Thursday, August 30, 2012

pose!



ini lah gambar raya 2012 kami..
di Kampung Pauh, Yan Kedah Darul Aman...
Rumah arwah ayah ...Allahyarham Saud Bin Jusoh

Al- Fatihah..

Anniversary!

Assalammualaikum

Semoga Allah SWT limpahkan rahmat, rezeki, kesihatan, kebahagian, kegembiraan dan apa jua yang baik dalam melayari bahtera perkhawinan kami kini yang dah berusia 8 tahun. 
kalu dah budak..darjah dua kome..

hihihi...so happy anniversary to us! 31 Ogos 2004 ~ 31 Ogos 2012


 

Wednesday, August 29, 2012

Medan, Indonesia

Assalammualaikum

hati ni dah berkobar-kobar sebab kalu takde apa kami sekeluarga akan terbang ke medan, indonesia bersama mama aka cik timah. Pergi pada 1 September dan balik pada 3 September 2012, trip celebrate birthday kolin (happy birthday to me on 31 August) dan anniversary perkhawinan kami yang ke 8 tahun sudah....selamat jua layari bahtera ini di lautan yang bergelombang kihkihkih...

checklist:

1. pasport (tarikh tak luput lagi lah..masih ada 6 bulan baki)
2. bording pass pergi dan balik dah di print.
3. duit untuk ditukar jadi JUTAWAN
4. mohon cuti ngan bos..(plss plss 0~0) 
5. Confirm lagi sekali ngan pihak hotel tarikh cek in dan out..

setakat ni..itu saja lah yang ada terpikir. today dah 29 ogos so dah bole pilih baju apa yang hendak dibawa dan apa yang tak perlu. rasanya baju anak anak utamakan dulu..aku selamba..beli kat sana aje lagipun jutawan ko...berjuta juta rupiah dong hehehe..berlagak sungguh aku

kami akan menginap di hotel kesawan medan..masa blogwalking tu..ramai yang kata hotel ini jalan kaki ke pajak ikan belakang hotel aje, ke medan selera merdeka walk tuk try bermacam macam makanan tempatan pun dalam 5 minit berjalan kaki. sesuai sangat kannn..
kami tak nak buang masa ke brastagi bla bla bla..dengan ibu yang agak berumur dan anak anak. 
sekadar percutian ni tuk kami beristirehat, makan apa saja, sopping sikit sikit dan bla bla bla bla bla...

yeay! i just can't wait lah... 


 nantikan kedatangan kami yee....semoga kami semua selamat di sana..
 

crumble tuk baju raya ku


haa hari tu share manik baju alisa kan..so butterfly dan susun pearl kan..yang kolin punye kolin buat ala ala crumble yang besau kecik. sebab nak cepat..baru lah perasan mudahnya crumble ni cuma u susun warna yang menarik dan susun dan susun dan susun!

lawa kan baju raya kolin! hihihih

Tuesday, August 28, 2012

duit raya...~

Assalammualaikum

bercerita pasal duit raya kan..ingat dulu-dulu lah zaman kecik tu..kolin tak la tua pun sangat hahah lahir tahun 1980 tapi memang merasa duit raya 20 sen, 30 sen paling kunun vass pun 50 sen.  memang kalu dulu-dulu paling banyak aku leh kumpul pun dalam RM40 atau ntahnye bape puluh RM aje lah.

tapi sekarang lumayan ko...paling sikit RM1 tak main ler syiling-syiling. kalu anak sedara atau anak kawan-kawan paling sikit pun RM5 ko..kalu bagi sikit mesti rasa macam tak best aje. tapi kolin memang bagi ikut kemampuan. mana yang dapat RM5 tu masih ada bajet la tu..mana yang RM3 atau paling sikit RM2 pun nasib la tuh kan hahaha...

sekarang mengutip duit raya anak kadang-kadang bole mencecah ribuan tau, kalu ratusan tu memang normal sangat. lagi pulak sekarang letak dalam sampul raya tu berwarna warni, kecik, lawa, comel. kadang-kadang tu ada yang menempah tuu...nak gambar sekeluarga dan nama di sampul duit raya. bukan kad raya aje perlu glamor yer..sampul pun harus glamor jua

ihsan google

tapi kalu dipikirkan balik, bagus jua amalan duit raya ni....apa salah kita bersedekah. malah ada jua mengatakan memberi duit raya di masa bulan ramadhan adalah lebih baik daripada bulan syawal. pahal sedekah tu berlipat lipat ganda ..orang kata..kalu kolin tak silap lah.

malah pemberian duit raya tidak terhad kepada anak-anak atau kanak-kanak...orang-orang tua pun dapat tau..haa contoh mak aku hahaha..beratus ok cik timah mengumpul duit raya..kerlaass kooo cik timah. tapi itu lah dia amalan yang baik begini rasanya tak salah untuk diteruskan. sikit atau banyak ikut lah kemampuan masing-masing. tak perlu bersaing atau menunjuk-nunjuk. asalkan hati anak-anak dan orang tua gembira sudah memadai. 

untuk ali imran dan alisa maisara..banyak mana pun duit raya mereka..yang pasti akan disimpan setiap orang RM100 di dalam tabung haji. itu memang menjadi amalan setiap tahun. selebihnya boleh la mereka beli apa yang dihajati..macam tahun ini..ali imran nak ke KIDZANIA.

aku pun pelik laaa..mana anak aku boleh tau pasal kidzania tuu...hrmm permintaan. 
anyway tengah cari masa tuk cari tarikh ke sana...maklumlah buzy kunun-kunun hihih

so ..selamat mengira duit raya anak ye..heheh


teringat masa kecik-kecik dulu..rumah takde kipas, kami adik beradik share duit raya beli kipas tu..masa tu mahal sangat kipas tau ratusan ringgit. kami kongsi 3 orang..sorang 30 ringgit tuu..selebih nya mama dan abah tambah....rasa gembira tuuu...beli kipas.. heheh
tu lah fungsi duit raya...simpan atau spend tuk hal-hal berfaedah tak salah rasanya....



Monday, August 27, 2012

Manik tuk Alisa


ini lah tema kami raya ni..semua nya hijau hehe..termasuk lah langsir rumah dan alas meja hahaha.
so ni kain yang disedekahkan oleh achik awen masa dia berkunjung ke vietnam. buat kolin memang suka lah kain cotton lagi lah beraya di kedah kan..yang memang panas. so takde masa nak bling bling padahal kepanasan kan. lagi satu material ni sangat sesuai ngan anak. 

anyway tuk manik alisa ni kolin buat butterfly.. susun pearl kat bawah tu warna warni dan buat butterfly..pada kolin sangat shomey ok hahah. maklumlah duk menjahit baju orang saja, baju anak tak sempat ..nasib baik sebelum balik tu sempat jugak la menyiapkan baju tuk alisa. ni aje lah satu satunya baju yang dijahit manik tau! sedeeehhh


nota kaki: so cute manik for the cutest girl ehehhe


Friday, August 24, 2012

beraya ~ part 2

Assalammualaikum

bercerita beraya sebagai menantu yatim piatu tak berakhir lagi..malam tu kami sekeluarga serta keluarga abg chik pergi ke Jeniang.. menumpang kasih abang pada arwah ayah. sebab rupa mereka macam seakan so bagi menghilangkan rindu kami pergi. hati terasa macam nak menumpang tido di situ..tapi malangnya keperluan anak anak kami tidak membawa bersama. jadinya malam tu kami balik semula ke kg. pauh yan..tido lah satu malam lagi di di rumah itu...sunyi tapi terasa macam raya sangat...

esoknya kami pun bersiap siap untuk menuju ke rumah akak ipar suami yang terletak di kuala muda kedah. seronok pergi rumah akak ni ..sebab tepi laut kalu terasa nak makan seafood apa saja..bole lah ke sini hehehhehe. kalau ke sini tak tinggal kepah laa..memang idaman..apa tidaknyer fresh..tak kene ais batu lagi..lagi laa laut terbentang luas..kami bole kutip saja ...



bole dikatakan ini adalah destinasi wajib kalu kami balik kampung. anyway kami sempat pergi ke perlis indera kayangan melawat mak melah. kalu dah ke perlis rugi lah kalu tidak ke padang besar..haa cerita pasal pandang besar ni ada jua yang murah ada jua yang tak lah murah sangat pun. baik beli di kl sahaja...lagipun peniaga di sini mengambil kesempatan menaik kan harga disebabkan kunjungan orang ramai..but then kolin manage to buy long skirt siap ngan belt..harga nya RM50 untuk dua helai sangat berbaloi sebab harga yang ditawarkan adalah RM35 sehelai..seperti biasa..anak yatim hehheheh

petang itu kami pun pulang ke kota kuala muda..melepaskan lelah kami sekali lagi. bangun pagi mencari kepah laa xtvt kami disebabkan anak anak dah bising dah sampai beberapa hari tapi masih tidak dapat turun ke laut hehehhe


selesai xtvt mencari kepah, dapatlah sekilo dua hahah..yang lebih nya duk main air hehe..so kami pun bersiap ke sg. petani rumah kak ina..kakak suami no. 3. makan lah lunch..makanan yang sangat sedap...memang lari laa diet kolin. hari tu masa puasa terasa kurus aje..sekali balik dari kampung ni memang berkilo...

selesai makan lunch, tido seround dua..pukul 10 malam kami pun bertolak balik ke kuala lumpur sebab suami harus bertugas pada hari khamis tu..maklumlah cuti tak banyak..

itu lah cerita beraya kami..2 malam di rumah pusaka..dua malam di kuala muda...
jadi lah..puas hati rasanya. kalu ada rezeki hujung tahun ni kami ke sana lagi..Insya Allah...

Selamat hari raya semua..maaf zahir batin!



nota kaki: look forward for our 8th honeymoon

Thursday, August 23, 2012

beraya!

Assalammualaikum

waaa bersarang laa kan blog ni dah dekat beberapa hari ni memang kolin sibuksangat beraya. Well tahun ni sangat bersederhana kununya laaa kan..kolin sekeluarga bertolak jam 4 petang menuju ke yan kedah pada sabtu petang tu. jalan raya on sangat tak lah jem sangat dan berbuka di tapah, malangnya RnR tapah tutup pulak so berbuka ala kadar dan nasib baik dalam bonet ada tikar..berkelah la kami di kawasan rehat tu..uhsemm sangat rasa.

kami selamat sampai ke yan, kedah tempat kelahiran suami kolin pada jam 12 malam, tapi meriah betul pekan guar chempedak tu sebijik macam jalan TAR di kuala lumpur semua melelong dan ada jua yang mencari barang barang tuk beraya pada malam menjelang raya. tapi rasa sayu bile sampai di rumah tu, memang kali ni kepulangan kami tidak dinanti oleh sesiapa pun. rumah kosong yang ditinggalkan tu kami masuk dan kemas lah ala kadar. kuih muih pun di bawa dari kl demi sambutan raya esok hari.

kami sangat berasa beruntung ada juga sedara mara, mak long som menghantar ketupat dan rendang di pagi raya...terima kasih mak long! dapat jua kami merasa raya tahun ni. kami ibarat tuan rumah yang membuka rumah pada tahun ini. demi nak berasa raya..rasanya lebih bermakna beraya di rumah ini.

selesai bersiap suami pun pergi solat raya, kolin menyiapkan anak anak dan kami pun pergi beraya!!!!! seronok sangat masa ni lah berjumpa semua orang. maklumlah dah dua tahun kami tidak beraya disini.. anak anak paling seronok sebab baru terasa kampung...kolin rasa sedih masa ke pusara ayah dan ibu mertua..namun kami masih ada ibu mertua tiri di perlis yang perlu kami lawati...

puas rasa tido rumah tinggalan ayah ni dua malam...walaupun kosong...
jiwa kami anak beranak bahagia....

sambungan beraya nanti kolin update lagi yeee!

adios

Thursday, August 16, 2012

sape hakim?


yup...doakan yang baik baik...
suka dengan benda ni..ada kawan share di FB sangat bagus..
TQ Huda..

doakan ye

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalammualaikum

Buat Semua...

Selamat Hari Raya
Mohon Maaf Zahir dan Batin atas segala kesilapan dan salam 
sama ada sedar atau tidak...

Hati-hati semasa memandu dan ingatlah orang tersayang...

dari kami sekeluarga

again...Selamat hari raya!!!! *wink*

Wednesday, August 15, 2012

crumble hitam



ini lah hasil baju sufia..
semoga dia suka...





aku ni PA tak suka betul tengok orang panjang panjang leher dalam bilik boss aku...dah rupa dalam ZOO....
apa salah BERADAB..tanya aku ..ada sapa kat dalam..bole saya masuk??
 BUDI BAHASA BUDAYA KITA!





Tuesday, August 14, 2012

hijrah?!

Assalammualaikum

mungkin bagi orang lain bila mula bertudung atau berhijab tu di panggil penhijrahan..hijrah
tapi bagi kolin ..kolin tak lah berhijrah 
cuma sekarang lebih mendengar perintah pencipta kolin..
diperintahkan memakai tudung..so selama ni leka..so sekarang cuba nak pakai

tak tau kenapa orang macam seakan memerli..atau bahasa kasar "menganjing"

"lin sekarang dah berhijrah..so assalammualaikum"

perlu ker memerli...tak bagi semangat langsung
sigh!~


crumble biru


Assalammualaikum

haa terima kasih kak limah menempah manik ni tuk raya..
minta halal yer..heheh



Monday, August 13, 2012

manik tabur tuk baju kelabu

Assalammualaikum

ni kali kedua dia menempah..
terima kasih banyak banyak..
moga berseri seri di hari raya ye...

tima kasih daun keladi!

Sunday, August 12, 2012

Ustaz Azhar Idrus


Cara ustaz ini berdakwah sebenarnya sangat mencuit hati tau
kalu dengar kat utube tu...ketawa mengila..soalan bagai bagai di jawab ngan spontan
ada juga kata kata ustaz azhar ini dijadikan seperti di atas untuk di share 
bagi kolin its a good move...bukan niat perli sesiapa pun kan..ianya cuma sekadar
pengetahuan untuk kita sama sama hayati...






nota kaki: tak perlu riak ye sayang...biar Allah sahaja yang menentukan...

Saturday, August 11, 2012

1st move to ...hijab!



assalammualaikum...

doa kan saya..doakan berkat ramadhan kali ni saya cuba berhijab
doakan ianya berkekalan ye..doakan saya selalu!!

kolin zainal alkadrie








nota kaki: kalu niat menegur ...tegur la secara berhemah
.

Friday, August 10, 2012

manik labuci padat


assalammualaikum

haa meriah tak..ni lah baju raya si milah
harap milah vass the voguiee la raya nih ye....sumpah berat laa lengan ko
bling bling kan manik hahahhaha

hopefully u like it darling...!


oh! Angry Bird...


hihih...wat a cute things to share aite...

kita di 10 ramadhan terakhir....

20 by Rizalman at TESCO

Assalammualaikum

Syukur akhirnya pereka fesyen yang sangat berbakat ini nak berkongsi rekaan ngan orang kebanyakkan. dapat lah raya tahun ini orang ramai bergaya dengan rekaan dari rizalman..20 design dipertaruhkan sangat sangat vass

kolin sempat ke tesco kota damansara tuk check it out lah..

tengok ler slogan tu waaa...
now semua org mampu tau..harga baju tu semua RM200 ke atas lah..material spandex lah kebanyakkan nyer..menimbulkan ilusi tinggi langsing hehehe


warna warna yang digunakan sangat "in" sesuai lah tuk wanita bekerjaya pakai masa raya ni 
dan seperti biasa signature rizalman di baju rekaan nya..riben di setiap baju.


i like that! yg kelabu emas tu..maaf gambar goyang hehehe
memang lawa...dalam RM250 kalu tak silap di tesco kota damansara..size masih banyak
yang besar besar pun ade..so dont worry bagi sesiapa yang bertubuh besar sikit lah.


so kalu ada tepi jalan jual..tu ciplak sebab terang terang 
20 by Rizalman nih...exclusively at TESCO 
yang ni tesco kota damansara..

so sesiapa yang nak tengok lebih lanjut boleh lah ke sana
atau layari blog rizalman ni rizalmanibrahim

Selamat beraya ngan baju designer yer!