Monday, March 30, 2015

manik


ini baju a few weeks ago, kain lace yang rumit nak jahit...huhu
takut terputus benang dia weiii..

kolin akui semakin pemalas untuk menjahit manik..tidak diketahui bila
masa kolin dirasuk MALAS itu. Hari ini saja dah ada 2 tempahan manik. Sebenarnya, 
ada saja yang menempah cuma kolin kekadang terlupa nak upload kat blog. 
ini semua sebab rasukan MALAS...

semoga kolin rajin selepas ini
nak cari duit poket raya wei...

jum manik!!!

Friday, March 27, 2015

OMG..kolin dah jadi nenek!!!

yea..semua..semua orang kampung..mai sini rapat rapat
dulu i anak orang, bini orang, mak orang dan sekarang nenek orang. Thanks to you Faiz dan Fika. 
Berjaya membuatkan mak andak jadi tua di usia yang begitu muda ini huhuhu

Welcome abroad, cucu pertama ku..
Muhammad Adam Fayyad


secara rasmi ali imran dan alisa maisara dah jadi uncle and auntie lah huhuhu
cute kan!! so nanti raya kene bagi angpau la kat adam hihi


i love you my grandson
call me nanny ok.. hahhaha


husband kolin, dapat lah pangkat Datuk. Malangnya kolin tak jadi Datin lah
Jadi lah Nenek aka Nanny

So from now on!!
Jaga kesihatan, jaga makan, senaman banyak-banyak
Semoga kami 'ageing' dengan jayanya heheh

Tahniah Faiz dan Fika
Congratulations on your baby boy!!

*assalammualaikum*


terima kasih membaca entri ini


Thursday, March 26, 2015

#weloveshahalam

Shah Alam memerlukan undi anda..come on Shahalamrians!

Cara untuk mengundi SHAH ALAM 

1. Layari www.welovecities.org/shahalam dan tekan VOTE NOW

atau

2. Snap gambar yang menarik banyak-banyak di sekitar SHAH ALAM dan hashtag (#) di Instagram 
Jangan lupa hashtag #weloveshahalam

atau


3. Layari www.welovecities.org/shahalam dan jangan lupa kongsi bersama pendapat atau pandangan anda untuk menjadi SHAH ALAM lebih baik di masa akan datang. 

tapi kolin dah buat ketiga-tiga langkah di atas. Mudah sahaja tak susah pun.
Kalau anda bernasib baik, kaunter MBSA di buka di sekitar SHAH ALAM. Jangan malu-malu untuk mendapatkan goodies yang disediakan setelah mengundi

Mari lah mari pergi mengundi hihih
Semoga SHAH ALAM terus sukses ek....

chaiyokk



ini lah gambar shah alam kolin...


#stadiumshahalam #tengokbola #weloveshahalam

Wednesday, March 25, 2015

Sambutan Hari Air Sedunia 2015 Peringkat Negeri Selangor

Berlangsung pada 23 Mac 2015, bertempat di Plaza Alam Sentral Shah Alam. Majlis perasmian Hari Air Sambutan Peringkat Negeri Selangor yang bakal di rasmikan oleh YAB Menteri Besar Selangor, Tuan Azmin Bin Ali. 




Acara gilang gemilang ini mendapat perhatian ramai pihak dan kerjasama dari pelbagai agensi. Seronok dan meriah sangat.


Ruang pameran juga disediakan untuk agensi-agensi yang turut bekerjasama dalam menjayakan acara hari ini. Ada ABASS, SPAN, TAWAS, MBSA, dan yang lelain lagi. Memang kalau nak melawat pameran dan tanya serba sedkit soalan memang dapat jawapan serta merta. 


bab yang kolin sangat pandai adalah selfie hahahah. Nasib baik tiada pertandingan selfie #hariairsedunia2015 kalau tak memang menang hahaha.. perasan tak???


 Selain ruang pameran, acara kali ini juga diserikan dengan kehadiran anak-anak dari tadika yang dijemput untuk menyertai pertandingan mewarna. Hadiah yang disediakan sangat lumayan, seorang satu hamper tu. Jeles kolin ok...kerlass ko dik dapat salam dengan MB ambil hadiah.


baju hijau di hadapan adalah budak tadika ye
yang belakang berderet baju hijau tu ...MAK budak tadika..
ok bai hahahha


Acara dirasmikan pada jam 2.30 petang, penuh warna warni. Yeay..dah rasmi...


Inilah antara jemputan yang datang meraikan perasmian kali ini
semua berjalan lancar dan sukses
dah happy..dah seronok 
jom makan kenny rogers..hoyeah


Musuh jangan di cari, rezeki jangan di tolak
orang dah ajak makan..kita makan lah..burppss

sekian terima kasih 
 *assalammualaikum*
 

terima kasih membaca entri ini


Tuesday, March 24, 2015

Eat, shop & go on two wheels in Taiwan!

 
Eat, shop & go on two wheels in Taiwan!
Before that grab the best travel deals at Taiwan Travel Fair
 
 Whether you are considering a first or subsequent visits to Taiwan, there’s never a better time to tour the island than in 2015! Taiwan Tourism Bureau Kuala Lumpur (TTBKL) is organising its first-ever Taiwan Travel Fair in Malaysia. With the theme of “Time to Enjoy Life”, it will be held at 1 Utama Shopping Centre, where the public can get the best deals for Taiwan travel at this one-stop event from 25 to 29 March 2015.
With the first Taiwan Travel Fair, TTBKL hopes to present great value travel deals to Malaysian families. They have tied up with top Taiwanese and Malaysian travel agencies to offer a variety of exciting packages and the most attractive travel deals for all destinations in Taiwan. This also includes customised packages or tours specially-catered for Muslim visitors. 

For visitors of the fair who purchase any tour package from participating agents, they stand a chance to participate in a lucky draw for every RM500 spent. Prizes include Taipei return flight tickets sponsored by China Airlines and Eva Airways; and East Asia cruise on Star Aquarius, Star Virgo and Aquarius liners sponsored by Star Cruises. So do make a date with us and visit the Taiwan Tourism Fair to bring back these fabulous prizes!
 
The Taiwan Travel Fair will be held at the Oval concourse in 1 Utama Shopping Centre from 25 to 29 March 2015. Opens 10 am daily. For more information, visit https://www.facebook.com/tbrockl !
 
 Based on a survey conducted by Taiwan Tourism in 2012, the top attractions for inbound tourists are sights and sceneries, food and shopping. As such, the Taiwan Travel Fair will also highlight three major experiences under the theme of “Time to Enjoy Life”:
 
Time to Eat
 When it comes to food, Taiwan has it all. Dine like royalty without paying a king’s ransom for it. From juicy seasonal fruits, sumptuous traditional Chinese dishes, healthy vegetarian dishes, icy desserts to creative tea drinks, Taiwanese cuisine makes full use of local ingredients and age-old techniques to surprise and satisfy your palate. Don’t forget the world-famous night markets, filled with the enticing aromas of delicious street food and snacks!
 
 
Time to Shop
 
 
Taiwan is a shopaholic’s dream come true, with many large shopping centres and chain department stores in all four corners of the island. Shop for anything you want, from high-quality made-in-Taiwan 3C products, to famous highland tea and handmade weavings. For the fashion lover, all kinds of affordable clothing, leather goods and branded products are at your fingertips. In Taiwan, you are sure to find just about everything you want.
 
 
 
 Time to go on Two Wheels
 
 
 
These days, the LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability) trend is gaining popularity as people begin to be more health and eco-conscious. Taiwan is well-known for its LOHAS practices, and there is no better way to experience it than to travel along the breath-taking coastal highways by bicycle! Immerse yourself in the beauty of nature and appreciate the simple yet wonderful things in life with your loved ones. 
 
 

tutti frutti bersama alisa

Sian alisa maisara mulut dia pecah-pecah kata dia
panas dalam dan demam dah dua minggu, demam virus kata doktor
nak ubati sakit mulut alisa, mummy belanja aiskrim yeay

Tutti Frutti lah pilihan alisa kali ini
memang kegemaran dia dan tau apa dia nak letak dalam tutti frutti dia

Semoga alisa cepat sembuh dan sihat selalu ye sayang

moh kita bertutti frutti bersama alisa maisara




Monday, March 23, 2015

Belajar bahasa Mandarin

assalammualaikum

Kali ini kolin berkesempatan untuk masuk kelas bahasa Mandarin
Memang menunggu sangat peluang macam ini tau, bahasa yang semakin popular dan
memang penting kalau nak berurus niaga di Malaysia ini. Inilah hakikat, bukan English dah jadi bahasa
utama, tapi bahasa Mandarin. 

Atas dasar itu jugalah kolin menghantar anak kolin alisa maisara ke tadika mandarin. Dari umur 4 tahun sehingga sekarang 6 tahun bersekolah di Tadika Kong Ming. Alhamdulillah, fasih tu tidak lah tapi boleh lah sikit-sikit. Atas dorongan itu lah kolin memilih untuk join kursus Mandarin di Intengah.


Tenaga pengajarnya En. Saw Kin Lee adalah cikgu yang sangat penyabar. Bayangkanlah kami asyik tersalah sebut sahaja. Tapi tenang betul En. Saw mengajar kami. Memastikan kami boleh bertutur dalam Mandarin nanti. Boleh la kolin repeat beijing lagi hehehehhe


gigih kolin belajar fonetik nak bercakap Mandarin
serius..memang susah..chi..tapi bunyi ch aje..
i  itu disenyapkan...memang mencabar kelas kolin selama 3 hari tau
tapi usaha kuat sebab nak bercakap dengan lisa bila berada di rumah
masa ini lah nak tunjuk mummy pandai heheheh


So doakan kolin pandai Mandarin lepas ini ok!

wa ai ni!!! huahuahua

Friday, March 20, 2015

#CLEOgivesyoustuff

assalammualaikum

Hari yang indah kan jumaat ini
Saja kolin nak share dengan semua peminat aksesori
Sila dapatkan majalah CLEO bulan Mac 2015 tau..sebab ada hadiah menanti


Majalah ini cuma berharga RM6.00 sahaja


Hadiah dari CLEO rantai dari Red's Revenge yang bernilai RM39.90
haa seronok tak??? ada 10 variasi warna yang kita boleh pilih untuk digayakan
Kolin dah dapatkan 2 utas rantai dari CLEO dan ianya menjadi koleksi tambahan kepada
koleksi aksesori kolin dan alisa.

Kami berkongsi!


lihatlah anak dan emak pun boleh gayakan rantai dari Red's Revenge ini
bergaya tak? lawa kan? 
Kolin hanya berjaya dapatkan 2 warna sahaja. Thanks to nannie isa sebab buat aku terjebak hihih

Jom ke kedai Enews yang berdekatan dan dapatkan majalah CLEO
anda hari ini juga.

#cleogivesyoustuff

Thursday, March 19, 2015

Bergambar di Patung Kucing di Bandaraya Kuching

assalammualaikum

Kalau mengunjungi Kuching, Sarawak salah satu tempat yang mesti dan wajib kita bergambar adalah di Patung Kucing yang terletak di tengah-tengah bandaraya Kuching. Atika dan kolin sebelum balik ke Kuala Lumpur sempat bergambar puas-puas di sekitar patung kucing yang menjadi mercu tanda pelancongan di Negeri Sarawak.





Dah selesai dekat patung kucing kami beralih ke Sg. Sarawak pulak
Masa ini lah dan feeling ala-ala model semput
Janji akak rasa vogue..sudah lah dik
Cakap banyak tak guna..moh sawan bergambar



Dah selesai dua lokasi yang menjadi tumpuan pelancong tu, kami terus ke bahagian depan sedikit, 
untuk membeli belah saat akhir.




Dah selesai semuanya..
duit pun dah abis,..kaki pun dah penat

Selamat Tinggal Bumi Kenyalang


"tell the world i'm going home"

Wednesday, March 18, 2015

All about food: Breakfast di Riverside Majestic Hotel Kuching Sarawak

Maaflah kolin duk update sikit-sikit pasal Hotel Riverside Majestic ini. Tak dinafikan makanan di sini semua sedap-sedap belaka. Pagi itu kolin agak gembira kerana mengayakan tudung dan skirt baru yang baru kolin beli di Indonesia. Memang selesa dan rasa rugi sebab beli sehelai dua sahaja heheh


Lawa tak skirt kolin..


Ini pula tudung pink yang berharga hanya RP25,000 tak sampai RM10 pun kut heheh

Dah selesai preview kunun fashionable sangat aku ni kan
kita terjah ke restoran untuk breakfast. Banyak sangat selection yang boleh kita pilih kan sini. Nasi lemak ada, mee goreng ada, bread and toast ada, buah-buahan ada.
Yang penting kita pilih sahaja apa selera kita pagi tu
Kolin rasa sayang pulak kalau tak blog kan semua gambar makanan yang ada nih
mana tau kan..korang holiday ke sana nanti
boleh lah dapat info makanan  yang bakal dihidangkan





Untuk pagi yang ceria ini pinggan kolin pun berupa sebegini heheh


haa berkhasiat tak???



ok fatim dan ita 
aku dah masukkan gambar dalam blog ye..
terima kasih sebab sporting huhuhu




ok dah tengok gambar makanan semua
ambil bau dan tidur di kandang kuda ok!!

huhuh

ok bai