Saturday, March 31, 2012

Earth Hour 2012

Assalammualaikum

hari ni jam 8.30 malam sehingga 9.30 malam...tutup lampu weeehh
but then i'm late i guess hahahah
tapi mamy tetap shut off lampu pada waktu tu..tiap tiap tahun
memang suka ikuti kempen earth hour nih..
mcm best...giler cool!

harap kempen Earth Hour tahun 2013 lebih meluas laa...
patut lebih awarness dari pihak pihak tertentu..terutama bloggers
we can do something kann

anyway..hopefully dengan menutup lampu selama sejam ni
bole membuat sedikit bantuan kepada mother nature..we love our earth aite...

so...do show love..
shut off your light for one hour...

xoxoxoxo...gelap sudah rumah mamy
tapi tv idak..hahaha

love u..bye

Friday, March 30, 2012

manusia...



apa lah salah anak ini..bayi ini
tiap-tiap hari ada saja dibuang sana sini...
mereka tak minta dilahirkan ke dunia ini..
kita yang mengandung 9 bulan..jerih melahirkan 
sanggup meninggalkan anak yang sangat "helpless"ini 

bayi sepenuhnya bergantung pada pengasuh nya
ibu bapanyer..orang yang sudi menjaganya
bayi tak mampu hidup sendiri

menangis dan minta simpati sahaja yang mampu
kasihani lah bayi ini..

Ya Allah..lindungi lah semua anak-anak kami ...
semoga mereka sentiasa di bawah lindungan Mu

Nota kaki: 

saya seorang ibu kepada 2 orang anak..sangat tersentuh membaca 
artikel begini setiap kali...sampai kadang-kadang tak nak baca sebab
cerita sebegini..



Kuala Lumpur Bonsai & Orchid Show 2012

Assalammualaikum

Pada hari ahad lepas 25 Mac 2012 mamy sekeluarga 
berkesempatan ke show ini..kami sekeluarga memang sukakan pokok bunga
apa ntah lagi pokok pokok herba yang boleh digunakan di dalam
berbagai kegunaan ..seperti memasak ker..

ye lah kalu takde pokok kari tu..kome bayangkan nak pakai daun kari
nak pakai 2-3 helai..naaa p beli bertangkai tangkai ...sudah tu..
biar laaa layu kering aje dalam peti sejuk tu..membazir tak?

ni kalu membela pokok tu bukan susah pun..beli aje kat nursery tu
then balik masuk dalam pasu...pastikan dapat sedikit cahaya matahari
rajin siram...haaa 
petua nyer..masak anak pokok kari tu kecik lagi masa nak amik daun tu
jangan dipatahkan tangkai tu...u petik aje berapa keping daun nak pakai
kalu tak nanti pokok tu merajuk tau...so selamat membela heheheh

 berlangsung dari 23 till 27 Mac 2012
Jam 8 pagi sehingga 4.30 petang...(kalu tak silap laa hahaha)

bila sampai sana parking memang agak payah laa
tapi mamy nampak ada shuttle..thats mean u can park u car 
and naik aje menda tu..senang..tak sesak kann
but kami pulak ..parking di taman burung..jalan kaki ke depan 
sikit untuk ke pameran tu..heheheh biasak lah

jalan pun tak jauh..redup aje..sebab banyak pokok di sekeliling tu..
 bile sampai..memang banyak lah pokok...pokok bonsai yang beribu ribu
yang menang dan menarik semua dipamerkan di sini

 pintu gerbang nya

the bonsai

apa lagi..memang suke pokok kan..
kami leka tengok bonsai bonsai yang unik kat sini
menarik sangat..terasa penyabar betul dema ni
membuat pokok ni sampai sebegini lawa tuh..

mamy dan kids


so kami tengok bonsai dulu..ramai yang jual bonsai kecik kecik
tuk pupuk minat orang ramai
mereka juga mengajar tips menjaga bonsai dengan baik
oh harganya usah ditanya..kecik sangat pun dah RM80..hrmm
tapi my hubby sangat pandai..

dia belek sana sini..dan dapat lak bonsai murah giler RM10
dia nak merasa kut..dulu penah bela sekali..then mati hahahah
takpe kali ni mungkin ok sikit kut..sbb pokok tu pun lain jenis dah..heheh

so kami berjalan lagi..menengok orkid mmg mata tak lepas pandang
cantek betul..pengemar orkid usah cakap ler..
mereka berkerumun....cantek tuuu

 orkid bermacam orkid

yang ni tuk pameran saja yeee...mahalll

tengok ramai gak pengemarnya..tapi kami kurang la sikit sbb malas
orkid memerlukan penjagaan rapi bagi kami..
cukup lah dulu mamy bela orkid hutan berlambak lambak zaman 
arwah abah dulu...siap buat taman hehehhe

so berjalan ke depan lagi..
memang banyak yang telibat dalam show ini..MARDI dan FAMA 
pun ada tau..so banyak lah pokok herba
kami sempat cilok pokok bunga melur RM4, ulam raja RM5 dan pokok limau purut RM8

ada jugak yang gelakkan kami beli ulam raja tu
dema tak tau kami ni duk flat heheheh
mana nak dapat benih kalu tak membeli kan..tapi ade aku kesah ahhahah

lepas beli kami bagi budak budak bermain ngan kambing
mbbbekkk...

 mbeeekkk

Alisa Maisara takut...tapi Ali Imran siap masuk 
dalam kandang bagi kambing makan..siap main kejar kejar
dia memang suka kambing..kalu balik kampung
sibuk nak p tengok kambing aje kerjanya...
malam malam pun jadi..so memang mbbeekkkk

lepas penat..kami pun beli air dan oblong yang dijual..duk tepi tasik
tengok itik berenang renang
masa ni baru nampak...anak anak kami dah besar laaa
sooo sweet...

Ali Imran & Alisa Maisara   

so dah pukul 12 tengahari nih..kami pun balik laa..
sebelum balik sempat melepak kat air terjun buatan ni..
lepak..sebab cuaca memang panas sangat laa 
kebelakangan nih

 ultraman n power puff gal

so sesiapa berminat masih ada lagi hujung minggu ni
bole lah cekitdout!!!... 

adios

transformers...

Assalammualaikum

sape yang tak kenal transformers kann
kali ni mamy nak share pasal botol air transformers
yang menjadi idaman Ali Imran

botol ni kami beli masa mengunjungi Universal Studio di Singapore
menda ni nak beli..kan...dema bubuh coke dalam tu
nak tau harga nya SD28 aje..hahaha convert RM2.50 tengok..nangis tau
tapi masa kat sana bawak SD500 macam banyak aje..so tak mau convert
main beli aje lah buat momento

dan sekarang botol air ini menjadi botol air rasmi
apabila kami keluar berjalan jalan tau..menarik bukan?!

Ali Imran kalu keluar jalan jalan
suruh bubuh air sirap weh..janji ada botol transformers
tapi bagus jugak kurang sikit anak anak ni membeli 
air kotak atau gas kat luar tu..jimat duit heheh

tima kaseh "TRANSFORMERS"



Wednesday, March 28, 2012

23 mac 2012 - special potluck

Assalammualaikum

hari ni baru boleh nak update sebab demam tu
rasa macam takde mood sangat sangat..
ditambah pulak dengan pompuan meroyan + kusam..sengal dowh..
anyway lupakan yang itu..

so potluck kami dimulakan pada jam 8.30 pagi, jumaat yang hening
heheheh...so apa lagi lets the picture tell the story ...

 atas meja penuh ngan makanan...

sufia - laksa
ika - nasi impit, kuah kacang ayam + kek cokelat sedap bangat
mastura - kuih muih
reena - kuih muih
izzah - forever dengan nugget love dia
halimah - karipap dan popia sedap
aini - mihun sup tomyam..banyak isi ok..

apa lagi eh..aku lupa sudah...tapi makanan memang banyak tul

as usual i masak spaghetti bolognise ajeee sedap ok

mas dan atika mengupas telur untuk laksa

hahahah sori sue...sue tengah potong sayur tuk laksa juga

kek comel bagi sufia dan leeza...sedap woo kek nih

the food ...the food

masing masing nak menjamu selera sudah...

kemeriahan yang ade di pejabat kami di sebalik kekusutan

we are damn happy family!

happy happy!

so potluck ni sebenarnya untuk farewell sufia dan leeza
leeza takde kali ni..kurang sihat kut..bercuti..
so ini lah dia orang yang diraikan..
hari terakhir bersama sama kami...
pada 28 Mac 2012...
sedih kehilangan sahabat sejati nan baik hati ni

lagu Bruno Mars - Count on Me
mengiringi dan menangisi pemergian sufia kali ini 


 sedih melepaskan ko pergi sufia hafizah. Semoga senantiasa berada
di bawah lindungan Yang Maha Esa....

Monday, March 26, 2012

demam lagi...

assalammualaikum

hhehehhehe...demam lagi laaaa
musim jerebu ni kan..memang sore throat senang hinggap sangat ler
dah p klinik pun..dapat laa mc sehari..sib baik bos takde ...
dia outstation..so hari ni siap siap makan obat
sihat diri sendiri..sok kerja kann

anyway still masih tak abis abis pompuan meroyan hupdate
status maki hamun orang..dah di block dia meroyan lak
mungkin sbb tak leh 'stalker' page aku kann

waaa terasa macam artis..heheheh
ni semua lah akibat kerja ngan melayu kuno..tak faham hehheeh
aku berkawan selalu karib aje ngan orang..tapi kat sini
pening sangat..tak faham weh..apa yg tak kena

anyway..doakan mamy dapat tempat kerja baru ye
nak sangat berhijrah weh..pening ngan orang melayu
yang suka merendahkan akhlak dia sendiri..

kita tak kata dia..kata kita ngata dia..dah mcm psiko pun ado..
anyway..demam ok..

bye



Saturday, March 24, 2012

apabila si dia meroyan...

Assalammualaikum

hrmm hebat tul facebook ni kan...jahanam..
bile nak marah orang update lah status sejam sekali ..meroyan
anyway nak share kesah orang meroyan tak tentu hala..

kata berpendidikan tinggi..kunun beragama kuat..
tapi ayat nyer..memaki hamun orang memang longkang giler seh
tu aku tak faham tul laa si meroyan tu..

ntah sape lah kann dia marah..tapi sesuka hati mak pak dia aje..
aku pelik giler..dah tu  buh status sejam sekali..maki hamun orang
perrhhh cam bagus giler si meroyan tu...

pelik tapi benar ye dik nun...orang begini
harus kaa mamy block aje terus..."black disease" bawak penyakit saja
di dalam fesbuk yang mengembirakan itu..i hate meroyan..

aku rasa lah kan...dia pikir macam dia bagus sangat laa rasanya...
tu jadi gitu.suke hupdate ngata orang sana sini eh hahahha
kesian orang meroyan...mamy rasa dia tak sedar jadi bahan

apabila kita hupdate status tu menunjukkan betapa
rendahnya akhlak kita..mengata n maki hamun orang sesuka hati

u know what ...mamy akan block orang tu senyap senyap hahahah
tak kosa nak baca cerca maki dia kat orang eh...

kesian dia....

Thursday, March 22, 2012

New Zealand~

Assalammualaikum

hrmm bos mamy yang ker New Zealand tu..bukan mamy
heheh banyak juga cerita yang dibawa

antaranya ramai betul ramai Malaysia bercuti di sana
dan student student kita di sana juga peramah
malahan mereka suka memberi salam
apabila terserempak sesama Muslim..

kita ni usahkan kata yang kenal..pun susah nak bagi salam
lagi laa sekarang duk sebelah menyebelah pun
buat tak reti aje...maklumlah..BOIKOT hahahha
ni dah masuk bab lain laa kan...

anyway..buah tangan dari NZ...mamy dapat banyak cokelat 
so kongsi kongsi lah dengan rakan rakan opis mamy kann

tapi yang paling best..he knows what i like...FM
fridge magnet laa...kita ni memang mengumpul
so banyak laa jugak..tapi yang dah jahanam pun banyak gakk..
sbb masa tutup peti tu..masing masing duk hempas..abis pecah ..sedeehhh

anyway TQ to my boss...
thank you for adding a new collection to my FM...

Wednesday, March 21, 2012

mama....

Assalammualaikum

hari ni 21 mac 2012...hari rabu..
hari mama saya menjalani minor operation...
hrmm...mama tak pernah dimasukkan di hospital
tak pernah mengalami perkara begini
apa laa lagi kami yang 7 beradik ni...(tinggal 6 dah skrg..setelah pemergian ateh)
berdebar debar jadik nyaa

seawal 7 pagi kami dah sampai ke ppum selangor...
makan sarapan..dan terus ke tingkat 4 menara timur untuk
menunggu giliran..
mama akan menjalani operation pertukaran kanta mata
akibat selaput yang terlalu tebal  ...

setelah diarahkan menukar baju..mama disuruh berbaring
di atas katil yang disediakan...mata mama jua dititik ubat
pada saat itu kami nampak bola mata mama yang hitam
bertukar menjadi putih..hrmm mungkin itu lah selaputnya..

kami berkampung..berkampung di ppum
aku, alongI, aween dan aziee..masing masing rasa kurang senang
akan perkara ini..pertama kali dalam hidup kami...

apa ntah lagi..hanya mama yang kami ada..
mama lah segala nya buat kami apabila abah meninggalkan kami pada 1995...

dah akhirnya setelah penat menunggu jam 2.30 petang  mama di bawa masuk
di bawa masuk ke dewan perbedahan harian..
hampir dua jam kami adik beradik menunggu..

dari wad yang penuh dengan berbagai bagai manusia..kini lenggang
tinggal kami sahaja..setia menunggu mama...

tepat jam 4 petang..mama keluar di pimpin 2 jururawat...
sayu...muka mama merah padam...
dia kata masih terasa jarum di pipi nya...

mata nya terasa sakit sangat....aku sebak sebenarnya
tapi kami tetap berlawak...berlawak menutup sakit
yang mama terpaksa tanggung

mama memang seorang wanita yang kuat dan cekal
itu saja lah yang aku bole gambarkan...

alhamdulillah..segala nya berjalan lancar kata doktor mimi ...tima kaseh doktor
esok 22 mac..mama akan ke sana sekali lagi berjumpa doktor pakar
kerana "dressing" itu hanya akan dibuka oleh doktor pakar..

dan aku..terpaksa bekerja..*sebak*

mama...semoga cepat sembuh dan
bulan september nanti kita bercuti di medan ya mama...

Ya Allah, permudahkan lah urusan ibu ku...ampuni lah dosa ibu dan bapa ku
lindungi lah ibu bapa ku..

mama ...sayang mama walaupun tak pernah terungkap dengan kata kata...
u r my world..my mama Puan Fatimah Bibi Binti Noor Mohammad....

mama saya....

organizing potluck for sufia & leeza...their going to leave us!


ehem ehem..sok special "potluck"..
untuk meraikan Sufia Hafizah dan Norleeza Hamzah yang
juga akan meninggalkan kami setelah permergian Huda...

well kali ini kami tak mau buat besar besar..
cukup sekadar kami sahaja ..berkumpul dan makan makan

anyway leeza tak datang esok..so tinggal lah sufia..
mungkin leeza kurang sihat agaknya..

so nantikan makanan yang ada...
we gonna rock u hehhehe

Tuesday, March 20, 2012

Tips mendidik anak

Assalammualaikum

terasa cepat sangat masa berlalu dan sekarang anak mamy
dan sekarang masing masing dah berumur 6 tahun dan 3 tahun
membesarkan anak anak memang mencabar sangat
selalu pusing pusing mencari pengalaman dan tip tips yang bole digunakan
di dalam mendidik anak sehari hari
Semoga Ali Imran dan Alisa Maisara 
menjadi anak yang soleh/solehah yang selalu mendengar kata ibubapa
dilindungi Allah SWT,
Amin
Sumber dari permatakata 

Tips Mendidik Anak

  • Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri.(Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan)
  • Berikan anak anda pelukan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk).
  • Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran).
  • Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya)
  • Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka membuatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.
  • Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
  • Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka sebagai suatu bebanan kepada ibubapa mereka.
  • Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap. Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap.
  • Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.
  • Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. Anak2 yg datangnya daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain.
  • Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.
  • Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka.. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.
  • Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
  • Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
  • Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.
  • Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibubapa.
  • Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja-kerja ofis selalunya lebih penting daripada keluarga.
  • Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka, tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.
  • Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda. Ibarat kain yang putih, terpulanglah kepada anda untuk mencorakkannya. Semuanya di tangan anda.

Monday, March 19, 2012

mengantuk!

Assalammualaikum

dari pagi tadi mamy buka blog ni..tapi tak tau nak update apa
nak marah orang dah penat...nak upload p jalan jalan cari makan
tak bole transfer pulak hp bbery ni..apa ntah yang tak kena...

yang pastinya sekarang sangat mengantuk..
izinkan mamy tido dulu ye..bye

zzzzZZZZ..tido japp bawah meja yang vouge ni..heheh

Thursday, March 15, 2012

huh...apa celop?!

Assalammualaikum

hari ni aku confuse giler..apa celopp??!!
kes hupdate status facebook..hadoi..ko ingat kalu org hupdate
tu tuk ko ker...weh beratus laa friend lain..hrmm

 sape makan cili dia rasa pedas lahh kannn

ikutkan hati nak aje aku block ko nih
maki hamun, fitnah, ngata sesuka ati ko aje kan..
dah lah rupa mcm makcik temah yang tak lama lagi nak expired
ado hado hado aje perangai ko bit**! naik meluat lak
aku tengok ko pengampu terhebat dipasaran....
dah aku lak maki hamun ko kan...pasal gerammmmm
 
pening..aku tak mengata ko ataupun kawan ko tu
dia perasan dia kusam ker..sedeehhh

adoyai...sedeh berulang kali sedeh..
aku tak suka nak post blog aku ngan memaki dan cerca ko nih
tapi tak sedar diuntung

yang aku pelik tu..ko tuduh hupdate semacam ko "ustajah"
but then ...30 min ko hupdate tazkirah ko tu..
ko hupdate lak fb ko ngata n kutuk orang..

paling dahsyat ko tuduh orang "jual badan"
nauzubillah...apa punye celop ko nih??! dahsyat
kalu org tu jual badan..sape yang penah melanggan..
ko penah cek tak laki kut penah melanggan eh???

then ko nak jadi ustajah balik..ko kata lak
org bercerita menyampaikan sesuatu hal..
dengar bole percaya jangan

tu yan ngko post kat wall besar besaran kata orang tu
bagus kaa??!@ eh ...ko jangan lah alpa sangat wahai si pegampu

 kawan kawan ko kutuk ko gegiler babi tonyok
kami ni malas nak bercerita ngan ko aje tau...haaa nasib lah ko temah..

haamikkkkk..blum tiba masa ko
dunia ni berpusing..nanti kene lah kat ko balik
pada masa tu..baru ko tau siapa lawan ko siapa kawan ko eh

tak malu! aku tak ngata pun ko tu KUSAM
nape kawan ko tu terasa dia KUSAM KER...

baik lahh kusam kusam kusaman semua
mamy undur diri..susah bercakap ngan orang KUSAM huh

haaaa sesapa rasa dia KUSAM boleh try produk
Cahaya Beauty Set..memang baguih tuk orang KUSAM...
beli dari FB- Sufia Hafizah Mohd Zuki 

Sengal punye KUSAM!

pabila cuti sekolah..

Assalammualaikum

haa time ni mamy suka sanggggaattt...time cuti sekolah
mau idak..masuk keje patut nya pukul 8.30 pagi tau..
pagi ni ..pagi isnin yang lemau ini mamy sampai kul 7.50 pagi
ko mampu?! dari kepong ke shah alam tau..kome bayangkan

best giler..kalu lah sekolah selalu cuti
dan semua jalan lenggang begini..tak payah 
lah stress nak lalu jem hari hari tu kan..kronik

minyak lagi lah save time cuti sekolah kann heheh
 suka suka suka..budak cuti sekolah..yahooo

 *sengeh sengeh ajeee

Wednesday, March 14, 2012

Miss Malaysia in search....!

Soo Wincci (Miss Malaysia World 2008/2009)

haa kali ni pencarian miss malaysia untuk 2012 kembali lagi
so kalu ada kawan kawan yang ada potensi tuk mengejar title ini
tolong lah sebar sebarkan..

mana tau esok lusa kita leh jadi kawan baik 
Miss Malaysia 2012 heheheh

apa apa pun bole layari laman ini untuk keterangan lanjut http://www.missworldmy.com/

menarik bukan..so kalu rasa anda orang dicari..
silakan lah....good luck!

Tuesday, March 13, 2012

Muslim Women


nota kaki: doakan saya ! doakan saya! doakan saya
doakan saya berubah menjadi muslimah yang baik baik..doakan saya ye!

Friday, March 9, 2012

she all gone!



Assalammualaikum

jadinya ini harinya...9 mac 2012..
nur huda faisal..last day bertugas sebagai akauntan di pejabat saya..

walaupun tak sampai setahun ..banyak kenangan
anyway orang baik ini..memang sangat kami senangi

semoga dimurahkan rezeki..
dipermudahkan urusan nanti..

nota kaki: sorry we messed up ur car hahaha

deeply gonna miss u...


Part 7 - My Singapore Holiday

Assalammualaikum

so dah last episode hahah
so dari merlion park tu kami terus ke MRT Raffles Place tu

 
ianya terletak di bahagian belakang bangunan Maybank..
kat sini amazing bangunan memang tinggi tinggi sangat
sooo Metropolitan ok..

so kami naik MRT terus ke Harbour Front ..tak jauh dalam 
4 station lah kami kena lalu..well..kuar dari situ
dah sampai VivoCity again lah...

beli lagi sekali tiket SG3 untuk masuk ke Sentosa Island
tujuan nya bukan nak ke USS lagi..but nak naik bas tu
sebab senang..SG5 terus ke kastam Singapura
lagipun kami dah terlalu penat untuk bertukar tukar MRT untuk ke Kranji Station.

masuk balik Sentosa Island ni..dapat gak abiskan saki baki dollar yang ada nih
so beli lah lagi beg dan souvenior tuk diri sendiri haaa
best tak...kalu korang tak masuk USS tu dik nun
korang nak berlagak ada tshirt USS pun boleh..mereka ada jual 
di kiosk kiosk di luar Universal Studio tuh...


tapi kan sebelum balik memang lapar btul tak..
so kami nampak ni..waa Malaysian Food Street
mesti ada yang halal kan dalam ni

so terjah punye terjah..jumpa lah 2-3 gerai yang menjanjikan halal food
kami makan nasi lemak, nasi briyani dan roti canai..dah puas
isi perut kenyang kenyang terus turun ke B3 tu..tunggu bas Transtar lah
tak lama pun..dalam jam 4.30 petang bas ada dah


lisa makan cokelat aje..that choc beli kat butik dia cost about SG2

so kami siap sedia nak balik..
masing masing dalam bas dah letih ..imran usah cakap ler
sebelum naik bas dia dah belayar kat stroller adik dia..


time ni alisa ngah menyanyi eh..berangan dalam bas..
so kami sampai kastam kat singapore woodland ni..
terus cop semua siap sedia..lagipun orang tak ramai at this hour

jangan lah kuar kul 7 ke atas..orang balik kerja ramai
so memang sesak..satu lagi imgresen mereka tak friendly macam kat negara kita

so selesai semua..kami sepatutnya kene naik bas tu balik..
namun dah terlepas..so kami naik bas kuning causeway link dan bayar
seorang SG1..terus ke bangunan CIQ sri iskandar di JB..

lalu kastam seperti biasa..dan kami ke kereta jam 6 petang
berakhir sudah percutian kami..dan kali ni kami perlu drive ke KL pula..

waa penat tak terkata..
but u know what ...mamy bawak SG500 berbaki lagi tau..SG270..haaaa

so we gonna repeat this trip again ok..
in Jun maybe..

see u again Singapore..!!

adios

Wednesday, March 7, 2012

org SUKA kita vs orang TAK SUKA kita

Assalammualaikum

hari ni i learn something sekali lagi..
mudahnye orang menunjukkan perasaan suka kat kita tau
tak suka kat kita...mudah nyer menguris perasaan seseorang kan..
apa kan daya..manusia..

buat majlis perpisahan..kita rasa tu hari terakhir
kita akan bersama sama bekerja...sama sama susah dan senang
so tiada apa yang kita mahu kan..pastinya seribu satu kemaafan..
seribu satu kenangan manis tuk dibawa bersama

namun tak mudah rupanya...wat ever it is..
ego seseorang tu mengatasi segala galanya...
sudah diberi notis sejam sebulan majlis berlangsung
akan tetapi masing masing menghilangkan diri
hilang..hilang..hilang..
boikot..boikot..boikot dan protes...

kalu kita kena semacam itu..kita suka tak? again...KITA SUKA TAK?
pasti tidak kan..menyaksikan keadaan itu berlaku..
nak ker? for sure tak nak..
pastinyaa tak sukkaaaaa sangat kann..

anyway..mcm ni lah
kalu majlis kita tu..andaikata lah..ada org buat farewell party tuk kita
majlis perpisahan tuk kita..

yang hadir atau ada cuma 5 orang..2 orang....atau..ramai sangat orang
kita hargai saja sapa yang hadir tu..orang orang tu adalah yang ikhlas ngan kita

orang yang memang "dear" ngan kita...orang yang memang appreciate
dan menganggap perpisahan itu ..perpisahan yang harus di ingati sampai bila bila

kalu orang suka kita..
kita hargai orang tu..kita sayang orang tu ..hahah bole ke??
maksudnya kita tau yang orang tu "mean" sesuatu kat kita..

tapi.....kalu orang tak suka kita
pedulik aje lahh bukan berkudis pun badan kita nyah

tak langsung..malahan kita maju ke depan..
maju dan maju
maju sukan tuk negara ok..

dema tertinggal..bersarang labah labah forever ok hahaha
so duk ler kat bangunan antik..berdebu kannn..

well..we have to be positive..
tuk diri kita bukan tuk orang lain

after all..whatever happened we will be alone right...
nobody will stick with us forever..unless u kembar siam lah kannn..melekat..
so tak leh kata laa

sebagai kesimpulan:

orang suka kita vs orang tak suka kita...
ada aku kesah?~




losing a friend!


Assalammualaikum

bulan ni mamy are trying to organize 2 farewell party
my dear close friend!!!!

so along the way, i've found a good friend..
both of u mean a lots to me

spread ur wing!
good luck..may god bless both of u..

miss ya a lot~~~~~ can't expressed by the words..

kolin



Part 6 - My Singapore Holiday

Assalammualaikum..

well jam 7.30 petang..keluar dari USS...kami amik jugak
cop kat tangan..sbb kul 9 malam tu ada pertunjukan bunga api
tapi memang tak larat nak tunggu..mamy ni pergi bersama
warga tua dan anak anak kecil..so have to accomodate them jugak ler

so kami terus keluar naik sentosa express tu ke vivocity..
di situ kami terus amik MRT ke stesen AlJunied..waa bukan dekat
45 minit baru kami sampai tau

cian mama n achik awen..letih giler..ni tunggu MRT

ni lah MRT stesen mereka..mmg uhsummmm!

so kami sampai ke Aljunied dalam jam 8.30 malam
hrmm tanya orang sana sini nak ke hotel Fragrance Crystal tempat kami 
bakal menginap..1st impression
tempat ni agak sibuk di Geylang ni
macam ala ala Chow Kit pun ado..so memang ala ala Chow Kit
banyak "kupu kupu" malam dan kegiatan pelacuran di sini 
agak terbuka...hrmmm takpe lah..sbb bajet hotel kan

so dah penat berjalan pusing pusing kami pun jumpa lah hotel tu
penat tak hinggaaattt..
so masuk check in..mandi siap siap dan keluar cari makan malam
sebab tadi kami makan western aje..tak jumpa lagi nasi seharian

hotel penginapan kami di Singapore

huh..time cari makan..susah jugak...
at last kami jumpa satu kedai mamak yang halal
memang betul di Singapura susah mencari halal nak kena cari
berpusing pusing..
dah makan siap semua ..kami terus ke 7elevan membeli apa yang patut
dan balik ke bilik tido....tido ...tido

kesian alisa maisara..asyik mengigau sebab takutkan maskot maskot yang ada di USS 
siang tadi..cian anak mamy...tido tak lena

bilik hotel ini ok..agak sempit..
tak bole merokok dalam bilik yee..hatta hotel bajet.
mereka memang concern betul hal ini
penyambut tetamu nya adalah orang Flifino..so muka cam melayu
but melayu dema pun "speaking" dik nun


hotel FRAGRANCE CYSTAL HOTEL ini terletak di Lorong 18 Geylang ok..
bagi mamy ok aje..tempat nak melepaskan lelah..
so ke esokkan nya kami terus siap sedia jam 10 pagi dan check out

yang best hotel ini..hanya perlu berjalan sedikit di hadapan dan terus 
boleh dapat bas yang kita mahu ke mana sahaja
so destinasi kami seterusnya BUGIS STREET
tempat nya ala ala Petaling Street gitu..murah laa pada mamy Singapore ni
sebab harga nya tak mahal ..untuk orang yang mencari 
rezeki di sini sangat berbaloi..kasut wedges SG6 sahaja ok..semua cantek cantek
ko bayangkan kalu keje sini tukang sapu SG800 gaji..cukup tak..meriah tul

The Bugis Street

so kami naik bas SG1.10 seorang..haa terus sampai ke sini
well dalam bas tu ada lah seorang mamat encem philipine 
yang bagitau mamy mana nak turun
mamy sempat bertanyakan restoran halal di situ
sangat membantu
TQ encem boy..bas ni 2 tingkat..so hubby, adik dan anak lelaki mamy
excited duk atas..but for me..with small kids..duk bawah ajelah ngan mama hahha

ok sampai aje bugis street..nampak burger king, ada macdonald
so kami terus masuk satu restoran ni..di depan nya ada tanda HALAL
waaa bestnya restaurant ni...laksa curry hanya SG3..murah tak
milo pun SG1.20 sahaja..ko bayangkan
makan nasi lemak SG4 ada ayam dan ikan..complete meal
thats why mamy kata murah kalu we earn here
akan tetapi sebagai pelancong dari MALAYSIA tanah tumpah darahku
of coz mahal laaa RM is more cheaper than them kannnnn

so..kat sini memang bagus tuk beli fridge magnet SG10 dapat 4 keping..besar besar
Tshirt kain elok sangat yang I LOVE SG tu SG10 dapat 3 helai
kanak kanak pun sama gak..so kalu ada yg nak pergi Singapore
dan mencari cari buah tangan tuk semua kawan..bole lah mengunjungi sini..

kami tak lama di situ sebab kami nak ke Orchard Road hehehhe
tak membeli belah pun ..ni kiranya janji sampai ajooo

so this is Orchard Road...

wallah

besar besar...mall kat sini
but then kami memang tak larat nak explore semua lah
so kami hanya lepak depan DIOR tu usha line hahah
ok gak ler tempat di..tak dinafikan..this is much more better than our BB lah..
heheh...


mamy perasan kat kawasan ni banyak patung patung
so memang menarik perhatian budak lah kan..
so on the way balik nampak  PRADA siottt...x lepas peluang..
snap gak gambar...seronok..so next kami terus ke 
esplanade dan tugu kebanggaan rakyat singapura..
the Merlion...kepada singa..badan ikan tuh..


pada masa ini cuaca amat menyebelahi kami..
dan pada amatan mamy banyak jugak pendatang flifino di sini
mungkin pekerja kut...
kami sempat melepak makan ice cream SG1 tau..duduk tepi laut..
berlatar belakang kan marina bay..tepi esplanade..depan tu merlion..

yg tajam tajam tu esplanade

well..read it urself
marina bay...

 dan..tu lah singa tuuuu

waa ramai pelancong kawasan ni
cuaca tak panas pun..angin pun sedap
nampak bot..tapi kami tak naik
sebab beg beg berat kan..tu pun duk tumpang kat stroller alisa 
hrmm kalu ke sini better takde beg..
so tak la berat sangat..
tapi kami terlalu penat satu lagi pun..ye lah dari semalam
kami berjalan push to the limit hehehhe
so everybody toooo tired...

so..abis melepak di Merlion nih..
kami pun terus kan perjalanan pulang ke Malaysia..

nantikan Part 7..episod terakhir perjalanan mamy..

adios