Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review Beauty Sharing

Durian Hulu Langat

Assalammualaikum

Minggu sudah kolin ada kesempatan ke hulu langat sebab menghantar baju kawan yang minta di manikkan. So hari cuti awal muharram tu kolin sempat la lalu bukit ampang yang dekat menara tinjau tu. Memang keadaan tanah nampak sangat tak stabil, siap pokok besar tumbang. Tapi pada masa kolin dan family lalu pergi dan balik memang keadaan masih boleh dilalui kenderaan lah. 

Anyway lepas jumpa kawan si azreena, dan syukur alhamdulillah dia suka hasil manik kolin. Dapat lah duit sikit!! apa lagi hubby duk ajak durian lah! Kami pun masuk lah arah ke sg. congkak dan pangsun memang banyak gerai tepi jalan menjual durian. 

Pitstop yang pertama kolin berhenti untuk beli durian kampung. Suka durian kampung isi putih rasa pahit-pahit sikit. Dan pakcik tu jual RM10 untuk 3 biji, harga yang standard lah.


yang gerai ini kolin berhenti dekat dengan kolam air panas. Ada jugak lah pengunjung yang berhenti dan saja-saja rendam kaki. Kami tak buat pun sebab rumah kami di jinjang jadi dekat aje nak p mandi manda malam-malam di kolam air panas selayang tu kan. So sangat berlagak hokayy!

antu durian!!

Anyway selesai membeli durian kat pakcik tu. Kami terus cari tempat lain untuk berhenti dan makan. Sekali masa jalan tu macam berkenan kat gerai pakcik ni. 

meriah kan buah nyer

So masa berhenti pakcik tu terus cadangkan kami makan durian tembaga. Sebiji RM34....harga memang boleh tahan. Tapi kolin nak kata memang terbaik lah! sebab isi kuning sedap, biji dia kecik aje ok. Makan 2 pangsa saja kami anak beranak memang suruh tapau aje..Tak mau dah..terlampau kenyang dah..cannot go~

Tak ketinggalan ye kami tapau buah manggis RM7 sekilo. Saja suka makan-makan dalam kereta..nasib baik keta lama kan hahahha.

Jadi sesiapa nak cari durian tak perlu pergi jauh-jauh untuk mendapatkan yang sedap. Di sekitar hulu langat ni memang syok durian. Lagilah kawan kolin kata, kalu rajin masuk perkampungan orang asli makan di situ lebih baik duriannya dan murah tau. Siap kome bole berkelah lagi tepi sungai. 

Oh Malaysia ku~

No comments:

Post a Comment

loving me..loving you