Saturday, October 31, 2015

Wholistic Wellness Escape Programme di Spa Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa di Penang

assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat anda yang memerlukan rehat sepenuhnya inilah tempatnya. Kalau niat memang nak istirehat dan mencari hotel yang penuh dengan semua kemudahan di Shangri-La Rasa Sayang Resort & Spa ada semuanya. Tak perlu nak drive pergi mana-mana, relak saja di resort pun dah cukup best.

Kalau nak tahu, resort ini baru sahaja merasmikan spa mereka yang terbaru. CHI Spa untuk anda yang mencari percutian nak memanjakan diri. Wholistic Wellness Escape Programme terapi keseluruhan untuk anda yang ada jet lagged, pencinta spa atau pun memang menjadi keperluan kesihatan.


Terdapat dua pakej untuk dipilih iaitu 3 hari 2 malam Rejuvenate Package atau pakej 5 hari dan 4 malam bari Purify Package. Kalau pakej Rejuvenate lebih kepada mengurangkan stress pada badan kita dan Purify pula lebih kepada kesihata dan detox. Kedua-dua pakej ini akan bermula di setiap hari Isnin.


Korang jangan risau sebab semua pakej yang disediakan dikendalikan oleh yang pakar dan terlatih. Menurut Elaine Yue, the resorts general manager, Wholistic Wellness Escape adalah salah satu perkhidmatan dari resort yang merangkumi makanan dan minuman. CHI, The Spa akan memastikan segala perkhidmatan mereka antara yang terbaik bagi semua tetamu di Shangri-La Rasa Sayang Resort & Spa. 

Resort ini adalah rakan kongsi kepada Penang premier healthcare di Penang iaitu Adventist Hospital yang menawarkan holistic wellness programme. Di sini kita boleh mendapatkan info yang lebih tepat mengenai diet, kesihatan, rutin harian yang sihat oleh semua pakar yang terlatih di sini. 

Tidak hairanlah kalau tengok ramai yang datang dan mencuba pakej yang ditawarkan di sini. Sila lawati Spa semasa berada di sini untuk semua pakej yang lebih menarik ok. Ada juga urutan kaki dan badan untuk korang semua cuba. Buat pasangan honeymoon lagi best kalau dapat pergi bersama untuk spa session kan!


Untuk Pakej Rejuvenate harga yang ditawarkan ialah RM6,210.00 nett manakala bagi Pakej Purify RM9,610.00 nett. Untuk memulakan wellness journey, anda boleh layari website rasmi mereka iaitu http://www.shangri-la.com/penang/rasasayangresort/wholistic-wellness-programme 
untuk tempahan dan pertanyaan lanjut. 


Buat makluman, Penang Adventist Hospital telah ditubuhkan pada tahun 1924 oleh Dr. J. Earl Gardner dan kini telah menjadi salah sebuah healthcare untuk semua rakyat tempatan dan luar negara. 

Jadiii....jangan lupa ke Spa ini sekiranya bercuti di sini. Semua staff mereka sangat ramah dan membantu. 
Jangan segan bertanya ok. Bercuti dan manjakan diri anda untuk kehidupan yang lebih baik.

Love, 

Kolin Zainal



Friday, October 30, 2015

Felda Residence Tekam, Pahang

assalammualaikum dan salam sejahtera

Perjalanan dari Shah Alam ke Felda Residence Tekam yang terletak di daerah Jengka ini mengambil masa lebih kurang 3 jam menaiki bas ekspress. Memang dah lama kolin tak merasa rombongan begini. 
Seronok jugak kan bersama kawan-kawan, perjalanan jauh pun rasa dekat dah.


Sesampai kami di perkarangan masuk ada pemeriksaan polis tau. 
Mungkin kena buat pendaftaran sedikit sebelum masuk ke dalam 


Bagaikan satu bandar kecil di dalam ini. Siap lengkap dengan sekolah, klinik, pejabat dan pelbagai kemudahan lain. Good job Felda!


Besar sangat kawasan ini, dari pintu pagar tu makan masa dalam 10 minit sebelum bas kami berhenti. Perut memang dan lapar pun, tak sabar nak makan masakan orang kat sini.


Ini bahagian hadapan Felda Residence Tekam. Tapi untuk aktiviti kolin dan rakan-rakan kali ni kami semua menginap di chalet yang disediakan. Chalet yang boleh masuk seramai 4 -5 orang ini cukup selesa dah. Yang bilik kat bangunan depan signboard ini mungkin lebih kepada penginapan untuk 2 orang sahaja kut. 

Kemudahan kolam renang kanak-kanak dan dewasa pun ada berhampiran dengan hadapan residence ini. Sesuai lah kalau nak bawak anak-anak merasa suasana felda kan. 




Untuk chalet yang kolin menginap ini memang siap segala kemudahan. Cuma kalau dah ramai-ramai macam rombongan kolin ini, selalu timbul masalah air lah. Pihak Felda Residence dah maklum akan perkara ini. Itu sebabnya di bilik penginapan kami disediakan tong air dan gayung untuk kemudahan. Tapi memang agak serik lah kalau dah bilik bertiga kan. Hope akan datang masalah air selesai lah. 


 dua katil single di bahagian atas chalet.


katil queen, almari dan meja solek di bahagian bawah pula.
Siap aircond dan kipas juga, tak perlu risau pasal panas lah kan.



Penginapan chalet sederhana dan selesa bagi kolin. Setakat kalau nak buat family day atau teambuilding memang sesuai lah. Next entri kolin share apa aktiviti lasak yang boleh kita buat kat sini ok. Setakat kolin menetap selama 3 hari 2 malam ini bab makan memang sederhana sahaja. Tapi killer menu dia adalah sambal tempoyak dan ulam-ulaman. Pasalkan ada kedua-dua ini memang bertambah-tambah kolin makan. 

Keseluruhannya bagi kolin resort yang cukup sederhana dan rasanya memenuhi bajet kalau ingin ke Tekam. 
Sila lah datang ke sini dan rasaikan sendiri pengalaman anda. 

Love,

Kolin Zainal

Thursday, October 29, 2015

Breakfast di Spice Market Cafe, Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa Penang

assalammualaikum dan salam sejahtera

Spice Market Cafe yang terletak bersebelah pool di Hotel Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa mempunyai dekorasi yang sangat menarik. Dengan semua pameran mengenai rempah ratus di bumi Malaysia di pamerkan, barangan antik untuk tatapan pelancong luar dan dalam negara. Kolin yang rakyat Malaysia pun jakun tengok semua barangan yang dipamerkan ini. Memang unik! Ini ruangan masuk hadapan tau.



Menginap di Rasa Sayang Resort & Spa ini sungguh menenangkan, rugilah kalau tak try sarapan pagi kat sini kan. Spice Market Cafe mempunyai barisan makanan yang banyak untuk dipilih sebagai sarapan pagi. Daripada yang berat sehinggalah yang berkhasiat. Pendek kata, kalau korang bercuti dan menginap di sini tak perlu lah risau. Semua yang di hidangkan pasti menambat selera individu. Ada ruangan berhawa dingin atau ruangan luar juga. Tapi jangan risau, ruangan luar itu tidak di benarkan merokok atau Vapor. So memang best dapat menjamu selera sambil menghirup udara laut dari tepi pantai Batu Feringgi. 


Nak tahu atau tidak meriah segala juadah yang dihidangkan ini, jom review gambar kolin. 







Inilah dia Mr. T! Maskot bagi Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa
Maskot yang super cute ini akan berada di sekitar Spice Market Cafe semasa kita bersarapan kat sini.
Kalau korang nak jumpa Mr. T, jangan lupa datang Shangri-La Penang ok.
 


Bersarapan kat Spice Market Cafe memang satu pengalaman yang best. Tak pernah lagi kolin sarapan ada pelbagai juadah. Masakan Cina, India, Melayu, Western dan Jepun pun ada. Mana lah pernah kita makan sushi pagi-pagi untuk sarapan kan. Tapi di sini segalanya mungkin! Memang rambang mata nak pilih mana satu nak makan. Seleksi makanan pagi yang sangat hebat!


Inilah pilhan kolin! Ada sushi, baked salmon dan roast mushroom. Jus oren tu pula adalah perahan jus segar bukan dalam kotak tau. Pada kolin semua sarapan kat sini sedap. Korang nak rasa sedap atau tidak, mai lah datang ke Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa di Batu Feringgi!
Cepat tekan http://www.shangri-la.com/ dan booking ok. Ada promosi terbaru tak silap kolin.

Love,

Kolin Zainal


Wednesday, October 28, 2015

Pembukaan Hello Kitty Gourmet Cafe, Sunway Pyramid

assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat peminat pink dan Hello Kitty memang tak akan melepaskan peluang ini. Kini Hello Kitty Gourmet Cafe terletak di Oasis Boulevard, Ground Floor di Sunway Pyramid Mal telah dibuka. 
Boleh menempatkan seramai 150 tetamu pada satu-satu masa dan juga bagi jamuan. 

Cafe ini dibuka dari 10.00 pagi  sehingga 11.00 malam pada setiap hari Isnin sehingga Khamis. Manakala bagi Jumaat dan Sabtu sehingga lewat 12.00 malam. Cafe yang beroperasi oleh H KTY Holdings Sdn Bhd ini menjanjikan anda pelbagai manisan dan makanan yang boleh dinikmati. 


Pada 26 Oktober 2015, Hello Kitty Gourmet Cafe telah dirasmikan. Hiasan dalaman cafe ini memang cute dan comel sangat. Semua pink dan berunsurkan kecomelan. Sehinggakan sayang betul nak makan cupcake ada motip Hello Kitty ini. Rasa kolin nak bawak balik dan frame sahaja tau. 


pic credit to Hello Kitty Gourmet Cafe FB

Menurut Ann Robertson,  Marketing Director bagi Cafe yang comel ini, Cafe ini terkenal dengan signature dishes yang membawakan ciri-ciri Eropah cuisine dan juga all day breakfast made to order, termasuk salad.  Semua hidangan adalah dihidangkan secara eksklusif bagi semua tetamu.
Tambah Ann Robertson lagi, kami benar-benar ingin mempamerkan aspek baru dari Hello Kitty yang tidak pernah dipertontonkan kepada semua. Kami juga mempunyai banyak merchandise Hello Kitty yang boleh didapati di oulet Sunway Pyramid. 


Buat sesiapa yang suka pink dan hello kitty boleh lah datang melepak kat sini. Boleh dikatakan dekorasi dalaman yang ada kat sini semua comel belaka. Kolin share sikit gambar hidangan mereka semasa Grand Launch hari tu ok. Memang comel yang berganda ganda sangat.







Ruangan khas untuk jamuan juga ada. Dekorasi dia memang lawa sangat.
Sesuai untuk sambutan yang lebih romantik.



Comel kan! Memang sesuai untuk pergi melepak dengan kawan-kawan dan nikmati apa saja menu yang ada di sini. Yang minat Hello Kitty sure kegembiraan berganda sebab kat Malaysia dah ada Hello Kitty Gourmet Cafe kan. Tak perlu ke oversea kalau nak melihat sendiri bagaimana cafe Hello Kitty.
Dekat sahaja, Sunway Pyramid pun dah ada.

Jangan lupa terjah FB mereka iaitu Hello Kitty Gourmet Cafe untuk semua updates ok.

Love

Kolin Zainal

Sunday, October 25, 2015

SCORE FitMob Festival 2015



 assalammualaikum dan salam sejahtera

Kali ini kolin bersiaran mengunakan Bahasa Inggeris ya. 
Body Combat terbesar SCORE FitMob Festival 2015 yang telah mencatatkan nama mereka di Malaysia Book of Records ini telah memecahkan rekod mereka sendiri pada tahun lepas. Seramai 2,362 peserta yang telah menyertai aktiviti ini pada 10 Oktober yang lalu.

Baca petikan media ini untuk berita selanjutnya. 


The Largest Les Mills Body COMBAT ® Class at the SCORE FitMob Festival 2015 lived up to its name by breaking its own Malaysia Book of Records achievement of last year, with an incredible turnout of 2,362 highly committed participants this year. For their valiant effort, SCORE (Sports, Competition and Outdoor Recreation Experience) was presented with a Malaysia Book of Records award 
from its General Manager Ms Helilia Juana Hashim.

The two part SCORE FitMob Festival 2015 featuring the Largest Les Mills BODYCOMBAT® Class and the SCORE FitMob Party was held in conjunction with the Hari Sukan Negara (National Sports Day), from 4pm to 11pm last Saturday, 10th October 2015, at the StarXpo Centre, Kenanga Wholesale City in Kuala Lumpur. The well received festival saw an amazing collective turnout of more than 4,000 fitness lovers for both its sessions.  According to SCORE’s CEO Patricia Tan, “It was definitely a fitness event on a scale never ever seen before in Malaysia”. She further added that the festival was “designed to promote a healthy & active lifestyle and also introduce new programs to a
 ready market of fitness enthusiasts who want to have fun together while working out”.



Gracing the festival was YB Tuan Khairy Jamaluddin, the Honorable Minister for Youth & Sports, and his wife Puan Nori Abdullah, who joined in to spend an hour actively and enthusiastically, working out to the SCORE FitMob Party’s U-Jam Fitness program, and also engaging with fellow fitness enthusiasts.
The 90 minute long Largest Les Mills BODYCOMBAT® Class, was facilitated by popular international instructors, that included key instructors such as Andre Yunes Gularte (Les Mills Head Program Coach S.E.A.),  Jon Chew (BODYCOMBAT® Trainer, Les Mills Asia Pacific), Renee Low (BODYCOMBAT® Presenter, Les Mills Asia Pacific) and Fabiana Santucci (BODYCOMBAT® Presenter, Les Mills Asia Pacific). All participants who attended the Largest Les Mills BODYCOMBAT® Class received an honorary merit badge upon completion of it.

The ultimate 3-hour non-stop large scale SCORE FitMob Party saw an all-star international cast of instructors combined with new-age revolutionary fitness workouts, many of which are still unfamiliar or just making their debut in the Malaysian scene. It featured 7 exciting and new dance fitness programs from all over the world such as the Les Mills SH'BAM®, Zumba® lead by ZES David Velez (Colombia), Kukuwa® African Dance Workout by the founder, Kukuwa Nuamah (USA), Cassandra Nuamah (USA), Masala Bhangra® Workout by Gautam Sharma (India), U-Jam Fitness® by Enrique Salomao (Australia), Bokwa® by founder, Paul Mavi (USA), and KpopX Fitness by founder, Maddy (Singapore), to bring fitness lovers a massive, ground breaking workout party.


The festival later concluded with an after party that had Danish-Malaysian model, TV host, emcee and deejay, Patricia Sue-Lin Knudsen on the decks.

The SCORE FitMob Festival 2015 is an event that breaks down barriers and is one of the best networking platforms in Southeast Asia. It unites everyone’s passion and enthusiasm for fitness. The festival was supported by Kementerian Belia & Sukan,  with the Largest Les Mills BODYCOMBAT® Class conducted in partnership with Les Mills and endorsed by The Malaysia Book of Records. The festival’s key sponsors include official apparel sponsor Reebok, official drinks partner Tropicana Twister,  official taxi partner MyTeksi, official radio partners FlyFM & One FM, official supplement sponsor Shaklee, sponsors Milo, Mentholatum, V-Soy, 100 Pus & Supercool, and official media partners Shape, Urban Health, Running Malaysia, Selebriti Online and Rentak Sejuta.

About SCORE

SCORE (Sports, Competition and Outdoor Recreation Experience) is a showcase of the best in sports, fitness and outdoor recreation in Malaysia. Leveraging on the current trends in sports and fitness and in line with our “ONE PERSON, ONE SPORT” vision, SCORE organizes and innovates fun & explosive sports and fitness related events that deliver a memorable and unique experience every time. SCORE specialises in sports and fitness mega events including expos, conventions, and mass participation events. SCORE provides a great platform for brand owners to engage with the target audience, in a healthy yet extremely lively environment.

Aside from the exhilarating SCORE events we also organize sports and fitness events for our clients.  SCORE is also in the running scene since the introduction of the SCORE Run in June 2014, an event that was participated by 5,000 runners. On Valentine’s Day of 2015, SCORE organized the SCORE Cupid Dash, a fun run for all, where runners enjoyed breath taking photo opportunities and fun activities with their loved ones along a 3.5km beautified path.

SCORE is the event organizer for FitMalaysia, an initiative by the Ministry of Youth and Sports to turn Malaysia from a sports-loving nation, into a sporting nation.

For SCORE the possibilities are endless. We aim to be the biggest and most excitingly unique sports-and-fitness-themed event organiser in the country, whilst playing a role in the collective fitness and wellness of Malaysians all over.

Love,

Kolin Zainal

Saturday, October 24, 2015

anak dan mamy berangan di Genting Highland

assalammualaikum dan salam sejahtera

Kami ke Genting Highlands bagi meraikan hari lahir Alisa Maisara yang genap 6 tahun. Masa kat genting tu kolin saja suruh hubby jadi photographer tangkap gambar kolin main dengan angin. Sebab pakai baju long cardigan hadiah hari lahir kan. Saja nak perasan jadi model.

 Jom korang tengok sapa pandai posing?
mamy ker alisa maisara yang pandai!
 





Hurmm..korang rasa?!

Love,

Kolin Zainal