Friday, June 29, 2012

labuci bunga melingkar


akhirnya siap jugak baju nih..maklumlah balik kerja dah lambat
tambahan pula ngan kerja di rumah dan anak anak
memang rasa macam nak give up..
masak, mengemas..kadang kadang leka gak dibuatnya

nasib baik mempunyai suami yang sangat baik hati
menyokong hobi mamy nih..kalu idak ke laut la jugak
now tinggal sehelai lagi baju kak chik tu disenikan kunun kunun

setakat ni ramai yang dah pesan nak hantar 
tapi tunggu baju siap dari tailor
tu pun tuk raya mamy memang dah kata untuk lengan Insya Allah 
tapi kalu nak buat kat badan atau leher..tak dapat lah 
minta maaf..sebab takut tak sempat

kalu tak raya tak pelah..sebab sebulan kekadang sehelai atau dua helai baju
memang bole buat pelan pelan..

so meh mamy nak kongsi manik bunga melingkar mamy kali ini





Wednesday, June 27, 2012

keburukan ~ Tab Ipad...pada anak-anak


Assalammualaikum

Akhbar berita harian yang bertarikh 22 Jun 2012 telah menyingkap 
keburukan gajet peranti elektronik yang sangat meluas pengunaannya terhadap anak anak
terutama anak anak kecil kan..semua sekarang pegang Ipad atau tab..
memang bagus tuk pembelajaran anak anak..celik IT
celik gadjet..tapi tengok lah kesannya

"kanak kanak yang mengunakan peranti elektronik seperti telefon pintar,
tablet dan komputer terlalu kerap akan terdedah kepada peningkatan
tahap ketakutan, kecemasan, keganasan dan agresif"

Petikan Pakar kanak kanak Universiti Pengurusan dan Teknologi
UMTECH iaitu Prof. Dr. Bustam Kamri

takut kan baca ni..tak sangka betul
selama ni memang ingat tablet atau ipad tu sangat bagus tuk didikan anak anak
nampaknya terjadi sebaliknya..tapi tu kalu pengunaan kerap lah kann
kalu sekali sekali rasanya ..ok kuttt hehehe

Dr. Bustam juga berkata kekerapan mengunakan gajet menjadikan kanak kanak
lebih cekap dalam pengunaan teknikal berbanding kemahiran praktikal dalam kehidupan sebenar 
seperti mengikat tali kasut. malah membantutkan daya kreativiti sehingga menyebabkan 
mereka lebih cenderung meniru aksi dipaparkan berbanding mencipta sesuatu yang baru.

tambah Dr. Bustam lagi...kanak kanak kecil tidak perlu untuk mengakses
teknologi sehingga usia mereka sekurang kurangnya dua atau tiga tahun.
cuba jauhkan teknolgi daripada mereka seboleh mungkin...

haa bila dah baca ni..pilihan di tangan ibu bapa lah kan
apa yang perlu di lakukan..tak sangka sangat gajet tu bole buat
semua itu..ini kata pakar yee 
bukan kata saya..kita amik yang baik..yang tak baik kita jauhkan ye...
moga moga semua ok ok sahaja...


nota kaki: i love my kids...


steak pizza from pizza hut

Assalammualaikum

apabila kemalasan melanda kann..ni lah tempat yang kadang kala kami tuju
lagi pulak papa baru dapat elaun tengah bulan..
so ke pizza hut untuk try pizza steak baru tu

anyway pizza tu ok lah..nipis..penuh ngan keju
seperti yang disukai oleh kami sekeluarga
cuma rasanya daging tu a bit dry lah for mamy
tapi abis gak pizza tu dibelasah oleh ali imran dan papa

ali imran abiskan sup semangkuk..then siap tanya..alisa nak lagi hahaha
tu maknanya ali imran nak kan sup tu laa..
bagus anak mamy tak membazir

 inilah steak pizza..!

so kami order ni set tuk 2 orang makan
tapi tau laa dinner mana cukup kan..
so kami try platter yang berharga RM20 ini

 
ok gak..memacam dapat makan yang penting sedap
kami makan pizza di kompleks mutiara jalan ipoh..tempat yang tidak jem
dan senang diparking heheh..
malam lagipun kompleks tu mati so memang senang sangat..tak ramai orang
dan tak perlu menunggu lama lama..

ali imran peminat mee, spaghetti or apa sajaaa
yang meeee
so mamy pun memang suka..kami order la prawn olio spaghetti..


spaghetti ni mamy sorang makan pun cukup dah..
memang bole abis sepinggan hehehe
so terima kasih sangat tuk dinner ni kat papa alialisa...
kenyang papa..and mamy tak payah penat penat masak balik kerja.
leh rehat rehat...lagipun banyak manik nak dipulun..
sementara ada tempahan kann

 imran yang sangat suka sup..

alisa maisara yang sangat ngegada..suh papa suap..

mulut bebel bebel..september ni genap 3 tahun anak dara nih

try nak buat peace

yg ni kunun aksi manja..huh..

akhirnya kami sekeluarga kenyang
siap tapau bawak balik

new pizza range ni ok..sedap 
memenuhi citarasa setakat ni 
so papa..belanja lah kami lagi ok...

love u


Tuesday, June 26, 2012

labuci bulatan


Assalammualaikum

ok tak design kat atas nih? alhamdulillah owner baju sukak  hehehe
tu skrg ni mamy buat bahagian lengan baju aje
tapi permintaan owner baju nak kat badan sikit sikit pun jadik laa katanyer
so mamy balik ni tengok cukup tak belen manik n labuci yang ada untuk 
dibuat kat badan baju kurung comey nih..

so nanti bile dah siap sepenuhnya mamy akan update yang terbaru ya..
khas untuk kak chik..tunggu nanti siap yee..

 

Monday, June 25, 2012

manik mutiara ungu

Assalammualaikum

Ini adalah percubaan kali kedua mamy buat manik bracelet
itu pun ada permintaan customer tuk jahit manik tu
pada baju kurung anak dia yang berumur 8 tahun
bebudak sekarang memang nak vogue aje kerjanya

setelah digodek godek ini lah hasil bracelet mamy
harapnya memuaskan hati si cilik ...



nota kaki: tinggal sepasang lagi kat rumah tuk dihabiskan..juling

Friday, June 22, 2012

healthy juice..

Assalammualaikum

Anyway today kami berjimba jimba maklumlah rehat panjang 
so jadinya aku, sufia dan milah berpusing pusing laa 
kat Mall yang ala ala antik 
sekali terperasan menatang nih


kann macam best kan..kunun kunun..
harga bole tahan tau..well nak cuba gak ..sebab dah terasa kaya hahahah


jadinya pilihan aku tentunya nak slim down
so campuran buah tuk slim down di rekemenkan buah buahan seperti di atas 
iaitu orange, mango dan pear

waa rasanya memang masam..dan sedap 
sebab nya buah yang digunakan adalah fresh...
satu gelas berharga RM6.50 sahaja...
anyway the good things is..SUFIA TREATS! hahahahha


well usaha syarikat ni sangat bagus demi memupuk
kesedaran orang awam betapa pentingnya minum air campuran
buah buahan dan sayuran demi badan sihat dan kulit yang lebih cantek

TQ sufia..love u xoxo...



nota kaki: tetiba terasa kurus hahahha

Thursday, June 21, 2012

manik bunga setaman

Assalammualaikum

haa sesuka hati aku bagi tajuk baju yang dah siap ni kan
ada aku kesah?! haa akhirnya siap gak..
anyway bahagian baju tu mamy buat gitu aje 
sebab pakai tudung for sure atas tu tak nampak
lagipun look sweet aje..sebab pemakai nye nanti pun manis orang nye

jum nak share hasil kreatif yang telah dihasilkan 
untuk kali ini..






haaa...any komen? heheh


Wednesday, June 20, 2012

labuci manik bunga 50 sen

Assalammualaikum

masa mamy jalan jalan kat kedai tailor kan..
sekali ternampak la ada orang buat bunga besar giler
terpikir..selalu orang buat bunga lukis duit 20 sen kan..
tapi kali ni mamy rasa dia pakai 50 sen..
memang besar dan dia main warna labuci letak semua warna yang ada..
memang sangat fresh dan sangat menarik perhatian
anyway manik memang tuk tu pun kan..


ini lah keadaan bunga tu bile dah dibuat
ni belum siap lagi..ada daun daun nya nanti..rasa nya esok mamy bole upload gambo baju 
tu untuk tatapan semua..
kali ni mamy buat 6 kuntum bunga di bahagian lengan baju 
dan di dada pun 6 kuntum..disebabkan pemakai nya memakai tudung
so esok mamy share how ..tak nak membazir buat dari atas..
semua tu mamy kebawah kan aje..so nampak lah sikit manik labuci tu kan..


sori lah kualiti gambo tak menarik sebab
tangkap pakai bbery n lampu tak terang sangat..
anyway menjadi tak bunga 50 sen mamy hehehe

esok insya Allah akan disharekan baju yang telah siap dimanik sepenuhnya..
nak pulun malam ni..
pemilik baju ni hantar 3 helai minggu lepas..so memang nak deliver 
minggu 25 jun ni sebab nanti nak ke PD urusetia kursus yeahhhhh



nota kaki: tak sabar nak snorkeling di PD ...

Tuesday, June 19, 2012

pagar besi ku aka BRACESS...

Assalammualaikum

bercerita pula pasal pagar besi aku nih ianya bermula pada November 2008
dah sampai lah sekarang dah 19 Jun 2012 masih berada, bertakhta di gigi aku nih
 sebabnya masa mula mula pasang dulu sangat sangat jonggang gigi aku nih
tapi aku ni jenis confident aje dan perasaan lawa hahaha

so apabila dah pakai bertahun tahun ni kan memang nak bukak aje lah perasaan tu
sebab No. 1 pergi mana mana orang tengok
tanya dan bla bla bla...
well gigi mamy memang dah banyak sangat berubah..

permulaan masa mula mula pakai tu memang lah 
susah giler..dan sakit apabila nak makan semua susah tau
bayangkan la..gigi geraham dicabut..semata mata memberi ruang gigi yang kedepan tu
ada ruang tuk ke belakangkan...memang seksa..
siap aku preggy pun tau..pakai lagi..kome bayangkan laa
masa aku bersalin kan si alisa aku pakai 
now alisa dah nak 3 tahun..mamy pakai lagi hahahah
sangat kesian kat aku kannnn

anyway sekarang ni memang tak bole nak bukak lagi sebab masih ada 
ruang di tepi sebelah kanan ni..ruang nya sangat kecil 2mm aje
masih tak mau tutup ler..aduihhh
anyway syukur sangat ...daripada gigi jonggang yang agak teruk 12mm
sekarang berubah menjadi lebih baik 
terima kasih Dr. Maryati dari Fakulti HUKM

terima kasih buat pembaharuan dalam hidup saya
kini saya lebih confident dan cantek yeay...
hehehe

see my smile..ada ngupe maya karin idak hahaha

Monday, June 18, 2012

Happy Father's Day



nota kaki: Al-fatihah untuk arwah abah Syed Zainal Bin Syed Ali, semoga Allah Taala mencucuri rahmat ke atas roh ayahanda ku..buat suami ku Sazali Bin Saud, Ali Imran, Alisa Maisara dan mamy..love u very much! May God bless both of you...

happy birthday farahain!


Assalammualaikum

happy birthday farahain (yellow dress)...16 Jun...

a very very happy happy day for you
many many happy returns...may god bless u!

enjoy ya...*wink*

with lots of love...

ME

Friday, June 15, 2012

Kebaikan Jamu Perawan

Assalammualaikum

haa ingat tak mamy penah share pasal jamu perawan
tapi hari tu tak share pasal kebaikan nya kan..
anyway..mamy baru try makan 3 hari..memang tak rasa apa pun perubahan lah
cuma rasa bangun pagi tu senang aje
maklumlah tido lewat tiap malam disebabkan tempahan manik hehe

anyway kali ini mamy nak share kebaikan jamu ni
kalu sesiapa yang berani mencuba 
kalu diperhatikan jamu ni memang mendapat tempat di hati peminat jamu
orang yang memang percaya jamu memang akan makan tanpa banyak soal
anyway memang ada testimoni yang makan jamu ni dah lama
dan memang sangat elok


mari kita saksikan apa kebaikan nya heheh
amik ini sebagai satu amalan kesihatan yang baik tau..
_________________________________________________________________

KHASIATNYA ~

- merawat keputihan dan lendiran yg banyak
- menyempitkan rahim dan ketat seperti perawan
- merawat dan menyembuh luka-luka dalaman semasa dalam pantang dan
selepas bersalin
- mengecutkan peranakan
- menghilangkan gatal-gatal di faraj wanita
- melancarkan peredaran haid
- vagina akan berbau harum semulajadi
- Kencing Manis
- Darah Tinggi
- Gout
- melawaskan pembuagan air kecil dan air besar
- kulit akan menjadi kemerahan dan gebu serta tegang
- anti jerawat
- dapat mengembalikan awet muda
- menegangkan bibir faraj yg telah kembang dan kendur
- sengugut
- menambahkan tenaga batin
- memulihkan urat saraf
- merawat payu dara kembali tegang dan pejal kemerahan (montok)
- merawat payudara ( KANSER )
- anti kanser
- sakit lutut
- kebas kaki tangan
- senak kembung
- angin medu
- lenguh sendi
- mengembalikan berat badan secara alami
- AWET MUDA dan MENGEKALKAN KEPERAWANAN


Ramuan Bahan Pil....
- Daun Mas Cotek
- Manjakani
- Nenas Batu
- Ibu Gamat
- Madu Lebah
- Akar Kayu Sari Rapat.


Pil ini dihasilkan secara manual dan diperbuat daripada campuran herba tradisional semulajadi 100% HALAL dan SUCI. TIADA BAHAN KIMIA ~

UPDATE BY 6/3/2011 
CARA -CARA MAKAN & INSERT JAMUPERAWAN PILLS~~~<<(@
1 ~ Untuk merawat keputihan, lendiran yg bnyak berbau masam mkn 3-5 biji sehari slps mkn. insert sebiji jamu pil sebelum tidur dan cuci apabila bangun pagi.
2 ~ Untuk memontokkan sambil menjaga kecantikan dari dalam serta kemutan yg padat dan yg kuat mkn 4biji pagi dan mlm selepas mkn.
3~ Untuk ibu yg selepas melahirkan serta menyusu badan makan hanya sebiji jamu pil shj, jika tidak panas blh tambah 1bj lg. mkn selepas mkn.
4~ Bagi yg keguguran atau selepas pembedahan mkn 4-5biji pagi dan malam. selepas mkn.
5~Untuk menghilangkan dan memperkemaskan bibir faraj, rendam 2 -3biji di dlm air suam sehingga kembang dan cuci di bibir faraj dan dalam vagina.
6~ Untuk kepuasan seks, masukkan sebiji jamu pil di dalam faraj seboleh jari dan jgn kemut semasa insert dilakukan. Tuggu 1 - 2 jam pintu rahim akan mengecut, ketat dan laluan akan menjadi sempit, hubungan akan kembali seperti malam pertama. perawan yg menawan. 


Untuk insert bagi ketat :-
DUDUK MENCANGKUNG~ MASUKKAN 1 BIJI KE DALAM FARAJ DENGAN MENGGUNAKAN JARI MANIS SEHINGGA BERASA SELESA ( jgn kemut vagina semasa insert sedang dilakukan, lepaskan nafas dan terus insert dgn cepat )
JAMU PIL ITU AKAN HANCUR DENGAN SENDIRI,TIDAK PERLU DIPECAHKAN DAHULU.SISA JAMU AKAN KELUAR SENDIRI.

Ps - Anak dara dilarang insert ye..
___________________________________________
so dah baca..haa faham tak?
kalu faham sila la order di FB search Aura Jelita Shoppe tau..
 


Thursday, June 14, 2012

Chahaya Beauty Aura

Assalammualaikum

kali ni tuk produk ni mamy jadi testimoni..
sebab kawan mamy dealer shah alam yang sangat berjaya heheh
alhamdulillah ramai sokong dia
beside product tu sangat bagus tau...

pernah tengok kann produk tu..
haa ni rupanyer...


produk ni mengandungi sabun, toner dan krim
paling mamy suka krim tu..setiap kali lepas cuci muka or after solat
sapu aje nipis nipis kat muka..so muka macam berbedak aje..
sangat bagus tuk ilangkan parut parut jerawat macam mamy lah
parut jerawat pakej ngan parut itam kan..amikk


sabun tu..boleh dipotong 2 atau 4 ikut keselesaan..
mamy potong 4..ok aje..and memang menjimatkan 
apabila satu set yang berharga RM85 ini bole tahan dua bulan..
produk yang sungguh bagus dan toner dia 
memang akan buat kulit mengelupas
tapi tak lah horror macam sesetengah produk tu...

anyway...ni lah gambar testimoni mamy heheh


haaa kalu nak cari di FB nama kedai mereka Aura Jelita Shoppe..
kalu nak beli di blog ini lah blog nyer...chahayasufie
mereka sangat cepat menjawab segala soalan yang anda ada

dan memang mamy pelanggan mereka dan memang produk tu bagus
so mamy sekadar berkongsi rahsia kulit sihat
dan produk ni sangat mujarab dan menolong banyak sangat...heheheh

anyway...selamat mencuba!

Wednesday, June 13, 2012

mini crumble

Assalammualaikum

mamy ni saja try out saja..tak tahu lah menjadi atau tidak crumble ni
buat pengetahuan semua..mamy tak masuk kelas tau 
so manik manik ni menjadi kegemaran mamy
dan dahulu nya hanya membuat baju sendiri
sekadar hobi..dan tak sangka sekarang
hobi menjadi pendapatan sampingan tuk mamy

mungkin ini lah dikatakan rezeki mamy dan anak anak kann
anyway...selalu mamy hanya melihat gambar gambar 
yang ada di google tu tuk inspirasi dan design
bile dah ada baju dan manik..laju aje tangan jahit

so ini lah hasil crumble first time mamy
mamy tak expert..tapi alhamdulillah ada saja yang 
selalu menyokong dan sudi menempah...


so how is it? ok tak mini crumble mamy heheh...
hope the owner like it lah...*wink*

Tuesday, June 12, 2012

ali imran sport day!

Assalammualaikum...

sebenarnya dah lama sangat imran sport day  hahaha
bulan mei lalu..tapi baru teringat nak hupdate laa
hari sukan kali ini ali imran rumah kuning..
dah acara yang imran terlibat adalah 'mahkota diraja'

haa kome jangan confuse..sebenarnya bawak pundi kacang atas kepala
tapi cikgu dia sangat vogue tukau terus tajuk permainan tu..best kan..
for 6 years old kid..sangat vass ok..

heheh...so kali ni kat area selayang padang nye 
di kelilingi kawasan perumahan...ok jugak la..
parking bole tahan sendatnya..tapi sedehhh no RELA jaga laa on that day
kalu ada mungkin mamy tak perasaan..

jam 7 pagi imran dah naik bas ngan kawan kawan
mamy pergi ngan alisa maisara..so sampai masa dema tengah perbarisan
tapi umur 6 tahun tak masuk perbarisan..so imran duduk dalam khemah
tengah makan nasi lemak hehehe..

dapat lah snap a few picture hari sukan imran umur 6 tahun
6 Arafah di Tadika Islam Al-Mustaqimah...

 alisa maisara dan ali imran...

imran and friends...

line up for the games!

oh imran yang memang tak bole kena panas...apek celup!

nicely decorated tent! TQ Teacher...

imran memang sangat seronok hari tu walaupun cuaca memang panas sangat
anyway tahun depan ali imran dah 7 tahun..DARJAH SATU..
cepatnyer masa berlalu...cepatnya anak aku besar dah
tua dah aku yerr hahahah....


nota kaki: Ya Allah ...kau jadikan lah anak anak ku anak yang berjaya
 dunia dan akhirat dan taat pada perintah mu Ya Allah...