Friday, August 3, 2012

didik anak berpuasa!

Assalammualaikum

dalam tak kita sedar..hari dah 13 Ramadhan pada tahun 2012 ni..dah ali imran berumur 6 tahun dah.
tahun depan anak lelaki yang manja ni akan naik ke darjah satu ..Insya Allah
Tapi ini cerita bulan Ramadhan...cerita yang saya sebagai ibu sangat sangat bersyukur atas pemberian amanah oleh Allah Taala ini...

ali imran anak yang sangat mendengar cakap dan menyenangkan hati. kene dengan nama nya..
Ali = yang tinggi dan Imran = budi bahasa
yang tinggi budi bahasa 
jadi nya kelakuan ali imran lebih kurang begitu lah....

apa yang nak kolin share hari ini...ali imran rajin berpuasa..hari hari..
dulu kecik aje..tapi tak sangka..saya dah punya anak yang berpuasa bersama saya setiap hari..bersahur dan berbuka..sapa sangka ..kolin dulu ligat..tunggang langgang ..sekarang ini kesahnyer..

masa umur setahun lebih kurang

Ali imran dah mula berpuasa dari tahun lepas...dapat laa 15 hari begitu
sangat cool dan relak..dan sangat memahami kenapa perlu berpuasa
ini semua hasil didikan cikgu dia di sekolah..terima kasih cikgu
terima kasih banyak banyak...kolin rasa sekolah sangat berperanan membentuk anak yang seorang ini. sebab apa yang dikatakan oleh cikgu..dituruti ali imran..
kolin sebagai mamy...bangga sangat..

cerita ramadhan tahun lepas berpuasa setengah bulan
so bulan ni ....masih berpuasa dan steady...bagus ali imran 

ok cara mamy buat masa sahur ye:

bangun jam 5 pagi (tau ali imran tak wajib puasa tapi tetap nak didik dia ..bagaimana puasa..bagaimana sahur). so bangun 5 pagi..dia masih hisap botol susu..kolin akan buat susu penuh 8ml tu dan bagi. ok by that time, dia dah sedar. cabut botol tu dan suruh dia bayar niat..niat pun selesai. time ni kolin ke dapur amik nasi dan lauk pauk..jadinya kami anak beranak makan sama sama di tempat tidur hahahhaha.
buat begini tak nak imran rasa susah nya bersahur..susahnye nak bangun pagi. so buat begitu hari hari and make me so proud sbb dia akan bercerita lah pasal school or puji lauk sahur tu sedap. selesai makan nasi tu..kolin suruh dia berdoa..jauhi lah keluarga ku dari azab api neraka..
 ambil keberkatan sahur tu .. ..Allah Maha Pendengar.

setakat ni tips bersahur tuk anak ni sangat menjadi..hasilnya puasa imran lengkap dan tanpa rengekan..ali imran sangat tabah menghadapi ujian puasa nya..Alhamdulillah

bila berbuka..seperti ibu bapa lain juga laa..apa saja ali imran minta tuk berbuka Insya Allah kami sebagai penjaga..menunaikan nya...alhamdulillah imran happy dan mulut nya memang makan aje sepanjang malam hahahah. so kalu beli kuih 3-4 ingit tu jgn laa risau..makanan tu akan dihabiskan oleh ali imran dan tumpang sekali alisa maisara. 

 Ali imran yang dah 6 tahun!

didik anak berpuasa..tak rugi apa pun..semoga tips bersahur tuk anak ni dapat memberi idea tuk ibubapa lain dalam mendidik anak anak kecil berpuasa. 

selamat mencuba!
 

2 comments:

loving me..loving you