Tuesday, October 11, 2011

Pil perancang Yasmin

Assalammualaikum

Well...sebagai seorang ibu memang laa kami kadang-kadang
mengunakan satu-satu medium untuk menjarakkan kehamilan
ada yang bersetuju secara anzal, telan pil, cucuk atau pasang IUD.







Actually, all this depends on the individual themselves..
but for mamy...mamy prefer pil..
So tengah-tengah mencari pil yang sesuai, tidak sangat memudaratkan or
membawa sikit sebanyak kebaikan jua pada si pemakannya....

Pil Yasmin....keluaran BAYER …
21 tablet...warna kuning kecik-kecik, siap ngan hari nya
kalu di belakang kotak nya tertulis

1 tablet contains
Drospirenone 3.000mg
Ethinylestradiol 0.030mg
Store beloc 30C


So mamy pun buat research pasal pil nih..memang mamy takde masalah ngan
pil yang selama ni mamy makan. Cuma nak tengok kalu-kalu ada produk yang better aje.
Mamy dah makan pil yasmin ni about 5 months..and hasil nya sangat ok

So mamy pergila tanya “pakcik goggle”
ini diantara jawapan yang boleh diambil kira lah...

Terdapat banyak kebaikan pill perancang yang tidak diketahui oleh wanita. Pill selalunya membawa persepsi yang buruk kerana ia dikaitkan dengan kenaikan berat badan, loya, muntah, perubahan libido ( kurang nafsu) dan sebagainya. Walaubagaimanapun kesan sampingan sangat jarang berlaku sekarang disebabkan oleh dos yang ada sangat rendah berbanding dengan dahulu.
Pil bukan sahaja efektif dalam mencegah kehamilan, ia juga boleh:
  • Mengurangkan sakit segugut
  • Merawat jerawat dan kulit berminyak
  • Mengurangkan PMS - perasaan tidak selesa yang sebelum kedatangan haid seperti sakit buah dada, berat pada pelvis, kemurungan dan sebagainya.
  • Membuat kitar haid teratur dan berlaku setiap bulan dalam masa yang sama
  • Membantu mengurangkan aliran darah haid.
  • Mengurangkan ovarian cyst
  • Mengurangkan risiko barah ovari
  • Mengurangkan risiko barah rahim (endometrial cancer)
  • Mengelakkan sakit semasa ovulasi (mid-cycle pain)
  • Mengurangkan rembesan hormon lelaki (androgen) yang mengawal pertumbuhan bulu roma pada muka, perut, peha dan betis
  • Mengurangkan masalah bengkak dan ketulan bukan Kanser pada buah dada
  • Boleh mengawal kedatangan haid
Tidak semua wanita sesuai memakan pil perancang. Berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui samada anda calon yang sesuai menggunakan kaedah pencegah kehamilan ini.

Tapi mamy masih belum dapat lagi kebaikan makan pil yasmin thats mean
sama aje kan ngan pil yang lain-lain di pasaran hrmm...

jom kita tanya “pakcik goggle” lagi

Jenis berkombinasi tetapi tidak mengandungi hormon progestin seperti Yasmin pula lebih terkini di pasaran. Ketiadaan hormon progestin juga bermakna ia tidak menyebabkan penahanan air di dalam badan dan penambahan berat badan serta masalah kulit berminyak atau berjerawat.


Setakat ini, macam ok aje..
so mamy akan continue saja lah makan pil nih
heheheh....anak mamy alisa pun dah 2 tahun..masih belum bersedia
nak tambah anak lagi ler...

jadinya...mamy happy ngan 2 kids growing up yang ada nih..

Chaiyok~

5 comments:

  1. Saya mkn mercilon. Bila jumpa doktor kat cni dia kata mercilon adalah pil perancan yg mengandungi dos paling ckit tp paling berkesan.

    ReplyDelete
  2. ooo dulu kolin guna marvellon.
    but then bila ada kawan makan yasmin
    dan memang kulit cantek n kurus..terus tukar
    till now ratna...

    ReplyDelete
  3. Kalo takde anak,tp nk merancang sbb duduk berjauhan ngn husband..blh ke mkn...cuma nk taw..hehe

    ReplyDelete
  4. Kalo takde anak,tp nk merancang sbb duduk berjauhan ngn husband..blh ke mkn...cuma nk taw..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi shahida..

      kolin dulu pun makan sebelum preggy sbb nak merancang
      sebab kolin menikah 2004 dan anak in 2006..
      so memang ok jer kut rasanya

      Delete