Wednesday, May 30, 2012

batuk

assalammualaikum

well mamy ni dah batuk berminggu rasa nih..
tak baik baik jugak..klinik dah pergi 2 kali yang berlainan
nampaknya kahak ni masih duduk dalam tekak ni..
beraja ko yeeee
rupa harammm...tolong laa pergi..
tak larat nak batuk batuk..

sekarang setiap kali batuk..kepala pening
perut sakit ..rasa senak..geram
tido tak lena sangat eh..isk ...

anyway nak try pulak malam ni
petua ..kicap perah kat kicap..telan
nak buat lah..nak lega cepat..

sebab susah sangat rasa asyik batuk batuk..




nota kaki: saya yang masih batuk kung kung...nanti mamy upload manik terbaru ye

Friday, May 25, 2012

tips kerja - mana satu penting ...

assalammualaikum

well kan mamy baru balik berkursus Setiausaha Super! anjuran UTM SPACE
di Swiss Garden Hotel, Kuala Lumpur. 

so ni ada tips tips bekerja yang mamy rasa sangat bagus
untuk dikongsi bersama 
bagaimana nak bezakan tugasan itu adalah penting
kurang penting, penting sangat sangat..atau langsung tak penting

so dia dinamakan 4 Dimensi Tugasan
tips ni bukan hanya untuk para setiausaha malah ianya 
boleh digunakan untuk apa jua jawatan kita 
haa moh kita share kan sama sama ok..

 

KELAS A - URGENT & IMPORTANT

KELAS B - URGENT & NOT IMPORTANT

KELAS C - NOT URGENT & IMPORTANT

KELAS D - NOT URGENT & NOT IMPORTANT

haaa....so pandai tak nak klasifikasikan...
so bile kita dapat tugasan..kelaskan dulu tugasan tu..samada A B C atau D

bila dah dikelaskan tugasan tu baru lah mudah dan teratur kerja
seharian kita..ni semua tips dari Puan Mary tuh laaa
wat the easy thing kan...so moh kita praktiskan...

 ini lah gambar beramai ramai workshop yang lepas tu...THANK U ALL



nota kaki: tekak gatai gatai..tak berhenti batuk hishhhh...

Tuesday, May 22, 2012

berangan angan di swiss garden hotel KL

assalammualaikum

korang pernah tak berangan angan
macam tangkap gambar ala ala model antarabangsa tu..
alah tidak semestinya seksi kan..ada gak model yang  bertudung
tapi gojes sangat..haa gitu laa...macam lawa aje

so i today feeling feeling model ok hahaha
tu masa kursus 2 hari di swiss garden hotel kuala lumpur..toilet mereka
memang best..besar besar sangat dah paling syok...big mirror..haa
head to toe bole tengok ok..heheehheh
yang lain lain..hrmm bilik kuliah sangat ok
ballroom yang mewah sangat...best

and then pepagi tu masa sampai 9 pagi tu siap ade refreshment
pukul 10.30 pagi tea break yang sedap ok...
dan lunch buffet yang mengila ..huh lamb grill, satay, abc
name it..apa saja u nak macam ada sangat sangat
tak tau nak makan apa laaaa
then kul 4 petang another tea break..waaa its really complete ok..

sangat happy..dan terima kasih lah yang luluskan saya pergi kursus ni..
dengan penceramah yang sangat sangat sporting
dah paling dahsyat..saya satu satunya peserta dramatik..
DRAMATIK??!!! hrmm katanya saya berani..berani main color baju
berani try fesyen and terms of work i am obviously know what i want...
is it??

nak tau kursus apa..ni lah kursus sempena secretarie's week
yang dianjurkan oleh UTM SPACE
dan apa yang bole saya katakan..mereka sukses
berjaya mengumpulkan 60 PA...setiausaha..kome bayangkan laa
60 orang setiausaha...hrmm gamat ok


so kembali pada mem posingkan diri..so tempat kegemaran
yang ada cermin besar besar supaya nampak dari atas ke bawah
haaa saksikan saya berangan angan ye hahah

my attire for the 1st day...

my attire for 2nd day..

so sekian terima kasih..heheheh

nota kaki: kalau suka puji..tak suka janganlah dikehji...

Sunday, May 20, 2012

lauk tengah bulan

assammualaikum

haa biasalah kan..kalu dah emak emak memang masak aje lah kan
macam macam mengayakan bahan kat dapur nak masak
apa saja dalam peti tu diselongkar nak dihabiskan laa..
maklumlah tengah bulan..berduit sangat pun...so apa yang ada belasah ler

semalam masa mamy selongkar fridge tu..terjumpa ikan terubuk
yang tu pesan masa dilla ke sarawak tempoh hari
dan ada pulak cendawan kukur yang kak diah bawakan hari tu
haa apa lagi dah ada 2 menu
tengok pulak ikan kapak ada...goreng..tuk budak budak
kebetulan pulak adha dan awen datang ..dema tak makan ikan
so masak ler telur dadar..walla lengkap sudeh dinner lah kan

masak punye masak dan siap semuanya..alhamdulillah
so moh makan makan ye...bismillahirrahmannirrahim..


nota kaki: masakan ku tak lerr sedap mana, tapi bole laa sikit sikit


Saturday, May 19, 2012

kelantan vs sime darby..a

assalammualaikum

well tak tau nak sokong mana nih..hrmm sebab negeri yang
mamy sokong sudah awal awal out ler..
anyway kalu kelantan menang..kemenangan mereka yang pertama
sudah pastinya akan menjadi satu sejarah dan kenangan manis
buat pemain pemain kelantan serta penyokong yang memang sedia
menyokong dengan setia

but then kalu sime darby menang memang akan menjadi satu sejarah beb
bukan negeri ni..pihak yang kita tak sangka...kelab kann..adoi
anyway good luck..mereka bukan pesaing mudah..

anyway..banyak dah kereta kereta di kawasan rumah ni dah tampal
bendera merah..negeri kelantan..
tak kurang gak...gomo kelate gomo..heheh mamy tak tau maksudnya..
tapi itu lah yang selalu dengar slogan mereka

mamy pasti melekat di kaca tv malam ni
menyokong mana tak pasti..buat masa sekarang tshirt i..warna merah ye hahah

anyway..good luck to both team ya...

chaiyookkkkk

Friday, May 18, 2012

5 sastera intan


assalammualaikum

haa lihat lah gambar mamy dan kawan sekelas semasa di tingkatan 5
saksikan lah senyuman kami semua pada masa itu..gembira kann
masa tu kami hanya tau belajar dan sukses dalam pelajaran
tak ada masalah apa pun...hanya have fun!

and now kami semua berpecah dan mempunyai hidup masing masing
bekerja, bernikah, belajar lagi dan masing masing punye 'life' sendiri
sangat berlainan dari apa yang kami ada masa di dalam gambar hitam putih itu

yang penting mamy sangat gembira ke temu semula gambar lama ini
ye lah rumah mamy terbakar kan..so semua memori terbakar bersama..
akhirnya semua tersimpan di dalam hati saja

namun sekarang ada gambar untuk tatapan kami semua
ingatan dan memori yang terbaik untuk mamy dah kawan kawan..

terima kaseh kepada yang upload gambar ni fb ye..tima kasih banyak banyakk

kenangan ini tidak mungkin dilupakan sama sekali

5 sastera intan, sekolah menengah assunta petaling jaya selangor
is totally rocks! yeay...

Thursday, May 17, 2012

intan pj

Assalammualaikum

Waa sedar tak sedar dah 4 hari mamy berkursus di sini
Banyak pengalaman dan kawan kawan baru yang best.
Dan paling besar harapan ...surat rasmi yang selama
Ini menjadi amalan harus dibetulkan..

So nanti photo intan pj yaa

Wednesday, May 16, 2012

tak pekak, bisu atau buta

Assalammualaikum

Saja aku nak kata

Aku tak pekak, bisu atau buta...
Aku tau hal itu
Aku tahu tentang itu...

Tak larat ngan lakonan...sampai bila harus simpati

Saturday, May 12, 2012

YSL

assalammualaikum

heheh mamy ni memang dah addicted shopping online laaa hahaha
so kali ni duk mencari weekend bag yang senang di carry
bole bawak extra baju, towel kecik, susu, air dan sikit makanan tuk 
anak anak kalu berjalan 
supaya senang apa pun ...kita tak kelam kabut
wet tissue, minyak peyut ..dan semua yang patut ada kalu bawak budak budak lah

dulu ada beli beg ni besar lah gak..sekali tak kuat laa 
kat handle tu dah nak putus lerr
so gatai tangan p cari bahan nak mengabiskan duit..

well pusing pusing jumpa blogspot ni.macam ok
hrmm tengok tengok..dia jual perfume banyak 
well ada jual weekend bag lahhh 
superbbb...

so this is the one that i like...
YSL weekend bag..


ok tak..ok sangat kan..medium size dan tak terlalu besar
dan for sure so stylish for mommy like me
lagi satu dia bagi free gift vial perfume
perfume tak glamor..tapi ok laa kan free gift katanya
baru manis manis cokelat aje perfume tu heheh


ok la kan..sape nak bagi
so sapa sapa nak cari perfume murah dan beg weekend atau tote 
yang reasonable bole lah ke sini...shoppingheavendotnet

selamat membeli belah di alam maya heheh

nota kaki: nak coach big wrislet..tapi dah kopak kobana dol 
smlm kene RM400 pasal berlanggar ngan orang..sedehh

Friday, May 11, 2012

manik bunga tabur

assalammualaikum

haa kali ni nak share baju mamy punye pulak
baju ni beli murah aje..alah jubah kunun..tapi kene pakai ngan seluar la
sebab dia singkat..masa beli baju ni adalah dia letak
batu aje pakai gam kat tengah tengah tu kan..sangat lawa ler kut

aku tak tahan..balik balik terus bukak gam batu tu..
dan kunun kunun kreatif lah terus menjahit manik manik 
haa ni lah baju yang akan aku pakai tuk kenduri kawen sani ahad ni hhehehe

apa ada hal...senang aje manik nih..yang penting kene sabar
aku tak pernah ikuti kelas mana mana pun
tapi memang kalu tengok design sekali memang bole ikut insya Allah

tapi sekarang nak try buat crumble ni..modal agak tinggi sikit
tunggu dapat gaji bole laa kut...
sebab pearl dan manik yang kilat kilat tu sangat mahal bagi aku
aku lak caj customer murah murah

lagi satu customer nak kilat kilat tapi nak murah
adoiyai..p suruh hatta dolmat aje laa kome hah ...baru kene sekali kann

anyway ..aku saja nak share hasil tangan kali ini..
moh tengok sama sama 



haa mesti kome perasan ada kureng sikit labuci tu kat bahagian kanan
aku tak perasan hahahah tapi kalu pakai tak perasan pun
lagipun ni baju aku sendiri ..so pedulik laa malas nak touch up balik
padahal senang kut nak buat..sudah sudah laa
aku dah try pakai so memang ok ..dan tak nampak..hehehhe

nanti i upload mamy vogue voguieee hahahhaha

nota kaki: semalam petang hujan lebat...mamy eksiden nyah..sedeeehhh

Thursday, May 10, 2012

susun labuci

assalammualaikum

haaa kali ni memang paling simple yang mamy buat
kebetulan baju ni memang sangat sweet tuk pemakai nya 
yang hanya baru tingkatan 3 tu..so dah terbayang imej remaja simple

baju dah lawa..color pun sangat ceria
apa kata buh labuci laa kunun...mamy nak buh manik manik 
tapi anak dara biasanya nak yang simple dan menarik
ada sikit "bling bling" should be ok kut rasanya...

nak dijadikan cerita baju ni..baju adik si kamilah heheh
dia minta mamy antarkan kat tailor kak mun (bawah umah flat aku tu aje)
so aku pun hantar...siap dan amik ler

bila dah siap dan amik tu tengok baju tu macam best nak "dikerjakan"
so apa lagi semua peti manik dan labuci kuar laaa...start aku berkarya..
so ini lah hasilnya..tak lah bombastic
masih belajar seni manik nih..bukan senang beb...
so meh jamu mata..



haa ok tak..hopefully si pemakai nya akan suka laaa
the paling simple dan senang nak dibuat..yang penting main color
dan susun lawa lawa..itu sahaja lah kann

nota kaki: tempahan raya dah mula dibuka ...dah ramai membooking harap mamy larat ler nak siapkan nihhhh






Wednesday, May 9, 2012

seronok nya orang FELDA...yeah


waa gembira kan tengok berita ni..semua orang bersorak gembira
alhamdulillah berkat usaha mereka sekarang dah senang lenang
sampai aku pun rasa nak tukar kerjaya lah
jadi peneroka FELDA hahahha

syukur sangat..gembira sangat
sebab ada kawan kawan yang memang anak FELDA
sedara mara sebelah suami pun ramai orang FELDA
so memang gembira untuk mereka..bestnya dapat duit tu..

so raya ni mesti ramai yang *bling bling* kan heheh
well..tahniah kepada mereka ye..
semoga FELDA terus maju dah berjaya yeah!!!

nota kaki: dato najib...saya nak bonus 2 bulan bole tahun ni? hehehe

new family member!

assalammualaikum

9 mei 2012...adik mamy yang ke 6 tengah bertarung di hospital tengku ampuan rahimah sekarang
melahirkan anak sulung nya...kalu di scan..boy la
semoga dipermudahkan semua urusan adik ku..
semoga kedua dua nya selamat dan sihat...

mohon kawan-kawan dan sahabat semua doakan adik saya
sharifah azzie shah binti syed zainal..selamat bersalin dan sihat ibu dan anak yer

tak sabar nak raya ngan baby baru...hehehe
pikir nama dah ni..*anak org aku yang sibuk* bole??

weee...mamy getting her new toy!

 at their wedding

Tuesday, May 8, 2012

dia yang kehilangan..

dia yang kehilangan
separuh hidupnya...separuh hatinya..separuh jiwanya
yang tinggal kini sisa cinta dan sayang
cahaya penyeri kelam hilang...sehitam malam tiada bintang


kehilangan merentap seluruh perasaan
meruntun hiba mencari cahaya cinta
meratapi kehilangan yang tidak pernah diduga
hati merintih.. dia terima ujian mu ini YA ALLAH
dia terima segala galanya

merenung jauh mata terpana ...awan mendung hitam berarak
semakin mendung semakin hitam
turun lah hujan..turun lah selebat lebatnya
mata dia kini sudah kering air mata
hujan laaa..iringi lah hati nya yang hiba

hanya kenangan di gengamman nya kini
kata kata cinta bermain di sudut sanubari
cahaya pergi membawa sejuta rasa di hati

dia yang kehilangan...
kehilangan cahaya cinta... 
mampukah sinar muncul di wajahnya
mampukah menempuh sisa kenangan bersamamya


dia yang kehilangan...






nukilan 


5 sastera intan, SM P Assunta PJ


Nota kaki: Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh nya...Al Fatihah

 

Saturday, May 5, 2012

cahaya beauty aura

haaa selama ini mamy hanya mengunakan krim muka dia sahaja
dan sememangnya elok untuk kulit mamy..
hilang lah jugak kesan kesan jerawat dan bagai bagai

bermula tarikh hari ini..mamy akan mengunakan produk ini
secara penuh...complete set..
so malam nanti nak tangkap gambar before ok..

semoga mamy cantek ala ala maya karin..heheh

chaiyookk mamy 
untuk keterangan lanjut bole lah ke sini .chahayasufie.

Nota kaki: ramai yang dah pakai terbukti sangat berkesan..mamy tak sabar nak cobbaaa

perasaan

perasaan ini milik insan
tidak dapat dipaksa tidak dapat ditolak
perasaan insani yang sering berdetik
terdetik di kala dugaan menimpa

perasaan ini sering menghantui 
membelenggu segenap ruang di minda
kian ditepis ..kian mendatang
perasaan ini memang selalu bertandang

ianya menjadi satu kemestian
perasaan yang mahu di mengertikan
mahukah manusia itu memahami perasaan insan itu
insan yang masih di awang awangan

menghela nafas di ufuk timur
cuba melepaskan perasaan yang kian terpintal
mencari maksud mencuba untuk meleraikan

perasaan ini tidak dapat menafikan
keresahan mencuit di kala menyepi

namun...perasaan itu milik insan
cuma yang Maha Esa memahami...



Friday, May 4, 2012

bersih..bersih


assalammualaikum

bersih yang ni mamy sokong
versi menganas kat dataran tak sokong..

heheheh ampun yukk

Thursday, May 3, 2012

sendiri mau ingat..


suka sangat menatang ni..
dapat dari fb kawan kawan
so true...so real...
pikir pikirkan laaa

Tuesday, May 1, 2012

cheezy potato wedges!

assalammualaikum

haa kali ini home made recipe ok
tapi semua pakai serbuk segera laa..si sufia belikan mamy
chezzy wedges punye serbuk..serbuk ini hanya dicampurkan dengan air panas dan air suam sikit
kacau kacau..sampai ilang ketul ketul tu..tu saja tau..senang tak..
bole makan ngan apa saja..burger, oblong, nugget..memang sedap

so ini rupa serbuk cheezy tuh


bila tuang dalam mangkuk jadi macam ni lah kannn


so nanti tuang air la air panas...campur sikit air suam masak tu
so kacau kacau bagi rata..

bagi ubi kentang tu ramai yang suh beli segera..tapi saja mamy tak nak
sebab tak lalu laa semua na proses food kan..
so mamy beli fresh punya buang kulit siap siap
dan potong ikut suka hati haa..
lagi sedap kut rasanya
sebab ubi kentang ni solid dan for sure memang kenyang dan bole ganti nasi
kalu proses food tu tak brapa nak kenyang kan..


bila dah potong semua siap siap kan..
ubi kentang ni mamy gaul dengan satu lagi tepung campuran istimewa
so tak yah buh kunyit dan garam..serbuk tu terus ada rasa semua
tang serbuk ni terima kasih buat kamilah ismarani lah
kerana sudi membelikan nya tuk mamy


so dah siap segala galanyer..campur semua dan goreng
dan cheezy pun dah siap..
begitu lah rupanya dik nun..


saja tak lumurkan ubi tu ngan sos cheezy tu
sebab tak nak ubi tu lembik aje nanti..
nanti lemau aje nak makan kan..
tapi yang penting dua kekasih hati ni 
suka makan dan buat pengetahuan kome orang..abis ubi 10 biji ok
ko mampoooo
haa terbukti mamy ni setaraf chef wan kan hahahha

meh tengok "satisfied customer" mamy


haa terbukti tau kesedapan mamy mengalahkan kedai makanan segera tu
haaa masuk masuk *musik zapin lalu jap*

ok..sedap sangat ubi ni..
penat dah puji diri sendiri nih..
adios nyah