Wednesday, February 8, 2012

tolong lah ada pertimbangan bole?!

Assalammualaikum

kita ni bekerja sektor awam memang totally lain sangat daripada sektor swasta
percayalah kat mamy ni dik...mamy 8 years di swasta baru masuk perkhidmatan awam
suasana yang sangat berbeza...berbeda...

kita di swasta kalu punch kad lambat..paling paling pihak HR kita 
panggil bagi warning..pertama, kedua atau ketiga ..atau ke brapa puluh kali pun tak tau
nasihat demi nasihat......

tapi di sektor awam..lambat aje..kene tulis sebab dan pegawai kene sign tau..
so alkisah lah kan..kalu dah tinggal jauh..byk kali lah lewat..
bangunan ala ala purba..parking ala ala segan mati takde...korokkk
lagi lah lif..kus kus kus ajer kerjanyaa

so bile kerap kali lewat..alah tak lebih 5 min pun lewat dik nun
naik kusta pegawai tak mau sign..dah tu ..orang dah lambat
ada masalah..tambah masalah tak mau sign kad
pegawai tu sok ada 4 batu nesan atas kubur..dah tu "pegawai sangat"
mcm jijik n bodoh aje dia tengok orang bawahan nih..haremmmm

lepas tu kuar surat itu ini..semua nak cari salah orang bawahan yg kunun ko pandang jijik
apa kata tolong dulu..bole tolong??!
apa kata buat pertimbangan sign dulu..then tindakan motivasi, kaunseling etc
susah sangat ker....susah ker buat baik?! pahala free nih
bertolak ansur..cuba bole tak wahai pegawai???

tetap ikut prosedur tapi janganlah kejam sangat...
kejam tak bertempat 
kalu anak buah selalu lambat..bagi dia kata dua...
nasihat..ni takde ribut takde taufan..kuar surat semua tunjuk sebab, amaran masuk fail peribadi
amboi..ko sorang aje ker tau nak makan nasi 

hidup ko gembira yer menganiaya orang agaknyer..demam kura kura aku nengok ko..
kalu bole nak lesing p masuk tanjung rambutan
perangai rupa manusia zaman apa tak tau ler

aku pelik tul...aku ni bukan ler against peraturan
ikut aje peraturan..cuma kadang kadang kita dalam hidup
akan jumpa orang yang sangat suka melanggar peraturan...
mereka ni ada masalah..kene lah tanya, bantu, tolong

then kalu semua kita buat menda positif tak boleh
barulah kita buat secara keras..kuar surat amaran or wat so ever..

ini tidak..terus menerus buat keras..buat keras dan kejam
hrmm aku tak pasti apa punye manusia ada perangai begini..

dunia berpusing hari ni ko kenakan orang
esok lusa..ko kene balik..pasti ada balasan ok..
aku pun tak lah baik sangat..
tapi ini lah yang aku saksikan hari hari..realiti

so bagi kesalahan pertama, kedua dan ketiga...cuba beri amaran lisan
amaran..nasihat..nasihat..tak rugi pun duit ko tu wahai pegawai

renung renungkan dan selamat beramal

1 comment:

  1. macam tu pi la suh die tengok cerita wayang cinta kura-kura...kuikuikuikuikui...

    amboi...ahkak bukan salah sorang pegawai yg hang maksud kan tu ek....ahkak sain tau....next time dh takde...huhuhuhuhu

    ReplyDelete

loving me..loving you