Monday, September 3, 2012

baru balik dari Medan, Indonesia

Assalammulaikum

baru hari ni sampai dari medan jam 1.20 tengahari tadi..sampai jam sekarang dah pukul 10.30 malam sedang mengemas beg dan tengok apa yang dibeli dari sana masih terasa penat. sebenarnya takde banyak yang kami sekeluarga membeli belah hanya lebih kepada makanan..terasa juga mahal di medan tu berlainan sungguh dengan bandung yang sempat kolin pergi masa 2009. masa di bandung suasana sejuk, dingin dan barangan yang dibeli masih murah. tapi di medan..rata rata mahal..sebenarnya mereka dan pandai convert RM so mereka menjual siap convert duit kita. macam telekung rata rata RM60 baik kome beli kat jalan tar tu weh..dapat gak kualiti elok dalam RM40 ka..ni mahal. mereka memang sunguh sunguh mengambil kesempatan terhadap pelancong dari Malaysia.

tapi kalu di lihat dari keadaan mereka banyak yang daif, mereka sanggup buat kerja apa sahaja asalkan dapat duit. bayangkah la masa sampai di airport, kolin berusaha tak mau bagi porter (tukang angkat barang) usik beg kami. siap kolin kata 'ngak perlu, bisa sendiri'..tapi bile kami dah deal teksi dan pemandu teksi itu yang melepaskan beg kami..hangin ok..siap minta RM10. nasib baik lah hubby kolin kata oiishhh mahal..RM3 sudah, cukup dah tu...setakat beg kami yg beroda 4 dan kosong tu eh...daichi beg ye hahahah

tapi kita di malaysia ni memang beruntung lagi lah baru saja mencapai 55 tahun merdeka...malaysia bumi bertuah. banyak pekerjaan masih ditawarkan cuma masyarakat kita aje malas..di sana tiada peluang pekerjaan kesian sangat. tu yang motorsikal di jadikan beca. bayangkan lah kami tiga dewasa dan 2 kanak2..bole travel sekitar kota medan menaiki becakk tuuu...waa wat a experience. lagi lah kesian melihat anak anak yang meminta sedekah...

anyway...kolin akan update detail apa selama berada di medan soon..siap gambar insya Allah. tapi tak banyak gambar yang disnap..akibat panas lah medan..masing masing tiada mood nak bergambar tuu..tapi semua tu jadi kenangan dalam hati!

ok lah..nak tidur dulu..penat sangat rasanya ..lagipun TV2 ada tunjuk seniman bujang lapok..cerita kegemaran sepanjang zaman ni heheh...jum makan coklat cadbury. sempat tadi membeli kat airport..murah ler gak..satu bar besar hanya RM15 aje..haa nak makan sampai lebam...


so nanti kolin hupdate perjalanan ke kota medan selama 3 hari 2 malam ...simple ..no brastagi..no lake toba..just in kota medan..tu pun dah penat dik nun..penat sangat2...ok chow...

No comments:

Post a Comment

loving me..loving you