Wednesday, November 30, 2016

Nescafe Pandan White Coffee

assalammualaikum dan salam sejahtera

Siapa suka bau daun pandan, wangi kan. Kolin suka masak nasi masuk daun pandan tau. Selera betul makan nasi kalau wangi-wangi. Macam tu lah NESCAFE PANDAN WHITE COFFEE yang baru ini. Memang wangi dan rasanya sedap sangat untuk hidangan minum petang. 


Kalau di pejabat macam kolin ini, korang hanya perlukan cawan dan sepaket Nescafe Pandan.


Dah buka tuangkan Nescafe Pandan White Coffee tu dalam cawan. Gunakan air panas untuk membancuh  
dah pun siap untuk dihidangkan.


Haa...kalau lah dalam ini kolin boleh cerita kat korang betapa wangi lah bau kopi ini. Memang nak bagi bau tau. Sedap dan lemak berkirm lah sangat. Kalau korang nak beli boleh la beli kat LAZADA tu ada sale lagi. Klik sini untuk beli Nescafe Pandan White Coffee  ada offer untuk 2 tin tau. 

Kalau nak lebih banyak maklumat pergi sahaja ke laman web rasmi NESCAFE
 Buat semua peminat kopi jangan lupa cuba yang ini ok.

Nak beli senang aje, online kat Lazada terus ke pejabat memasing. Lagipun tengah ada online revolution sale, semuanya murah belaka. Kalau suka kopi, rugi lah tak cuba kopi rasa pandan ini kan.



Love,

Kolin Zainal
 

Tuesday, November 29, 2016

Breakfast di Level 23, PEARL INTERNATIONAL HOTEL, Kuala Lumpur

assalammualaikum dan salam sejahtera

Sebelum balik pada hari ketiga kolin percutian dalam bandar  di PEARL INTERNATIONAL HOTEL, Kuala Lumpur ini sempat lah breakfast di Executive Lounge ON 23. Apa yang best bersarapan pagi kat sini, ini lah yang kolin nak cerita sangat nih.

Pengalaman bersarapan pagi dengan pemandangan serata-rata Jalan Kelang Lama adalah sesuatu yang tidak boleh dilepaskan. Korang lihatlah sendiri betapa selesa Executive Lounge ON 23 ini untuk seisi keluarga. Kalau tak nak duduk di patio luar, korang boleh sahaja bersarapan di bahagian dalam. Macam biasa di dalam tidak boleh merokok, manakala bahagian luar boleh merokok. Lagi satu pagi tu cuaca baik sangat, kami sekeluarga decided nak melepak di luar lah..sambil menikmati pemandangan yang ada.


Menu sarapan pagi yang ada, korang boleh pilih dari sini.



Hubby dan anak-anak semua nak set Continental, jadi kolin sorang sahaja yang pilih Chinese Breakfast Set untuk di cuba. Sementara menunggu semua hidangan siap sempat lah juga kami bergambar kenangan di tingkat 23 hotel ini. Memang menakjubkan !! Bayangkan lah kalau malam kan.





Kalau kolin dah tunjuk pemandangan sebelah luar Executive Lounge ON 23, jom kolin bagi sedikit pemandangan di dalam Executive Lounge ON 23 yang tampil mewah ini.





Ok korang semua dah tengok kan persekitaran di Executive Lounge ON 23 ini, sekarang kolin nak share set menu sarapan pagi yang telah siap dihidangkan. Sangat berbaloi, portion atau bahagian yang sangat mewah disediakan bagi setiap hidangan. Pastinya berbaloi untuk korang bercuti hujung tahun bersama keluarga nanti.



 Inilah dia set Continental. Yang lebih kepada sarapan pagi barat. Ada cereal, susu segar, buah-buahan dan juga pelbagai roti dan muffin. Ianya lebih ringan dan berkhasiat.


 Ini pula sarapan pagi Chinese Set. Ada bubur nasi dan semua rempah ratus yang boleh di campur masuk. Ada dim sum dan juga mee wantan yang sangat sedap. Memang lain sedikit apabila bersarapan pilihan yang ini. Dah selalu makan nasi lemak, itu yang masa bersarapan di sini kami tidak pesan set Nasi Lemak. Tapi kalau korang pergi cuba nanti, jangan lupa share tau. 

Dah kami semua bersantap, sambil bersarapan, sambil tengok pemandangan luar, sambil ambil angin dan ini lah sebenarnya 'family bonding' yang terbaik untuk kami. Tak perlu bercuti jauh-jauh, cukup dalam KL tapi banyak nya aktiviti yang boleh kami lakukan bersama. Kalau korang tak faham dan mungkin 'miss out' dalam posting percutian kolin sebelum ini di PEARL INTERNATIONAL HOTEL ini mungkin boleh klik dan baca sedikit sebanyak mengenai pakej Fun & Play dari hotel ini. Berbaloi dengan penginapan, sarapan pagi dan jua tiket ke Sunway Lagoon untuk sekeluarga bersuka ria dengan caj yang sangat berpatutan tau. 

Muka ceria bergelak ketawa macam anak-anak ini yang kita nak tengok sangat kan !




Bila dah selesai bersarapan di tingkat 23 masa untuk ke kolam renang lah pulak. Sebelum itu kolin nak share keadaan luar Executive Lounge ON 23 ini



Dah habis sarapan, perut pun dah kenyang. Anak-anak yang tak puas main air semalam di Sunway Lagoon, minta lagi ke kolam renang. Nasib baik, tingkat 5 hotel ini ada kolam renang yang sangat cantik. Ada kolam renang kanak-kanak dan jua dewasa. Siap tempat duduk yang banyak disediakan. Bilik persalinan pun ada. So selepas berenang, terus mandi dan tukar baju di sini. Tak perlu naik ke bilik basah-basah lah kan. Lagi senang dan mudah. Cantik sangat kolam ini, hope dapat datang lagi nanti.




Dah selesai pun percutian kami di PEARL INTERNATIONAL HOTEL, ini semua dalam pakej dan murah sangat. Kalau korang datang KL tak tahu nak menginap kat mana boleh cuba ke sini. Lagi best sebab hotel ini ada shopping complex mereka sendiri dan ada pelbagai kedai untuk korang. Nak makan kat luar pun boleh kalau tak mahu dinner atau breakfast di hotel. Keluar sahaja dari hotel terus ada shopping complex.

Kalau nak di ikutkan memang strategik habis lokasi ini. Parking kereta di basement pun ada security guard, sangat selamat untuk tinggalkan selama 3 hari 2 malam macam kolin. Maklumlah pergi ke Sunway Lagoon naik shuttle aje kan. Tak perlu nak drive.

Kat kedua-dua shopping complex ini ada Cold Storage dan juga Jaya Grocer. So kalau korang nak beli apa juga barangan semua ada. Tak perlu drive keluar pun. 



So kalau dah berkenan dan rasa nak datang sini, call dan buat tempahan tau. Terima kasih kepada PEARL INTERNATIONAL HOTEL kerana sudi melayani kami sekeluarga. Diakhiri lah dengan serangkap pantun

Anak harimau main guli
Nanti kita berjumpa lagi

Love,

Kolin Zainal 


Monday, November 28, 2016

Terbaru dari Domino's, Puff Crust Pizza, piza berkulit pastri !!!

assalammualaikum dan salam sejahtera

Domino's Malaysia tak pernah mengecewakan semua peminat Pizza di Malaysia kan. Ada sahaja menu dan tarikan baru buat peminat pizza cuba. Kali ini pizza di hasilkan berlainan sangat, ianya petak bukan bulat lagi, sangat ringan dan ianya Puff !! Kalau korang selalu makan roti, ini lah puff tau. Rapuh, senang untuk di makan dan silap-silap sekotak sensorang korang boleh habiskan. Sebab New Puff Pizza ini lain dari doh pizza biasa yang korang makan selalu tu. 


Piza Puff Crust Domino's Pizza benar-benar unik kerana piza berkulit pastri nipis segi empat pertama yang ada di Malaysia. Kombinasi ratusan lapisan mentega yang dibalut dalam ratusan lapisan helaian pastri lapis yang ringan dan kemudian dibakar sempurna sehingga ranggup dan berwarna perang keemasan. Ianya menghasilkan kulit pizza yang tersendiri dan sure korang rasa lain dari yang lain.

Dihasilkan untuk dipadankan dengan inti daging lembu dan tuna yang merupakan pilihan kebanyakkan rakyat Malaysia. Jadi korang boleh cepat ke Domino's sekarang dan order dua perisa baru mereka iaitu 
FIERY BEEF DIAVOLA & SRIRACHA TUNA. 

Fiery Beef Diavola mengunakan sosej daigng lembu Sepanyol yang dijamin halal, bawang, cendawan, bayam kecil dan tomato ceri di ats dasar sos sriracha yang pedas. Ditambah sedikit serbuk sriracha juga di atasnya. 


Manakala bagi Sriracha Tuna pula dasar sos sriracha, dengan inti ketulan tuna, bawang, nenas, cili merah dan sedikit ketumbahr. Puri cili sos Sriracha yang pedas diperbuat daripada jalapeno segar dan lada Serano yang diadun dengan herba dan rempah menambah kepedasan rasa lagi. Digandingkan dengan kulit pastri lapis yang garing menghasilkan citarasa gourment yang lazat lagi unik. 


Pada kolin, kedua-dua ini kolin suka. Sebab pastri puff ini sangat ringan dan tak cepat kenyang. Selalu kalau pizza biasa kolin boleh makan 2 keping sahaja. Tapi dengan Puff Crust Pizza Domino's ini sampai setengah kotak boleh makan sorang-sorang tau. Sebab ringan sangat, isi pun sedap pedas-pedas manja gitu. 

Menurut En. Shamsul Amree, Pengurus Besar Kanan , Operasi Domino's Pizza Malaysia dan Singapura berkata, 'kami teruja untuk memperkenalkan piza berkulit pastri yang uni ini kepada semua pelanggan kami. Pizza Puff Crust ini melambangkan perjalanan kami bersama para pelanggan kami. Selama ini, kami telah berkembang maju untuk menjadi sebahaigan daripada gaya hidup rakyat Malaysia.

Penciptaan Piza Puff Crust Domino's telah mengambil masa enam bulan, demi memilih dengan teliti ramuan terbaik yang sesuai untuk profil citarasa pelanggan kami dan untuk menguasai seni mencipta pastri lapis dengan sempurn. Proses ini sememangnya rumi tetapi tetap kami lakukan demi menawarkan hidangan mewah untuk para pelanggan kami, ujar Shamsul lagi. 


It's Puff-Ection !

Kalau tadi dah cerita pasal dua pizza yang baru dan sedap untuk korang semua cuba. Domino's jua telah melancarkan Kek Lava Coklat Mentega Kacang yang baru. Ini coklat hitam yang enak dan mentega kacang berlemak menambat selra, menjadikan masnisan ini pencuci mulut yang sempurna untuk mengakhiri jamuan.

Korang boleh menikmati pencuci mulut yang menyelerakan ini pada harga tambahan RM7.00 setiap satu dengan pembelian pizza peribadi minimum atau RM13.50 apabila membeli mana-mana dua kek lava coklat mentega kacang atau kek lava coklat.


 Tengok aje lah gambar ini..meleleh keluar inti coklat dan mentega kacang tu. Rasanya, memang sedap sangat buat sesiapa yang suka pencuci mulut coklat macam kolin. Try nanti ok kalau singgah ke Domino's.


Harga untuk Puff Crust Pizza pula, ada tawaran menarik buat korang. 2 Pizza Deals untuk 2 Regular cuma RM30.00, 2 Large RM50 dan 2 Extra Large RM70.00 sahaja. Jangan lupa try dua topping terbaru mereka iaitu Fiery Beef Diavola dan Sriracha Tuna, kepada yang suka hidangan pedas-pedas, yang ini sure memenuhi selera korang semua. Jangan lupa cuba ok. Domino's Pizza Puff Crust yang terbaru ini.
Dah cuba bagitahu kawan-kawan jugak tau !!! Meriah malam kolin dengan korang semua !!
Thank you Domino's !!!!

gambar kredit Mommy Jane

Love,

Kolin Zainal


Friday, November 25, 2016

Jom tonton UPIN & IPIN JENG JENG JENG

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Bertuah rasa kali ini kolin dan keluarga dapat menonton Sneak Peak UPIN & IPIN JENG JENG JENG di IOI Putrajaya Mall malam rabu yang lalu. Terima kasih kepada DenaiHati Networks yang sudi menjemput kami sekeluarga untuk tayangan awal ini. UPIN & IPIN JENG JENG JENG telah pun mula tayangan pada 24 November 2016. Jadi korang boleh lah bawa seluruhahli keluarga ke pawagam terdekat.


Haa nampak tak anak-anak dah bersemangat pegang tiket
menunggu tayangan Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng.


Ini antara tetamu VIP yang hadir sama bagi sesi tayangan perdana Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng.
MENTERI PERTANIAN & INDUSTRI ASAS TANI
YB. Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek 


yang turut sama menonton bersama kami dari mula tayangan sampai habis tau. Sporting sangat !




Ini pula buskers yang ada di luar panggung yang menghiburkan kami dengan lagu tema mereka
Nak dengar klik sini ok http://www.asamboi.my/lirik-lagu-jeng-jeng-jeng-yubi-band-feat-upin-ipin/


Sedikit sinopsis mengenai UPIN & IPIN JENG JENG JENG.


Ianya mengisahkan Aqish seorang penghuni rumah anak yatim iaitu Rumah Kasih Darul Makmur. Penghuni rumah ini yang telah dijaga sekian lama oleh Haji Makmur dan anaknya Noreen telah mengalami kesukaran sejak pemergian Haji Makmur. Noreen anaknya, mendapat satu lagi dugaan dari Zaman yang mengatakan arwah ayahnya ada berhutang dan ingin mengambil kembali tanah rumah anak-anak yatim. Noreen putus asa tetapi dia mendapat bantuan dari Awie dan Bo yang merupakan bekas penghuni anak yatim itu jua. 

Pelbagai kisah sedih dan duka dalam cerita ini. Bagaimana anak-anak yatim ini dapat melalui semua dugaan yang ada pun dapat menjadi pengajaran kepada anak-anak kita. Anak-anak yang ada ibubapa pasti tidak sangka betapa sukar hidup sebagai anak yatim tiada ibu bapa. 

Aqish watak utama pula yang terlalu percaya Upin & Ipin dalam cerita ini membuatkan cerita ini agak menarik. Gabungan alam realiti dan animasi sedikit sebanyak bersahaja.

Buat yang ingin tahu lebih lanjut boleh klik link ini
http://denaihati.com/7-sebab-menarik-perlu-tonton-filem-upin-ipin-jeng-jeng-jeng


Ibubapa yang tak tahu nak buat aktiviti apa cuti sekolah hujung tahun, kolin rasa boleh lah ke pawagam terdekat untuk menonton cerita ini. Cerita selama 2 jam ini bukan sahaja mengambar keseronokkan Upin & Ipin tetapi banyak kesabaran dan kerjasama mereka dalam menyelamatkan tempat tinggal mereka. 

Lagi best, korang boleh tengok Awie dan Remy Ishak berlakon. Tak dinafikan Awie Poyo tu memang 'pick up' line yang sangat kelakar dan Remy Ishak pun tak kurang hebatnya. Watak Noreen yang dimainkan oleh Sara Ali juga nampak kesan. Sara Ali pandai memainkan watak terbeban dengan semua masalah bil dan masalah tuntutan hutang. Pendekkan cerita, jalan cerita ini lain dari yang lain. 

UPIN & IPIN JENG JENG JENG 


Filem ini yang kolin suka adalah tempat lokasi pengambaran mereka. Yang itu kolin bagi 5 bintang. 
Pastikan bawa anak-anak korang menonton tau.  Mana tahu sedikit sebanyak anak-anak kita akan fahami
ada orang lain yang lebih susah. Pada kolin, ini lah filem cuti sekolah yang seronok untuk ditonton.
Cerita banyak tak guna, jangan lupa ke pawagam ok. 

Love, 

Kolin Zainal

Thursday, November 24, 2016

Karnival Jualan Amal Sekolah Alisa

assalammualaikum dan salam sejahtera

Biasalah dah hujung-hujung tahun, sekolah anak-anak mula lah buat karnival, jualan hari kantin untuk mengutip lebih lagi dana untuk memajukan sekolah. Inilah pertama kali kolin pergi Hari Karnival di sekolah Alisa, berbekalkan kupon yang dibeli RM40.00 tu lah kami pergi bersuka ria. Tapi jangan memain, air mineral pun RM2 sebab kupon paling rendah adalah RM2 tau. Tapi jualan amal punya pasal kita sokong lah kan. Apa salahnya setahun hanya sekali. Inilah sekolah Alisa...


Meriah betul Karnival yang di adakan. Memula memang terperanjat sangat kolin sebab tengok karnival ni dah macam Fun Fair pun ada juga. Ada istana belon, tangkap ikan longkang, main dayung-dayung bot, rumah hantu, memanah, belon dan pelbagai jualan termasuk lah sayur-sayuran pun ada.


Disebabkan jalan sesak, kami sekeluarga park kereta juah lah sikit, jalan kaki masuk kawasan sekolah tu. Sampai aje bahagian pagar belakang tu, terkejut kolin tengok banyaknya wei aktiviti karnival amal sekolah ini. Memang lah ramai yang suka datang, sebab lain dari yang lain. Buat pengetahuan korang, kolin dah lama tak pergi hari kantin sekolah anak-anak hahahahha


Ini tangkap ikan longkang, 3 ekor RM10.


Naik bot pelampung, kayuh lah sendiri RM12 untuk seorang


Istana belon RM10 untuk seorang




Ada rumah hantu RM8.00, eii kalau nak cerita memang panjang sungguh cerita kolin pasal karnival sekolah alisa ini. Yang penting satu lagi aktiviti keluarga yang kami dapat bersama-sama.


Inilah wajah kesayangan yang happy dapat pergi karnival sekolah yang di tunggu.
Tahun depan dah darjah 2 dah...Semoga terus berjaya ye Alisa.

Dah penat bermain wei..jom lah balik !!


Love,

Kolin Zainal