAN
    3. HOTEL 3 BINTANG
    4. BREAKFAST 3X
    5. MAKAN TENGAH HARI 3X
    6. DINNER 3X
    7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    9. MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL


    ReplyDelete

loving me..loving you