Tuesday, January 31, 2012

Kebaya Polka Dot

Assalammualaikum

Ini lah baju pertama polkadot mamy..
jadi trend semasa kann baju nih..tapi tak berkenan laks
yang dijual banyak banyak tu...takut terjumpa "kembar siam" hahah

tu jadinya hari tu jalan..terjumpa kain ni ala ala peach terang but then polkadot itam
cantek ada mcm glitter glitter sikit kat kain dia..so mmg totally lain dari 
yang selalu mamy tengok tu lah kan..

jadinya mamy tempah kat jiran tuk buat kebaya..
memang suke kebaya pendek..tapi rasanya kalu buat kebaya labuh lagi 
cantek lah..hrmm takpe next episode..

apabila dah siap kebaya ini mamy nak pakai 
ke kenduri di kampung pauh yan kedah nanti..apa lagi
kain ni ringan..mamy pun buh manik pintal di lengan
dan di sepanjang lidah kebaya..bagi berat

manik pilihan pula adalah yang berwarna warni bagi 'soul' sikit 
pada rona baju tu supaya tak boring kann

so ini lah dia taaa daaa

dibahagian lengan baju...

di sepanjang lidah kebaya dan lengan...

manik warna warni




Monday, January 30, 2012

masak lemak cili api pucuk paku vs udang


Inilah masak lemak cili api pucuk paku buh udang 

haa sape yang tak pandai masak..meh amik resipi ini haa

mula mula...

beli pucuk paku seikat
udang sesuka hati
cili api 5 batang..kalu suke pedas buh banyak banyak pun takpe...
kunyit hidup
santan
daun kunyit
garam


caranya ialah

tumbuh cili api tadi bersama kunyit hidup..biar lumat ok
setelah itu bubuh santan dalam periuk..bukak api kecik
masukkan terus yang kita tumbuk tadi dalam santan tadi dan gaul...
tak yah guna minyak sbb santan tadi dah berminyak kann..

so apabila dah cantek color santan tu kuning lawa..masukkan 
pucuk paku yang telah siap disiang dah dibasuh..amik yang part lembut atas tuh
dan daun saja lah yer...

then masuk lah udang yang dah dibersihkan tadi
sedikit garam ikut style memasing...
so tunggu dia mendidih kejap..udang dah warna merah
daun pun nampak dah lembut..

sudah lah siap..taraaaaa
makan malam yang sedap ...kalu kita goreng ikan masin sikit 
mak mertua lalu belakang pun tak perasan kaedahnyaa

so bole cuba lah resipi pekak ni kan..
orang yang tak pandai masak pun akan jadi 
super power ok kalu masak ini hahah

selamat mencuba!

Saturday, January 28, 2012

my 2nd coach~slingbag idaman ku!

Assalammualaikum

akhirnya dapat jugak mamy membeli slingbag nih...
alhamdulillah sangat..merasa pun ..dah tua tua baru nak merasa
memakai barangan bertajuk heheh..takpe janji ada...
so ini lah jenama coach kedua yang mamy berjaya dapatkan..
harganya bole tahan gak...tapi murah kut bagi sebilangan orang..
janji ada nyah...kann daripada takde apa...


mamy berjaya mendapatkannya di Pavilion Bukit Bintang
1st time membeli belah di butik memberi satu pengalaman baru pada mamy..
hari tu beli coach online..atas nasihat seorang rakan suruh pergi 
beli di butik..mamy pergi dan akhirnya ada pengalaman kannn

bukan main dibalutnya slingbag coach nih..rasa macam 
tak mau pakai tau..

cara balutannyaaa

but then..memang ler kata orang
menang membeli menang memakai dik nun...
anyway dah takde rasa nak membeli coach dah tau ahahah

handbag dia macam tak terasa nak sangaattt..
now nak target yang baru..marc jacob..macam 
best aje tajuk tuuuhh

doakan mamy..main kutu beli handbag ada tajuk hahah
bikin koleksi dikk...moh membeli COACH ngeh ngeh ngeh


Thursday, January 26, 2012

jinjang - yan - kuala muda - penang - cameron highland - jinjang ihihihi

Assalammualaikum

harapnya belum terlambat nak wish u all
Happy Chinese New Year! Gong Xi Fa Chai!

well cuti kan panjang..mamy cuti dari 21 jan sehingga 25 jan 2012..lama kan
so trip nyer balik kampung ada kenduri kawen di yan, kedah..sambil melawat
dan mengimbau kenangan lama lah yer..maklumlah rumah dah tinggalkan..semenjak
arwah ayah pergi meninggalkan kami..

so suasana kenduri agak hangat..so mamy ni sekejap aje berkebaya lah
lepas tu hilang sudah kebaya saya..hahahahah..panas dik nun..
mamy duk depan pelamin kejap..then p makan..then masuk umah lepaking depan 
kipas..berkipas kipasan lah kita..

so bile pengantin sampai..i pun tak tau..sebab dah lelap dalam umah..hihihihiks
hubby mamy ajelah bertungkus lumus menolong ..maklumlah anak buah dia kawen 
apa lagi bersilat lah..lauk sedap..makan ubun pisang gulai daging wehhh..dap nyeerrr

then malam tu dah pergi ke kuala muda ...duk rumah tepi pantai..
kat sini rumah akak ipar mamy..so apa lagi..makan seafood mengila
kome tau mentarang kat sabak tu rm10 ingit sekilo ..di sini rm4 aje dik nun..fresh lak tuu
beli 3 kilo ...rm10...amek ko..makan sampai juling kannn
makan ketam rebus, udang sambal...macam macam lah...so bermakna badan aku
tambah kilo kilo lah kannn

 pantai kuala muda..opposite pantai merdeka

masa kat sana yang paling enjoy katak anak anak mamy
dapat mencari kepah...duk main pasir tepi pantai
mandi laut tanpa batasan..seronok lah..lisa yang takut laut pun
mandi jugak...siap berdrama lagi heheheh...bestnyer idup..

malam tu kami pun bertolak ke penang pula..rumah abang ipar..
melepak di penang...pagi pagi buta dah melantak nasi kandar..amik ko..
hahahha..tengahari tu p makan cargas cafe di teluk kumbar...ok gak ler..
cuma tahap kebersihan nya agak diragui...

kemudian kami pun bersiap ke QueenBay Mall di Penang...
ok gakler..ada jusco di dalam tuh..kami pun main game..jalan jalan..
kedai pun banyak tutup sebab cuti CNY kan...tapi MANGO sale lah pulakkkk
heheheh....tak beli pun..duit tarak eh...
minum petang kami melepak di JC Donut sambil menikmati persembahan gendang 

 entrance of Queensbay, Penang

Pada petang hari yang sama kami bertolak ke Cameron Highlands..kome bayangkanlah
jam 8 malam naik ikut simpang pulai..adoiii ngeri..macam serik..
dah lah gelap...kereta laju laju..suka bagi lampu tinggi...hrmm baiknya nak naik 
cameron highland sebelum gelap lah bagi yang tidak biasa naik jalan tersebut..memang ngeri..

 pekan brinchang terkini

anyway kami selamat sampai ke brinchang jam 10.30 malam dan dapat 
mencari bilik tempat menginap untuk satu malam..heheh..tapi sebelum tido
kami p dinner dulu....pusing pusing..sebab pekan brinchang ada pasar malam dol..
tak membeli sangat pun...sebab dalam setahun terlalu banyak kali kami ke cameron..
ini adalah salah satu destinasi kesukaan kami sekeluarga...
so pagi tu bangkit dalam jam 9.30 pagi..siap siap...basuh muka..pergi bersarapan
waa nasi lemak di cuaca dingin brinchang bestnyer...berkali kali kami tengok property di sini 
teringin nak beli flat di sini..bole datang selalu hehe. itu idea hubby mamy ler
tengok ler kalu ada rezeki kannn

anyway ..lepas bersiap dan kami check kami terus ke kea farm..
memang sesak lah..hatta dah hari rabu 25 jan nih...ramai lagi yang bercuti panjang kut
kami membeli belah ala kadar aje sbb memang dah kerap pergi...tapi tak lepas peluang gak ler
mencuba makanan yang paling dipromosi iaitu "strawberry cicah cokelat" haaa 
makan ler kat sini strawberry nya tak ler masam sangat..sbb cuaca kut...


kami melepak lebih kurang dah nak time lunch...terus turun ke ringlet 
untuk balik mengikuti jalan tapah..jalan ni sempit dan scary..kene hati2..banyak tebing 
yang runtuh..dan ngam ngam ke gaung kalu drive laju laju...ish..takut lah
tapi kami memang memandu perlahan..lantak laa kereta belakang nak laju pun..kami tak kesah
sebab kami ada anak anak dalam kereta..ni amanah tuhan..kene jaga
selagi boleh kami elak..kami cuba...kalu dah suratan..tu semua kehendak Allah SWT.....

anyway..masa turun mamy ternampak buah tampoi..haa buah ni korang penah makan tak
buah ni dulu dulu masa arwah abah mamy kerja ngan tokey balak..bawak balik seguni orang 
asli bagi tau..memang rindu buah hutan nih...agak mahal jugak tau..RM5 ingit tak sampai 10 
biji pungggg....then beli petai dan rebung..haaa ni keje laki aku lahh kannn

so berhabis dalam RM25 kat oarang asli tuh...
kami meneruskan perjalanan penuh hati hati melalui jalan bersimpang siur ini
hati hati ye..sangat sangat..hati hati..takutttt

sampai aje kat lata iskandar..dah syukur banyak banyak...
alhamdulillah...kami berenti tuk mandi manda..anak anak ler..imran memang suka 
mandi sungai atau laut..suka sangat..mandi sekejap aje..sebab cuaca dah mula mendung nak hujan.
meluangkan masa dalam 20 minit kami pun bergerak balik ke kuala lumpur

 Lata Iskandar...
kami sampai di jinjang jam 6 petang pada 25 jan itu..alhamdulillah
kami selamat dan tidak menyumbang kepada statistik..syukur sangat sangat..
lepas ni trip menyinggah singgah ini pasti kami akan buat selalu...
wait for it yaa....

adiosss





Thursday, January 19, 2012

putting urself in people's shoe...!!

Assalammualaikum

hari ni macam rasa tersentap pun ada..rasa menyampah pun ada
kes "putting urself in people's shoe" ...maksudnya pada mamy
meletakkan situasi orang lain itu ...andainya kita yang alami
situasi itu..apa kita nak buat??

ibarat begini..mamy memang seorang fighter..i will if thats is mine!
hak saya!! macam kes pelarasan gajisaya...eh saya kerja 7 tahun di swasta..so
masuk gomen..leh buat pelarasan kann????!!

saya pun fight lah abis abisan kannn
saya dapat!! alhamduillah..mamy syukur rezeki anak anak mamy
hidup kami semakin baik dengan gaji baru mamy..
kome bayangkan lah..gaji 3500 jadi 1200 ko mampu nak sara ke hidup??
adoi..but now..alhamdulillah..mamy fight till the end...

tapi yang tak sedapnya mulut orang melayu....
"eh dia tu tak puas hati lagi ke?" ... "nak gaji berapa ribu?"

hello...kalu ko di situasi aku!! ko buat tak??!! 
eh moga Allah SWT ampunkan dosa kering ko dik nun..
masa ko nak minta aku tolong..aku tolong tanpa kira ko tu sape
hatta aku tak suke pun tengok muka ko

aku tak suke mengungkit..tapi korang memang kurang ajar
lama dah orang sampaikan kat aku 
mulut longkang korang ..aku yang tak pernah nak amik port pun..
sbbnya pada aku kome tak penting nyah...
yang penting gaji aku naik banyak sekali..mamy happy kooo

yang korang ni pun satu..kenapa nak mengata aku eh??
yg aku mintak gaji aku naik nih..kompeni bapak mak korang ke ...
adoiyai letih ..ni lah orang melayu

kalu ko tak pernah tau nak letakkan diri ko pada 
situasi kesusahan orang lain..belajar belajar lah...

belajar ada sifat kasihani orang lain
macam mana aku kasihan kan korang keje taraf kontrak bertahun tahun tuh eh...

zassss...mood sakit ati!!!





Wednesday, January 18, 2012

oh nuffnang~

Assalammualaikum

Selama ini mamy pernah dengar http://www.nuffnang.com.my nih..but then confuse gak
bile baca kat blog blog yang lelain semua memang bole buat income ngan bloging rupanya..
wah a good thing about blogging lah kan
daripada kita bercerita dan bercerita dan berkongsi rahsia ngan pembaca...
disamping itu bole menambah pendapatan..

well mamy dari bulan julai 2011 dah mula berblog ini..
asalnya adalah untuk meluahkan perasaan, berkongsi perasaan dan hobi 
dengan orang lain..mungkin orang lain yang mamy tak kenal
berkongsi cerita keluarga dan percutian yang kami ada..kami bahagia ..hehehe

but then..nak try ler jugak kan..
kalu bole tambah pendapatan..sangat sangat nak ler..mcm 
www.redmummy.com  ker...macam www.ohbulan.com ker..haaa
gitu..glamer sangat orang orang ini..suke tengok mereka berjaya
ngan hasil kreatif mereka berblog. Tahniah!!!!

anyway mamy berblog walking jumpa satu blog yang ajar
cara membuat duit dengan nuffnang..haaa...kat sini http://www.2dayblogger.com
not bad lah~ belajar lah sikit sikit

but then masih confuse jugak..
anyway mamy akan bagitau lah kalu dah berjaya 1st earning heheheh
buat setakat ni masih kosong ler huhuhihuiniuinikkkkk sedih laaa

doakan yer...semoga mamy dapat lah faedah dari iklan iklan nuffnang nih..
Insya Allah...

menang iphone4s dengan mastercard


Assalammualaikum

ha inilah dia..salah satu cara yang kita boleh buat tuk dapatkan iphone4s tuh...
waa mudah bukan..swipe aje RM50 untuk mengepam minyak mengunakan MasterCard kann...
then kene SMS pembelian kita tu seperti di bawah ini..

PDB<space>last 4 digits of your MasterCard<space>date of purchase DDMM<space>total purchase amount
(e.g. PDB 1234 0112 55.00) and send it to 33310.

Ikuti langkah-langkah mudah ini dan memang mereka ada meletakkan iklan..iphone4s ini mencari 
pemenang setiap hari ...dan peluang ini terbuka dari 1 Disember 2011 sehingga 31 Januari 2012 sahaja..so jangan lepaskan peluang untuk memenangi nya...

memang lah tak tentu menang kan tapi tak salah nak coba
kalu kita membeli pun 2k jugak kan..kalu dapat percuma alhamdulillah orang kata..
sebab kita ni memang isi minyak hari hari, betul tak?

so tak salah ambil kesempatan ini dan cuba memenangi iphone4s tersebut..
canggih wooo...

mampo kah mamy mendapat iphone4s tersebut??!! hukhukuhikuhikkk








Tuesday, January 17, 2012

Kitsui minuman collagen

Assalammualaikum

well semalam mamy dah kata yang nak cuba minuman ini kann
haa dah cuba malam tadi sebelum tido tau..so around kul 11 malam
mamy bukak peti sejuk..kuarkan satu botol..
sebab arahan nya suh letak dalam peti sejuk..lagi sedap..
so balik semalam kesemua 10 botol dalam peti tuh..so minum
haa rasanyer macam air anggur aje..cam ribena tuh..
ok sangat
so today baru hari pertama kannn
tunggu hari ke 7 hasilnya nanti..moga moga open pores
yang besar mamy hadapi ni dapat berkurangan..sbb kitsui colagen ni dia tolong
baiki kulit..bukan putihkan kulit ok..so naturally..hehehe

mana tau after this mamy freely kuar p memana without make up 
and look superb...!!!!
hehehhe..wish me luck!

Monday, January 16, 2012

kitsui RTD Marine Collagen

Assalammualaikum

hari ni mamy pergi watson..selama ini mamy consume imedeen but then
imedeen macam dah sangat mahal..so sempat makan tuk 2 bulan..now stop..
tapi semangat nak makan supplement tuk muka memang membara..mamy suke hahah

so mamy lepas survey punye survey ...terus decided nak try produk ini
mana tau bole tolong mamy kann ngan masalah kulit macam tak sekata ini..
lagipun..bukan dia bole tolong muka saja..satu badan kannn

buat sementara waktu ini..kalu ikut apa yang diarahkan mamy
kene makan 1 botol sebelum tido setiap malam ..di mana badan berehat...
hrmm rasanyer mesti mcm imedeen rasa ikan ikan..sbb marine kannn
so tahan sabar..dan kene sejukkan kalu x silap 
satu kotak tu ada 10 botol...
so dinasihat berturut turut selama 10 hari mamy kene consume 
kitsui ini lah kannn

bagi mamy try dulu then nanti after 10 hari mamy bagi review nya hahahha
mamy turns to 32 this year..but then ramai aje kawan kawan 
i look ok at my age!! tapi biasalah perempuan
lagi lah perempuan yang mementingkan kecantikan kann..memang mesti 
terjebak ngan menda menda ini kann

so mamy cuba nanti kita lihat hasil ok...
*nak kulit tegang mcm kak nita ok *wink

meh tengok apa produk ini offer ok...


Product Description

Concentrated Anti-Aging Formula. For Beautiful Skin Everyday.
(Result in 7 days)
KITSUI RTD Marine Collagen is highly concentrated anti-aging formula with marine collagen essences which absorbed by cells and penetrates deep into the dermis to stimulate the skin's collagen production. Within a short period of time, the signs of aging are diminished and skin becomes noticeably hydrated, firm, supple and enchantingly radiant.
The marine collagen used in this KITSUI RTD Marine Collagen is highly made from natural ingredients, no side eects and complies with high safety standards.
Honey    : Helps to attract and retain moisture.
Our studies has shown noticeable results in reducing all types of ageing problems such as fine lines and wrinkles, loss of elasticity, poor hair, nail and joint quality. Our studies have also shown that high grade of collagen in KITSUI RTD Marine Collagen will help:
•  Enhance and improve skin renewal
•  Restore muscle tone
•  Provide firmness, elasticity and suppleness of the skin
•  Reduce pigmentation that leads to dark spots and dull skin tone
Japanese Formulation









Friday, January 13, 2012

jubah ber - hud

Assalammualaikum

Well hari ini hari jumaat..penghulu segala hari
so mamy saja try out lah baju yang dibeli di Facebook - Koleksi tantintun...
ada banyak jubah lah..so yang mamy berkenan masa tu..
jubah panjang hitam..berhud aka bertudung lah kann

so masa beli tu agak murah dalam RM55 sahaja lah..so memang berpatutan
delivery sangat ok..cepat aje sampai...good service..

so apalagi meh view style mamy pakai jubah ni ok..
happy viewing!!...chaiyokkk

yang ni gambo full version
so untuk yang top nyer..begini..

 ko mampu??! 

haaaa bagus lah pencipta jubah ini..
mamy memang pengemar jubah tau..sebab tinggi kut
so apa pun boleh masuk..

kali ni nak target beli jubah abaya pulak...
mesti meletupss kan heheheh
yang penting..Wan owner to Koleksi tantintun..terbaekklaaahhh







Thursday, January 12, 2012

alfatihah buat adik ku

Assalammualaikum

hari ini 11.1.2012 ulangtahun arwah adik ku Sharifah Aznim Shah Binti Syed Zainal
kalu dahulu memang hari ni dah call and wish dia lah....happy birthday ateh!!!
but now ..hanya doa dan alfatihah hadiah buatmu adik ku...

aku kehilangan nya pada 2004 memang dah dekat 8 tahun berlalu...
tapi ingatan aku dan keluarga pada arwah ateh memang tak pernah pudar..
tak pernah hilang..semua masih terpahat di hati...

semoga Allah SWT merahmati roh adik ku, dijauh kan seksa kubur dan
dijauhkan dari azab api neraka..ampuni lah dosa dosa adik ku ateh Ya Allah..
kasihani lah adik ku..

kadang kala apabila kami menghadapi kesukaran 
teringat dahulu arwah ateh lah banyak membantu..banyak menjayakan..
dulu masa majlis perkhawinan ku...dia lah selalu berkata
teringin nak ada kenduri besar kat rumah..

akan tetapi arwah hanya sempat berada di majlis pernikahan ku..
yang agak meriah..dari pagi ke malam majlis diadakan pada 31 ogos 2004 
dan pada bulan september 2004 ateh meninggalkan kami semua..
sebulan lepas majils ku..

pada disember 2004 majlis persandingan ku diadakan tanpa ateh
masa tu...di saat menepung tawar di kalangan adik beradik dan keluarga
menitis air mata ...teringat ateh...
ateh yang nak majlis sebegini...maklumlah aku orang pertama 
melangsungkan perkhawinan di dalam adik beradik seramai 7 orang...

sedih bukan kepalang....pegang itu dan ini semua teringatkan nya
kini dia di sana...menemui si pencipta...
apa yang mampu...doa dan alfatihah ku kirimkan selalu hadiah buat mu
adikk ku ....Sharifah Aznim Shah Binti Syed Zainal..

Sekali lagi hari nih..air mata menitis ke pipi
tak tertanggung kerinduan pada mu ateh....al fatihah




 



Wednesday, January 11, 2012

reebonz - unveil the surprise

Assalammualaikum

hari ni mamy nak kongsi kepada sesiapa yang suka beg yang ada tajuk nih..
well mengikut kawan mamy beg yang dijual di sini memang authentic..so no worries lah kan
ye lah kekadang nak ke butik and then takde diskaun lak tu..tak mampu nyah..
so kalu ada duit kutu tetiba bukak website ni reebonz mana tau..bole lah kita membeli
beg "bertajuk" kak maria ooiii hehehehhe 

mamy nih tak lerrr kaki jenama pun..tapi kadang kadang tuh teringin. dan satu lagi 
bole kita belajar latest fashion..tak salah pun kan...tapi bagi sesetengah orang mempunyai beg berjenama
ini sama macam mereka invest dalam emas...sebab beg ini ada harga dan memang boleh dijual kembali sebagai preloved item..dan memang ada peminatnya tersendiri.

Di antara barang barang jualan coach, gucci, prada, tods dan berbagai bagai lagi
cuma bak kata orang..ada duit adalah barang..tapi kan..apabila ke website tuh..kene register.
jangan risau tak kene bayaran apa pun ler...heheheh

so bukak website ini reebonz dan daftar...
dan kat situ boleh lah tengok "event" maknanya sale lah tuh..
haaa apa kata cuci mata dan tengok apa yang patut kannnn

 ni lah contoh beg jenama tu kannnnn
yg ni coach tau....santek kooo...gerammm
so moh kita cuci mata kat website nih ok...

happy website watching aka shopping!!








Tuesday, January 10, 2012

daging cincang + shitake masak black pepper

Assalammualaikum

so mamy nak ajar masak paling malas di dunia..
daging goreng masuk cendawan shitake black pepper..sedap woo
pedas pedas..masakan yang memang buka selera bagi mamy ler
memang sekali masak..abis punye lah kalu masak ini heheh

moh kita coba resipi simple ni nak?
jom...

mula mula..daging cincang tu gaul ngan garam dan kunyit..
tuang minyak dan goreng eh..


so bila masak dah daging tu..dia memang mengeluarkan air tau ..air daging tu..
bercampur ngan minyak...bau memang menyelerakan dah tu...

hiris cendawan shitake tuh..cendawan tu biasa dijual kering di kedai cina
so..rendam dulu..dan potong tau...nanti cendawan tu akan kembang dan lembut ok...

then hiris cili besar, cili padi, bawang putih, bawang merah dan halia..
bile dah siap hiris semua...masih dlm kuali...hanya ketepikan daging tu tadi...

masuk semua barang barang hirisan tadi...tumis..then
masukkan kuah black pepper tuh


tu nampak tak...semua daging, barang barang tumisan plus cendawan dah masuk
so masa nih...goreng aje lah..goreng dan goreng..wangi ok masa nih
(try to imagine..heheheh)


kan tuh dah kering kan..maknanyer semua dah sebati yer kawan kawan
tutup api dan siap untuk dimakan...sangat best ooo
nasi panas panas kannn


dah siap..selamat menjamu selera!!! adios






Monday, January 9, 2012

from email~

mamy tak tau ini kesah benar atau tidak..
tapi apabila terbaca di email bebaru ini..tergerak hati nak berkongsi...

kalu ini cerita benar dan membawa kebaikan kan..mana lah tau..mamy pun tak pasti..
so baca dulu..then komen ok..betul atau tidak..
kalu ia kita amik sebagai pengajaran ...kalu tidak kita jadikan sempadan


 Begini kesahnyaa......

Solat Subuh di Masjid
 
Seorang pemuda bangun pagi pagi
buta utk solat subuh di Masjid .
 
Dia berpakaian, berwudhu 
dan berjalan menuju masjid .
 
ditengah jalan menuju masjid
pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali kerumah. Di rumah,
dia berganti baju, berwudhu, dan, LAGI,
berjalan menuju masjid .

Dlm perjalanan kembali ke masj id ,
dia jatuh lagi di tempat yg sama!
Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali kerumah.
Dirumah, dia, sekali lagi, berganti baju,
berwudhu dan berjalan menuju masjid .

Di tengah jalan menuju masjid ,
dia bertemu seorang pemuda yg memegang lampu.
Dia menanyakan si pemuda tersebut, dan pemuda itu menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali
di perjalanan menuju masjid ,
jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda.'
Pemuda pertama mengucapkan terima kasih  dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada pemuda yang
membawa lampu untuk masuk dan solat subuh bersamanya.
Pemuda kedua menolak.
Pemuda pertama mengajak lagi hingga berkali2 dan,
lagi, jawabannya sama.
Pemuda pertama bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat.
Pemuda kedua menjawab
 
Aku adalah Setan (devil/ evil)

Pemuda itu terkejut dgn jawaban pemuda kedua.
Setan kemudian menjelaskan,
'Saya melihat kamu berjalan ke masjid ,
dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah,
membersihkan badan dan kembali ke mas id ,
Allah memaafkan semua dosa2mu.
 
Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan
bahkan itupun tidak membuatmu merubah pikiran untuk tinggal dirumah saja,
kamu tetap memutuskan kembali masjid .

  Kerana hal itu,
Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu.
Saya KUATIR  jika saya membuat mu jatuh utk ketiga kalinya,
jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu,
jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat..'
 
Jadi, jangan pernah biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya.
Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu t idak pernah tau ganjaran yg akan kamu dapatkan
dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut  

Tamat


so..tak tau ler nak kata apa...kalu ini lah betul..
maknanya kalu kita nak solat..solat lah terus..jgn kata..nanti lah
tido dulu..bangun kang solat..mesti terlepas punye...apa pun kene buat kalu niat dah baik..
begitu kut maksudnya...wallahualam
 
 


 
 











Thursday, January 5, 2012

free Dai-ichi luggage bag on top of the amazing Citibank

Assalammualaikum

Semua orang tahu Air Asia adalah syarikat penerbangan yang termurah sekali kann
mamy sendiri pun fly dengan airasia on 2007 ke kuching, sarawak pada masa itu
dengan kadar tiket yang sangat murah tau...1st time naik kapal terbang seronok sangat...

then tahun 2009 mamy ke bandung jua ngan Air Asia..sekali lagi ke Sabah
 pada 2011 dengan Air Asia dan bakal menaiki nya sekali lagi tahun ini 2012...insya Allah

so sekarang ni mamy member lah ngan Air Asia kan...so semua
promotion pihak Air Asia akan email pada mamy..tu yg memacam news mamy dapat tau
termasuk lah kalu ada tiket promotion, contest, good offer dan berbagai bagai lagi.

so yang ni not bad..sape yang suka travelling dan suka kad kredit CITIBANK
haa boleh lah...free Dai-ichi luggage bag bila apply citibank kad..dan tempah 
penerbangan anda mengunakan kad tersebut..bagus kannn

dai -ichi luggage bag 

 ini lah promosi nya

so sesapa yang berminat bole lah apply kad ini 
dah berpeluang memenangi beg ini
untuk syarat syarat nya sila layari www.citibank.com.my/airasia/daiichi-tnc ok

selamat mencuba!


   







Tuesday, January 3, 2012

nak bertudung *episod 1*

assalammualaikum

betul lah kata orang kalu "kalu dah terbuka hatinya..akan dibuka seluas luasnya"
adat manusia..semua orang nak berubah..
tak dinafikan dalam hati mamy terdetik juga nak berubah..bertudung
ye lah umur dah meningkat..ini semua tuntutan agama...memang selama ini mamy degil
degil.....tapi satu lagi pulak

pendapat mamy..bukan semua perempuan bertudung tu baik...itu la sebab
nak bertutup litup ni kalu bole nak transform...hati nak baik jugak
(excuse me: selama ni mamy tak pernah aniaya orang yer) hehehe

 
 gambar hiasan~

 apabila berlaku depan mamy...bertudung tapi melakukan perkara tak betul..aniaya rakan sekerja, 
mementingkan diri sendiri, saja nak orang hilang pekerjaan,
buang anak, maksiat..berlaku di kalangan bertudung, napa eh?
memang tau sangat bertudung tu wajib dan perintah Allah SWT
tapi tak tau kenapa hati ni tak terusik langsung..
mungkin mereka telah diajar dari kecil untuk bertudung..tapi tidak mamy... tu yg rasa sangat awkward!

dah lagi lah bila bertembung dengan orang bertudung labuh
fitnah mamy macam macam akhir tahun lalu 2011..lagi lah rasa macam
ini ker adab orang bertudung...?
tu lah lagi menguatkan kedegilan...hrmm setan berkeliaran nampaknyer yer

dan sekarang tengok kawan kawan dah bertudung
hati berdetik juga...:"saya nak bertudung" terdetik sangat sangat...

kawan kawan sila lah doakan mamy terbuka hati
sementara ini sedang berjinak jinak dengan selendang..kalu ke kenduri kendara
ke rumah sedara mara..memang mamy berselendang selalunyer..
sbb nak belajar...nak sangat belajar
dan kalu boleh jangan ditanya atau ditegur
"senyum tak perlu kata apa apa"

ke pejabat..?? belum mampu lagi..tak mampu menatap
muka muka hipokrit di sini..sekarang ni mamy nak tanam dalam hati
pakai tudung kerana perintah Allah SWT.....

doakan mamy....sampai ketika dan waktunya..
pasti ke arah itu...insyallah