Tuesday, June 11, 2013

Melaka

assalammualaikum

 

kami ke melaka sebenarnya menghadiri kenduri tahlil pak su kolin dah 44 hari.
Al-fatihah buat pak busu jabbar, semoga
 ditempatkan bersama-sama orang beriman dan bertaqwa.....Amin

Al - fatihah

*****************************

kami bertolak dari kuala lumpur pagi-pagi sebab kenduri dijadualkan selepas asar. tujuannya nak makan di melaka. ye lah melaka memang terkenal dengan makanan yang sedap-sedap kan. So destinasi kami mencari makan tengahari. Kami terus masuk ke kawasan pantai kundur dan jumpa satu kedai makan. Makanan yang dihidangkan boleh tahan ler..walaupun lauk pauk tak berapa banyak. Cuaca panas tepi laut memang tak best waktu nih!! nasib baik angin ok sangat..yang pasti sambal ikan bilis kedai ni memang power!!

Masa perjalanan balik of coz kami nak cuba klebang coconut shake. Tepi jalan, sebelah caltex ada khemah yang didirikan. Beratur panjang lah jugak..disebabkan nak merasa, kolin beratur jugak. Beratur ler kami laki bini oii..tengah-tengah panas lak tu..memang laku tak ingat ..

beratur.com



haa masuk lorong sebelah khemah tu boleh lah melepak tuk makan dan minum. Disebabkan kolin dan family dah makan dulu kat pantai kundur, so memang nak air aje lah. Lagipun penuh sesak beb..masa kolin beratur ada sekumpulan mat motor besar baru masuk kawasan. Memang meriah rupa kenduri orang kahwin jalan ini.

betapa banyaknyee kelapa daaa

benda yang di idamkan sangat

rupanya macam ais blended. air kelapa dan isi nya dimasukkan ais batu dan diblendkan. Lepas tu dema letak satu scoop vanilla ice cream..terus jual. mudah dan memang sedap waktu cuaca panas di melaka masa tu..

 tu ice cream vanilla nya

kalu nak tau lebih banyak info pasal klebang ice blended ini boleh jugak ke
http://jalanjalan-makanmakan.blogspot.com
siap complete dengan gambar yang mengiurkan serta harga makanan hehehe..(jangan marah zura..)

nyummmm....nyummmm (muka natural beauty)

selesai cerita KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE yee

semasa kenduri arwah tu ..kami dihidangkan daging tetel asam pedas of course lak kan..makanan tradisi orang melaka. Tapi masa kami duk makan-makan tu terperasan satu kuih nih..macam dorayaki. Kolin suruh si awen amikkan kuih tu, rupanya kene sira dengan kuah gula melaka tu. Tanya sepupu yang ada katanya KUIH SERABAI. Ianya memang dihidangkan time kenduri tahlil kebiasaannya. Rasanya sedap!!..1st time makan tu



itu lah serba sedikit tentang melaka untuk trip sehari yang kolin pergi nih. Sesiapa nak short vacation, Melaka definately the place...jangan ingat kita pergi oversea aje tau melancong. Dalam negeri pun banyak tempat-tempat menarik tuk dikunjungi. Kalau ada duit lebih boleh lah ke negara seberang. Kalau dah berlebih-lebih pergilah negara omputih..kaya katanye. 
Kata orang nak merasa naik "belon" kan..hehehhe..


*belon = Kapal Terbang*





4 comments:

  1. coconut shake klebang mmg mantops giler..

    Kolin, blh tk nk mntk kolin remove word verification sblm post komen nih..?

    ReplyDelete
  2. zura..tak perasan lak ada.
    ok dah remove..better kan hahahha...

    ReplyDelete
  3. pasni senang sikit orang lain nak komen jgk..zura nak cakap dah lama dh, cuma takot kolin kecik ati.. tunggu kita dh mesra alam sikit baru blh cakap.. hihihhi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai zura..tegur aje lain kali. sebabnya kolin memang tak perasan tau. terima kasih banyak2 tau...

      Delete

loving me..loving you