assalammualaikum dan salam sejahtera
Lama benar kolin tak share pasal hal masak memasak kan. Baru-baru ini kawan kolin offer nak beli udang segar. Di sebabkan kolin memang peminat seafood kan, memang mengejar laa makanan laut kan. Udang ini sekilo RM45 sahaja, tapi setelah dicairkan ais yang ada lebih dari sekilo. Buat Suzi dan suami mudah-mudahan di murahkan rezeki ye.
Untuk masakan yang pertama kolin memilih untuk mengoreng sahaja udang ini. Simple..hanya basuh bersih-bersih dan taburkan kunyit dan garam. Tuangkan minyak dalam kuali dan masa panas-panas tu terus tuang masuk. Memang wangi semerbak bau udang goreng satu rumah tau.
Apa yang kolin boleh katakan ialah ...SEDAP!
Untuk masakan kedua ialah masak lemak pucuk ubi bersama udang. Bab masak lemak ini memang kolin WIN. Macam biasa, kunyit hidup, cili padi, santan, daun kunyit, asam keping, serai dan garam secukup rasa di adunkan sekali dalam masak lemak. Manisnya lah kuah ini usah dicakap lah...semasa menaip ini pun dah terliur sangat dah rasa tau.
Aduhai...dah lah waktu lunch ini kan. Memang macam main drum lah bunyi perut kolin ini haa
Memang puas sangat dapat makan udang segar dari Sabah ini. Teringin nak ke sana tahun depan bersama family. Memang mengimbau kenangan lah kalau dapat makan seafood di sana. Lebih-lebih lagi lokan bakar dekat simpang INTAN Sabah tu. Memang buat kolin teringat-ingat.
Terima kasih kawan ku Cik Puan Suzi dan Suami
Tahun depan kolin order lagi hihih
Love
Kolin Zainal
Rindu kat fresh seafood from Sabah!!! Dari gambar-gambar ni, macam sedap je! :)
ReplyDeletesedap sangat!
DeleteOh... what is this all about? I can't understand. Is there a translator somewhere in here? Anyway love shrimps!
ReplyDeleteLooks very yummy!~ Fresh Fresh prawn...
ReplyDeletehttp://cre8tonebabe.blogspot,my
ooolalaa... fresh. prefer to make my prawns with flaky butter shreds.
ReplyDeletethat one also sedap
Deletebuttered prawn!
wah so tempting. Look at the prawn size of it.
ReplyDeleteI heard Sabah is famous with fresh seafood. Never try it yet.
ReplyDeleteThe prawns looks fresh. My little angels sure love to eat it.
ReplyDeletesedap!...all my kids love it
Deletesedap nya .. nampak dah sudah lapar
ReplyDeleteHaih! serious that prawn make me craving. Sabah seafood memang best!
ReplyDeleteyummy, saya nak tetapi saya tak boleh makan kerana saya punyai tekanan tinggi
ReplyDeletewow, looked yummy!!
ReplyDeletebest ni! prawns must be fresh, if it is, then it goes exceptionally well with any dish!
ReplyDeletewow... so lucky to get freshly imported prawns from sabah... hehehe.... sedap giler mestinyer...
ReplyDeleteHey! I am a prawn lover! I love prawn more than the rest of the seafood! : )
ReplyDeletecheers, https://siennylovesdrawing.wordpress.com/
OMG. Nampak so sedap! Share recipeeeee!
ReplyDeleteNak Recipe Dia!
ReplyDeleteNampak Sedap!
Alamak. Jahanam detox plan I after see this. Looks so tempting!
ReplyDeleteI miss Sabah seafood!!
ReplyDeleteOh yum udang from Sabah is like super big and fresh! Miss eating the street food there or seafood restaurant
ReplyDeleteAlways love fresh prawns, you can really taste its juicy sweet and succulent texture :)
ReplyDeletePERGH! im drooling already. haha. Give me some of that Udang!
ReplyDelete