Friday, February 15, 2013

hias rumah english style?!

assalammualaikum

entah kenapa bebaru ni hati tu terdetik aje nak menghias rumah. macam-macam gaya dah fikir, tapi macam syok aje nak buat english style. alahai memang orang kata modal dia mahal, tapi bagi kolin kalu kita buat pelan-pelan bukan secara drastik ok kut. 

langkah pertama: aku rasa semua perabot bewarna coklat dan hitam tu aku kene cat warna putih hihihi...apa pendapat kome..takpe tu aku leh tanya En. Sazali Saud. aku rasa buat permulaan aku nak buat ruang tamu dulu. Buat pengetahuan kome orang, rupa aku tak besar pun, rumah flat sederhana sahaja. Maklumlah anak pun 2 orang aje..lagipun rancangan tuk berhias ni macam muncul lepas ali imran mengata aku. 

Kata imran,

"Mamy, abang tengok rumah mamy ni tak lawa lah, rumah kak Nurul (anak pengasuh aku) lagi lawa dari rumah mamy"

Mau tak sentap aku mendengarnya..tersentap sangat dowh..
disebabkan kata-kata semangat anak bujang ku ali imran, akan mamy buktikan mamy boleh..jum view gambar yang aku google untuk idea ruang tamu english style..


yang gambar ini, aku suka furniture dia. simple tak heavy. perhiasan pun ok. macam rumah barbie doll kan..tapi bila ke wall paper. i am thinking to stick to white wall. senang nak maintain, kalau kotor kolin boleh overlap aje balik kan..tapi tu lah..again sofa aku yang lama berkusyen tu aku kene renovate color dia hihihihi..dan sarung kusyen kene cari warna english style ler oiii...


ruang tamu ini nampak hidup kan bila lampu dah dipasang. so lovely...cantek sangat. good job ye pada owner rumah!!...


gambar ni mungkin orang jual kut..penuh sarat sangat kan..well sikit sikit cukup ler..kang aku ni macam rajin sangat nak mengelap habuk tu..


haa ni satu lagi..ok gak ler..ada ler english sikit sikit dari takde..
aku skrg kene beli langsir dulu laa aku ingat..start with that
alas-alas meja dan sarung sofa tu..hihihi..lantai kalu color cokelat takpe ke eh...sebab tikar getah aku tu malas nyer aku nak ganti. lepas ni nak p ikea dulu ler. nak beli shelf putih tu nak letak radio dan hiasan bagai-bagai aku..

kalu rajin aku cat satu ruang tamu putih hihih..
nanti kalu aku rajin aku tangkap gambo, itupun kalu aku laksanakan pelan aku ni ..
kepada ali imran..ko telah membakar semangat mamy anakku..keep it ur good job!!

xoxo..chow...
 

9 comments:

  1. umah zura kosong je takde perhiasan kaca ke haper.. tunggu anak2 zura besor ali imran dlu kot br blh nk hias.. ni dua2 tgh lasak ya rabbi, mmg tk berbaloi le nk menghias bagai umh bikmama.. hihihhi

    ReplyDelete
  2. ambooiii..hahahah..pandainyer ali imran mengata mummy ye..hihihi...cam kawan aku deco english style..ku rasa umah die dah macam lovely lace nyer kedai dah...rajin die

    ReplyDelete
  3. ZURA..MIMIE..ni angan-angan aku aje..kome jgn percaya hahahha

    ReplyDelete
  4. cantik beb..cer try cer try..hehehe

    ReplyDelete
  5. So sweet..Teringin nak hias rumah english style jugak..

    ReplyDelete
  6. idea hiasan rumah:

    lampu bola2 kecil (rotan/ benang pelbagai pilihan warna) boleh dijadikan hiasan bilik /ruang tamu/meja makan/ltk dlm pasu etc. lihat contoh gmbr di blog kami

    layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    ReplyDelete

loving me..loving you