Friday, March 30, 2012

Kuala Lumpur Bonsai & Orchid Show 2012

Assalammualaikum

Pada hari ahad lepas 25 Mac 2012 mamy sekeluarga 
berkesempatan ke show ini..kami sekeluarga memang sukakan pokok bunga
apa ntah lagi pokok pokok herba yang boleh digunakan di dalam
berbagai kegunaan ..seperti memasak ker..

ye lah kalu takde pokok kari tu..kome bayangkan nak pakai daun kari
nak pakai 2-3 helai..naaa p beli bertangkai tangkai ...sudah tu..
biar laaa layu kering aje dalam peti sejuk tu..membazir tak?

ni kalu membela pokok tu bukan susah pun..beli aje kat nursery tu
then balik masuk dalam pasu...pastikan dapat sedikit cahaya matahari
rajin siram...haaa 
petua nyer..masak anak pokok kari tu kecik lagi masa nak amik daun tu
jangan dipatahkan tangkai tu...u petik aje berapa keping daun nak pakai
kalu tak nanti pokok tu merajuk tau...so selamat membela heheheh

 berlangsung dari 23 till 27 Mac 2012
Jam 8 pagi sehingga 4.30 petang...(kalu tak silap laa hahaha)

bila sampai sana parking memang agak payah laa
tapi mamy nampak ada shuttle..thats mean u can park u car 
and naik aje menda tu..senang..tak sesak kann
but kami pulak ..parking di taman burung..jalan kaki ke depan 
sikit untuk ke pameran tu..heheheh biasak lah

jalan pun tak jauh..redup aje..sebab banyak pokok di sekeliling tu..
 bile sampai..memang banyak lah pokok...pokok bonsai yang beribu ribu
yang menang dan menarik semua dipamerkan di sini

 pintu gerbang nya

the bonsai

apa lagi..memang suke pokok kan..
kami leka tengok bonsai bonsai yang unik kat sini
menarik sangat..terasa penyabar betul dema ni
membuat pokok ni sampai sebegini lawa tuh..

mamy dan kids


so kami tengok bonsai dulu..ramai yang jual bonsai kecik kecik
tuk pupuk minat orang ramai
mereka juga mengajar tips menjaga bonsai dengan baik
oh harganya usah ditanya..kecik sangat pun dah RM80..hrmm
tapi my hubby sangat pandai..

dia belek sana sini..dan dapat lak bonsai murah giler RM10
dia nak merasa kut..dulu penah bela sekali..then mati hahahah
takpe kali ni mungkin ok sikit kut..sbb pokok tu pun lain jenis dah..heheh

so kami berjalan lagi..menengok orkid mmg mata tak lepas pandang
cantek betul..pengemar orkid usah cakap ler..
mereka berkerumun....cantek tuuu

 orkid bermacam orkid

yang ni tuk pameran saja yeee...mahalll

tengok ramai gak pengemarnya..tapi kami kurang la sikit sbb malas
orkid memerlukan penjagaan rapi bagi kami..
cukup lah dulu mamy bela orkid hutan berlambak lambak zaman 
arwah abah dulu...siap buat taman hehehhe

so berjalan ke depan lagi..
memang banyak yang telibat dalam show ini..MARDI dan FAMA 
pun ada tau..so banyak lah pokok herba
kami sempat cilok pokok bunga melur RM4, ulam raja RM5 dan pokok limau purut RM8

ada jugak yang gelakkan kami beli ulam raja tu
dema tak tau kami ni duk flat heheheh
mana nak dapat benih kalu tak membeli kan..tapi ade aku kesah ahhahah

lepas beli kami bagi budak budak bermain ngan kambing
mbbbekkk...

 mbeeekkk

Alisa Maisara takut...tapi Ali Imran siap masuk 
dalam kandang bagi kambing makan..siap main kejar kejar
dia memang suka kambing..kalu balik kampung
sibuk nak p tengok kambing aje kerjanya...
malam malam pun jadi..so memang mbbeekkkk

lepas penat..kami pun beli air dan oblong yang dijual..duk tepi tasik
tengok itik berenang renang
masa ni baru nampak...anak anak kami dah besar laaa
sooo sweet...

Ali Imran & Alisa Maisara   

so dah pukul 12 tengahari nih..kami pun balik laa..
sebelum balik sempat melepak kat air terjun buatan ni..
lepak..sebab cuaca memang panas sangat laa 
kebelakangan nih

 ultraman n power puff gal

so sesiapa berminat masih ada lagi hujung minggu ni
bole lah cekitdout!!!... 

adios

No comments:

Post a Comment

loving me..loving you