Friday, September 14, 2012

Medan - Part 2

Assalammualaikum

Medan...here we come! kali ni kapal terbang mendarat agak smooth, perjalanan kami pun elok aje takde lak gegaran tu kan. Tapi kolin perhatikan semua stewardess air asia yang kali ni memakai seluar jeans lah! tak pakai pulak skirt pendek ketat mereka seperti selalu tu kan..hermmm nice..sebab slim fit jeans and look soo chicky..hehehhhehehe lawaaa

so sampai aje kat sana..huru hara sekejap, pasal laki aku berjalan terlupa kereta sorong anak. Haa sah sah dia over excited...so aku pun tunggu lah siap tanya petugas mana kereta sorong yang ditinggalkan kat tangga kapal terbang tadi. Dah dapat kereta sorong tuk alisa maisara tu kami terus menuju ke kastam indonesia yang sememangnyer tak reti senyum...dan memang tak ramah mesra forever tu...

dah cop pasport semua..macam biasa nak amik beg. Beg yang dibawa hanya 2 beg..sebab set in mind kami pergi bukan tuk shopping pun sebab dah tau Medan dah hebat dengan beli belah. Maklumlah mereka dah pandai convert duit RM so mereka nak jual barangan mereka hampir sama atau sama aje dengan harga di Kuala Lumpur. Baik soppin kat KL aje weeehh..haa gitu..

Masa nak amik beg tu memang adalah "porter-porter" yang sibuk nak angkat beg kita. Tak payah bagi!! sebab kalu di bagi upahnyer mahal nak mampus di minta nyer RM10 tau..sia-sia aje kome. So kolin berbekalkan pengalaman di Bandung dulu terus kata "ngak perlu..bisa sendiri"
ko terer tak aku speaking..haruslah kan..sinetron mak tengok selalu tau...

kolin ni dah email dah pihak hotel di medan, kata dema kos teksi ke hotel mereka tu hanya lah 30 ke 40 ribu rupiah. Tapi memang ler dahsyat mereka ni..ada pemandu tu mintak 70 ribu rupiah. Ampun..aku tak mau..then datang sorang lagi offer 60 ribu rupiah...disebabkan masing-masing dah penat ..aku setuju aje lah..ni beg masih kami pegang tau.. So masa nak ke teksi tu ..pemandu tu lepaskan ke porter dah...masing-masing minta duit. Yang paling best nyer mereka minta Duit MALAYSIA RM10..hamboi tak.. Ampun la kan..kolin bagi 2 ribu rupiah dema tak mau...last sekali laki aku bagi RM3 ingit jer ko..padan muka lah porter yang tak bertauliah ni. Kat sana jangan kita anggap sangat kita orang luar kene ikut style dema...ikut kita. Tegas sikit..kata aje tak nak...tak mau..
Then go...kalu di ikutkan mati kita koooo pepandai dema ni segala segi nak cari duit. Maklumlah susah..

So masa perjalan ke Hotel Kesawan tu..taraf 2 bintang aje. Ye lah yang penting nak tengah town dan dekat dengan Pajak Ikan tempat beli belah tu hehihihihihi. Kami perhatikan kota medan ni gereja memang besar-besar...hrmm..jem jugak ler..tapi tak lama tu sampai. Hotel Kesawan ini memang terletak di tepi jalan aje, berhadapan restoran tip top yang popular tu...


ok bile dah sampai, cek dengan front office memang booking aku ada dua bilik standard sahaja. Ok ler tu kan..harga nyer RP199,000 sahaja tuk satu bilik dan breakfast tuk 4 orang RP80,000 sahaja. Semua sekali deposit dekat RP1 juta jugak lah urusan 3 hari 2 malam di sini. Consider murah sangat ler ok...2 bilik siap breakfast tu....ok dah panjang ni ..nak sambung ke Medan - Part 3 ...hehehhehe

No comments:

Post a Comment

loving me..loving you