Friday, August 30, 2013

Pertandingan Bunga Api Kebangsaan Putrajaya

assalammmualaikum

yeay..malam ini di ambang kemerdekaan ok..
plus my birthday and my anniversary..
both of us decided to go Putrajaya and watch the fireworks 
started at 12 midnight.

Kolin memang suka giler tengok bunga api dan pastinya anak-anak kolin juga teruja dengan plan kami malam ini. Selesai maghrib kami akan tuju ke Putrajaya untuk makan-makan dan have fun sepanjang malam ini.

Terima kasih Ya Allah 
Kau panjangkan umur ku, Dikau berikan aku keluarga yang bahagia
dan Dikau kekalkan lah perkhawinan ini sehingga ke akhir hayat kami...

jum p Putrajaya ~

 

Pertandingan Bunga Api Putrajaya dijangka tarik 3 juta pengunjung

20/08/2013 4:47pm

PUTRAJAYA - Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013 yang dijadualkan pada 30 dan 31 Ogos, 13 hingga 15 September, dan 2 Oktober ini dijangka menarik tiga juta pengunjung.
Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Aseh Che Mat berkata, sebanyak enam negara menyertai pertandingan kali ini iaitu China, Emiriyah Arab Bersatu, Amerika Syarikat, Korea Selatan, Perancis dan Malaysia. Pertandingan ini berlainan daripada pertunjukan bunga api biasa kerana setiap pertunjukan diiringi muzik pilihan negara peserta, katanya pada sidang media di sini hari ini.
Menurutnya, dianggarkan seramai 500,000 pengunjung akan datang ke Pusat Maritim, Presint 5, Putrajaya pada setiap tarikh pertandingan diadakan.
Setiap pertunjukan akan berlangsung selama 25 minit bermula 9 malam pada tarikh-tarikh berkenaan, kecuali pada 30 Ogos, pertunjukan dimulakan pukul 12 tengah malam sempena sambutan Ambang Kemerdekaan, katanya.
Selain persembahan bunga api, PPj selaku penganjur bersama Duago Corp Sdn. Bhd. juga akan mengadakan acara sampingan seperti konsert mini, bazar dan jualan makanan jalanan.
Menurut Aseh, bagi kemudahan pengunjung PPj menyediakan kawasan letak kereta dan perkhidmatan bas berhampiran tapak pertandingan.
Sementara itu, beliau berkata bermula 30 Ogos ini nama Pusat Maritim akan ditukar kepada Marina Putrajaya.
"Pertukaran ini bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai yang mengaitkan pusat ini dengan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan sebagainya,” katanya. - Bernama




Thursday, August 29, 2013

BFF










asssalammualaikum

hari selasa lepas kawan-kawan masa kolin bekerja di KL dulu datang Shah Alam melawat. 
kesian kat janice dan izzat yang sesat sokmo, sampai guna GPS tau nak ke Shah Alam. 
Baik korang bawak pasport aje weh..cop sekali hahahah
sesat macam masuk negara lain ...

So lunchie yang sangat mesra ini berlangsung dengan jayanya..
lupa diri aku duduk ngan mereka berdua nih
rindu giler nak berborak sambil menyakat hahaha

mereka berdua ni tak pandai cakap melayu sangat..so memang best nak 'tease' hehehe

Terkenang zaman kami selalu melepak dedulu
Ya Allah..rindu sangat masa tu..we are having so much fun!!
sekarang ni kolin dan janice dah ada anak..both of us having a pair!!

tuk izzat yang bakal melangsungkan perkhawinan nya 31 ogos ini..

Selamat Pengantin Baru, semoga kekal ke anak cucu beb...
i wish u all the best..may Allah bless u and Laila..
Cepat-cepat dapat baby ok..

di hujung lunch sempat kami tangkap-tangkap gambar
akhirnya setelah 7 tahun..kami dapat snap gambar bersama..
cute kan!! sangat perasan heheh 

terima kasih adik kenny rogers heheh

Terima kasih jua buat janice dan izzat kerana sudi melawat kolin yang jauh 
tercampak di Shah Alam ini hehehe...having a great time!! 

xoxo 



  

Lokasi: Kenny Rogers, Plaza Alam Sentral
Time: Lunchie Time
Mood: Red 

 

manik manjalara simple


Assalammualaikum

buat sekian kali manik ni tuk baju kolin. selama ni duk buat tuk baju orang aje kan.
Baju peach ni kolin buat simple manik aje. Kebelakangan ni kolin memang suka baju kain kosong. Senang nak suai padan tudung kut, boleh pakai tudung printed kann

by the way..kolin nak ngadu nih
kolin dapat 'complaint' ada orang tak faham kolin tulis apa dalam blog hahahha
Damn! sapa lagi tak faham apa kolin cerita dalam blog sila angkat tangan!!..Geram nya

penat kolin bebel-bebel tau..tak faham pulak orang tu..
takpe lah janji duit Nuffnang kolin masyuk hihihi..Semakin ramai buka blog kolin, stalker,tengok, baca, Insya Allah semakin naik lah rating tuk Nuffnang dan dapat side income.

Setiap perkara buruk yang terjadi ada hikmahnya kan. Bila orang menyibuk hal kita, sibuk nak buka blog kita ngan tujuan nak mengata..lagi banyak kebaikan kolin dapat..syukur!

So i really love my stalker by making my blog rating higher
and for the new readers..Welcome!!


adios...


Tuesday, August 27, 2013

UiTM Open House ~ FSPU

assalammualaikum

jumaat lepas sufia yang bertugas di UiTM Fakulti FSPU jemput kolin dan huda datang makan-makana di open house dia. Sangat-sangat meriah dan dekorasi memasing memang kreatif giler. Dan paling best fakulti sufia menang no. 1 dalam pertandingan hiasan tercantik tak silap. Masa kami sampai tu sufia hidangkan kami dengan nasi ambang sumatera. 

Amek ko..ni kali kedua kolin makan nasi ambang ok. Sedap lah jugak kan

Kami pun snap lah picture macam 'camwhore' giler..semua gambar ni kredit pada huda sebab sudi share ngan kolin semua gambar-gambar yang lelawa nih. Siap edit tau...lawa giler..
kolin tukang tempek aje lah... lagipun ramai volunteer tukang tangkap gambar. Semua staff dan kengkawan sufia baik hati belaka. Itu yang banyak gambar lelawa nih..thk u yaaa

Tapi kami tak dapat nak saksikan sangat kemeriahanya sebab pada masa tu memasing dah berkemas maklumlah nak sembahyang jumaat lagi. So memang dapat merasa nasi ambang aje lah. Tapi yang penting kolin dapat memenuhi undangan sufia.

 Thank you huda susah payah dari port klang tu nak join sekali
dan terima kasih pada kamilah yang sudi terima kami semua beraya rumah dia tengahari jumaat yang panjang tu. Siap nasi impit, kuah kacang, ayam goreng dan nugget..kenyang sangat..

Tapi gambar lupa snap sebab masing-masing makan makan makan makan..hihihi

kita jumpa di open house yang lain yerr..
 





Selamat Hari Raya !!!!
Maaf Zahir Batin...




p/s: baju kebaya nyonya tu pakai raya masa 2007..sekarang 2013  dah muat balik
saja taip..nak bagitau korang aku dah kurus hahahhaha

Monday, August 26, 2013

manik labuci tabur

Assalammualaikum

susah jugak nak menaip guna tab nak update blog hari-hari. Maklumlah touch skrin senang aje typo ni.

manik labuci tabur kali ni untuk anak kawan kolin. Harap anak dia suka. Baju kurung royal purple ni nampak seri sikit bila dah dimanikkan. Boleh la pakai masa raya haji nanti kan.

terima kasih sudi menempah ye


Saturday, August 24, 2013

kunun...english style deco

Assalammualaikum

haa dulu kolin pernah kata nak hias rumah kan
so nak raya hari tu baru lah berani nak touch sikit hihi
bukan buat major reno pun, tukar sana dan sini sikit jadi lah kann
anyway thank u mb selangor sebab bagi bonus raya ....yeay

apa yang kolin boleh kata kan..i am soo happy with new tranformation
tak sebesar mana tapi istana kami yang comel ini bertukar menjadi sangat cosy untuk kami sefamily

bak kata orang 'luar flat dalam condo' hihih
tapi nak kata english style tu sangat tak menjadi..kolin cuma berani main bunga english tu sikit-sikit aje. Selainya kolin suka simple sebenarnya banyak yang plain kolin pilih.

tapi dulu rumah kolin sekuntum bunga pun takde..sekarang dah ada seronok sangat!!

sekarang misi nak bela pokok hidup dalam rumah, kat dapur dan dalam bilik air. nak banyakkan oksigen dalam rumah pulak..

so kalu ada perubahan dalam bilik dan di tempat tempat lain akan kolin updatekan
setakat ini ruang tamu yang comel ini telah bertukar wajah dan kami sangat-sangat happy 





Ok tak rumah kolin?
Hihi hatta tak selawa ruma orang lain tapi kolin seronok sangat
biar lah rumah kecik, murah, flat aje
busuk busuk harta kolin, istana kecil yang kami ada...


Syukur sangat sangat...alhamdulillah


























Friday, August 23, 2013

pantun merdeka

assalammualaikum

pepagi subuh kolin dah dengar bunyi sms. ingatkan 'boyfren' mana sms lah pepagi kan..waa 'boyfren' gitu. Rupanya ada satu parti politik yang prihatin sms mengingatkan akan bulan kemerdekaan. Macam mana i am soo forgetful about this lah..selalu aku dah mula kibarkan bendera dah kat rumah. Semangat ok..Merdeka!!..

Dan tarikh merdeka tu jua membawa banyak erti tuk diri sendiri

kolin lahir 31 ogos 1980
kolin menikah pada 31 ogos 2004

sweet kan!! kunun nya lah..
anyway kolin nak kongsi pantun merdeka yang sangat 'cute' bagi kolin lah

Bunga raya bunga kebangsaan
Merah menyala indah menawan
31 ogos hari kemerdekaan
mari kita jaga kedaulatan

Salam Kemerdekaan dari xxx

haa gitu..comey kan..takut nak letak nama parti tu. Kang orang ingat kolin ni suka politik lah sangat. Padahal aku suam-suam kuku melayan. tapi pantun ni really make my day..comey giler..

so selamat menyambut kemerdekaan negara kita
semoga negara kita aman sentosa dan semoga kita ambil iktibar dengan apa
yang terjadi di kebanyakkan negara Islam sekarang. Dunia akhir zaman ni..
Kolin ni ntah sempat ke tidak tengok Kaabah tu...huhuhu

Happy National Day!!
Happy happy happyyy

p/s: i am super happy without u huhuhuh

Tuesday, August 20, 2013

Petai

assalammualaikum

kolin memang suka makan petai..suka sangat
tapi bukan lah petai yang belum dimasak tu, petai yang dimasak macam sambal petai atau sambal tempoyak petai ngan ulam ulaman tu memang kegemaran kolin sesangat lah.

mesti korang kata nampak aje moden tapi suka masakan kampung kat aku kan. Ada aku kesah! hahahah. tapi memang betul kolin suka sangat lauk pauk yang ulam ulaman ini. Macam cendawan kukur, pucuk paku, pucuk ubi, pendek kata apa saja daun-daun yang boleh dimakan memang menjadi kegemaran aku.

Semalam balik kerja, kolin siap siang petai buat sambal ikan bilis weh... Petai ni mata besar-besar beli masa balik beraya kat Yan hari tu. Sedap sangat. Sepuluh papan untuk RM10 sahaja. Murahkan!!..siap bahagi-bahagi lagi tau. Bagi mak kolin sikit jugak, sebab sambal ikan bilis petai cik timah memang power. 

anyway aku bukan nak promote sangat sambal cik timah tu power. tapi nak promote petai kepada sesiapa yang masih 'jahil' akan kebaikan petai ni.


*************************************************************************
PM Dr. Aminuddin AHK Dept.of Physiology
Medical Faculty of UKM Kuala Lumpur
Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder petai is the number one fruit with the world’s leading athletes. But energy isn’t the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet. So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, “A Petai a day keeps the doctor away”.

Strokes
According to research in “The New England Journal of Medicine, ” eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%”.


Warts
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!


Stress
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body’s water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.


Smoking
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.


Seasonal Affective Disorder (SAD)
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.


Temperature control
Many other cultures see petai as a “cooling” fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Ulcers
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.


Overweight
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.


Nerves
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.


Mosquito bites
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.


Morning Sickness
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.


Heartburn
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.


Hangovers
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.


Constipation
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.


Brain Power
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.


Blood Pressure
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit’s ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.


Anaemia
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.


PMS (premenstrual syndrome)
Forget the pills – eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.


Depression
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.


********************************************************************************


amazingkan!!..kan i tell u..busuk busuk petai ni berderet khasiat dia tau! ko ade?

so semalam aku masak sambal ikan bilis petai dengan telur dadar tuk makan malam.
hari ni kolin bawak roti berinti sambal ikan bilis petai..nyum nyum..
makan jum..


p/s: doakan kolin cepat sihat ye...

Friday, August 16, 2013

salam aidilfitri 2013

Assalammualaikum

Di kesempatan ini kolin sekeluarga menyusun 10 jari memohon maaf zahir dan batin kepada semua yang mengenali. Selamat hari raya aidilfitri buat semua dan berhati hati di jalan raya.

Semoga bergembira di hari lebaran ini


Saturday, August 3, 2013

orang kita sayang...

assalammualaikum

baju raya ..done
kasut raya..undone
langsir raya..undone
sarung kusyen raya..undone
balang raya..last year aje
cawan raya..last year ada lagi
alas meja..done

haa tengok lah list orang rumah nak beraya. Ni list aku lah, orang lain kolin tak tahu. Tapi memang nak beraya sakan tahun ini. Dan kalu nak tau. Raya ini lah pertama kali kolin berhias rumah habis habisan. Cat baru tau! nanti kolin share tau

anyway, masa belek-belek FB bebaru ni ternampak satu bingkisan ustaz azhar. Sangat-sangat menarik untuk dikongsikan buat suami-suami. Jangan kedekut dengan isteri, raya setahun sekali aje. Belikan lah isteri baju baru. Kesian jugak tengok ada isteri yang berbaju baru tapi duit sendiri. Suami buat 'dek' aje eh. Kesian isteri..tak beli mahal pun takpe. Janji suami belikan uhuk uhuk...




Simple Crumble

assalammualaikum

kali ini kolin crumble kan baju mama kolin hehehe
baju dia tahun ni saja kolin belikan dia warna biru
kang kalu aku tanya..dia akan kata..
"ikut ko lah alang" 

ikut aku masa membeli kain tu warna biru ini lah cantek 
dan sesuai sangat

siap aku beramah mesra ngan akak-akak kat situ nak tanya 
cantik ke tak untuk mak aku. Kolin biasa shopping sensorang senang nak gerak heheh

so dah siap tempahkan 
siap crumblekan
tudung pun siap dah..Hajra lagi ko..

semoga mama berbahagia di hari raya ye!!


Friday, August 2, 2013

Crumble manjalara

assalammualaikum

yang kali ini untuk jiran kolin yang tinggal di block c. Kolin pulak tinggal blok b
dia tak pernah try atau tengok betul betul pun hasil kerja tangan kolin. Tapi ina tetap nak 
manik dan suruh kolin cuba.

disebabkan ina tak bertudung dia mahukan dibahagian leher pun ada crumble. Kolin sanggup sebab tak panjang. kalu panjang tuk orang bertudung memang masa 
sangat suntuk dengan tempahan-tempahan yang ada. 
silap-silap baju kolin dan lisa pun tak sempat nak dimanikkan. 

anyway bila dah siap dan diserahkan dia kata lawa sangat
"butik Lin" terus gelaran aku. Semoga cerita aku membuat manik
tersebar di flat itu dan tempahan akan datang lagi dan lagi.

Bertambah tambah lah rezeki aku insya Allah heheheh

Kepada Ina Mia Blok C..terima kasih banyak banyak


Thursday, August 1, 2013

Crumble Baju Merah

assalammualaikum

musim nak beraya ini memang kolin akan banyak update pasal manik ajelah.
maklumlah masa ni memang tempahan agak mengalakkan. sapa tau dulu ianya 
sekadar hobi suka suki sekarang mampu menjana pendapatan sampingan buat kolin.

manik yang dihasilkan kolin tak pernah ambil kelas pun. mungkin bakat yang ada kat mama
kolin yang memang pandai menjahit, sulam, mengait ada sikit terjerumus dekat kolin heheh.
tu yang minat manik manik.

ini baju kedua su..semoga suria din lawa ler di pagi raya dengan crumble raya