Tuesday, August 23, 2011

manik bunga bunge

assalammualaikum

today dah hari ke 23 berpuasa kan..so tak lama lagi berhari raya laa kita semua yer..so adik-adik, kakak-kakak..baju bling bling kling dah siap blum.

buat masa sekarang mommy tinggal sehelai aje baju lagi yang belum siap n deliver. anyway by today or tomorrow akan disiapkan dan hantar baju tu nanti..lagi pulak sekarang mommy di landa demam. suara pun dah rock, serak-serak basah menyeksa diri..
tak pergi klinik lagi pun..buka puasa pun idak sayang sangat ler..sbb posa bulan ramadhan lain pahala...puasa ganti tu nanti lain pulak..so sangat sayang..ramai yang suruh buka sbb mmg batuk, selsema n tekak luka...but then..again..sayang puasa ler...

semalam pergi TAR lepas berbuka..jalan lenggang masih bole tengok2 barang kat situ dan sangat selesa..menjelang pukul 11 malam..fuuyooo fenuh ngan manusia mengila shopping seh...itu ini semua pegang and beli..

mommy masuk kedai tu lenggang..baru pegang dua tiga benda..masuk orang ramai ntah dari mana pilih2 gak..adoyai..dah laa sempit...pening ngan bau badan orang lagi..terus kuar x jadi membeli..anyway dapat gak 2-3 helai tudung Dato Siti ..maklumla baru nak belajar kunun nyeee...doakan laa mommy berjaya bertutup ngan jayanyer ...doa tau...

anyway ini baju raya anak dara se-opis ngan mommy...enjoy the beading!







Tuesday, August 16, 2011

simple beading..~

assalammualaikum

sekarang ni mood memang nak raya aje rasanyer lah..apa lagi bile dengar lagu-lagu raya..well mommy dah siap 5 pasang baju raya tau hahah..giler kosa tak..dah tu mommy ni jenis siap sedia, 
semua dah ditempah awal..before puasa dah amik semua baju n bayar siap2..
so duit bonus PM bagi nih mommy leh joli lalallalal *wink*


bila kita mengambil upah menjahit manik nih..rasanya harga yang diletak di tahap orang mampu dan harga patut. orang yg hantar baju kene laa pikir, duit minyak, duit benang n handcraft kann...
mata berbalam2 tau mengira manik tuk sesuatu design tu kadang..sedih nak citer..
kita buat sepenuh hati baju customer..benang pendek2..so abis benang ...buat lagi .
jarum manik tu kan haluih...isk isk isk

so kepada orang yang nak try nak upah orang jahit manik kena faham kenapa harganya begitu..tapi kalu nak dibanding harga kita yg jahit biasa2 ngan orang yg mmg pro memang mahal..so bila kita kadang2 bole tiru design org dah PRO memang ler amazing kannn!!

i just hope my beading will be better and better and better each day...pray for me yeah...

yang ni baru siapkan semalam..enjoice~

 baju kerawang from bandung di tambah seri oleh labuci n manik putih sinar

the customer want its simple n sweet~






Monday, August 15, 2011

manik kuning mcm mambang kuning

assalammualaikum

hari ni dah sampai ke ramadhan ke 15..sekejap saja kan..sayu rasa hati..
banyak hal dah terjadi sepanjang ke ramadhan ke 15 nih...
diantaranya duit -duit mommy telah melayang heheheh...sodihhhh

sekarang tengah berusaha membuat manik untuk customer baru nih..
so warna baju hijau gelap bubuh laa kuning-kuning..
ala-ala mambang kuning..semoga berpuas hati ler gamaknyer.

mommy perasan..kebanyakkan design mommy adalah simple dan tak sampai lagi ke crumble..iye laa dah customer nak begitu dan satu lagi mommy masih dalam belajar nok..
saya x pergi ke kelas untuk manik ini. Ini adalah minat saya dan saya suka seni manik ini.





Mommy cuba meng -up grade kan lagi mutu manik mommy dari masa ke semasa. 
Anyway enjoice the picture below aite...Adios~



Thursday, August 11, 2011

manik kelabu, biru, pink,.....~ kelabu asap

well today dah dapat final story yang selangor hanya bagi separuh bulan gaji bonus yang RM500 yang diumumkan terdahulu di tarik balik. A bit sad ler..napa nak tarik balik...? mommy nak beli baju bling bling kling..

Anyway syukur laa kan..apa yang dapat nak buat macam mana takde rezeki. Apa pun raya tetap raya kan~ yang mommy skrg tak lengkap lagi langsir raya, tikar raya, kuih raya ada la sikit-sikit.

Kunun2 ada hati nak mengadun kuih..tapi macam letih ngan tempahan manik yang ada. Apa ko susah kan..cari jek Biskut Noraini kat tesco tuh..sedap aje hehehee

Ni ada 2 hasil kerja nak dishare ~ enjoice


Monday, August 8, 2011

manik untuk Alisa Maisara

Hello...mommy ada dapat 4 lagi baju tempahan manik tuk raya nih..tapi design simple aje..lagipun memang x sempat mommy nak menjahit design yang rumit...tau jer laa ngan anak, rumah, kerja memacam.
.super mom on the board!! hahah

Anyway mommy buat ler baju kedua anak dara nih..buat kat bahagian leher aje sbb takut kat tangan dia rimas lak..dia duk puji ler "mami ..antek antek..comey"..
alhamdulillah anak mommy dah mengerti apa itu "cantik". 

masa mommy bagi dia baju nih..she is so damn happy tau..
enjoice the picture~ adios

 yang ini 1st pose ok~
2nd pose~

pose yang ni mommy tak bole tahan~ hahahaha...ala tyra bank ok..ko hado hahahha






Wednesday, August 3, 2011

berbuka puasa

mommy tahun ini memang nak banned ke PARAM. Pada kali ini nak berjimat cermat selagi boleh, lagipun baju raya semua dah siap kan.. yang girl lah, yg boy belum siap lagi. 
But then, ada kawan-kawan dan keluarga yg pergi semua kata mahal..well brg
keperluan kat Malaysia memang dah naik..tapi gaji x setanding, cuba lah
bayangkan rumah, kereta, anak2 sekolah, perbelanjaan ke tempat kerja, bil-bil yang sedia ada
kadang-kadang nak sedekah pun tinggal alahai..malu nak cerita...

So memang mommy masak ler hari-hari..apa pun kuih ke, air ke balik keje kul 6 tuh
bersilat laa kat dapur..nama nyer silat senduk haaa ko amikkkk

Today saja nak share, masak lemak cili api ketam + tomato..selamat berbuka ye...

Adios~








Monday, August 1, 2011

baju si anak dara..

Assalammualaikum

Selamat berpuasa kepada semua yang mengunjungi blog mommy..
mohon maaf zahir batin juga..semoga ramadhan kali ini membawa
seribu keberkatan dan erti pada kita semua
Anggaplah ramadhan ini ..ramadhan yang terakhir untuk kita semua..

Sekarang tengah slow manik..mungkin ramai yang tunggu baju siap kan
tapi ok jugak dapat buat baju anak dara mommy si Alisa Maisara...
jeng jeng..tema kami sekeluarga merah tahun nih..so layan eh..buat bahagian 
baju aje..lengan x buat takut nanti dia rimas...so appreciate the beading yee


adios~