Thursday, January 26, 2012

jinjang - yan - kuala muda - penang - cameron highland - jinjang ihihihi

Assalammualaikum

harapnya belum terlambat nak wish u all
Happy Chinese New Year! Gong Xi Fa Chai!

well cuti kan panjang..mamy cuti dari 21 jan sehingga 25 jan 2012..lama kan
so trip nyer balik kampung ada kenduri kawen di yan, kedah..sambil melawat
dan mengimbau kenangan lama lah yer..maklumlah rumah dah tinggalkan..semenjak
arwah ayah pergi meninggalkan kami..

so suasana kenduri agak hangat..so mamy ni sekejap aje berkebaya lah
lepas tu hilang sudah kebaya saya..hahahahah..panas dik nun..
mamy duk depan pelamin kejap..then p makan..then masuk umah lepaking depan 
kipas..berkipas kipasan lah kita..

so bile pengantin sampai..i pun tak tau..sebab dah lelap dalam umah..hihihihiks
hubby mamy ajelah bertungkus lumus menolong ..maklumlah anak buah dia kawen 
apa lagi bersilat lah..lauk sedap..makan ubun pisang gulai daging wehhh..dap nyeerrr

then malam tu dah pergi ke kuala muda ...duk rumah tepi pantai..
kat sini rumah akak ipar mamy..so apa lagi..makan seafood mengila
kome tau mentarang kat sabak tu rm10 ingit sekilo ..di sini rm4 aje dik nun..fresh lak tuu
beli 3 kilo ...rm10...amek ko..makan sampai juling kannn
makan ketam rebus, udang sambal...macam macam lah...so bermakna badan aku
tambah kilo kilo lah kannn

 pantai kuala muda..opposite pantai merdeka

masa kat sana yang paling enjoy katak anak anak mamy
dapat mencari kepah...duk main pasir tepi pantai
mandi laut tanpa batasan..seronok lah..lisa yang takut laut pun
mandi jugak...siap berdrama lagi heheheh...bestnyer idup..

malam tu kami pun bertolak ke penang pula..rumah abang ipar..
melepak di penang...pagi pagi buta dah melantak nasi kandar..amik ko..
hahahha..tengahari tu p makan cargas cafe di teluk kumbar...ok gak ler..
cuma tahap kebersihan nya agak diragui...

kemudian kami pun bersiap ke QueenBay Mall di Penang...
ok gakler..ada jusco di dalam tuh..kami pun main game..jalan jalan..
kedai pun banyak tutup sebab cuti CNY kan...tapi MANGO sale lah pulakkkk
heheheh....tak beli pun..duit tarak eh...
minum petang kami melepak di JC Donut sambil menikmati persembahan gendang 

 entrance of Queensbay, Penang

Pada petang hari yang sama kami bertolak ke Cameron Highlands..kome bayangkanlah
jam 8 malam naik ikut simpang pulai..adoiii ngeri..macam serik..
dah lah gelap...kereta laju laju..suka bagi lampu tinggi...hrmm baiknya nak naik 
cameron highland sebelum gelap lah bagi yang tidak biasa naik jalan tersebut..memang ngeri..

 pekan brinchang terkini

anyway kami selamat sampai ke brinchang jam 10.30 malam dan dapat 
mencari bilik tempat menginap untuk satu malam..heheh..tapi sebelum tido
kami p dinner dulu....pusing pusing..sebab pekan brinchang ada pasar malam dol..
tak membeli sangat pun...sebab dalam setahun terlalu banyak kali kami ke cameron..
ini adalah salah satu destinasi kesukaan kami sekeluarga...
so pagi tu bangkit dalam jam 9.30 pagi..siap siap...basuh muka..pergi bersarapan
waa nasi lemak di cuaca dingin brinchang bestnyer...berkali kali kami tengok property di sini 
teringin nak beli flat di sini..bole datang selalu hehe. itu idea hubby mamy ler
tengok ler kalu ada rezeki kannn

anyway ..lepas bersiap dan kami check kami terus ke kea farm..
memang sesak lah..hatta dah hari rabu 25 jan nih...ramai lagi yang bercuti panjang kut
kami membeli belah ala kadar aje sbb memang dah kerap pergi...tapi tak lepas peluang gak ler
mencuba makanan yang paling dipromosi iaitu "strawberry cicah cokelat" haaa 
makan ler kat sini strawberry nya tak ler masam sangat..sbb cuaca kut...


kami melepak lebih kurang dah nak time lunch...terus turun ke ringlet 
untuk balik mengikuti jalan tapah..jalan ni sempit dan scary..kene hati2..banyak tebing 
yang runtuh..dan ngam ngam ke gaung kalu drive laju laju...ish..takut lah
tapi kami memang memandu perlahan..lantak laa kereta belakang nak laju pun..kami tak kesah
sebab kami ada anak anak dalam kereta..ni amanah tuhan..kene jaga
selagi boleh kami elak..kami cuba...kalu dah suratan..tu semua kehendak Allah SWT.....

anyway..masa turun mamy ternampak buah tampoi..haa buah ni korang penah makan tak
buah ni dulu dulu masa arwah abah mamy kerja ngan tokey balak..bawak balik seguni orang 
asli bagi tau..memang rindu buah hutan nih...agak mahal jugak tau..RM5 ingit tak sampai 10 
biji pungggg....then beli petai dan rebung..haaa ni keje laki aku lahh kannn

so berhabis dalam RM25 kat oarang asli tuh...
kami meneruskan perjalanan penuh hati hati melalui jalan bersimpang siur ini
hati hati ye..sangat sangat..hati hati..takutttt

sampai aje kat lata iskandar..dah syukur banyak banyak...
alhamdulillah...kami berenti tuk mandi manda..anak anak ler..imran memang suka 
mandi sungai atau laut..suka sangat..mandi sekejap aje..sebab cuaca dah mula mendung nak hujan.
meluangkan masa dalam 20 minit kami pun bergerak balik ke kuala lumpur

 Lata Iskandar...
kami sampai di jinjang jam 6 petang pada 25 jan itu..alhamdulillah
kami selamat dan tidak menyumbang kepada statistik..syukur sangat sangat..
lepas ni trip menyinggah singgah ini pasti kami akan buat selalu...
wait for it yaa....

adiosss





4 comments:

  1. sesekali salsa...ujung bulan feb kami p spore.
    celeb bufday mama di USS heheh

    ReplyDelete
  2. wah wah..bestnya..jeles2..huhu...salsa pun bufday bln feb..heee.. kak awen x ikut ker?

    ReplyDelete
  3. KALI NI KAK AWEN N MAMA IKUT. YG MEDAN BULAN
    SEPT TU MAMA AJE YG IKUT..HEHEH

    ReplyDelete

loving me..loving you