Wednesday, March 7, 2012

Part 6 - My Singapore Holiday

Assalammualaikum..

well jam 7.30 petang..keluar dari USS...kami amik jugak
cop kat tangan..sbb kul 9 malam tu ada pertunjukan bunga api
tapi memang tak larat nak tunggu..mamy ni pergi bersama
warga tua dan anak anak kecil..so have to accomodate them jugak ler

so kami terus keluar naik sentosa express tu ke vivocity..
di situ kami terus amik MRT ke stesen AlJunied..waa bukan dekat
45 minit baru kami sampai tau

cian mama n achik awen..letih giler..ni tunggu MRT

ni lah MRT stesen mereka..mmg uhsummmm!

so kami sampai ke Aljunied dalam jam 8.30 malam
hrmm tanya orang sana sini nak ke hotel Fragrance Crystal tempat kami 
bakal menginap..1st impression
tempat ni agak sibuk di Geylang ni
macam ala ala Chow Kit pun ado..so memang ala ala Chow Kit
banyak "kupu kupu" malam dan kegiatan pelacuran di sini 
agak terbuka...hrmmm takpe lah..sbb bajet hotel kan

so dah penat berjalan pusing pusing kami pun jumpa lah hotel tu
penat tak hinggaaattt..
so masuk check in..mandi siap siap dan keluar cari makan malam
sebab tadi kami makan western aje..tak jumpa lagi nasi seharian

hotel penginapan kami di Singapore

huh..time cari makan..susah jugak...
at last kami jumpa satu kedai mamak yang halal
memang betul di Singapura susah mencari halal nak kena cari
berpusing pusing..
dah makan siap semua ..kami terus ke 7elevan membeli apa yang patut
dan balik ke bilik tido....tido ...tido

kesian alisa maisara..asyik mengigau sebab takutkan maskot maskot yang ada di USS 
siang tadi..cian anak mamy...tido tak lena

bilik hotel ini ok..agak sempit..
tak bole merokok dalam bilik yee..hatta hotel bajet.
mereka memang concern betul hal ini
penyambut tetamu nya adalah orang Flifino..so muka cam melayu
but melayu dema pun "speaking" dik nun


hotel FRAGRANCE CYSTAL HOTEL ini terletak di Lorong 18 Geylang ok..
bagi mamy ok aje..tempat nak melepaskan lelah..
so ke esokkan nya kami terus siap sedia jam 10 pagi dan check out

yang best hotel ini..hanya perlu berjalan sedikit di hadapan dan terus 
boleh dapat bas yang kita mahu ke mana sahaja
so destinasi kami seterusnya BUGIS STREET
tempat nya ala ala Petaling Street gitu..murah laa pada mamy Singapore ni
sebab harga nya tak mahal ..untuk orang yang mencari 
rezeki di sini sangat berbaloi..kasut wedges SG6 sahaja ok..semua cantek cantek
ko bayangkan kalu keje sini tukang sapu SG800 gaji..cukup tak..meriah tul

The Bugis Street

so kami naik bas SG1.10 seorang..haa terus sampai ke sini
well dalam bas tu ada lah seorang mamat encem philipine 
yang bagitau mamy mana nak turun
mamy sempat bertanyakan restoran halal di situ
sangat membantu
TQ encem boy..bas ni 2 tingkat..so hubby, adik dan anak lelaki mamy
excited duk atas..but for me..with small kids..duk bawah ajelah ngan mama hahha

ok sampai aje bugis street..nampak burger king, ada macdonald
so kami terus masuk satu restoran ni..di depan nya ada tanda HALAL
waaa bestnya restaurant ni...laksa curry hanya SG3..murah tak
milo pun SG1.20 sahaja..ko bayangkan
makan nasi lemak SG4 ada ayam dan ikan..complete meal
thats why mamy kata murah kalu we earn here
akan tetapi sebagai pelancong dari MALAYSIA tanah tumpah darahku
of coz mahal laaa RM is more cheaper than them kannnnn

so..kat sini memang bagus tuk beli fridge magnet SG10 dapat 4 keping..besar besar
Tshirt kain elok sangat yang I LOVE SG tu SG10 dapat 3 helai
kanak kanak pun sama gak..so kalu ada yg nak pergi Singapore
dan mencari cari buah tangan tuk semua kawan..bole lah mengunjungi sini..

kami tak lama di situ sebab kami nak ke Orchard Road hehehhe
tak membeli belah pun ..ni kiranya janji sampai ajooo

so this is Orchard Road...

wallah

besar besar...mall kat sini
but then kami memang tak larat nak explore semua lah
so kami hanya lepak depan DIOR tu usha line hahah
ok gak ler tempat di..tak dinafikan..this is much more better than our BB lah..
heheh...


mamy perasan kat kawasan ni banyak patung patung
so memang menarik perhatian budak lah kan..
so on the way balik nampak  PRADA siottt...x lepas peluang..
snap gak gambar...seronok..so next kami terus ke 
esplanade dan tugu kebanggaan rakyat singapura..
the Merlion...kepada singa..badan ikan tuh..


pada masa ini cuaca amat menyebelahi kami..
dan pada amatan mamy banyak jugak pendatang flifino di sini
mungkin pekerja kut...
kami sempat melepak makan ice cream SG1 tau..duduk tepi laut..
berlatar belakang kan marina bay..tepi esplanade..depan tu merlion..

yg tajam tajam tu esplanade

well..read it urself
marina bay...

 dan..tu lah singa tuuuu

waa ramai pelancong kawasan ni
cuaca tak panas pun..angin pun sedap
nampak bot..tapi kami tak naik
sebab beg beg berat kan..tu pun duk tumpang kat stroller alisa 
hrmm kalu ke sini better takde beg..
so tak la berat sangat..
tapi kami terlalu penat satu lagi pun..ye lah dari semalam
kami berjalan push to the limit hehehhe
so everybody toooo tired...

so..abis melepak di Merlion nih..
kami pun terus kan perjalanan pulang ke Malaysia..

nantikan Part 7..episod terakhir perjalanan mamy..

adios


No comments:

Post a Comment

loving me..loving you