Wednesday, November 30, 2011

gastriikkk

Assalammualaikum

haa ni mamy nak share..pasal penyakit terbaru mamy..
apa lah ek nak jadi ngan aku nih..nak ujung ujung tahun ni
banyak tul penyakit yang datang..satu persatu..

hari tu alergik antibiotik..demam kelenjar..today..aku kene gastrik
yang kronik tuh..aku kene cucuk kat montot seh..
gastrik aku dah terukkk! sedih ler...

ubat yang ada kat tangan ada 8 jenis..aku x pernah nak diet kut
saja saja cakap ada ler..tapi kata doktor..stress pun leh buat gastrik..
ha ah ler kut..mungkin aku stress..
keje kadang kadang kat opis tak ler banyak..aku ni selalu lupa nak makan
kalu nak pergi memana...aku lupa..tau tau dah kul 4 tak makan lagi..
malam aje makan
kome bayangkan ler..camner aku tak gastrikkkkk

waa sakit bukan kepalang beb..macam kene sepak perut nih
senak bukan main..kepada kawan kawan yang tak ada penyakit ni lagi
hati hati ler...jaga perut..makan tau..
kalu diet..make sure minum ler milo, horlick atau nestum..minum n makan jangan lupa

kesihatan kita harus diutamakan ler
kome bayangkan mamy drive tuh..berenti tepi highway muntah
apa saja masuk perut kuar balik...
adoi..sakit perut bukan main main nih..serius serik kene gastrik...

sakit sakit sakit..
hadoi

masih adakah keadilan dan kebenaran zaman sekarang nih??!

Assalammualaikum

well..tengah tengok tv nih..perhimpunan umno..
seronok tengok semua bersemangat..terutama ketua wanita umno..
nak singing lengan seh..waa semangat semangat..semoga
harapan semua orang tercapai pada pilihanraya akan datang..
terbaek!!

tapi yang mamy nak bangkitkan politik di tempat kerja..
ada ker keadilan dan kebenaran..setelah semua bukti kesalahan dikeluarkan
dah setahun kut..takde apa terjadi..orang yang memang terbukti bersalah
makin bermaharaja lela..yang jadi sakit hati ..sakit mata..kami yang
berjuang habis habisan semasa zaman dinasour mereka..

waa bukan kepalang hati mereka menyakiti kami masa zaman jahilliah mereka
tanpa rasa bersalah satu persatu mereka kenakan..
sekarang dah ada teraju utama...tapi masih belum berlaku apa apa
kami di bawahan..melihat dan terus melihat
menantikan sesuatu akan terjadi..namun hampa..setahun hampir berlalu..
tiada apa terjadi..
bak angin lalu sepoi sepoi dan pergi

so mamy pun dah malas..berharap dan berdoa
akan ditemukan tempat mencari rezeki yang baru
bukan mengalah tapi rasanya...memang dah takdir
orang yang menganas akan menang..macam mana kita lawan
ngan kebenaran ..memang tak akan menang
so ...heroin memang selalu kalah dulu kan....
haa mcm cerita kul 7 tuh..tentang DHIA tuh heheheheh

pelik sangat..semua bukti semua telah dikemukakan..
semua dah abis abisan kami lawan..
apa yang di tunggu wahai teraju..kami menanti penuh harapan..

sekali lagi..ada ke keadilan..ada ke kebenaran..
takde dah kut...

*terkilan~

Friday, November 25, 2011

kuew teow nyum nyum di batu caves

Assalamualaikum

Kali ni mamy nak share tempat menjual kuew teow yang sedap weh..
dia ada dua pilihan ...satu kuew teow kerang..yang ini kering yer..tak ada kuah
dan satu lagi kuew teow yang berkuah lazat..pilihan mamy sudah tentu nya yang berkuah hehehe
eh ada satu lagi tau..nasi lemak ayam berempah..marvellous beb..

imran makan habis sepinggan sorang ok!

bukan nak kata kegemaran mamy seorang..tapi sekeluarga..
kalu pergi..imran satu pinggan sorang dan lisa setengah pinggan dan kebiasaanya 
kami memang tapau satu bungkus bawak balik.
dan paling hebatnya memang laku hehehhe
gerai tepi jalan...ada khemah tau

mamy asyik cerita pasal sedap sedap kan...haa ni nak bagitau kat mana
kawan kawan bole cari tempat makan nih..dah macam jalan jalan cari makan aku nih

kalu nak tau..senang aje..dari jalan kuching tu kan..tuju ke batu caves tu kan..haa naik flyover tuh
lepas tu nampak mercu tanda batu caves tu (ada patung warna keemasan dan juga tangga ke atas)
dari flyover tuh..terus susur ke sebelah kiri ok...nampak petronas
terus masuk..dan terus ke hadapan..

lepaskan aje petronas tuh..ada tempat used car..
hanya di depan akan nampak van berwarna putih dan banyak kerusi meja 
serta khemah pun ada haa..dah sampai laa kita kan
memang sedap..orang utara yang goreng

perkhidmatan nya jangan risau..cepat sangat..
pembantu kedai yang berbahasa utara dan mesra sangat membantu
so kalu lapar dah sangat sangat kat area gombak ker, batu caves ker..bole laa cuba kann
memang rugi lah kalu tak try out kuew teow mereka ni..terbaek in town!

lisa pun big fan of kuew teow nih~

ni gambo sebelum habis licin...sebenarnya mamy licin abiskan kuah tu hahahaha

sangat senang ler cari gerai nih...sebelum giant di batu caves tuh
seberang jalan..landmark nye adalah Petronas 
selepas susur keluar flyover batu caves tuh..

bab harganya sangat ok..
mamy order 2 kuew teow kuah, 1 nasi lemak, 1 char kuew teow bungkus
air laici 2, air teh o 1 dan 1 nescafe panas hanya RM25...
ko..kenyang ya ampun!!

so jangan lupa mencoba...
sangat sedap nyum nyum...


Thursday, November 24, 2011

cool blog, sungei wang

di sungei wang

Assalammualaikum

korang pernah ker minum menda ni...?
minuman ni kunun best ler di kalangan warga muda mudi nih
mamy tak minat sangat..sbb ice blended dia sejuk sangat..kalu minum macam serang otak heheh
satu lagi dia ada bubble tuh...apa ntah dah rupa "telur katak" ahahahha
sori ler sapa yang minat...mamy tak minat...
so saje nak ngutuk kome orang heheh

well memang menarik lah..bermacam perisa...harga nye pun boleh lah..
tak mahal sangat

diantara pilihan yang ada...

tapi pelik ler bile kawan kawan mamy fanatik menda nih
mamy bukan tak suka ice blended..suka gak..tapi memang kurang minum air batu
satu lagi..tuh bubble dia tuh..adoi...lekat kat gigi hahahah
mamy ni pakai "pagar" kat gigi..so nasibler kan..

siap siap kuar duit tuh

tu dia..tengok kawan kawan mamy beratur ok..
nak beli menda nih..bukan main minat lagi dema nih
anyway boleh jugak kalu ada kawan kawan yang lain pun nak try jugak
mana tau kome minat..mamy memang tak minat hehe

gambar peminat fanatik "cool blog"

so moh try minum eh!

Wednesday, November 23, 2011

perlu ke kondem orang lain???!!!!

Assalammualaikum

kadang kadang tu mamy jadik sakit hati ler..
sakit hati bile dengar si polan ni kata...weh minah tu
bergaya mengalahkan pegawai atasan padahal despatch aje..padahal pembancuh teh aje
perlu ker kita nak kondem orang lain..dah dia suke bergaya ala artis 
ko kesah aperr..

macam mamy sekarang kegilaan memakai kasut ala ala neolofa..haaa ko mampu..
tak pernah tengok kasut camner..sila rujuk gambo di bawah




haaa sape mampu p opis pakai begini heheh...mamy tau tak proper dtg opis pakai nih
tapi kan ...cantek aje..dari org yg pakai selipar pasar malam tuh..or pakai pumps shoes
yang ala ala ntah apa apa aka meniru kasut orang..
tanya beli mana..then beli yang sama..mohtipppp
sama jugak ler kalu orang pakai barang barang bertajuk..
ko ingat orang tu tak reti nak "reward" diri sendiri ker..beli brg bertajuk
hai ceh...ko ingat takde orang mampu..kita ni kalu orang senang
tak yah tunjuk sangat ler..kadang kadang orang lain tuh
tak mau tunjuk aje dia pun senang gak..malas seh..kang kata riak pulak

yang aku pelik nih..camner aku leh terjebak ngan orang yang suka
kondem orang lain..aku sendiri penah dengar orang
sekeliling aku kondem aku kan...depan aku baik sesangat ler
belakang bukan main kutuk kutuk aku

padahal kan..apa salah aku eh..
apa yang aku buat kat dema..aku ni sedaya upaya menolong apa yang mampu
insya-Allah aku cuba abis abisan..tak penah lak aku kata apa apa
kecuali ler kalu orang tu memang orang yang tak kenang budi
dah aku tolong dapat pangkat atau apa yang ko nak
aku lak yang ko nak gigit balik..
bak "melepaskan anjing tersepit"

aku rasa lah kan..dema ni happy ler mengkondem orang
kondem orang yang kunun..dema tuh hebat kut
kalu ko rasa ko anak orang kaya..so syukur lah kan
bukan semua orang nasib baik cam ko..ada orang kene hempas pulas
payah sana sini..

kalu ko rasa ko pandai..syukur lah
bukan semua orang Allah kurniakan kepandaian..
ada orang nak belajar sangat sangat..tapi tak mampu
tak pandai cam ko..

kalu ko rasa ko bagus buat keje..bagus nasihat kan orang
syukur lah..semoga ko bahagia seh..
so tak yah ler kondem kondem orang..
orang tu tak berkudis pun beb..lu kutuk kutuk dia..

so kalu dia nak bergaya ala ala maya karin pun
ko sakit ati nape..???
rosak akhlak ler..adoiyai..
emosi aku

kepada orang yang pernah mengutuk dan kondem kondem aku..
percayalah ..cerita tu semua sampai ke telinga aku
jangan percaya orang lain..sbb ko bercerita kat orang.
orang tu tambah perisa beb kat cerita ko..hangat weh..

so dont trust anybody..jangan ler ..
aku sendiri dah terkena..lain aku ckap lain orang sampaikan
kene serang aku beb..bikin haru biru satu hari..padahal
aku sikit tak mengata tau...haa biasa lah orang cam aku
selalu disalah erti..sbb 'free hair'
so orang bertudung tu semua baik kut..
kalu mengata orang keliling atas bawah..

emosi emosi...semoga Allah berikan aku
kesabaran yang tinggi untuk menghadapi hari hari mencabar...

emosi!

Food Republic

Assalammualaikum

Pada hari ahad minggu lepas..hubby mamy bawak pergi jalan jalan
so bile dia tanya nak pergi mana..mamy kata bawak kami tempat yang dah lama
kami tak pergi..so lama laa dlm kereta tak sampai sampai tempat tuh..dah ler lapar sangat nih

at last sampai nyer ke bandar utama nih..ooooo new wing one utama di damasara
dulu dulu mamy stay kat kota damansara so memang selalu pergi..sejak berpindah ke jinjang
memang jarang ler..or nak kata bertahun tahun tak pergi beb

apabila sampai..biasa lah kan..hot place memang bz laa kereta banyak
parking pun agak mencabar..so kami tuju ke new wing..ok lah..dapat parking
so kami pun jalan jalan..not bad man...waa banyak nyer kedai
pendek kata siapa yang suka membeli barangan yang bertajuk..bole laa datang ke sini
sangat mahal mahalan hehehe

so mamy jalan pusing pusing..bukan nak shopping sangat pun kann
so kami terus tuju nak tengok tempat makan..apa yang nampak burger king, A&W
a few restaurants..macam sri melaka, vietnamese. restaurant..tak halal pulak kann
so jalan lagi..so nampak ada satu tempat nih..
mcm foodcourt aka medan selera..tapi dia panggil food republic...

 gambo goyang sikit ler

sekali tengok tempat ni cantek..bersih..banyak sangat makanan seh
apa saja..chinese food, indian food, mesir food, malay food..even penang pun ado
macam macam seh..pendek kata memang best tempat nih


bersih kan~

well mamy dah lama kan tak pergi sini..lagi lagi new wing 
so agak 'jakun' heheh mungkin bagi sesetengah orang tempat tu dah lama and well known
tapi memang sedap..mamy try nasi dia ..harga dia ok sangat RM10.90 aje kut..
air nyer pun mcm biasa..tak ler mahal..so baloi baloi..
kenyang, banyak dan lazat...

 nasi ni sedap...ada ayam, telur, udang + tomyam terbaek..gerai thailand tau

hubby try mee apa ntah..paddaya mee tak silap..thailand gak

haa tempat pun agak best menarik dan bersih tau..di tengah tengah tu ada jambatan 
menghubungkan tempat makan ke gerai gerai kan..so tengah tuh..leh hisap rokok
so bagi perokok tegar..tak yah susah susah nak keluar dari building kan..haa 
hisap lah rokok kome di situ hehehheh

 lisa main masak masak..

ali imran ngan jet pejuang
anak anak seronok main mainan mereka..tempat tu sangat ok, selesa

anyway sesiapa yang belum try lagi bole lah kesana bagi mencuba makanan di situ
memang terbaek..kelasss

try ok!

HARIMAU MALAYA

Assalammualaikum

well..mamy memang fan of football
kebiasaanya mamy p tonton ngan hubby ..selalu final di bukit jalil lah..

so mcm biasa syabas Malaysia!! kita buktikan kita mampu mengekalkan kejuaraan
kita juara..kita tumpaskan tuan rumah..di padang mereka sendiri..di depan penyokong mereka sendiri
hati rasa puas ..puas sangat..biar lah kita tak ada pingat emas beratus ratus..janji 
pingat emas yang satu ini adalah milik kita..milik kita..MALAYSIA bumi bertuah
semua orang luar nak menumpang tuah bumi kita...Alhamdulillah atas kurniaan mu Ya Allah...

Sekali lagi bersyukur...atas semangat jitu pemain kita yang tak putus asa menguatkan 
benteng pertahanan..andai kata mereka gugur malam itu..mamy tetap bangga...bangga sangat sangat


pemain ni semua melompat kat sana..kome bayangkan mamy melompat lompat dalam rumah
kat ruang tamu..disaksikan anak anak dan hubby..gembira amat
dah pukul 12 malam..tapi meremang..berkobar kobar..sbb kita menang
kita menang beb..that all about..

despite apa pun yang pihak tuan rumah buat kat kita
kita tetap tenang dan bersabar..tapi mamy rasa kita kene sedar
kesabaran ada batasnyer...ada had nyer..
sampaikan kebanggaan kita di hina dan di pijak..tak kan laaah kan
so agaknya lepas ni ada tak pemimpin kita bersuara pasal cara
layanan mereka kepada peserta kita kan..berlatih pun kat padang kecik..dlm hotel..
adoiyai...

anyway...benda yang berlalu jadikan pengajaran
tahniah buat pemain bola kita..tahniah sangat sangat
lepas ni ada perlawanan menentang Syria..
semoga kita berjaya ...good luck!!

well Indonesia..the gold belong to us!! ngehngeh

*wink*

Tuesday, November 22, 2011

Beraya haji di Jengka

Assalammualaikum..

kali ini kami decided beraya haji di Jengka Pahang..rumah abang ipar
nak balik ke kedah..orang tu dah takde...lagipun raya puasa hari tu dah beraya di Kuala Lumpur
so trip balik ke kampung jugak ler...

apa lagi biras dan abg ipar..buat lemang 40 batang
masak bagai bagai..seronok ler kan...akak ipar dari sungai petani datang
abg ipar dan biras dari penang pun datang jugak..so sangat lah meriah..

but then..masa tu lah mamy kene alergik antibiotik tau...so mamy tak meriah pun heheh
beraya atas toto beb..

tapi demi tidak mengecewakan anak anak..mamy beraya gak..
so kami pun ke jengka 18 tau...felda...rumah pak teh sebelah suami 
orang nyer sangat baik..saya suka dia..heheheh

imran n lisa memang suka lah kejar kejar ayam..
lari sana sini..kome tau ler kawasan kampung kan lapang...semua senang aje
lagipun rasa sangat selamat kan...semua di depan lepak lepak
makan dan minum..masing masing bertanya khabar kan..

sebahagian anak buah dan keluarga berkumpul di bawah pokok
dibawah pokok mengerjakan buah rambutan lerrrrrr
fresh tau..dipetik dari pokok di atas

anak anak paling seronok apabila pulang ke suasana desa
macam mamy memang orang bandar tulen..dari kecik ke besar ler
so tengok ler orang bandar pakai baju melayu panjat pokok yerrrr
haaa ali imran ler namanyer

he is sooo excited
itu lah orang jinjang apabila balik kampung yerr
penuh emosi..siap bersampin tau..tak bukak bukak..raya katanyer
heheheh....duit raya pun masih ada yang bagi pada hari raya haji..alhamdulillah 
rezeki anak anak..depa buat belanja atas jalan..beli jajan kat stesen minyak 

alisa maisara juga tak lepaskan peluang..
buat pengetahuan..buah rambutan adalah kegemaran dia tau
so makan tak berenti renti..sambil main kejar kejar ngan abang sepupu
dah ler anak aku sorang aje anak dara..semua anak teruna
dah main pun kasar weh..nasib ler lisa ooiii

cantek kan laman rumah pak teh..aka tuk teh pada ali imran dan alisa maisara

kami pun melepak sampai ke petang..lepas makan ketupat dan rendang
kami dijamu pula dengan mihun sup...sup daging dan tulang daging korban
sedapnyer...lembut daging nyer
sangat seronok kali ini apabila semua berkumpul

so..selamat hari raya haji...
walaupun dah terlambat..ada aku kesah???!!

heheheh..chill babe..










Monday, November 21, 2011

oh kontraktor melayu...

Assalammualaikum

hrmm....mcm ni lah..mamy ni tengah renovate dapur..
so apabila reno kan..dapur tu mmg sekangkang kera aje tau..kecik aje
so setuju dah harga dalam 1k lebih lebih...well..janji seminggu..

so apalagi..huru hara umah..makan kat luar..sampai tak lalu..sbb dah biasa masak masak
tapi apa kan daya..sangat kureng asam..mula mula dia mintak modal...1k tuh..bagi ler..
tau orang melayu bukan ada modal kan..so bagi..

then selang  2 hari mintak lagi..bagi gak ler ...dlm ratus2..so dah 70% dah bayar nih..so mengharapkan
dapur yang di idamkan siap..siap untuk digunakan

malangnyer due date tinggal 2 - 3 hari..sangat slow lah progress
so at the moment yang dah siap..table top konkrit tuh..n beam bawah..
u know what??!! dia datang malam ..minta payment yang tinggal a few hundred tuh..
apa kes kan..keje x siap..dah tu siap sebut nak ke pahang..

huh..terer tul laa kontraktor melayu..tu ler pasal nyer ramai bangsa asing aje
yang berjaya..pasal bangsa asing ni menepati waktu dan buat keje sungguh sungguh
sebab..kerja siap..duit pun siap jugak kan ...itu adatnyer

ini kerja tak siap..minta dah full payment..apa nih???
adoyai..sib baik laki aku pandai twist balik..abg tolong saya..saya tolong abang..
kami dah seminggu makan luar..masak di ruang tamu..atas meja makan nih..kesian ler anak anak
habuk simen penuh dalam bilik air ok..kesian anak anak aku..

pening tul lah kontraktor melayu..arwah ayah aku pun kontraktor gak dulu
tak ada pulak..memang dia cepat buat kerja..n offer mmg banyak..terus terang aku cakap
sebab nyer keje untuk anak anak...so siap semua..siap duit kannnn

adoyai..bangsa ku sendiri nih..
apa nak dikata kan eh..kasihan..kasihan dengan attitude yang ada..
tang dia datang umah dia tak nampak ker rumah aku huru hara
orang nak mai umah pun duk kata jangan mai..tengah renovate..
basuh pinggan pun menonggeng dalam bilik air tau..kesian tak mamy..


kesian kan...sangat kesian..kesian kat kontraktor melayu
dapat ribu ribu punye job.. ciput kut dah gelap mata...adoi
kang kalu di bagi full payment..malm ni dia p pahang

then bila pulak nak siap dapur aku tu kan..hrmm..camne????!
camner nih??!! yang penting mamy n hubby tak nak byar..siap semua baru bayar..
bayar full..kami pegang janji kami ok

abang..abang siapkan dapur kami tuh..
kami akan bagi terus...terus full payment..percayalah..

kronik~







Genting Highlands

Assalammualaikum

Kali ni nak share pasal pegi jalan dekat dekat aje iaitu Genting Highlands
haa kalu sesapa yang tak pernah pergi..senang aje..kuar tol gombak dan terus ke genting sempah
dan nanti nampak jalan ke genting highland. kalu takut tuk drive ke atas..bole naik bus dari Times Square, Pekeliling atau KL Sentral rasanyer..lebih selamat.

so nanti lepas naik bas leh try naik kereta kabel tuh..macam buah manggis kecik kecik
comey aje tau..gayat sikit ler

but then..mamy p sana suka drive terus ke sana..parking adalah percuma yer
so mmg ok sangat laa kan..cuma kene pandai pusing pusing lah cari parking

so kami sampai dalam tengahari..waa kabus kali ni memang tebal sungguh lah kali ni.
buat pengetahuan..genting is one of our fav place..alah bukan main game pun ler..
kami suka naik jalan jalan enjoy the weather..then makan makan...pusing pusing..saja aje heheh
lagipun kl kan panas ...

so balik dari beraya haji di pahang..mamy dan keluarga abg ipar dari penang naik ke genting yeay..
anak anak paling seronok laa..sbb kali ni memang nak pergi main game
tapi..taman tema luar tutup ler...so kami ronda ronda

kak z, anak anak dan imran

saksikan ler betapa sejuk n berkabus nyer genting pada hari itu..mamy pun sampai 
mengeletar tau. lagi pulak..rambut basah ler kena kabus tuh..hrmm best terasa
i macam di London ok hahah


sampai aje kat genting tuh..kami terus tuju ke First World Plaza sebab nak main game kan
so semua tak sabar sabar tapi apa pun ..kami p makan isi perut dulu..mamy pun order ler
char kuey teow hehehe...tempat sejuk..perut pun dah lapar...naya naya


kat tempat makan ni..try lah tengok di luar..memang berkabus tebal 
tak nampak apa..so penuh orang di dalam plaza ler..sbb taman tema dalam 
ditutup..kami pulak pergi..tak standby baju sejuk bagai bagai
sebab tak diplan kan


selesai makan..kami pun beratur beli tiket kan..so orang tua tak main
yang main cuma anak anak..sorang RM28 sahaja..tuk seharian
so anak anak semua tak tunggu ..belasah main semua..

ali imran paling suka..bumper car hahahah
10 kali beratur naik balik..mcam biasa alisa maisara tak cukup umur
tengok aje laa eh lisa

kami melepak di Genting Highland sampai pukul 11 malam..
try nak walk in hotel ..tapi bilik takde lah pulak..so terpaksa turun 
bawah dan balik ke kl..lagipun rumah mamy ngan genting higland dekat sangat ler...
yang kesian abg ipar mamy yang terus balik ke Penang selepas 
turun dari genting hari tu...anyway..mamy dpat tau mereka tido di perhentian highway
dan bergerak balik ke Penang pagi nyer itu..ok ler juga...nanti kalu paksa 
bawak kereta..bahaya kan

saksikan ler sebahagian gambar mamy dpat capture..imran n alisa



alisa maisara yang memang terkenal membuli abang nyer ..sigh ~





Mulut Penyampai..

Assalammualaikum

Ya Allah,...aku tak pernah terima fitnah sehebat ini..
hebat nyer ujian Allah...tak sangka akhirnya aku terkena gak situasi mcm nih

aku ckap A sampai ke orang lain Z..dan apa yang aku kata dari 100% ..apa yang hamba Allah ni 
sampaikan tak 1% pun yang betul. punye lah sedap menambah perisa...sampai teruk difitnah nyer
apa yang aku tak pernah ckap keluar dari mulut dia ...

nasib baik orang yang terima berita tu call aku untuk kepastian..
aku bersumpah demi Allah aku tak pernah berkata begitu dan aku 
berani berdepan isu ini.

hebatnya mulut orang..mulut orang yang menyampai..
menyampai benda yang tidak sepatutnya...
tak pernah terpikir ker..kita ni berjiran..apa yang awak sampaikan 
akan sampai ke telinga saya juga...apa yang awak nak buktikan..yang saya jahat ke?! 
saya suka bercakap benda yang buat orang sakit hati ke?

kepada orang orang yang terima kata kata nista yang kunun nya kuar dari mulut aku nih
aku minta maaf...dari ujung rambut ke ujung kaki..aku tak pernah ckap begitu.
aku tak faham kenapa orang yang menyampai itu ..kata begitu..aku tak sangka
berbaik depan aku rupanya..ya Allah..azabnyer rasa perasaan sekarang nih...
kesian anak aku jugak..tak pasal pasal nanti cikgu sekolah nyer tak suka dia...
aku ckap lain...lain pulak orang tu sampai ke cikgu sekolah anak aku...

tak sangkanyer..ni lah pengalaman mamy ..berhadapan orang mulut penyampai..
kalah berita di tv ini...


jauhkan laa aku dari orang orang begini..hindari lah sikap begini dalam diri aku
aku bermohon Ya Allah..tunjukkan lah kebenaran...aku tak ckap begitu.

remuknya hati!~




Thursday, November 17, 2011

tanda awal gejala KANSER

Assalammualaikum

kali ini mamy dapat satu artikel yang rasanye wajar di kongsi bersama

mamy sendiri mengalami kehilangan adik sendiri pada tahun 2004 akibat KANSER RAHIM 
dan arwah hanya berumur 20 tahun pada masa itu..bayangkan laa budak muda, baru mula bekerja,
then mengalami kanser rahim..Allah Taala saja yang tahu perasaan kami sekeluarga pada masa itu

Sharifah Aznim Shah Binti Syed Zainal meninggalkan kami pada 7 Ramadhan pada tahun 2004. di bulan puasa, raya yang mendatang tahun itu juga tiada makna..sayu hati. sampai sekarang masih teringatkan arwah 
yang terlantar selama sebulan di hospital melawan penyakit ini.

dengan ini mamy kongsikan bersama semoga kita sama sama dpat perhatikan
ada ker perubahan ini pada diri kita sendiri atau orang yang kita sayangi..mana tau dpat selamatkan dari awal lagi kan....jgn jadi mcm mamy dulu

adik mamy hari2 tido sama sama ..tak perasan perubahan dia makin kurus..
ingatkan penat kerja..n dia mmg kurus orangnyer...hrmmm tau tau perut dia besar mcm membusung.
rupanya kanser tu dah membesar di dalam...Ya Allah..ko letakkan laa adik ku di kalangan orang yang ko sayangi, rahmatilah roh nyer, ampuni lah dosa dosanya... amin.

Al-Fatihah untuk adik saya...Sharifah Aznim Shah Binti Syed Zainal


Berikut adalah simptom simptom nye:

TANDA-TANDA AWAL KANSER

Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa,
sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.

Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan
berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di
buah dada.

Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan,
sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.

Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas
termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.

Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan
yg tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.

Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun
berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

Kanser ovar
i - haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen,
sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadi
lebih mendalam.

Kanser otak - sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah
atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.

Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

Kanser darah (leukimia) -letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat
jangkitan (infection).

Kanser tekak - suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar
menelan dan kelenjar membengkak di leher.

dan di bawah pula di antara penyebab kanser terjadi..
yang pastinya adik mamy akibat keturunan...(sebak**)

10 PENYEBAB UTAMA KANSER
 Makanan 
Tembakau 
Alkohol
Radiasi
                       Sinaran cahaya matahari                            
Pekerjaan 
                                Pengambilan ubat                                      
Pencemaran air dan udara
                          Perokok yang tidak aktif                              
Keturunan

 ni mungkin salah satu cara kita nak elak kanser..Insya-Allah

TEH DAN KANSER 

Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah,
membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China,
mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan
risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh
menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan
enzim sistem "detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan
bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu
melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga
mengurangkan risiko serangan stroke.

dan di bawah adalah musuh utama penyebab kematian
ramai kaum wanita....
 
DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA

(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
(2) Hindari makanan ringan yang masam
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil

bersama sama laa kita memanfaatkan ilmu ini
mana tau dpat menyelamatkan kita dan orang yang kita sayangi

tengah tengok gambar arwah adik...
Ateh..alang rindu sangat pada ko ....semoga rohnya dirahmati Allah..amin

sedih!~






Wednesday, November 16, 2011

Kampung Pegantin

Assalammualaikum

Hari 11.11.11 malam kann..mamy ada jemputan kenduri kawen di Kampung Pengantin .
haa dekat jalan genting klang..dekat ngan danau kota tu..
tempat dia ok ler jugak..sebelah tempat makan orang cina..berkaraoke lagi ko..kelasss

so masa sampai..ada anggota RELA jaga parking ..alhamdulillah ok aje
masa sampai dah nampak pun pegantin bersanding...we are a bit late..sbb hujan kan..lagipun
balik kerja nak bersiap siap..agak agak ler kann

so kampung pengantin..nyer..cantek laa tempat nih..waaa kelass laa


haa ni pandangan dari tepi..so kami pun terus berjalan..dan kami mendapatkan meja yang dikhaskan untuk kami sekeluarga. sangat cantek..purple putih, air anggur ...byk makanan..bukan buffet tapi dome..sesuai eh..
x yah aku nak ke sana sini heheheh


cantek kan setting dia..ini di antara tetamu yang hadir..waa suka nyer
kalu ler i leh repeat balik.hahahhahah nak aje kenduri di sini..pasti kacak kannn


hehehhe..makan time..best woo..apa saja pun ada..
haa kami pun memang balik dari keje..dan lapar
tanpa melepaskan peluang..kami makan ler...hehehh seronok nyer kenduri kawen nih
sib baik x ujan..sbb takut nak ke kereta kang payah laks


ini lah pengantin yer..faizal dan safira..
anak kepada kawan suami abg ayie ...tima kaseh sudi menjemput kami ye...
semoga pasangan ini diberkati Allah dan dipanjangkan jodoh, dimurahkan rezeki ..amin


 dan apabila DJ memasang lagu ..anak anak aku buat onar ler
naik atas stage kat tepi meja makan kami ...joget joget..ko mampu???
aku hanya mampu melihat lallalallal

janji dema x kaco orang lain..nak wat gi mana..
dah ada anak kan...heheheh...


so lastly...ali imran tangkap gambar kami berdua..
waa best lak ada anak dah besar....sebenarnya imran banyak tangkap good pic tau
i nak adiahkan dia kamera laa bufday dia nanti...haaa 

so jum meriah diri kat kampung pengantin eh!!

adios




Tuesday, November 15, 2011

Perhentian Hutan Lipur Lentang

Assalammualaikum

Agak terlewat ker nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha eh...hehehehh
mamy masa raya haji tuh..pergi ke jengka pahang..rumah abg ipar..memang dah selalu 
pergi..so tahun ni kelainan raya di rumah orang heheh

kali ni mamy nak cerita masa perjalanan balik dari Jengka hari tu..
masa balik tuh..dekat dekat nak sampai ke karak ker..bentong ker..
eh tak ler..nak sampai ke genting sempah tuh..ada satu perhentian

mamy tak pernah berenti kat tempat ni tau..sebabkan kami berkonvoi
so berenti ler sbb ada yang nak membuang toksin dalam badan hehhe

so apabila berenti kat sini..baru perasan ini laa dia Hutan Lipur Lentang..ada sungai ok...
ada orang mandi manda..kawasan rekreasi tepi highway rupanyer..



tapi hari tu airnyer agak keroh..sebab musim hujan kut..
tapi ni sebelah permulaan..mamy perasan kat atas tu lagi ramai orang ler
ntah ntah ada air terjun kut..tapi mamy tak pergi ler naik atas sebab nak cepat ke genting
highland ngan abg ipar n biras heheh...enjoy katak ko

tengok ler sendiri barisan kenderaan dan orang yang ada di situ.


haa ramai orang kan..
so sesapa yang akan ke sebelah kuantan ker terengganu ke pasti akan 
lalu highway ni kan..

bole laa singgah..cuba perhentian ni..lain dari yang lain
tapi biar lah diwaktu siang yer..malam hari kang naya pulak
satu lagi sape yang nak beli madu dari orang asli ada juga 
yang berjualan disini..mamy tak beli heheheh abg ipar aje beli


jangan lupa singgah ye!






Monday, November 14, 2011

Kursus Secretaries And Personal Assistants - A Classy Transformation at AGC Putrajaya

Assalammualaikum

mamy telah diberi kesempatan untuk menghadiri kursus ini oleh bos mamy..Boss TQ so much!
so mamy pun pergi ke Jabatan Peguam Negara di Putrajaya menjalani kursus selama 2 hari tau.
..dari 8.30 pagisehingga 4.30 petang. haaa bermacam ragam ler PA - PA yang ada..
golongan ni mcm istimewa sikit. 
semua outspoken, they know what they want..well memang garang sikit..laser pun ado hahaha

group kali ni bercampur swasta dan kakitangan awam..macam tahun lepas mamy pergi majoriti
adalah kakitangan awam..but this time banyak kakitangan swasta..eyes opening sikit ler..

apa lagi..sesi bermula pagi tu ...mcm biasa mamy buat 'late entry' ala ala retis hahahah
so masuk aje terus jumpa member anne yeah yeah...buat pengetahun anne ni selalu mamy borak 
thru phone tak pernah bersua muka..ni 1st time kami bersua..havoc ler kannn hahahha


so bile dah ramai ramai ada juga yang jadi perhatian..yang pembuat bising..memang best ler
tempat pun cantek..makan alhamdulillah sedap..haa pendek kata..semua ok saja

so 1st game yang kami kene buat buat 'roller coaster' bole?? adoi ko bayangkan 6 group..suppose
the menatang tu kene pusing berpusing...last last jadi panjang aje ahhahahah
penyudahnyer bola tenis tu sangkut daaaa...gagal semua hahahah..
so komunikasi sangat berkesan tau dalam bekerja...so kalu communication break down..
alamat nyer memang tak produktif laa keje kita tu...mamy pun akui..mmg tempat mamy bekerja..komunikasi sangat yewwww


tengah ramai ramai susun roller coaster heheh

hrmm dah sudah itu..kena pulak buat role play...situasi di pejabat..naya tul..
apa lagi mamy berlakon jadik boss seh..ko mampu hahaha
bos yg garang x reti bahasa...kalu ler aku jadik bos satu hari nanti
mampus ler anak buah aku..tapi kalu dapat jadik bos..i promise i jadi yg baik baik aje
yer hahahahha....agreed??!

anne tengah membebel bebel..hahah noks noks..menjadi ko

then abis berlakon...dah abis satu hari kursus..esok nyer laks..
huh rasa mcm nak baling aje paku paku nih tau..dia suh buh sembilan paku atas satu paku..
ko tau tak kami perah otak..mencik aku yg cipta game nih...vavisss




kome saksikan lah sendiri..sakitnyer hati..
then mamy punye group yang paling last siapkan hahahah
mamy seperti biasa jadi tukang sorak aje..malas..sebab satu group 10 orang ko
amik semua nak buat ..sape nak jadik tukang sorak kann hehhehe

yg si comel ni namanyer reyna..so sweet

anyway..it was fun to be there
mamy kenal ngan ramai orang sangat sangat..
seronok..maybe tahun depan leh repeat lagi heheheh..
mudah mudahan kita berjumpa lagi di lain kali yer..

all the best to all




Sunday, November 13, 2011

apabila 11.11.11

Assalammualaikum

hrmm apabila 11.11.11...

pagi tuh pukul 7 bermula dengan mengucapkan selamat ulangtahun kelahiran kepada ex boss mamy Puan Azizah Yusof yang bertugas di MOSTI. haa dia lahir pada tarikh ini..istimewa kan. dan buat pengetahuan kawan kawan ..orang nyer sangat istimewa di hati mamy..

then pada belah malam nyer kami ke kampung pegantin jam 8.30 malam meraikan
pengantin kawan pada hubby..waa grand, cantek, best..tak terkata. bagus tul
org yg cipta tempat begini..senang kan. lagi lah kalu kepada orang yg mempunyai ruang yg sempit nak kenduri ..this is one of the top choice..nanti mamy share gambo kampung pengantin ok.

then sabtu malam di taman sri manja..kenduri juga malam. haaa..meriah siap ada tari menari, ko mampu? mmg fesyen bebudak sekarang buat kenduri belah malam kut. and mamy rasa ok gak..sbb sejuk dan cepat, 8 mlm sehingga 11 malam saja dah abis kan..senang aje. lagi ler kalu amik katering kan..senang, mudah dan ringkas.

dan pada ahad 13.11 kami ke flat kayu ara pula..waa perkahwinan berteraskan oren dan hitam..sangat cool. pegantin dirias cantek bak puteri arab tau..memang kelass...ada gak gambo nyer nanti mamy share..

so ini laah apabila 11.11.11 berlaku..mamy rasa tentu ramai lagi yg amik kesempatan bernikah pada tarikh ini kan..termasuk para artis rasanyer. well..apa pun selamat pengantin baru dan semoga kekal ke akhir hayat. amin

so we wait for next 12.12.12 ye...hahhaha

good nite







Saturday, November 12, 2011

alergik ubat antibiotik

assalammualaikum

mamy ni alergik ubat for the 1st time in life..lepas berpuluh puluh
tahun hidup ..fuh..susah nyer nasib kalu alergik ubat. buat pengetahuan
mamy tak pernah tau yang mamy ni alergik ubat apa pun...tak pernah tau..

so satu hari sebelum raya haji bebaru ni..mamy dilanda demam kelenjar. 
so demi menyembuhkan demam dan kelenjar yg bengkak tu..doc bagi ler antibiotik nama nyer 
OFLOTAS....so memang tak tau apa..makan ler...

u know what..this is happen...hadeh hadeh hadeh


kronik tak???? sedih sangat ler..abis tau dari tapak kaki ke leher..muka aje yg tak kene tau
orang raya pakai cantek cantek aku beraya atas toto..ngan leher x bole pusing kiri kanan...
pening tak berkesudahan..aku baru faham sakit orang yang allergik ubat nih..naya wooo


so mamy harap semua hati hati yer...dalam pengambilan ubat..
serik rasanyer..cuti mc sampai 4 hari tau..memang sengal satu badan..
tekak pahit loya...paling sadis bebudak opis ingat mamy preggy..aduyai..
memang takde keje tul..

take care yaa ~






Friday, November 11, 2011

ikan bakar bellamy

assalammualaikum

haa kali ini nak share mamy pegi makan makan ngan kengkawan..
ikan bakar bellamy belakang istana negara kuala lumpur..yummy heheheh

kami biasa laa 'selingkuh' sikit waktu keje ..maklumla jauh..mengaku nih 
nak buat macam mana kan..kekadang keinginan tu melebihi segala hahah nafsu kut 

anyway kami 'drift' ler p sana hehhehe...kul 12.30 mcm tu sampai sudah..
so beratur..kegemaran mamy ikan bakar talapia haaa..ko ade?
memang terbaik laa kedai nih..then harga laks mengikut harga pasaran..kome bayangkan 
that day..ikan talapia bakar RM30 tau..mahal giler..tapi amik seekor dah bole 
share 3 orang.. so kami amik sotong 2 ekor RM15 dan kerang bakar RM6 kalu tak silap...
hrmm mahal gak ler makan sini kann..sesekali ok kut

ikan talapia yg RM30 weh

so kami bedal lah tanpa mengira org kanan, kiri, belakang mahupun hadapan..bedal yeay

sutun bakar RM15 = 2 ekor

nasi putih + ulam ..cukup dah

pencicah kicap yg dap dap

haaa..menarik tak..kalu nak try bole gak..jom ajak kawan kawan
tapi kalu nak pergi..awal sikit or lewat sikit sebab org memang ramai..dan tempatnye panas ok
jangan ler harap mcm food court yg air cond tuh...
anyway worth to try lah..eventhough kekadang tu harganya mencanak canak..
macam bukan orang melayu niaga aje tau..tapi yg penting sedapp heheheh

selamat mencuba ye