Assalammualaikum korang semua. Resipi paling mudah nak share juga dengan korang. Walau bulan ramadan bakal berlalu nanti, mana tahu masih ada yang nak cuba memasak ayam percik sendiri di rumah kan. Lagi bersih dan sudah tentunya satu keluarga akan suka dengan masakan kita. Masa ini lah nak bagi anak dan suami merasa air tangan kita kan.
Ini caranya nak buat ayam percik sendiri, kat rumah sendiri, tak payah membeli.
RESEPI AYAM PERCIK PALING MUDAH
.
Okay jom tengok resepi di bawah.
.
BAHAN-BAHAN A • 1/2 ekor ayam
• 2 kotak santan @ayambrandmy yang saiz kecil
• 1 sudu teh pes asam jawa (bancuh dengan air)
• 1 sudu teh halba
• Air secukupnya
• Gula dan garam secukup rasa
.
BAHAN-BAHAN B (DIKISAR) • 15 tangkai cili kering (saya guna 5 sudu besar cili kering yang sudah dikisar)
• 5 biji bawang merah
• 4 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 1 inci halia
.
CARA MEMASAK
1. Bersihkan ayam, kelar dan toskan. Gaulkan ayam dengan sedikit garam.
2. Masukkan ayam ke dalam kuali bersama bahan yang dikisar, santan, asam jawa, halba, gula, dan garam.
3. Masak sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ayam sederhana masak. Pastikan kuah tadi sebati dengan ayam.
4.
Letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar hingga masak sepenuhnya dan
sedikit garing. Sambil tu sapukan kuah ke atas ayam berulang kali sambil
terbalikkan supaya ia melekat cantik.
5. Siap dan sedia untuk dihidang.
.
Selamat mencuba!
kredit: Miss Nick Kitchen
Inilah hasilnya...itu gambar kolin tau. Bukan duk ceduk kat memana ye. Memang ikut aje resipi tu dan jangan derhaka. Insha Allah elok kejadian ayam percik kita tu. Satu lagi, kolin siap repeat buat sampai 3 kali tau. Sebab memang sedap betul laa..
Cuba okay...Selamat berbuka puasa semua :)
ayam percik bila bln reamadhan mmg menu wajib..yummm
ReplyDeleteWah sedapnya.. boleh lah cuba buat nanti..
ReplyDelete