Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review Beauty Sharing

masak lemak cili api pucuk paku vs udang


Inilah masak lemak cili api pucuk paku buh udang 

haa sape yang tak pandai masak..meh amik resipi ini haa

mula mula...

beli pucuk paku seikat
udang sesuka hati
cili api 5 batang..kalu suke pedas buh banyak banyak pun takpe...
kunyit hidup
santan
daun kunyit
garam


caranya ialah

tumbuh cili api tadi bersama kunyit hidup..biar lumat ok
setelah itu bubuh santan dalam periuk..bukak api kecik
masukkan terus yang kita tumbuk tadi dalam santan tadi dan gaul...
tak yah guna minyak sbb santan tadi dah berminyak kann..

so apabila dah cantek color santan tu kuning lawa..masukkan 
pucuk paku yang telah siap disiang dah dibasuh..amik yang part lembut atas tuh
dan daun saja lah yer...

then masuk lah udang yang dah dibersihkan tadi
sedikit garam ikut style memasing...
so tunggu dia mendidih kejap..udang dah warna merah
daun pun nampak dah lembut..

sudah lah siap..taraaaaa
makan malam yang sedap ...kalu kita goreng ikan masin sikit 
mak mertua lalu belakang pun tak perasan kaedahnyaa

so bole cuba lah resipi pekak ni kan..
orang yang tak pandai masak pun akan jadi 
super power ok kalu masak ini hahah

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

loving me..loving you