Wednesday, February 29, 2012

Part 2 - My Singapore Holiday

Assalammualaikum

Sampai aje kat New York Hotel Johor Bahru kami diberi 2 bilik superior
well memang lif dia agak slow lah rasanye..
pada mulanya bangunan hotel ini nampak ok..ok la ok lah
masuk aje bilik hrmm..lantai nye lantai jubin
bilik agak kecik
lampu toilet malap ajeee...hrmm lagi sekali


semua di atas adalah gambar sebenar bilik kami heheh
but it was ok ler..takde lah teruk sangat pun...
untuk 3 star rated hotel..sangat ok dah..

so kami berehat dan seterusnya kami ronda ronda bandaraya jb..Dataran Bandaraya


so kalu dah lapar mencari tempat makan ler kan..
so kami terus ke tempat steambot..haa 
berbagai bagai ada tau..

kat sini kita bole try makan semua ni..byk van ler kat sini 
so ronda ronda dan tengok la mana yang berkenan
ada char kuey teow, laksa, tauhu bakar..yang sedap
so pendek kata banyak menda kita bole try kalu berkunjung ke JB ni laa..
ye lah tempat persinggahan sebelum ke negara jiran kann

perjalanan kami diteruskan lagi ke Danga Bay pula
mamy pernah pergi 2-3 tahun lepas..tapi ternyata kunjungan kali ni 
sangat boring..nape ler jadi gitu..ada mcm funfair..restoran..tapi tarikan 
lain semua hilang sudah...


kat sini kami melepak lagi sambil makan kerang bakar yang super mahal RM12 
satu pinggan yang kecik..hrmm hadoiii
so akibat tak sedap..kami pun balik ke hotel balik
melepak sebab esok kami memerlukan tenaga dan rehat yang cukup
maklumlah masuk singapore naik bus..bukan kereta..sebab takut sesat barat kann

so balik hotel dan makan nasi ayam penyet BENAFE depan tu
sangat sedap dan murah aje RM5 ingit ok..
cuba tau..so nantikan Part 3 yeee...
adios

oh Magnum~

ok..tengok gambar dulu eh....

sangat mengoda...
oh..bile makan perasaan yang sangat tergoda
abissss sudah


ok dah abis..sila lah beli RM3.90 sahaja..
sedap woooo *wink*
















Tuesday, February 28, 2012

Part 1 - My Singapore Holiday

Assalammualaikum

so hari yang dinantikan dah tiba..1st mamy kene cek pasport 
semua orang..hubby, mamy dan anak anak...semua kena pastikan
masih ada tempoh 6 bulan sebelum tamat tempoh...
beg semua siap..so moh kita gerak ke PJ
fetch achik awen dan mama aka nenek..yeay
 pasport ready

sebelum itu kami dah tukar siap siap duit singapore
di carrefour, kepong ...well the rate SD2.43 pada masa itu..
the cheapest that i can find...tempat lain SD2.44 or SD2.45
ok ler tu kannnn

 tak banyak mana pun wehhh ~ singapore dollar

bila dah siap tu semua..moh kita ke JB
masa tu berhenti di hentian Nilai untuk makan breakfast..
ok lah jugak..

Ali Imran yang takde keje
kemudian kami berhenti lagi di Perhentian Pagoh
untuk makan tengahari...
imran dan lisa sempat lagi duk main taman permainan
akibatnya mamy kene tapau nasi ayam untuk suap
abang dan adik makan nasi..kalu idak memang 
dia sanggup tahan perut ...

  selesai makan kami meneruskan perjalanan ke Johor Bahru
kerana malam ini kami akan menginap di New York Hotel, JB
yang bestnya mamy lupa print map hotel tu..apa lagi kene call lah kan
bile call dema suh kami exit di Kempas Tol...so apa lagi
mengagau ler semua orang
ini bukan pertama kali mamy dan family ke JB tapi seperti biasa
tetap sesat laa dik nun..tak pernah yang tak sesat..
tapi kami berjaya ..yeay...

peace by Alisa Maisara
apabila sampai tu dah pun pukul 2.30 petang kan..memang cantek lah 
tuk check in..so selesai amik 2 superior room
kami terus naik ke bilik sebab dah terlalu penat sanggaaatt

well..kita sambung lagi eh..nantikan Part 2 - My Singapore Holiday


kacang lupakan kulit~

Assalammualaikum..

adoiyai..baru aje stress free
today balik kerja macam stress balik ajeee
terasa macam 'loser' sangat lah..kenapa eh???

senang nyer orang lupa apa yang kita buat baik
kalu buat jahat ingat sangat..nampak sangat..
kalu kita salah cakap ingat aje...kalu kita cakap
yang baik baik tak ingat pulak..

mamy bukan nak mengungkit..tapi bile berjumpa
ngan orang yang mengenang budi ni memang kene ungkit lah kann
sangat membuang masa aku berjuang habis habisan
untuk kepentingan korang...

aku menyesal tolong ko naik pangkat r*$$$((
aku menyesal tolong ko jadi tetap (#**##(
aku menyesal tolong korang semua masa di tindas "ahli sihir"
bole tak mamy kata gitu??!
dari dapat pahala..terus tak dapat apa apa pulak kann

takpe lah..saja nak meluahkan perasaan saja
terasa sangat apabila ada satu "kejadian" berlaku
dan rasa sangat tak best..

agaknyer kalu mamy keluar dari "tempat" ini orang heran tak?
ada ker farewell party tuk mamy?
ada ker orang kenang jasa mamy?
ada ker orang kesah pasal mamy?
siapa lah mamy kan..

rasa sedih..loser sangat...
rasa macam nak nangis..sangat sangat
lagi lah baru lepas seorang hamba Allah menyampai cerita kurang enak pagi ni

dema ni bercerita pasal aku..ingat tak sampai ker
sampai ke telinga aku
ingat aku takde perasaan ker..hati aku terluka sangat
ada perasaan..parah sangat

dan hari ini aku KALAH ...menangis menangis lagi
sebab rasa dah berat sangat
rasa sedih sangat...apa lah yang tak cukup lagi
apa lah dosa aku dengan korang..

aku yang tak faham
nak tanya satu soalan pada golongan ini

PERNAH KER KORANG TOLONG AKU?
PERNAH KER AKU MINTAK PERTOLONGAN KORANG?

pernah tak terpikir..sigh

Monday, February 27, 2012

letih yang amat sangat!

Assalammualaikum

today 27 feb 2012..pukul 9.30 pagi
dan saya merasa sangat sangat mengantuk dan penat..

penatnya sampai rumah jam 2 pagi tadi..driving mengila sebab
nak cepat sampai dan today kene kerja sebab masa apply cuti
bos dah sound awal awal "p singapore jangan pulak isnin EL" ahhahaha
so tak menjadi lah operasi memonteng tersebut..

penat nya jalan..penatnya bawak kereta
ngantuknya mata nih...ada yang aku tido bawah meja kang kang kang
lapar pun ada gak..sebab semalam tak dinner pun..
takut perut kenyang sangat dan mengantuk...so tahan lapar 
dan drive dan drive lagi lagi drive...

nanti nak share pengalaman ke negara Singapura tuh..
wait and see
banyak sangat menda yang nak diceritakan kan..
sangat sangat banyak

terima kasih kepada rakan rakan yang rajin update blog 
untuk tatapan dan rujukan saya..jasamu tidak akan dilupakan..
well sekarang mood penat

adios 

ZZZZZzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZ



Saturday, February 25, 2012

Lunch ~ Station Kopitiam

Assalammualaikum

hari ni dah dapat gaji yeay yeay
so mamy dan kawan kawan p makan tempat mahal lah kan..huh *smug*

so tempat mahal kami adalah station kopitiam di Plaza Alam Sentral Shah Alam
huhuh..pastinya "sangat mahal" laa tempat ni kan hehehe

so apabila mengorder biasa lah kalu dah 5 orang pompuan berbagai ragam

 peja & huda
mas & sue

but for me..i always go for nasi goreng yong chow hehehe
ada udang kecik kecik..dan air yang sihat aje ok
green tea..but today i pick cold..sebab cuaca macam panas lah pulak kan



sesiapa yang tak pernah tengok nasi goreng yong chow dan green tea
sila rujuk gambar di bawah
maklumlah kan..makanan orang kaya hehehe

 nasi goreng yong chow

cold green tea

yang lelain ada lah yang ikut mamy
ada jugak yang memilih makanan lain..
for huda ..she pick tomyam kuew teow 

i noticed all the food have papadom with it..~

and sufia pulak pilih nasi putih
with seafood masak black pepper..hrmm memang sedap eh..

almost finish..sebab orang sibuk kaco dia punye heheh

but not to forget sirap bandung nyerr
warna yang sangat meriah ok..
tapi mamy tak sempat nak rasa pun 
sbb terlalu leka ngan nasi goreng mamy hehehe


well now at 2.00pm..perut pun dah kenyang kann
nak balik opis lah..
anyway mamy kene RM8.15 for that nasi goreng dan cold green tea
mahal tak?~

tepuk dada tanya selera lah heheh


Friday, February 24, 2012

me-release stress

Assalammualaikum

hari ni mamy dari kuala lumpur ke jb dari jam 10 pagi
dan akhirnya sampai jb pukul 2.30 petang
itu pun disebabkan kami berenti di beberapa hentian..biasalah
nak holiday no rushing kann

well after check in..we chill out for a while
lepak lepak..pukul 6 petang kami decided
tuk keluar melepak dan mencari makan..

well it does .."release stress"
stress ngan kerja di pejabat, kawan kawan, kerja rumah
yang paling penting dapat meluangkan masa dengan family tersayang

esok kami akan ke luar negara (dekat aje weh..hahaha)
bersama sama..bersama family, mama dan adik...
seronok sangat..ini adalah pertama kali kami melakukannya
sebelum ini mamy pergi kemana mana berseorangan ajeee..

well..kalu rasa nak release stress cari tempat pergi bercuti
bercuti dengan family...

memang sangat sangat me-release stress
i am soooo stress free now hehehe..

go mamy... go mamy... go mamy...*wink

                 this how alisa maisara release her stress...                  

Singapore here i come!

 Assalammualaikum

gambar dan info kredit pada  akubypojie.blogspot.com

well banyak blog aku berjalan jalan untuk tengok
info yang menarik tentang Singapore dan tempat
yang paling dinantikan Universal Studio..

well saya akan kesana 25 till 26 Feb 2012 nih..
doakan ye..

i juz soo excited for this trip!!


Thursday, February 23, 2012

excited mood ~

Assalammualaikum

hari ni hari khamis..but then i am soooo excited
maybe becoz tomorrow is FRIDAY..and i am on leave..
holiday mood for 3 days 2 nite..from JB to Singapore..Insya Allah

this is going to be my 3rd time ..keluar dari tanah tumpah darahku..
anyway..juz to catch a view what other country has to offer lah kan..
waa kalu bole nak lompat..lompat tinggi tinggi sekarang ni heheh

once upon a time~

well..banyak gak mamy merayap rayap tengok tips yang boleh diguna
pakai nanti untuk kesana...mana lah tau kan..hehhe

tapi yang paling penting..i am soooo excited..
i am flying like a bird now hahah

but then duit tak tukar lagi nih..
baju pun tak pack lagi..
malam ni masih ada masa kut..

hrmm dah laa kene kemas baju hubby, anak 2 org
baju sendiri lagi..apa pun tak bole huisshhh

so nantikan cerita trip kami ke sana nanti eh..

adios

Cheringin Hills, Janda Baik

Assalammualaikum

well mamy diberikan tugasan "site visit" sebelum kami menjalankan 
kursus di pejabat..so setelah kata sepakat ada kami
terus lah ke resort ini untuk melihat dan memerhatikan 
apa yang kami boleh dapatkan disini kann

so pagi tu bergerak dari shah alam ke arah lebuhraya genting highland
sampai di hentian genting sempah kami pun berhenti untuk sarapan pagi 
dan seterusnya kami meneruskan perjalanan..

dari belakang kawasan rehat dan rawat genting sempah itu 
kami ke arah kiri..kalu ke kanan naik genting highland pulak kann
apa pun tak boleh heheheh

anyway kami pun berjalan mengikut signboard
akhirnya sampai lah di cheringin hills..memang atas bukit pun..
nampak masjid..naik terus ke atas bukit tuh...

kawasan lobi hotel

 di reception hotel..


kawasan lobi hotel..wifi percuma di kawasan ini sahaja


tempatnya ok saja apabila kami sampai..so gambar gambar
diatas telah memberi gambaran tempat ini memang bersih
dan dijaga dengan rapi sekali..
sesuai lah rasanya..
cuma sungai nya agak jauh ke bawah bukit sana..

anyway kami terus di bawa ke bilik seminar yang bakal
kami jalankan
keadaan bilik sangat ok..luas tak terlalu sempit.
kedudukan air-cond juga strategik di tempatnya..
sesuai lah rasanya


dan kemudian kami di bawa ke ruang yang menjadi tempat kami
menjalankan aktiviti makan malam BBQ nanti
di tingkat atas restauran hotel ini..sangat privasi
iaitu di bayu terrace

tempat nya menarik..kalu menyanyi di sini pun takpe
orang tak tau siapa hehhheheh


ruangan yang open air sangat sesuai ..
tempat nya bersih aje kan..sebelah tu hutan yang masih
belum diterokai..tapi mamy dapat maklumat
pemilik hotel ini akan menambah fasiliti di hotel ini
dengan lebih bagus
yang lebih bangga ..pemilik hotel ini adalah melayu kita..
bangga kann...

ke gelugor cafe pula..ni adalah promosi yang mereka
ada sewaktu mamy ke sana


menarik kan..?~
sekali lagi Gelugor Cafe ni konsep terbuka juga
tempatnya teratur dan kemas


selesai bab seminar dan makan kami terus ke
bilik penginapan..haa time ni disebabkan banyak sangat bilik
yang ditunjuk kan mamy dah lupa lah hahaha
mana satu superior, double king mahu pun executive suite.
lupa sudah heheheh

anyway ada cebisan gambar untuk tatapan semua

gambar orang sengal gini lah


so gambar gambar di atas dah boleh cerita kut..keadaan bilik di hotel ini
disebabkan hotel ini baru dibina setahun yang lalu
ianya sangat selesa dan bersih
sesuai kalu kita nak beristirehat

keadaan yang lebih cantek dengan warna cadar, langsir dan karpet
menjadikan bilik ini amat mendamaikan..
lena tidur ..insya Allah

so beralih kepada riadah luar pula
mamy pasti kolam renang yang ada disini menjanjikan
keseronokkan kepada mereka yang akan ke sini

well memang besar..org dewasa dan kanak kanak
sebelah menyebelah sahaja..kannn

sila lah lihat gambarnya

ini lah pool nyer


xtvt ping pong dan basikal disewa dengan kadar RM6 sejam

karaoke lounge dengan kadar RM90...bole diluar dan ada jua private room


so inilah dia cheringin hill kat atas bukit tu..
dibawah tu post guard mereka..tinggi kann



so akhirnya kami lewat sungai benus yang ada di kawasan janda baik ini
mungkin baru lepas hujan ..keadaan air yang agak keruh nampaknya
pada masa itu..pada jam 2 petang kami pun
bertolak kembali ke shah alam untuk membuat
laporan penuh mengenai "site visit" kami ini


well..itu saja kali ni
mungkin kalu ada lagi bole mamy share tuk semua...

adios..