Thursday, September 29, 2011

Selamat Hari Lahir

Assalammualaikum

Betapa cepatnya masa berlalu, anak dara mommy 
Alisa Maisara Sazali dah berusia genap
2 tahun today...29.9.2011.
Rasa sayu aje..sekarang dah makin becok, 
makin nakal dan sangat menghiburkan hati.

Doa mommy untuk lisa semoga menjadi anak yang baik, 
sihat, cerdik dan dilindungi Allah SWT selalu.

happy birthday to u
happy birthday to u
happy birthday to Alisa Maisara
happy birthday to u

god bless~

Alisa turns 2...peace

Tuesday, September 27, 2011

manik baju songket kosong

Assalammualaikum

Hari ni ada open house Puspanita Selangor di Dewan Jubli Perak SUK 1..waaa mommy kan ajk biro so sibuk2 laa menyibuk kan..alah2 mak temah..

Masa sambut tetamu tu duk salam laa semua para tetamu.
Wah i am impressed sangat, banyak nyer design manik yang
tak pernah mommy tengok..memang cantek menarik ko mmg the boom pun ada..

Meriah nyer usah nak cakap..memang bling bling sangat..
suke lah..anyway mommy pun nak share satu baju kawan mommy
yang baru siapkan.

Kurung moden dan kain princess cut..enjoice yaa!


Tuesday, September 20, 2011

jahitan labuci...

Assalammualaikum








Well dah abis raya tapi bab berfesyen labuci dan manik tak pernah padam kan. 
Lagipun ini laa pendapatan sampingan mommy untuk bagi anak-anak enjoy heheh yg enjoy katak..adalah mommy sendiri yee.

Pepagi dah sakit hati lah sangat today, apabila berhadapan dengan orang yang bebal otaknya.
Kita bekerja ada sistem ada tatacara, but bila orang langgar yang kita suka tuh..jadi kemarahan yang sangat melampau. Kalau boleh mommy nak bertukar menjadi orang hijau. Mommy sebenarnya marah betul ngan this particular person nih. Ini pertama kali mommy mengaku yang seumur hidup tak pernah maafkan dia dan tidak pernah lupa apa yang pernah dia buat kat mommy. Mommy adalah manusia biasa yang memang selalu buat salah..so sesiapa yang pernah terasa ngan mommy, mommy susun sepuluh jari meminta ampun dah maaf.

But this WOMEN i really hate her! How she can sleep at nite after all this eh?! Wired....
Semalam kawan mommy call dah mintak jahitkan manik ...so again manik ekpress..aduih..nak pakai dalam tempoh minggu ni jugak..camner tuh..

Mommy ada jahit tudung siti nih..mommy punye laa..sebab dia kosong dan ringan so mommy letak labuci bagi berkilauan orang ramai memandang hahaha (dah lari konsep kann). Bagi lah mommy peluang ye..heheheh 



Gambar yang diatas ini lah mommy menjahit labuci kilat-kilat untuk bagi effect dia mahal..padahal mommy beli RM10 aje adik. Tapi yang penting dia dah berat, look nice and ok for mommy to wear it kann. Itulah gambarnya tapi gambar dari jauh memang laa tak nampak labuci berkilauan itu kan heheheh. Anyway, i glad with it.

Yang kedua ni, baju ni terlampau nipis dan ringan. So mommy buat simple jahitan labuci susun-susun rapat so bagi dia nampak macam baju kat butik hahahahha. Aku ni suka berangan-angan sebab tak mampu so ikut aje laa apa yg terdaya tuh


Labuci coklat keemasan ni jadi pilihan mommy, disebabkan baju yang terlalu nipis kan...mommy jahit tak guna manik. Cuma susun labuci dan hasil nya sangat simple dan sesuai ngan usia muda purba mommy la kan (age 31, muda kan?!) hehehhe

Begitulah cerita di sebalik sejarah jahit labuci ye dik nun..
Semoga mendapat pengajaran daripadanya *smile*

Adios~

Monday, September 19, 2011

Malaysia Day + Merdeka Day Celebration...

Assalammualaikum

Waaa ...macam dah lama tak melakar kesah di blog ini heheh. Mommy suka gak melawat-lawat blog kawan-kawan lain saja timba pengalaman. Kadang-kadang ada kawan yang menceritakan pengalaman mereka ke tempat-tempat yang mommy teringin sangat nak pergi tau. So jalan-jalan cari pengalaman laa kiranya kan...

Last week 16 September 2011, mommy dan family sibuk laa bangun pagi-pagi siapkan anak2 bagai. Niatnya nak p Dataran Merdeka tengok sambutan dan kemeriahannya..memang meriah..syok giler2...rugi nyer kalu tinggal Key Ell tak pergi nokss..salute the event organizer...

 this kids is brilliant~~

Ramai nya orang berkumpul..terasa sangat Malaysia ni memang bumi bertuah..Happy sangat..!!! so mommy pun amik kesempatan bagi sumbangan sempena hari pahlawan..
so hadiahnya ialah..tengok baju si ali imran heheh

nampak tak bunga raya tuh..tu laa ali imran dpat lepas bagi sumbangan. nice~

Bab mommy paling seronok tengok para tentera kita main senjata api and then lintasan hormat kapal terbang so amazing....
Lagi laa apabila jadi ribut..para tentera muka berconteng-conteng kuar dari kelibat orang ramai dan mereka berbaris menyanyikan lagu semangat mereka mommy rasa. Masa tu macam meremang bulu roma,
wahai anak bangsa jaga lah tanahair kita sebaik mungkin..begitula hati mommy berdetik ketika itu
(ini kesah donggeng jgn percaya sangat eh!)

para para buat persembahan~

kereta berhias!

 kereta berhias lagi..klinik 1Malaysia

kereta Tuah & Lekiu...from Proton

Moment paling best apabila semua anak-anak muda berlari pegang bendera dan menari beramai2..waa masa tu mommy pun nyanyi sekali tau...lagu jalur gemilang, 31 ogos...MERDEKA!!! terasa di hati tuh...
sangat seronok masa tu..tengok warna warni belon yang dilepaskan, tengok ramai-ramai menari meraikan hari kemerdekaan kita. I wish next year i will involve in this type of event sonok sonok sonok

u know wat i mean!~~

so last sekali keberangkatan pulang Yang Di Pertuan Agung...penuh dengan simbolik adat ketenteraan yang jarang kita dapat saksikan..


so sayonara buat masa ini..kami yang meraikan hari kemerdekaan yang ke 54 ini...






Monday, September 12, 2011

manik orange!

Assalammualaikum

Hrmm....tak sangka hari ni dah rabu..esok ada open house kat kg. pasir rumah kawan satu sekolah menengah dulu2 hehehe...ntah mcm mana rupa laa masing2 sejak menjadi ibu & isteri orang kann...Macam nak pecah rumah bila masing-masing bertemu..semua kesah lama di ungkit kembali.

Tengok muka anak masing-masing..sape ikut sapa..meriah tak ingat..terima kasih ler kat Mastura Azman yang sudi menjadi host reunion. Lagipun masakan dia 1st class ler...so better ke rumah dia saja hahahahha...Yang ni kisah Khamis malam yang lepas...

Sabtu 10 sept tuh..mommy sekeluarga pulak ke rumah Pengarah (big boss) di Kg. Tradisi, Rawang. Agak jauh juga lah, sebab kami sekeluarga jarang-jarang merayap di Rawang tu. 

Sambil berjalan2 tengok jugak laaa, rumah-rumah baru yang akan dijual. Macam berminat aje nak beli di kawasan rawang ni....Sg. Buaya ok ke? nanti laa mommy fikirkan ye

Ok lah sebelum berundur, mommy nak share manik baju oren yang baru disiapkan ..enjoice~

Sunday, September 4, 2011

Open House Tun Dr. Mahathir ~2011 MINES

Assalammualaikum

Di kesempatan ini mommy & family menyusun jari memohon ampun dah maaf kepada semua kawan-kawan, saudara-mara, kaum keluarga dan pengunjung blog mommy. Ampun dan maaf dipinta, halalkan makan dan minum selama ini. Terasa sayu Syawal tahun ini bila tersedar 
Ayah Mertua tiada lagi..








Anyway, life have to go on kannn

u know what.??!! mommy p open house Tun Dr. Mahathir. Fuhhhh..beratur tunggu shuttle sikit punye panjang lerr...so we all amik keputusan untuk berjalan kaki masuk..almost 1.5km tau. berfeluh-feluh ketiak kuuu....dah ler kul 12 lebih tengahari..panas..sampai laks..panjang giler beratur nak salam...so kami x beratur pun..terus ke depan dan tengok yang menyambut tetamu anak Tun..Mukhriz.
So kami terus cari tempat duduk dan siap sedia nak makan hehehe..

ramai kann beratur..heheheh
Mukhriz n wife..yg pakcik nih..aku x faham nape dia sibuk time aku snap pic nih~


Banyak makanan weh! Yang paling kelas, Mines Resort yang settle semua the food for that day tau. Lagi laah khemah yg selesa, kipas banyak so we all slowly take our time..sit there n enjoy the food. Makan sate sampai rasa jemu hahahha...tapi ada gak yg buat mommy geram..memang ler orang tengah beratur panjang kan. So mommy hanya nak amik nasi beriani tuh..yg lelain hubby dah amik..anak nak makan..so mommy ke tengah barisan dan berkata " nak amik nasi jap aje.." ...

 ini laa rumah Tun..

HUH SENTAP!!! ada ler sorang tudung pink n laki dia baju melayu pink tuh (feeling macho kut) sound suh beratur..adoi..aku bukan nak amik sate tuh..nak nasi aje..kesian budak kul 1 tak makan lagi..mangkuk hayun.. tu ler 1 MALAYSIA LETIH. takde keprihatinan betul...
anyway makanan Tun sediakan banyak weh..x yah ler rebut2.

Kami tunggu sampai jam 3 petang begitu..then kami tengok Tun dan isteri dan keluar duduk untuk bersalaman dengan tetamu. Mommy tangkap gambo Tun dan isteri dari jauh ler aje nok..x sanggup nak "line up" sbb panas. lagipun anak2 kecik lagi weh..cian dema..bersempit2..kalu kami saja takpe laa jugak kan.
.maybe next year hehehhe..

 Tun & wife..yg belakang tu ..hahahha..aku pun x faham..

enjoice yaa~~

again...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MOHON MAAF ZAHIR BATIN