Wednesday, February 8, 2012

Taman Burung Kuala Lumpur

Assalammualaikum

hrmm hari minggu yang lepas pada 4 februari tu..kami sempat meluangkan masa
bersama sama anak-anak ke taman burung kl (KL Bird Park).
ada orang kata rm1 per entry kalu present mykad..kami pun pergi lah lepas
makan nasi lemak di tang ling tu..rupanya salah info lah..
hari wilayah aje rm1..adoi ajaran sesat betul

so mamy pun dah sampai kan..anak anak dah excited
tanpa membuang masa..kami pun masuk lah..RM25 dewasa dan RM12 kanak kanak..
kopak kobana lah aku kann hehehe
yang penting anak anak enjoy

so masa kat entry nak masuk tu..nampak laa warga asing nih
dia cek cek bag..so mamy pun sound kat hubby..semua air kotak
dan mineral water letak kat kereta balik lah..so tinggalkan botol susu lisa, tong susu dan
air masak satu tupperware panjang tuh

ko tau tak masa warga asing ni cek..dia bole kata wet tissue tu "cokelat"
selamba lah mamy sound..apa nih..wet tisu pun u tak kenal ker....???
dia tergelak gelak sendiri..

so tengok satu section lagi..jumpa lah air masak, tong susu n botol susu alisa maisara
dia mati-mati kata tak boleh masuk..kalu nak masuk tinggalkan tong air masak tu
kalu idak..suh isi aje penuh dalam botol tu bole???!!! woiii..ko ingat anak aku
menyusu sekali aje ker kalu nak abiskan masa berjam jam dalam taman burung tuh..adui

aku pun pelik gak ngan taman burung kl nih...yang uruskan tiket..warga INDONESIA
yang jaga sekuriti pintu masuk WARGA BANGLADESH OR PAKISTAN..haloo??? ni 1 MALAYSIA
jugak kerrr...hadoii...aku pening tul

then dia bising bising..ayat mamy biasalah "call ur manager" haa amik ko
tu pun dia kata ..call this number haa no yang ada di flyer KL BIRD PARK tu lah..
jadik..mamy call lah n terangkan pada pegawai yang angkat telefon tu
pegawai yang sopan tu kata..akak dah explain ngan sekuriti tu ker??
mamy kata saya dah explain..dia tak faham..dah tu warga asing kan..
faham ker bahasa melayu???

Pegawai tu kata kejap lagi dia naik lah untuk berjumpa kami...
tunggu dalam masa 5 minit begitu..ada perempuan dari Indonesia sound bangla tu 

"eh bagi masuk lah!..""
hrmm dengan cara kurang ajar nye bangla tu menunjukkan syarat masuk
sangat kurang ajar ngan riak muka nyer..

hallo kami ni orang malaysia..bukan pelancong tau
memalukan sangat sangat ..kalu kami pelancong...pelancong tu 
mesti confuse..why malaysia hotspot tourist... warga asing yang kendalikan..
MEMALUKAN!

anyway kami akhirnya dapat masuk lah ke kl bird park tu
budak budak seronok lah kan..jalan mula-mula dah jumpa burung merak
memang cantek..and ada burung putih tu suka ikut kami berjalan
sebab imran duk bagi makan hehehe...

seronok pusing pusing tau..penat giler..
berpeluh2..ada juga taman yang flamingo tu agak busuk lah 
rasanye sebab tasik tu tak berpusing air nyer..
tapi idea mereka meletakkan sungai buatan sangat bagus..dingin 
aje suasana..ayam kampung pun ada..bestnyer tempat nih..

dan akhirnya kami tiba di parrot park..so bagilah burung burung makan
RM2 aje..satu bekas susu..so nanti burung akan berkumpul kat kita 
sangat seronok...

but then again..sikap kurang ajar warga kerja ditempat menangkap gambor 
parrot tu..mamy masa sampai..nampak ramai orang tangkap gambar 
RM35 sekali tangkap lah..polaroid..cantek lah gak kan
nak buat koleksi family..

nampak satu papan kenyataan besi kat situ..tulis apa syarat nak 
tangkap gambo kan..bole tak salah satu pekerja di KL BIRD PARK
alihkan ...kebelakangkan masa mamy tengah baca..
what the *($*%($%(???

sakit nyer hati..kurang ajar giler..sekali lagi
tangan mereka bertatu..for sure bukan orang malaysia
sbb cara percakapan pun tau dah ..myammar or burma..apa nih???

letihnyer...berjumpa ngan orang orang yang kurang ajar di sini
benci nya..but kebersihan taman burung kl ni memang harus dipuji
dan cara semua burung dijaga nampak sihat dan rapi ..itu lah kredit taman burung

disebabkan semua di atas telah "spoil" trip kami kali ini
secara rasmi mamy akan tulis aduan kepada pengurusan taman burung nanti..
so enjoy the pics guys..

adios

 burung merak yang sangat jinak...
alisa n imran
bole bagi ikan makan jugak di taman ini
the flamingo...











No comments:

Post a Comment

loving me..loving you