Wednesday, February 15, 2012

berjalan 10,000 tapak sehari

Assalammualaikum

kadang-kadang kita tak perasaan ..kita ni pernah bersenam ker idak kan
macam mamy memang tidak lah..sbb terasa macam biz sangat...

tapi ada satu fakta yang agak menyeronokkan tau...
yang di ilhamkan oleh orang Jepun dulu...lebih kurang 40 tahun dulu
dengan berjalan 10,000 kali sehari akan menjaga kesihatan kita 
dan paling best tak perlu pun buat senaman tambahan tau..
cukup sekadar berjalan kaki sebanyak 10,000 tapak ok...best tak...

tapi mamy tak ler kata u all kene jalan keliling bangunan tuh kira kann
ianya dikira dari kita bangun tido tau...sampai kita masuk tido pada sebelah
malamnyer...begitu lah kira kiranya ...
dan kalu nak tau..ianya jadi 8 kilometer tau..waa jauh nyerrr
bersamaan pulak dengan 2 jam sehari..letih dol...tapi
itu adalah semata mata untuk kesihatan kita jugak kannn

 xtvt morning walk semasa di cheringin hill, janda baik pada 10-12 feb 2012

apa yang kita boleh amalkan ialah:

1. parking kereta jauh sikit dari pintu masuk shopping kompleks
2. merayap di dalam shopping mall merata-rata ..jgn ikut aturan..jauh lah jadinyer
3. amik tangga dari lif..adoi...letih laa ek..dan jgn naik tangga bergerak tu gak..
4. kalu dalam opis kita gunakan pendekatan pergi ke orang itu..jgn call or email..komunikasi berkesan hehehe
5. pergi jalan jalan masa lunch break hari hari tuh
6. pergi ke mana mana try berjalan kaki daripada kita start kereta hatta dekat 
sangat jaraknyer
7. jom ajak anak anak dan keluarga berjalan di taman atau mana mana sekiranye kelapangan..


agak-agaknya mampu tak kita buat eh..pasti boleh kan..
semua boleh..kalu nak kan info lebih menarik 
sila layari gayahidupsihat

selamat berjalan semua.~

 wajah wajah keluar morning walk at 6.45am di janda baik~













No comments:

Post a Comment

loving me..loving you