Thursday, April 18, 2013

Udang Sambal

assalammualaikum

dah lama tak update aktiviti memasak nih oiii. kali ini nak share resipi sambal udang kepada semua yang suka masakan yang simple. Ye lah kan..balik pun dah dekat maghrib, kalau hari-hari makan kedai aje lari pulak laki aku tu hahahah. So masak lah..lagipun anak-anak tengah membesar memang sukakan home cook. Rasanya itu yang dapat menambat hati anak-anak dengan memasak yee 

so resipi hari ini:

udang - mengikut suka hati kome

bawang merah
bawang putih
belacan 
(ni semua tumbuk bersama)

asam jawa
garam
cili blender 
(aku pakai cap adabi- senang oii..x yah blender bagai hahah)

caranya ialah:

panaskan kuali..masukkan minyak
masuk bawang semua yang telah ditumbuk bersama tu. masukkan sekali cili mangkuk cap adabi tu gaul aje sekali..buh garam sikit. masuk dalam kuali..
tumis lah sambal tu..seadanya...
lepas tu masukkan asam jawa dalam lesung yang kita pakai tadi tu..buh air.
ramas-ramas kan..jadikan air asam jawa ...masukkan jugak dalam kuali
biarkan mendidih...masuk lah gula sikit..gula ni untuk jadikan merah aje sambal kita tu. 
Cili mangkuk tu tak pedas sangat..sesuai untuk anak-anak lah. kalu cili kering yang kita blender tu kan pedas takut anak nak makan. 

dah rasa agak-agak cili tu dah masak...masukkan udang..
nampak udang dah macam siap nak masak..hirisan bawang besar pun masuk gak. 

siap lah sambal udang kita..kepada semua yang tak reti memasak tu sila lah salin resipi kolin ni. Esok lusa nak terbit buku resipi masakan di www.resipipemalaskolin.com hahahha

so selamat mencuba!!!



kome goreng telur dadar..complete hidangan malam bagi kita yang balik kerja jumpa maghrib tu..kenyang ko...kalu ada lebih sok bole bawak bekal ke opis. Penjimatan hebat!! vogue tak kolin!!! hahahhahahhahahh  (kolin sedang ketawa besar sekarang ini)

sayonara...

4 comments:

  1. pasal ape ketawa besar kolin oiii...? kenyang makan sambal udang kaaaa?? hahahhaha

    ReplyDelete
  2. pastu tambah plk mkn ngn ikan goreng garing... ciss terliur !!!

    ReplyDelete
  3. dah lama tak makan sambal bilis ngan petai ko..hikhik

    ReplyDelete
  4. huda..ketawa besar sebab kenyang laaa hahahhah
    zura..yup yup..sedapnyer ikan goreng garing
    mimie..haa tu favorite imran ler...

    ReplyDelete

loving me..loving you