Wednesday, May 11, 2016

Menjejak si Harum Manis

assalammualaikum dan salam sejahtera

Awal-awal pagi kami semua dah check out dari hotel dan agenda bersarapan lah dulu.
Rugilah sampai kat sini tak try pulut durian dan pulut mangga kan.
Kalau kat KL memang menangis nak makan pulut lembut dan buah-buah segar macam ni.
Terasa macam anak orang Siam uollsss


Tapi ini mangga chukonan aje. Itu pun dah cukup manis menyelerakan.
Selesai sarapan, kami semua gerak ke Ladang Harum Manis.
Bermula lah episod menjejak si Harum Manis yang super menambat duit dalam wallet aku nanti.

Lebih kurang sejam perjalanan kami ke sini. Sampai sahaja memang dah nampak banyak gerai menjual harum manis. Pelbagai harga, pelbagai saiz, yang penting apa yang korang mahu.
Standard lah, lagi elok buah, lagi mahal. Tapi sebelum beli kami semua masuk dan makan pulut mangga harum manis dulu siap air buahnya sekali.

Sebelum itu kami semua bergambar dulu di photo booth yang disediakan ini.
Jangan lupa #harummanis
Upload FB dan IG buat kawan-kawan sawan bikin bimbang meraban hahahha





Inilah cafe yang menjual pulut mangga harum manis dan jus. Dedua ini RM10 sahaja.
Set pulut dan juga jus harum manis. Ada dalam ladang ini. Selesa ada tempat basuh tangan dan juga tandas. Ada juga jual pokok mangga harum manis untuk korang try tanam bila balik nanti.
Teringin nak beli, tapi nak tanam kat mana uhuk uhuk..kami rumah bertingkat-tingkat.



Bila dah reramai tu memang lah aku lupa nak tangkap gambar pulut tu. Tapi jangan risau berbaloi sangat dan sedap. Tak sangka dapat juga kolin melangkah ke dalam ladang harum manis ini.


Sempat juga laaa anak-anak posing dengan mangga harum manis gergasi ini.


Sekarang tiba masanya nak shopping buah mangga paling mahal dalam Malaysia.
Bukan memain harga yang mereka tawarkan. Dan lagi sedih, seposen pun tak mau kurang.
Meniaga memang nak pulun abis punya. Kolin pilih yang RM48 sekilo, timbang 5 biji mangga 2.1kg..kami minta halalkan 0.1 kg tu memang kakak tu tak mau halalkan pun.

Boleh dia caj jugak...terus total 5 biji mangga tu RM108. Haa kome..makan mangga ratusan ringgit tu.
Nasib baik memang nak bagi mak dan adik beradik rasa, gagahkan juga jadi orang kaya beli tau.
Niat bagi mama ni.. Alang sayang Mama ..



Ada juga yang RM25 sekilo, RM30 sekilo, RM36 sekilo. Terpulang pada saiz dan gred yang mereka sendiri agihkan. Sebenarnya terpulanglah kepada korang nak beli yang mana.
Kolin harap orang-orang melayu yang meniaga tu tak menipu kami sudahlah.
Menipu ini untung sekejap aje, lepas tu azab. Tak de yang best pun menipu.

So selesai shopping, destinasi kami ke padang besar pula.
Nak shopping cadar patch work yang memang menjadi idaman kolin tu. RM50 sahaja fully cotton tau. Tapi satu alas, dua sarung bantal la. Untuk yang kartun-kartun single pun RM50 jugak. Tunggu raya kolin repeat beli lagi, sebab sangat-sangat lawa dan selesa.

\Sila lah singgah ke Kuala Perlis ok. Plan ngan family dan cuba target masa musim mangga mahal ini ada.
Pengalaman yang tidak boleh dibeli tau. Semua depan mata, tinggal grab sahaja peluang yang ada.
Saya dah overloaded dengan harum manis hihihihihi


Love,

Kolin Zainal

2 comments:

  1. Nasib baikk manisss.. hahaha.. dah lah mahalll

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..nasib baikkk..
      kalu tidak haruuuu

      Delete

loving me..loving you