Tuesday, April 17, 2012

char kuey teow!

assalammualaikum

waa kali ni a BIG thank you to huda sebab bawak balik sos char kuey teow ni 
dari penang..waa kelass ko nyah! memang superb
botol ni bole buat sehingga 15 hidangan tau!
so bermula laa rumah kami mempunyai chef kuey teow sendiri heheh

hanya RM8 sahaja
muslim produk tau! orang kedah buat...

so nak dijadikan cerita kami suami isteri pergilah ke seri ternak di selayang
haahaha membeli barang barang nak masak char kuey teow nih..sbb
makanan ni memang menjadi kegemaran ali dan alisa
termasuk kami juga

so nak yang sedap kene cari yang kecik kecik 
kuey teow nya..baru sedap tau..ori char punye heheh
so beli kerang 3 kilo, udang sekilo, taugeh..kucai x beli
sebab selalu ketepikan aje tak makan pun kann

so balik xtvt merebus kerang bermula..kome bayangkan
aku berdiri kopek satu persatu buh dalam pinggan 3 kilo kut
dah macam nak buat rendang dah wehh..keletihan ..
tu semua sebab sos ni (tak guna punya HUDA hahahha)

 kerang yang direbus

so siap semua dah dibersihkan
tukang masak import pun dipanggil untuk jayakan misi ini
well ...siap sedia ya semua

api kene panas tau..
mula mula masukkan minyak
then masuk udang sesuka hati
then masukkan kerang rebus 
masak masak 5-10 saat 
then masukkan kicap yang telah dicampur air tu
kicap tu 2 sudu dan air 14 sudu ..kira betul betul ye nak..

then masak..masak..masuk kuey teow tadi
masuk juga taugeh
goreng goreng..ketuk ketuk kuali sikit 
dan ..lihat sahaja gambar di bawah ye ..

super delicious char kuey teow homemade is ready!!!!!

sedap sangat ok...
so kami me-repeat dah beberapa hari ni 
sebab anak anak asyik request..tak berkesudahan..

akhirnya kerang tu lebih banyak kan
mamy buat masak sambal kerang hahahha
sebab dah tak lalu dah char kuey teow hari hari tau..

so pergi penang cari sos ni tau..

nota kaki: rasa aman lepas private kan blog nih ...







1 comment:

  1. Hahahahaha...sy pulak yg dipersalahkn...die yg request....gler kerang 3kilo...hahahahaha

    ReplyDelete

loving me..loving you