Thursday, April 25, 2013

Restoran Saba, Cyberjaya

Assalammualaikum

Weekend yang syok kami sekeluarga pusing-pusing putrajaya. Tapi bila dah lapar abang kolin cadangkan kami dinner di restoran arab yang terdapat di cyberjaya. Restoran ini memang menyajikan masakan arab original, terletak di belakang restoran rahim di Cyberjaya Perdana. So cari aje CBD perdana tu confim jumpa.

Apa yang kami pesan nasi mendi ler..menu tu lah selalu pun yang menjadi pilihan. Ada yang order nasi mendi ayam dan kambing. Kolin takde masalah nak makan kedua-duanya tapi amik yang ayam sebab nak suap anak-anak makan. Super sedap!..

nasi yang lembut dan berjus..tambahan pulak ayam yang sangat sedap.
 Ada kuah kari sekali yang disajikan di sini. Disebabkan tak nak perut rasa sendat sangat, kolin hanya ambil ais kosong aje lah tuk minuman.

 nasi mendi

nenek dengan cucu (syed alwi)


my sis in law and brother

cutie pie

nasi mendi tu ada small and big size..rasanya yang small ni pun tak abis suap anak-anak tau. So kolin rasa kalu nak makan yang small ni boleh share 2 orang. Dan kalau ambil yang big tu dah tentu bole share 4 orang tau. Besar sangat portion dia! bukan tak sedap..memang sedap ..tapi tu lah bila dah banyak sangat memang membazir. Harga pula sangat berpatutan, kepada sesiapa pengemar makanan arab boleh lah pergi (kolin tak gemar sangat..abang long aku mmg suka makan arabian nih)
dan selesai makan semua..kami pun balik ke rumah dengan perut yang super kenyang...terima kasih kak mimie sudi belanja kami adik beradik heheh...super best!!


sekian terima kasih..

kolin yang kenyang

Wednesday, April 24, 2013

Manik rose comei

Assalammualaikum

kali ini kolin buat kat baju sendiri..pearl plus rose comel..





dah siap pun baju kita!!..lepas ni nak siapkan tempahan yang ada..super banyak! terima kasih buat semua yang menyokong. Ini rezeki namanyer..terima kasih semua yang menempah!
 

Tuesday, April 23, 2013

Ayam Goreng Kunyit

Assalammualaikum

kali ini kolin nak kongsi lagi www.resipipemalaskolin.com. Haa memang dengar tajuk masakan aku macam ntah apa-apa, tapi memang berguna tuk orang yang baru nak belajar memasak ok..

ok mula-mula..amik bahagian isi ayam macam dada ke drumstik ke apa aje lah..korang potong kecil ikut size yang suka makan. Basuh dan gaulkan dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dalam kuali, minyak tak perlu banyak macam kita masak ayam goreng tu. Ni memang biar minyak sikit aje, sebab masa kita mengoreng ayam tu sendiri akan mengeluarkan air ..tu yang bertambah sedap nanti. 

Bila dah goreng-goreng tu jangan lupa kacau selalu, takut ayam tu lekat kat kuali. Sementara tu ambil cili, bawang merah besar dan kecik, bawang putih ..hiris semua sekali. Masih di dalam kuali yang sama..ketepikan ayam dan kecilkan api. Terus masukkan bawang dan cili yang telah dihiris tadi, boleh juga dimasukkan halia kalu suka. 

Siap dah tumis sampai wangi..masukkan sayur kita. Kolin suka pakai kacang panjang, buncis dan carrot. Masuk semua sekali dan kali ini kacau sebati..sayur tu akan layu dengan perasa ayam goreng kita tadi.

So jadi lah ayam goreng kunyit yang korang suka order kat kedai tomyam selalu tu..vogue tak kolin?
berani kata tak vogue?!! i see u in court hahaha...


see the colors of vege..nice kan?

untuk tengahari tu kolin masak dua lauk aje tuk kami sekeluarga..

siap..jum makan!







so kepada sesiapa yang selalu kata tak pandai masak tu, boleh lah tiru resipi pemalas si kolin ni haa..
jangan esok ada yang orang suruh kome masak..kome wat muka segini..

rasa macam nak tampar muka dia lelaju kann!

Monday, April 22, 2013

Reena's reception

Assalammualaikum

well seperti yang dinyatakan..wedding puan peja adalah sama tarikh dengan reena. So kami pun dalam perjalanan balik sempat singgah majlis rumah reena. Masa kami sampai dah pukul 3 lebih, suasana majlis masih meriah. Masa ni jumpalah semua kengkawan..yang pasti kami dah kenyang so melepak minum air dan makan buah. Bukan tak sudi nak makan nasi..cuma serius dah kenyang hahaha...tapi lauk dia memang bole tahan menarik eh..

so jom kita sambung adegan meroyan menangkap gambar...check it out!






kan kolin dah kata meroyan menangkap gambar...macam-macam pose ada nih. Anyway buat peja dan reena yang tak sempat menyaksikan cik mastura menunaikan janji untuk menyanyi di majlis perkhawinan anda. Disini kolin ada kongsikan video cik mastura..

Selamat Pengantin Baru Reena!!




till then....

Sunday, April 21, 2013

Pulau Ketam Ikan Bakar Ekpress

Assalammualaikum

Jum Jalan-jalan Cari Makan!

Masa jalan-jalan tu sekali ternampak Restoran ini...


macam sedap kann!...kolin pun masuk dan tengok harga serta menu yang disediakan. Menu sangat ok..ada 2 - 3 style kuah tuk di grill. Harga untuk seorang RM9.80 siap dengan air. Sangat memuaskan..untuk pengenalan kali pertama kolin memilih sotong grill thai style dan kawan kolin memilih sotong grill nyonya style plus kangkung grill pulau ketam style..Harga untuk 2 orang makan disini tak melebihi RM30 pun..ok sangat!

Di sini adalah self service, so u kene bayar di kaunter dan di resit nanti ada tertera nombor tempahan kita. We just have to sit and wait for the number to be called...senang!..

 the restaurant ambience just nice with all the colors of the furniture, plus u will not smell the smoked grill in here..super nice!

the food arrived!!...see all the big squid grilled...drolling for 'sotong'...

thai grill

kangkung

nyonya grill

habissss


Lokasi: Plaza GM Klang, Ground Floor

Friday, April 19, 2013

tale of becoming puan peja ~ the last episode

assalammualaikum

hari yang puan peja nantikan dah tiba..time bersanding. Masa ini memang ramai dah tetamu yang hadir. Kami yang memang 'camwhore' sumpah meroyan snap pic dengan pengantin baru. Puan peja look so pretty in pink long kebaya...naik seri pengantin!!


Selamat Pengantin Baru Peja & Fahed










kann..aku dah kata..meroyan bergambar kami bersama pengantin baru tu. Berakhir majlis dirumah peja..kami berarak ke rumah reena pulak. Wait for update on reena's reception. Tapi trip kali ni we miss sufia dan milah yang tak dapat join trip ke Morib. Maybe next trip both of them will be joining us soon!..sufia and milah ..i miss u ...

"kami buddies..kami tak akan berpisah!!"

****

Buat peja...

hargailah orang yang sayangi kita
selalu jaga penampilan, pakaian hatta kita memang dah sah jadi milik orang..
percayalah..suami insan biasa dan tetap akan berpaling sekiranya kita mula alpa akan penampilan kita sebagai isteri..

yang mana kusam dan rupa belacan tu ..tukarlah
pakai lah mekap nipis2..bukan suruh goda orang lain pun..
berbedak lah sikit..berlip gloss lah sikit..
kuar lah belanja ke salon..

lelaki memang kata.
"u nampak ok dah...tak gemuk pun"
"eh natural aje lah..tak perlu mekap pun. jimat tak yah beli mekap...lawa aje u"

jangan lah percaya bulat-bulat..dia nampak orang mekap dan kurus for sure dia berpusing-pusing mata menengok yer..ye lah sapa tak suka orang lawa kan...wah kolin ko tulis macam ko vogue sangat

kuar duit tuk semua tu..jangan kedekut sangat...tau..

nota dari...Tyra Banks..hahhahah...

*******
sentap tak!!

Selamat Pegantin Baru oiii 


dari anak-anak ku..tima kasih acik peja bagi lisa dan imran bilik hotel free..syok ler kami mandi pool..tima kaseh acik peja dan tak lupa acik mas..sudi bawak kami pergi ke Morib naik 'Alpard' tu...love love....*wink*

Thursday, April 18, 2013

Udang Sambal

assalammualaikum

dah lama tak update aktiviti memasak nih oiii. kali ini nak share resipi sambal udang kepada semua yang suka masakan yang simple. Ye lah kan..balik pun dah dekat maghrib, kalau hari-hari makan kedai aje lari pulak laki aku tu hahahah. So masak lah..lagipun anak-anak tengah membesar memang sukakan home cook. Rasanya itu yang dapat menambat hati anak-anak dengan memasak yee 

so resipi hari ini:

udang - mengikut suka hati kome

bawang merah
bawang putih
belacan 
(ni semua tumbuk bersama)

asam jawa
garam
cili blender 
(aku pakai cap adabi- senang oii..x yah blender bagai hahah)

caranya ialah:

panaskan kuali..masukkan minyak
masuk bawang semua yang telah ditumbuk bersama tu. masukkan sekali cili mangkuk cap adabi tu gaul aje sekali..buh garam sikit. masuk dalam kuali..
tumis lah sambal tu..seadanya...
lepas tu masukkan asam jawa dalam lesung yang kita pakai tadi tu..buh air.
ramas-ramas kan..jadikan air asam jawa ...masukkan jugak dalam kuali
biarkan mendidih...masuk lah gula sikit..gula ni untuk jadikan merah aje sambal kita tu. 
Cili mangkuk tu tak pedas sangat..sesuai untuk anak-anak lah. kalu cili kering yang kita blender tu kan pedas takut anak nak makan. 

dah rasa agak-agak cili tu dah masak...masukkan udang..
nampak udang dah macam siap nak masak..hirisan bawang besar pun masuk gak. 

siap lah sambal udang kita..kepada semua yang tak reti memasak tu sila lah salin resipi kolin ni. Esok lusa nak terbit buku resipi masakan di www.resipipemalaskolin.com hahahha

so selamat mencuba!!!



kome goreng telur dadar..complete hidangan malam bagi kita yang balik kerja jumpa maghrib tu..kenyang ko...kalu ada lebih sok bole bawak bekal ke opis. Penjimatan hebat!! vogue tak kolin!!! hahahhahahhahahh  (kolin sedang ketawa besar sekarang ini)

sayonara...

Wednesday, April 17, 2013

tale of becoming puan peja - part 4

assalamualaikum

kami semua bangun awal pagi tau..bangun awal melepak-lepak. lepas tu bersiap-siap untuk breakfast. Well breakfast di hotel impian morib ni ok aje.. tak meriah sangat pun tapi still ok sangat dah. Puan Peja duk kata tak sedap lah kan..but for me..the breakfast in Hotel Impian Morib..ok saja.



selesai breakfast, kawan-kawan kolin yang pemalas tu semua naik kereta balik ke bilik. Tapi kolin saja nak jalan sekitar dalam hotel. saja nak tengok jauh sangat ke dari bilik ke lobi hahahha. rupanya tak lah jauh sangat. Pendapat kolin, hotel ni bersih, cantik dan well maintain. Even bilik dia pun ok sangat dah dengan price yang diberikan. Well i don't know the price sebab Puan Peja sponsor kan hahahha...Dalam pusing-pusing hotel tu..sempat lah snap a few pictures. Ali Imran dan Alisa Maisara sangat seronok tengok 2 kolam ikan yang besar di belakang lobi nih..Owesome!!


dah selesai hotel tour..kolin dan semua yang ada..terjun lah kolam lagi! kali ni from 9 am till 11 am ok!..memang nak kasi puas hati mandi kolam kali ini. Sebab jam 12 nanti nak check out dan makan kenduri again!...


selesai mandi manda..kemas beg pakaian..kemas bilik so jom kawan-kawan kita check out sebab nak pergi tengok Puan Peja bersanding. Dan pada kali ini 2 kenduri Puan Reena pun bersanding jugak. So kami ada 2 kenduri untuk marathon..Wait for the last episode ok. Tak sabar nak meroyan bergambar dengan pengantin. 

sayonara semua...... 
tak boleh pakai 'adios' dah..ada yang meniru hahahhaha

Tuesday, April 16, 2013

tale of becoming puan peja ~ part 3

assalammualaikum

selesai kami bermandi manda di hotel..penat tak ingat lah. sebab kolin dan kawan-kawan mempraktikkan latihan renang yang pernah kami jalani dulu kala. Anak-anak lah paling enjoy .

tepat jam 8 malam, kami pun bersiap-siap untuk ke rumah pengantin sekali lagi. Malam ini adalah malam berinai puan peja. Mengenakan busana hijau lumut dan kebaya labuh memang kena dengan puan peja..lawa ko ..hijau lumut ye..bukan hijau kusam hahahha. Meriah sangat rumah puan peja malam tu..siap ada bunga api oii...siap berkompang-kompang..anak-anak aku siap duduk depan pelamin tu..tengok pengantin bersanding..soooooo www.kg.com masa tu..sweet~

coretan dalam bilik pengantin

malam berinai puan peja dan fahed

malam tu kolin dan kawan kawan memang ambil kesempatan lah...merenjis air mawar dan beras kunyit hahahah. Sebab aku nak merenjis ialah : nak bunga telur!! anak-anak aku sangat suka makan telur rebus yang dari rumah pengantin. Kalau kita rebus sendiri tak nak pun dema makan, hak rumah pengantin tu yang dema nak. Sedap kut!!..ada perisa meriah rumah pengantin


tengok gambar-gambar kawen ni, kolin nak bagi satu pantun ah. teringin nak lawan cik ain berpantun dalam majlis hari tu. Asyik dia aje royan memantun, kolin pun nak meroyan ni nak berpantun bersama:


anak farid pergi ke taman
nampak si kusam berlari larian
melihat pengantin terukir senyuman
semoga aman bahagia berkekalan

haa...tu pantun aku..heheh..harap pengantin suka hahahahha


malam tu selesai dengan sesi kami mengabiskan semua beras kunyit dengan menaburkan kepada pengantin. Sorry lah semua yang melihat kelakuan kami yang tidak senonoh itu..sangat 18SX..

so makan-makan..sedap sedap sangat..
balik hotel ..zzz...
perlu diingatkan..penginapan kami malam ini adalah tajaan puan norfaezah ariffin..terima kasih sekali lagi kerana mem'sponsor' kami semua...

get busy..get life!!

Monday, April 15, 2013

tale of becoming puan peja ~ part 2

assalammualaikum

setelah siap kami semua bergambar dan makan di rumah puan peja. kami pun terus mengikuti rombongan keluarga mereka bagi menyaksikan pernikahan antara fahed dan peja. Pasangan yang serba putih nampak anggun di hari pernikahan mereka. Puan peja nampak relak masa ni..tapi sekali dia dengar si fahed joe lambat ..haa takut ko peja. takut tak menikah ko hari tu hahahhaha...
tapi fahed datang..mana boleh tak datang..peja dah lawa-lawa tu..

suasana di rumah puan peja


dengan sekali lafaz..fahed dan peja sah menjadi suami isteri. kami pun dengarlah kutbah yang disampaikan oleh tuan kadi tu. tapi ada satu adegan..sebelum bernikah tok kadi tanya satu soalan kepada pengantin lelaki, katanya dah pergi kursus kan!!

soalannya ialah:

awak sayang tak bakal isteri awak?

hahahha...gelak ler satu masjid..sengih-sengih pengantin lelaki..
tapi semua dah selamat..so semua saudara mara ke rumah puan peja. Tapi untuk kami..kami pulang semula ke hotel impian morib. Sebab anak-anak aku memang dah bising nak mandi pool..nak mandi pool..nak mandi pool..so jom mandi pool



banyak gambar masa kat pool..tapi disebabkan isu-isu sensitif..gambar kawan-kawan tidak boleh diupload..sob sob sob. takpe lah...mulut orang tu penat lama-lama dia berhenti lah nanti kann...

terima kasih sekali lagi puan peja kerana 'sponsor' hotel ini tuk kami semua..so nantikan part 3 eh..malam berinai puan peja..

sayonara!!

Saturday, April 13, 2013

tales of becoming puan peja ~ part 1

Assalammualaikum

haa propaganza sangat tajuk aku..hhahaha..ni update kat umah. masa kat opis tadi sibuk sangat ler..so update ler di rumah mengunakan harta beli pakai duit sendiri hahaahaha. dulu kala mak pak belikan..now dah besar gajah..kolin beli lah pakai duit sendiri..hehehhe

ok .. the story is 'tale of becoming puan peja'..kolin dan kawan-kawan telah ditugaskan untuk mengubah hantaran dan bunga tangan untuk tiga majlis. Pernikahan, Berinai dan Bersanding...3B 

kami sangat bertuah apabila pengantin menempah hotel Impian Hotel di Morib bagi penginapan kami yeay..happy sokmo laa. Kolin pergi bawak anak-anak maknanya plus holiday for them. Terima kasih puan peja atas tajaan anda....tak terbalas sesangat. kami sampai di hotel impian morib tu jam 11 pagi. Terus lah buat tugasan masing-masing, nasib kolin baik mas dan ain very very fast learner. tunjuk sekali apa tema kolin nak buat, laju aje mereka tangkap dan buat..yess...good girl!!

 bersepah bilik hotel kami memunggah bunga bunga



haa itu lah hantaran yang dah siap digubah. Bunga yang kolin gunakan adalah fern, white dan pink roses, baby breath dan yellow grass flower. Dicantumkan semuanya dan dapatlah hantaran seperti di atas. Hantaran puan peja tak banyak so bajet nya tak lah besar sangat..

untuk bunga tangan ketiga-tiga majlis kolin mengunakan white lily untuk majlis pernikahan. Tak main lah artifical flower kan..nanti jadi www.kg.com. hahahha..
lily so klasik untuk pernikahan...it just match with her white nikah dress..


so bunga red roses plus baby breath tu adalah untuk persandingan besar peja. dan yang atas sebelah kanan tu adalah tuk malam berinai. Dan semua ini bunga tangan ini hasil kerja kolin ler..haa bangga tak??! nak tempah..boleh boleh boleh

dah siap semua..kami dah ready bersiap sedia tuk ke majlis pernikahan peja..


so nantikan 'tale of becoming puan peja' part 2 yaa..
again and again..terima kasih sponsor bilik hotel untuk kami ye puan peja....

get life..get busy!!