Home Lifestyle Travel Foodies Parenting Review Beauty Sharing

daging cincang + shitake masak black pepper

Assalammualaikum

so mamy nak ajar masak paling malas di dunia..
daging goreng masuk cendawan shitake black pepper..sedap woo
pedas pedas..masakan yang memang buka selera bagi mamy ler
memang sekali masak..abis punye lah kalu masak ini heheh

moh kita coba resipi simple ni nak?
jom...

mula mula..daging cincang tu gaul ngan garam dan kunyit..
tuang minyak dan goreng eh..


so bila masak dah daging tu..dia memang mengeluarkan air tau ..air daging tu..
bercampur ngan minyak...bau memang menyelerakan dah tu...

hiris cendawan shitake tuh..cendawan tu biasa dijual kering di kedai cina
so..rendam dulu..dan potong tau...nanti cendawan tu akan kembang dan lembut ok...

then hiris cili besar, cili padi, bawang putih, bawang merah dan halia..
bile dah siap hiris semua...masih dlm kuali...hanya ketepikan daging tu tadi...

masuk semua barang barang hirisan tadi...tumis..then
masukkan kuah black pepper tuh


tu nampak tak...semua daging, barang barang tumisan plus cendawan dah masuk
so masa nih...goreng aje lah..goreng dan goreng..wangi ok masa nih
(try to imagine..heheheh)


kan tuh dah kering kan..maknanyer semua dah sebati yer kawan kawan
tutup api dan siap untuk dimakan...sangat best ooo
nasi panas panas kannn


dah siap..selamat menjamu selera!!! adios






No comments:

Post a Comment

loving me..loving you